Сирия – за достоверността на някои твърдения

SyriaДо преди дни скептиците твърдяха, че инспекторите на ООН няма да могат да продължат своята мисия в Сирия. Те ще бъдат разигравани от Асад по същия начин, както навремето процедираше Садам Хюсеин в Ирак. Това им даваше основание не само да оспорват инициативата на руския президент Владимир Путин (станала впоследствие руско-американско предложение за мирно разрешаване на кризата в Сирия), но открито да твърдят, че руснаците отвличат общественото внимание и печелят време за Асад.

Планът за инспекция и унищожаване на химическото оръжие на Сирия, предложен от руския президент по време на срещата на Г-20 в Санкт Петербург, не само стана най – коментираната новина, но беше определен от редица световни анализатори като „шах и мат“ за американския президент Барак Обама.Всеобщо бе мнението, че химическата атака в околностите на Дамаск през август, е предизвикателство срещу авторитета на Обама. С бездействието си американската администрация рискува да изпрати сигнал до страни като Иран, че не изпълнява заканите си, посочиха коментатори. Те припомниха, че Обама не е предприел някакви особени действия след като по-рано тази година Асад е използвал в ограничен мащаб химическо оръжие. Различни източници започнаха да твърдят, че се подготвя бърз военен удар срещу сирийски правителствени цели, но без мандат на ООН. Тогава американският държавен секретар Джон Кери се позова на разузнавателна информация, която според него убедително сочела, че виновник за химическата атака е правителството на Башар Асад и нарушаването на международните норми не може да остане без последици. Негово беше и твърдението, че сирийските власти умишлено бавят разследването на инспекторите на ООН, които не бяха допуснати до районите на атаката в предградията на Дамаск.

В публичната обрaботка на общественото мнение за предстоящите военни удари се включи и Ричард Хаас, президент на американския Съвет за международни отношения. Той отхвърли предложението на Русия ООН да одобри предстоящо нападение над Сирия. За пореден път Русия призова международната общност и САЩ към предпазливост относно Сирия, подчертавайки че последиците за страните от Близкия Изток и Северна Африка ще бъдат катастрофални след една военна намеса.

„Съветът за сигурност на ООН не е единствения пазител, който да казва кое е законно и кое е легитимно и както изтъкват мнозина, той беше заобиколен в случая с Косово”, заяви Хаас. Според него „легитимността за удар срещу Сирия може да дойде от „коалиция на желаещите“, съставена от отделни страни, които подкрепят ответни действия срещу Асад, за да се покаже, че използването на химическо оръжие за масово унищожаване няма да бъде търпяно.“

В своя план президентът Путин поставя на ключова позиция ролята на ООН и това не е случайно. Защото при аналогичните случаи в Ирак, Афганистан, Либия, решенията за военни действия не се взимаха от ООН и на практика омаловажаваха и обезсмисляха съществуването на Организацията на обединените нации. Но този план на практика развърза ръцете на дипломатите, отложи военния сблъсък и доведе до руско-американското споразумение, постигнато в от външните министри на двете страни в Женева.

Експертната мисия направи разследване в Сирия и констатира, че е използвано химическо оръжие в нощта срещу 21 август близа до Дамаск. Бил е употребен отровният газ зарин. Но инспекторите нямаха задача да посочат извършителите. И това позволи на редица страни да твърдят, използвайки косвени улики, че режимът на Асад е задушил повече от хиляда сирийски граждани с отровния газ зарин. Твърденията на руските дипломати, че химическата атака е дело на воюващата опозиция, не влизаха в схемата за отстраняването на Асад чрез военна интервенция.

Сега международният екип, ръководен от шведския професор Оке Селстрьом, вече е на сирийска територия, предаде Франс прес. Той ще проучи над десет сигнала за потенциално нападение с химически оръжия по време на продължаващия вече 30 месеца конфликт. Очаква се окончателният доклад с резултатите от проучването на всички предполагаеми случаи на химическа атака да бъде готов в края на месец октомври.

Критиците на плана обръщат внимание на техническите трудности, свързани с унищожаването на сирийските химически оръжия. Задачата е трудна, но не и невъзможна. Извършените миналия месец проверки показват, че е възможно да бъдат проверявани спорните райони. Бивши инспектори от ООН твърдят, че има начин една част от натрупаното химическо оръжие да бъде унищожено.

Съществуват предпоставки в Сирия да не бъдат осъществени военни действия. Поне докато екипите на ООН са там. А като се имат предвид мащабите на евентуална операция, би трябвало преди нея от страната да бъде евакуиран персоналът на различните международни организации, които все още работят там.

/по материали на Франс прес/

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/30/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80/