“Газпром” търси подизпълнители за “Южен поток” в България и Сърбия

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Конкурсът в България е открит за чуждестранни компании

“Газпром” се надява до края на годината да намери главни подизпълнители в България и Сърбия за изграждането на европейската част на Южен поток”, съобщи днес в Милано заместник-директорът на отдела за управление на проекти на “Газпром” Александър Сиромятин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

“До края на годината ще бъдат проведени конкурсни процедури в България и Сърбия. До края на годината ще имаме главни подизпълнители”, посочи той. Сиромятин уточни, че конкурсът в България е открит за чуждестранни компании и изрази увереност, че италианските компании ще участват.

По думите му всички планирани срокове за изграждането и пускането в експлоатация на “Южен поток” се спазват. В края на 2015 година първият газ по този газопровод ще постъпи в България. В края на 2016 година са планирани първите доставки в Италия, а през 2017 година доставките ще се изпълняват в пълен обем”, посочи Сиромятин.

В Милано той участва в конференцията “Южен поток: Еволюцията на един газопровод”, организирана от независимата информационно-анализаторска група “Нечъръл гес Юръп” (Natural Gas Europe). Конференцията е посветена на преимуществата и икономическите перспективи на “Южен поток”.

Олег Аксютин, който е началник на отдела за транспортиране, подземно съхранение и използване на газ в Газпром, заяви пред журналисти на конференцията, че международните финансови пазари са заинтересовани от инвестиране в проекта “Южен поток”. Аксютин е и изпълнителен директор на компанията оператор на морския участък на “Южен поток” Саут стрийм тренспорт (South Stream Transport B.V.).

“Непрекъснато тече работа за оценка на инвестициите. Неотдавна в Лондон се състоя поредната презентация в присъствието на чуждестранни компании и над 100 банки. Днес получихме положителни сигнали от пазара за това, че проектът е привлекателен”, посочи Аксютин. Той уточни, че 30 процента от финансирането му е за сметка на акционерите и по думите му това е достатъчно да се задвижи проектът.

“Останалите 70 процента от финансирането ще бъдат осигурени със заеми от финансовия пазар и вече чакаме конкретни предложения”, съобщи Олег Аксютин. По негови данни пълната сума за изпълнението на проекта ”Южен поток” – подводния участък по дъното на Черно море и наземните части – се оценява на 17 милиарда евро.

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/28/%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%8E%D0%B6%D0%B5/