Москва трябва да привлече Кличко

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Щом САЩ не залагат на Виталий Кличко в Украйна, Москва трябва да го привлече на своя страна, пише руски вестник

Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд отново привлече вниманието на широки политически среди и на печата в Стария свят. Но този път не със сухари, раздавани на революционери от киевския Майдан, а „с американски псувни срещу украинската дипломация на ЕС и самата общност“, пише „Независимая газета“.

Според запис на телефонен разговор между Нюланд и посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят, разпространен в четвъртък, американската висша дипломатка изрича думите „Майната му на ЕС“ (Fuck the EU), докато двамата обсъждат възможните решения на украинската политическа криза. Според „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си, случаят засяга най-болезнено Берлин, който играе решаваща роля в европейската политика на Брюксел по украинското направление, а и като цяло.

В разговора с Паят Нюланд посочила, че Вашингтон предпочита да види начело на кабинета в Украйна лидера на опозиционната партия „Баткившчина“ Арсений Яценюк, а не “германския фаворит“ Виталий Кличко, оглавяващ друга опозиционна сила – УДАР. Нюланд не била доволна и от представите на Брюксел за уреждане на украинската криза, затова препоръчала на своя посланик да прокарва американската линия.

Ругатните на Нюланд, отправени към ЕС, са повод за възторг сред мнозина от другата страна на барикадите, смята наблюдател на „Комерсант“. Не е ли това най-доброто саморазобличаване на цялата западна политика спрямо Украйна? – пише той.

Скандалът ще затрудни още повече бездруго безредните и импулсивни действия на САЩ и ЕС по украинското направление. С цел отвличане на вниманието на Запад се заговори за руска следа - данните уж били подхвърлени от „ръката на Москва“. Но независимо как са изтекли, дума назад се не връща, забелязва вестникът.

Вашингтон и Брюксел се изправят пред нов неприятен момент в отношенията помежду си, но за Москва най-важното в случая е друго, смята авторът на коментара. Обсъждайки ситуацията в Киев, американските дипломати говорят доста снизходително за лидерите на опозицията в Украйна - като за пешки, местени по дъската, пояснява той.

Откровенията на Виктория Нюланд изпращат на Виталий Кличко сигнал, че той не вдъхва особен ентусиазъм на САЩ. За бившия боксьор това е сериозен повод да се замисли на кой външен играч да заложи. А за Москва е шанс да привлече с „мека сила“ на своя страна прочутия шампион. „Щом отвъд океана не го чакат, а в Брюксел го чакат, но все тъй не му обещават нищо, защо да не погледне на изток? Макар и не от премного любов, а от прагматична сметка“, забелязва коментаторът на „Комерсант“.

Източник: http://temadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/11/%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE/