ЕС и Бразилия борят шпионажа с подводен кабел

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

На срещата на върха ЕС-Бразилия в Брюксел президентът Дилма Русеф каза късно вчера, че проектът на стойност 185 млн. долара е основен елемент от усилията да се гарантира неутралността на интернет

Бразилия и Европейския съюз се договориха да прокарат подводен комуникационен кабел от Лисабон до бразилското пристанище Форталеза, за да попречат на САЩ да ги шпионира.

На срещата на върха ЕС-Бразилия в Брюксел президентът Дилма Русеф каза късно вчера, че проектът на стойност 185 млн. долара е основен елемент от усилията да се гарантира неутралността на интернет, което според нея ще защити бразилския интернет трафик от американско следене.

В момента Бразилия е зависима от американски подводни кабели през Атлантическия океан за почти всичките си комуникации с Европа.

Неотдавна бившият американски агент Едуард Сноудън направи скандални разкрития как Вашингтон е шпионирал най-голямата латиноамериканска страна. След като стана известно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла имейла и телефона на Дилма Русеф, тя отложи в знак на протест официалното си посещение в САЩ.

„Ние трябва да зачитаме правото на личен живот, човешките права и суверенитета на страните. Не искаме бизнесът да бъде шпиониран“, каза Русеф на обща пресконференция с председателите на Европейската комисия Жозе Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Лидерите на ЕС се отнасят с разбиране към бразилското искане след разкритията на Сноудън, че германският канцлер Ангела Меркел и някои европейски институции също са били подслушвани от АНС.

Брюксел заплашва да замрази споразуменията между ЕС и САЩ за предаване на данни, ако Вашингтон не гарантира защитата на личните данни на европейските граждани. Според бразилските планове трансокеанският подводен оптичен кабел между Лисабон и Форталеза може да бъде готов още идната година чрез смесено дружество на бразилските телеком оператори Телебраз и испанската компания ИслаЛинк събмарин кейбълс.

Споразумението за подводния кабел се смята за голям успех на фона на затегналите се преговори между Бразилия и ЕС за дългоочакваното споразумение за свободна търговия, които отново бяха отложени. ЕС обаче си остава най-големият чуждестранен инвеститор в Бразилия.

Източник: http://temadaily.bg/

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/26/%D0%B5%D1%81-%D0%B8-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82-%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B6%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5/