“Златна зора” се надига

Снимка: Преса

Снимка: Преса

При спецакция бяха задържани няколко депутати на партията, сред които и лидерът й Никос Михалолякос

“Полицията за борба с тероризма на Гърция задържа водача на неонацистката партия “Златна зора” Никос Михалолякос и поне още един депутат от партията по подозрение в престъпно сдружаване”.

Заповедите за арест на още трима депутати неонацисти вече са издадени от гръцкия Върховен съд, на който е поверено разследването на неотдавнашното убийство на музикант от активист на неонацистката партия.

Откакто на 18 септември бе убит 34-годишният музикант Павлос Фисас, властите започнаха голямо разследване на дейността на партията, срещу която има подозрения за множество извършени насилия срещу имигранти и леви активисти.

Използвайки безработицата и бедността, които се задълбочиха в Гърция в резултат на кризата, Златна зора успя на изборите през юни 2012 г. да влезе за пръв път в парламента като си осигури 18 места от общо 300.

Неонацистката гръцка партия “Златна зора” потвърди ареста на своя лидер и призова поддръжниците си да излязат на улицата.

Тази сутрин бе арестуван водачът на партията Никос Михалолякос и поне още трима или четирима депутати и близо 30 членове на партията. Те бяха отведени в главното управление на полицията на Атика във връзка със заповед за участие престъпна дейност. Призоваваме нашите привърженици да окажат съпротива срещу противозаконните мерки – се казва в декларация, качена на сайта на “Златна зора”.

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/29/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0/