Бразилия предизвиква САЩ

Снимка: Преса

Снимка: Преса

Бразилия винаги е била много чувствителна, когато става дума за национален суверенитет

В изказването си пред Общото събрание на ООН президентът на Бразилия Дилма Русеф остро атакува САЩ заради скандала с шпионските им програми. “Аргументът, според който тези незаконни подслушвания целят да защитят страните от тероризма, е недопустим”, заяви Русеф и допълни, че подобно вмешателство представлява нарушение на международното право.

Публичната атака е по повод разкритията на компютърния специалист от Американската национална агенция за сигурност Едуард Сноудън, че САЩ масово следят в интернет и подслушват телефоните на редица чуждестранни правителства, включително и кабинета на Дилма Русеф. Бразилският президент преди това демонстративно отмени държавното си посещение във Вашингтон.

В интервю за предаването “Събота 150″ Сузане Грациус, старши анализатор от ФРИДЕ – фондацията за международни отношения и диалог със седалище Мадрид, обясни:

“Мисля, че това е по-цялостен международен конфликт на Бразилия със САЩ и дори с ЕС. Бразилия винаги е била много чувствителна, когато става дума за национален суверенитет. Нейните отношения със САЩ са коректни, но не много близки. Преди време Обама посети именно Бразилия, но тогава той пристигна без никакъв конкретен план или предложение. Бразилците бяха много разочаровани, тъй като САЩ никога не подкрепиха тяхното искане Бразилия да стане постоянен член на СС на ООН, а това е най-важната външнополитическа цел на бразилското правителство.

Така че Общото събрание на ООН се оказа важна трибуна в този момент. Сега страната търси повече влияние в ООН, защото е привърженик на многонационалния подход. Бразилия е много против всякаква американска намеса където и да било по света.

Затова Русеф лансира своя версия на принципа на ООН – отговорност да защитава. Бразилският документ е озаглавен “Отговорност докато защитава” и той цели всяка мисия да бъде под шапката на ООН. Искам да поставя проблема в по-общ план, а не да го свързваме само с аферата “Сноудън”. Бразилия отправя все по-големи предизвикателства към САЩ на глобалната сцена.

Докато европейците договарят търговско споразумение със САЩ, Бразилия не преговаря за нищо. Този скандал с разузнаването няма да засегне икономическите отношения. С тези политически позиции Бразилия просто се опитва да спечели повече международно влияние”, смята Сузане Грациус.

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/29/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89/