Върховната рада не контролира Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските медии продължават да следят събитията в Украйна с тревога и мрачни прогнози

Парламентът – Върховната рада, получи една неконтролируема страна, а руският бизнес и капитал в Украйна са застрашени, пише „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си. Вестникът напомня по-специално, че Москва отзова своя посланик от Киев.

Украинската опозиция стана победител в конфликта с екипа на сваления президент Виктор Янукович, но вече събра недоволство с действията си в страната. Западна и Централна Украйна се канят да влияят активно на политиците, получили властта, а Източна и Южна изчакват, готвят се за защита и се надяват Русия да им помогне.

От друга страна, украинците в западните и централните региони, въстанали срещу екипа на Янукович, са възмутени, че бившата опозиция, търсейки кадри, разбърква все същото тесте, без да се интересува от хорското мнение. Мнозина жители на Изтока и Юга изобщо не признават победителите за законна власт. Икономическата криза може да стане нов повод за социална експлозия в страната, прогнозира „Независимая газета“.
Според цитирани украински икономисти ситуацията ще се стабилизира с назначаването на нов кабинет, който би огласил план за реформи и съумял да привлече пари. Възстановяването на украинската икономика ще е добра перспектива за руския бизнес.

Има обаче политически рискове заради възможността да се влошат отношенията на Украйна с Русия, предупреждават те. Връзките между Киев и Москва ще се нормализират, тъй като никоя от страните не желае изостряне и нови кризи, неизгодни и за двете, коментира украинският експерт Володимир Горбач. Според него руският посланик е отзован, за да бъде сменен с по-опитен дипломат, способен да засили позициите на Русия в Украйна.

В Киев се засилват опасенията, че Русия може да изпрати войски в Южна и Източна Украйна, „за да защити правата и интересите“ на местните хора от руски произход, пише в друг материал „Независимая газета“. Става дума главно за Крим. Изданието твърди например, че руските части на полуострова са поставени в повишена бойна готовност.

Микола Ривенко от партията „Руски блок“ заявява пред вестника, че постове с бронетранспортьори – вероятно на
вътрешните войски, запречват пътища, водещи към Крим, не допускат там коли от други области, проверяват документите на всички и ограничават влизането на хора от други области, най-вече от Западна Украйна. Ако властта в Украйна бъде поета от националисти, те може да поискат денонсиране на споразуменията за базиране на руския Черноморски флот в Крим, смята бившият му командващ адмирал Владимир Комоедов, днес председател на комисията по отбраната в Държавната дума.

Засега обаче „в Киев няма легитимна власт. Наближава „крайно жестока икономическа криза“ и „само безумци сега биха повдигнали там въпроса (. . .), а и Москва ще реагира „по съответния начин“, забелязва Комоедов. Москва разполага с икономически лостове и те ще са ефикасни, дори ако в Киев управлява прозападно правителство, добавя друг руски адмирал – Игор Касатонов: „Грубо казано, за Украйна ще е крайно неизгодно да пъди Черноморския флот“.

С излъчване на кандидати за висшия пост днес в Украйна стартира предизборната надпревара за предсрочния президентски вот на 25 май, пише „Новие известия“.
Основният въпрос, разискван вчера от киевския парламент, бе “откъде да вземе пари за гласуването и как максимално да намали разходите за избори. Фракционният лидер на партията “Баткившчина“ Арсений Яценюк заяви, че държавната хазна е разграбена, а Украйна е близо до фалит. Актуални оставаха и въпросите къде са Виктор Янукович, а също тъй генералният прокурор и бившият вътрешен министър, обвинен, че пряко е ръководел кървавите побоища в центъра на Киев“, обобщава вестникът положението в страната.

Янукович е обявен за издирване във връзка с дело за масови убийства на мирни граждани. Неизвестно остава и къде се намират олигарси, близки до бившия президент – синът му Олександър и Сергий Курченко, собственик на енергиен концерн. Експерти очакват нова подялба на техните активи, пише „РБК дейли“. Бизнесизданието изрежда и други украински бизнесмени, споменавани като близки до Янукович. Изброява и компании, влизащи в империята на сина му Олександър според сп. „Forbes Украина“, изчислило, че активите на Янукович младши струват общо 510 милиона долара.

По данни на сп. „Кореспондент“ Сергий Курченко е натрупал 2,4 милиарда долара, но самият той признава 400 милиона. Друго украинско издание – Hubs, съобщи, че от енергийния му концерн се извозват документи и техника, а други книжа се унищожават. Синът и съпругата на бившия президент са напуснали имението си в Донецк, все още охранявано от въоръжени. В неделя неизвестни се опитаха да подпалят киевската къща на Олександър Янукович, припомня „РБК дейли“.

Основната заплаха за Украйна е дефолт. Съответно Върховната рада „трябва да поеме отговорността и незабавно, за броени дни да върне заграбеното в хазната“, освен това „да проследи всички извозени капитали до копейка и да започне процедури за незабавното им връщане на украинците“, цитира вестникът вчерашно изявление на Сергий Каплин, секретар на парламентарната комисия по националната сигурност и отбраната.

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/26/%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD/