Нова власт в Украйна

Снимка: АФП

Снимка: АФП

Правителството на Украйна ще бъде сформирано и утвърдено в четвъртък. По-рано се очакваше членовете на украинския кабинет да бъдат обявени днес. Депутат от партията „Баткивщина” разкри, че известната украинска певица Руслана може да стане част от новия кабинет като представител на гражданското общество.
Същевременно, новите власти в страната вече започнаха да издирват отговорните за смъртта на демонстранти, загинали по време на протестите срещу Виктор Янукович и предишното правителство. Според партия „Баткивщина” вече няколко души са били задържани.

Уволнен е началникът на управлението на държавната охрана на Украйна
Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов освободи Сергей Кулик от длъжността началник на управлението на държавната охрана на Украйна. Съответстващият указ, подписан в понеделник, е публикуван на официалния сайт на президента на страната, предаде Интерфакс.
Освен това, Турчинов освободи Ирина Акимова от длъжността съветник на президента на Украйна и представител на държавния глава в кабинета на министрите.

Външният министър на Канада ще посети Украйна в петък
В петък в Украйна ще пристигне делегация от членове на канадския парламент и високопоставени чиновници начело с министъра на външните работи на Канада Джон Бърд, предаде агенция EFE.
„Канада ще изпрати делегация в Киев, за да подкрепи случващите се там исторически промени, които стават в критичен за бъдещето развитие на Украйна момент”, отбеляза в комюникето си канадският премиер Стивън Харпър.
Той подчерта, че Отава подкрепя стремежа на украинския народ „да сформира правителство, което да не нарушава демократичните права на гражданите”.

Джон Кери: Украйна не трябва да избира между САЩ и Русия
Определяйки своето бъдеще, Украйна не трябва да избира между САЩ и Русия. Това заяви американският държавен секретар на САЩ Джон Кери, като добави, че САЩ са готови да работят с Москва над разрешаването на ситуацията, предаде РИА Новости.
На конференция за предотвратяването на сексуалното насилие в зоните на конфликти Кери заяви: „Това (изборът) не е Западът срещу Изтока”. Не трябва и да бъде. Това не е Русия или САЩ. Става дума за това, че украинският народ избира свето бъдеще. Ние искаме да работим с Русия и други страни, за да осигурим мирното развитие на събитията, тъй като ужасното насилие на площад Независимост в Киев шокира целия свят.”
Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг, който също взе участие в конференцията, заяви, че самостоятелното определяне на своето бъдеще от страна на украинския народ отговаря на националните интереси на неговата страна.
„Подкрепяме ги във въпроса на формиране на пълноценно правителство, което прави всичко възможно за достигане на политическо съгласие, промяна на политическата култура, в която корупцията е станала повсеместна, в провеждане на свободни избори”, каза Хейг.

Китай ще съди Украйна за неизпълнение на договор за доставка на зърно
Китай е подал иск срещу Украйна в Международния арбитражен съд в Лондон за възстановяване на загуби на стойност три милиарда долара, предаде УНИАН. Сумата е била предоставена от Държавната продоволствена корпорация на Китай за покупка и доставка на зърно от Украйна, се казва в съобщение на първия заместник-председател на комитета на Върховната Рада по борбата с организираната престъпност и корупцията Генадий Москал. „Въпреки договора, на Китай е било доставено зърно на стойност само 153 милиона долара”, се казва още в съобщението.

Разпределяне на властта в Украйна (ОБЗОР)
Днес лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко заяви, че ще участва в предсрочните президентски избори, които ще се състоят в Украйна на 25 май. „Ще бъда един от кандидатите. Убеден съм, че трябва да променим изцяло принципите и правилата на играта в Украйна, трябва да възстановим справедливостта”, заяви Кличко.
Междувременно ръководителите на специалната делегация на ЕП, която се завърна от Украйна, очакват за премиер на страната да бъде назначен лидерът на партия „Баткивщина” Арсений Яценюк. Това стана ясно от пресконференция в Страсбург, в която взеха участие председателят на комисията за външна политика към ЕП Елмар Брок и заместник-председателят на делегацията Ана Гомеш. Въз основа на срещите и разговорите, които са провели в Киев, и двама заявиха, че най-вероятно следващият украински премиер ще бъде Яценюк.
Днес стана ясно и че правителството на Украйна ще бъде сформирано и утвърдено в четвъртък. Председателят на парламента и изпълняващ длъжността президент на Украйна Александър Турчинов възложи на депутатите задачата в четвъртък да бъде сформиран и гласуван съставът на новия кабинет. По-рано се очакваше членовете на украинското правителство да бъдат обявени днес.
Днес украинският парламент даде правомощия на Турчинов да подписва закони. С подкрепата на 316 депутати Турчинов бе упълномощен да подписва законови текстове в качеството си на временен държавен глава до президентските избори, които ще се състоят на 25 май 2014 година.

Оли Рен е благосклонен към молбата на Киев за свикване на донорска конференция
Европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен е благосклонен към молбата на Киев за свикване на донорска конференция с цел събиране на финансова помощ за застрашената от банкрут страна, предаде AFP.
Провеждането на подобна среща би дала възможност на страните от ЕС и на други държави да съберат „значителен помощен пакет”, подчерта Рен по време на пресконференция в Европейския парламент.

Активисти блокираха Върховния съвет в Крим с искания за независимост
Няколкостотин проруски активисти са блокирали сградата на Върховния съвет в Крим по-рано днес, с искане при тях да дойде говорителят на местния парламент Владимир Константинов и да им обещае провеждане на извънредна сесия на парламента, на която официално да се обяви отказа от подчинение на централната власт и провеждането на референдум за независимост, съобщи Газета.ru. Константинов е излязъл пред протестиращите и е казал, че извънредно заседание се планира за 26 февруари, но дневният му ред зависи от това, дали Върховната Рада ще приеме решение за извънредни избори в автономната република.

Министрите на отбраната от НАТО ще се срещнат с украинска делегация в четвъртък
Министрите на отбраната на страните от НАТО ще се срещнат с украинска делегация в четвъртък, за да обсъдят ситуацията в страната след отстраняването на президента Виктор Янукович, предаде AFP.
Анонимен източник от НАТО заяви, че комисията НАТО-Украйна ще проведе среща на втория ден от конференцията на министрите на отбраната на страните, членуващи в организацията.
Той посочи, че министрите са приели молбата на Украйна за провеждане на среща. По време на разговорите двете делегации ще разменят мнения за ситуацията в Украйна и ще обсъдят двустранните отношения.

Ръководителят на администрацията на Виктор Янукович е бил ранен
Ръководителят на украинската президентска администрация при управлението на Виктор Янукович, Андрей Клюев, е подал оставка на 23 февруари 2014, предаде Интерфакс, като се позова на говорителя му Артем Петренко.
Говорителят потвърди и информацията за раняването и нападението на Клюев в дома му в покрайнините на Киев.
Петренко посочи, че няма опасност за живота на Клюев.

ЕС е готов да отпусне 1 милиард евро за Украйна
Европейският Съюз е готов да окаже финансова помощ на Украйна в размер на 1 милиард евро, при условие, че страната съгласува програма за реформи с Международния валутен фонд, предаде ИТАР-ТАСС. „Ние сме в състояние да предоставим макроикономическа помощ. Първоначалните разговори бяха за 600 милиона евро, но сумата може да стане и 1 милиард. Но можем да направим това, само ако получим информация за бъдещето на финансовата система в страната”, е казал пред журналисти еврокомисарят по въпросите на бюджета Януш Левандовски.

Виталий Кличко ще участва в предсрочните президентски избори в Украйна
Лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко заяви, че ще участва в предсрочните президентски избори, които ще се състоят в Украйна на 25 май, предаде AFP.
„Ще бъда един от кандидатите. Убеден съм, че трябва да променим изцяло принципите и правилата на играта в Украйна, трябва да възстановим справедливостта”, заяви Кличко днес.

Върховната Рада насрочи изборите за кмет на Киев за 25 май
Върховната Рада прие постановление за насрочване на извънредни избори за кмет на Киев и за депутати в Киевския градски съвет за 25 май 2014 година, предаде УНИАН.
За постановлението са гласували 331 народни представители от 363 регистрирани в залата.

Двама висши служители на украинското вътрешно министерство са арестувани за отвличането на демонстранти
В рамките на разследването за отвличане на активиста от „Евромайдан” Егор Луценко и жителя на Лвов Юрий Вербицки са арестувани двама висши служители на министерството на вътрешните работи на Украйна, предаде Интерфакс.
Освен това, прокуратурата е поискала започване на наказателно дело за нападението срещу журналистката Татяна Чорновол, като престъплението е прекласифицирано на „опит за убийство”.
Ще продължи и разследването за отвличането на Дмитрий Булатов.

Юлия Тимошенко обсъди с Катрин Аштън отделянето на финансова помощ за Украйна и формирането на украинския кабинет
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън поздрави Юлия Тимошенко с нейното освобождаване, предаде Корреспондент.
Страните са обсъдили ситуацията в Украйна и са разменили мнения относно пътищата за изход от кризата. В тази връзка е станало дума за първите стъпки, които трябва да бъдат направени както от страна на Украйна, така и от страна на Европейския съюз за стабилизиране на ситуацията и възстановяване на курса на Украйна за присъединяване към Европейския съюз.

Издирват се 312 души, изчезнали по време на протестите в Украйна
Киев Издирват се 312 души, изчезнали по време на протестите в Украйна, предаде УНИАН.
Около 500 души са се обърнали за помощ в издирване на изчезнал човек в периода от 18 до 24 февруари чрез системата „Евромайдан SMS”.
„Отбелязваме, че тези хора не са задължително „безследно изчезнали”. Никой от роднините или близките им не знаят къде са и не могат да се свържат с тях. Попадането на името на лицето в списъка на изчезналите не оцначава задължително, че това лице има отношение към събитията на Евромайдана”, се казва в съобщението.

Брюксел очаква за премиер на Украйна да бъде избран Арсений Яценюк
Ръководителите на специалната делегация на ЕП, която се завърна от Украйна, очакват за премиер на страната да бъде назначен лидерът на партия „Баткивщина” Арсений Яценюк, предаде УНИАН.
Това стана ясно от пресконференция в Страсбург, в която взеха участие председателят на комисията за външна политика към ЕП Елмар Брок и заместник-председателят на делегацията Ана Гомеш.
Въз основа на срещите и разговорите, които са провели в Киев, и двама заявиха, че най-вероятно следващият украински премиер ще бъде Яценюк.

Украинският парламент даде правомощия на Александър Турчинов да подписва закони
Украинският парламент даде правомощия на временно изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов да подписва закони, предаде Интерфакс.
316 депутати гласуваха в подкрепа на постановлението, което дава на Турчинов право да подписва закони в качеството си на държавен глава до президентските избори, които ще се състоят на 25 май 2014 година.

Правителството на Украйна ще бъде сформирано и утвърдено в четвъртък
Правителството на Украйна ще бъде сформирано и утвърдено в четвъртък. Това заяви председателят на парламента и изпълняващ длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, цитиран от Интерфакс.
Днес по време на заседание на Върховната Рада Турчинов възложи на депутатите задачата в четвъртък да бъде сформиран и гласуван съставът на новия кабинет.
По-рано се очакваше членовете на украинското правителство да бъдат обявени днес.

Вътрешното министерство на Украйна е наредило служебно разследване срещу силите за сигурност
Изпълняващият длъжността вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков е наредил провеждане на служебно разследване срещу служителите на силите за сигурност за посегателство върху живота и здравето на демонстрантите, които протестираха срещу предходната власт, предаде „Лига”.
По-рано заради съпричастност към силовото разпръсване на протестите бе уволнен началникът на киевската полиция Валерий Коряк. По същите причини от своите постове бяха освободени областните полицейски началници в Черкаска, Днепропетровска и Закарпатска област.

Вътрешното министерство на Украйна извърши кадрови промени
Във вътрешното министерство на Украйна са проведени редица кадрови промени, предаде Интерфакс.
В рамките на разместванията е уволнен началникът на отдела за обществена сигурност Алексей Крикун, като на мястото му е назначен Виталий Ошовский.
Начело на отдела за вътрешна сигурност застава Виталий Яловенко след освобождаването на досегашния шеф Александър Тулаев.
Уволнен е и началникът на Главното управление на МВР на Украйна в Киев Валерий Коряк, който ще бъде заместен от Юрий Мороз.
Директорът на Държавната автомобилна инспекция Владимир Астапкович остъпва мястото си на Анатолий Сиренко.
Главното управление на МВР на Украйна в Днепропетровска област ще бъде ръководено от Георгий Гогуадзе вместо от досегашния директор Виктор Бабенко.
Василий Варцаба също е освободен от този пост в Закарпатска област.

В Държавната дума са готови да разгледат предложения за присъединяване на Крим към състава на Русия
Русия иска да съхрани териториалната цялост на Украйна. В случай, че Крим вземе решение за присъединяване към Руската федерация обаче, Москва е готова да обсъди подобна възможност, предаде УНИАН, като се позова на ръководителя на Държавната дума на Руската федерация за страните от Общността на независимите държави, евразийската интеграция и връзки със съгражданите Леонид Слуцкий.
„Що се касае до нашия възглед за ситуацията в Украйна искаме да съхраним целостта на Украйна. Надяваме се, че днес това е реално. Изхождаме от това, че трябва да съхраним целостта на Украйна”, заяви ръководителят на комитета.

Няколко души са арестувани за смъртта на демонстранти в Украйна
Няколко души, за които се смята, че са отговорни за смъртта на демонстранти в Украйна, са арестувани, предаде УНИАН, позовавайки се на депутата от партия „Барткивщина” Андрей Парубий.
Засега няма информация за самоличността на задържаните и какви постове са заемали в предишното управление в страната.

Руслана може да влезе в състава на новото правителство в Украйна
Известната украинска певица Руслана може да стане част от новото правителство на Украйна, предаде изданието „Аргументи и факти”, позовавайки се на депутата от партия „Баткивщина” Андрей Павловский.
Депутатът отбеляза, че Руслана, която бе активен участник в антиправителствените протести в Киев, може да влезе в новия кабинет като представител на гражданското общество.

В украинската Одеска област премахват паметниците на Ленин
В редица населени места в украинската Одеска област премахват и разрушават паметници на Владимир Илич Ленин, предаде Интерфакс.
Властите в Иличовск са решили да премахнат паметника на Ленин и да прекръстят главната улица от „Ленин” на „Шевченко”.
В градовете Ананиев и Березовка Комунистическата партия сама е прибрала паметниците, за да ги спаси от разрушение. В Разделна и Килия паметниците са били унищожени от вандали.
През уикенда в Одеска област са пострадали пет статуи. В Одеса, в Парка на Ленинския комсомол, неизвестни лица са боядисали с червена боя един паметник на Ленин, а на друг са махнали главата. Пострадали са монументи още в градовете Любашевка и Белгород-Днестровски.

Newsweek Polska: Янукович е искал насилствено да потуши протестите в Украйна
Преди отстраняването си от власт украинският президент Виктор Янукович е кроил планове да изпрати хиляди полицаи и войници за потушаване на протестите в Украйна, предаде Newsweek Polska, като се позова на излезлите в нощта на понеделник срещу вторник документи.
Украинските медии се добраха до хиляди документи, които са открити в резиденцията на Виктор Янукович в околностите на украинската столица Киев. Част от тях се появиха вече в интернет.

В Украйна започна предизборната кампания за предсрочните президентски избори
Днес в Украйна стартира предизборната кампания за предсрочните президентски избори, предаде УНИАН.
Планът за провеждането на кампанията бе приет от Централната избирателна комисия на страната. Издигането на кандидатурите за президент ще продължи до 30 март. Кандидатите могат да бъдат издигани от партии или да издигат сами своята кандидатура.

Украйна – курс на Запад (ОБЗОР)
Страните от Евросъюза и САШ изразяват своята публична подкрепа към Украйна. По време на срещата си с председателя на Върховната Рада Александър Турчинов, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън и обяви, че Европа е готова да подкрепи Украйна.
„Осигуряването на необходимите ресурси ще даде възможност да се изпълни това, което е планувано. Ние сме готови да подкрепим Украйна и да подадем на другите държави сигнал, че вашата страна не само решава проблемите си от миналото, но също така гледа напред”, изтъкна Аштън. Тя е обсъдила пътя за изход от кризата и въпроса за международна финансова помощ за Украйна с представители на украинските власти.
Посещението си в Киев Аштън е започнала с полагане на цветя в памет на жертвите на сблъсъците в Киев. След това се е срещнала с временно изпълняващия длъжността президент Александър Турчинов, министъра на финансите Юрий Колобовий, опозиционните лидери Виталий Кличко и Олег Тягнибок и други.
Полша няма да стане донор на корумпирана Украйна, която първо трябва да се подготви за получаването на международна финансова помощ, заяви полският премиер Доналд Туск
„Варшава трябва да бъде заинтересована от икономическата и финансовата стабилност на Украйна, но ние не можем да „излезем от кожата си”. Сега не може да се случи така, че Полша да стане ключов донор, т.е. този, който ще даде парите си”, заяви Туск.
Междувременно, френският държавен глава Франсоа Оланд призова за „мирен преход” в Украйна
САЩ призоваха за сформирането на експертно правителство в Украйна, което да подготви страната за предварителни избори
„Президентът Виктор Янукович в момента не ръководи страната. Ние не можем да потвърдим къде е той в момента. Ние подкрепяме усилията за поставяне на политическата ситуация в страната под контрол от страна на законно избрания нов председател на парламента Александър Турчинов”, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.
Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа може да помогне на Украйна да сформира правителство, считат в Белия дом.
„От гледна точка на Вашингтон ОССЕ в частност може да предложи съдействие и експертни знания на украинските законодатели, опитващи се са създадат многопартийно правителство на националното единство”, заяви вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.
Междувременно се разбра , че в украинския град Симферопол са пристигнали депутати от руския парламент, начело с ръководителя на комисията по отношенията със страните от ОНД Леонид Слуцки
„В Симферопол има политически десант от Русия. Има синхрон. Русия започна да издава паспорти по облекчена процедура. Москва настоява за изпълнение на споразуменията между опозицията и Янукович. И главното – в случай, че кримчани решат на референдум, или Крим се обърне към Москва за молба за присъединяване..Русия ще разгледа този въпрос много бързо”, заяви украинският активист Олег Крючков.
Депутати от партиите „Батькивщина” и „Удар” предлагат в украинската Върховна Рада потвърждаване на необратимостта на курса на Киев към ЕС е и приемане на редица мерки за възможно най-бързо сключване на споразумение за асоцииране.
Ирина Геращенко и Борис Тарасюк са внесли в парламента съответния законопроект . Те също така предлагат Върховната Рада да разгледа поправките в конституцията за усилване на гаранциите за независимост на съдиите и законопроекта за прокуратурата и други свързани с европейската интеграция проекти.
Геращенко и Тарасюк инициират провеждане на преговори между украинския кабинет и ЕС за предоставяне на помощ на Украйна по реализирането на споразумението за асоцииране на принципите на предвстъпителната помощ за страни-кандидатки.
По-рано Върховната Рада уволни високопоставени украински политици, предаде Народните представители приеха Постановление за освобождаване от длъжност на министъра на културата Леонид Новохатко. Същото решение беше взето и за Наталия Королевская, която повече няма да заема поста министър на социалната политика.
Парламентът уволни също така петима съдии от Конституционния съд.Началникът на полицията в Киев, генерал-лейтенант Валерий Коряк, също е уволнен. Той е считан за съпричастен към насилието спрямо демонстранти- привърженици на евроинтеграцията. Освен него от министерството на вътрешните работи на Украйна са уволнени още седем души, заемали различни ръководни длъжности.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/27/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0/