Lockheed Martin получава шанс за експорт на своя F-35

Lockheed Martin получава шанс за експорт на своя F-35 Южна Корея обяви, че рестартира конкурса за доставките на 60 нови изтребителя на обща стойност 7.7 млрд. долара, който беше спечелен от F-15 Eagle на Boeing. Причината – самолетите не отговарят на нуждите на южнокорейската авиация да бъдат трудно забележими за противниковите радари. Това дава предимство на конкурента Lockheed Martin и неговия лек изтребител F-35 Lightning II, който е проектиран изцяло по технологията “стелт”. Преразглеждането на конкурса става независимо от факта, че в момента Южна Корея има приети на въоръжение F-15 и от трите подадени оферти единствено тази на Boeing отговаряше на финансовите параметри, зададени от Сеул.

Шанс за F-35

Новото изискване дава шанс на Lockheed и партньорите им да опитат да оптимизират разходите и да свалят крайната цена на техния авангарден изтребител. Възможностите и стойността на F-35 бяха обект на сериозна критика от Канада и Австралия, които обмислят да прибегнат до алтернативни варианти като преминаването към F-18E Super Hornet на Boeing. Въпреки това изтребителят на Lockheed като единствен в лекия клас от пето поколение е подкрепян от Пентагона и трябва да навлезе на въоръжение във всичките видове въоръжени сили на САЩ – флота, ВВС и морската пехота. Поради засилващата се доминация на компанията със самолетите F-22 Raptor (разработван съвместно с Boeing) и F-35 на пазара в Щатите техният конкурент Boeing се ориентира към международните пазари, където в повечето случаи ключова роля има цената.

Така авиогигантът има сключени договори за доставка на 84 F-15 със Саудитска Арабия, а през тази година парафира контракт за продажба на 12 EA-18 Growlers (самолети за радиоелектронна борба) на Австралия. Спечелването на конкурса в Южна Корея щеше да удължи производството на F-15 до 2022 г. и поставя под въпрос дали Boeing ще продължи да продава своите самолети в бъдеще.

Битката за изтребителния пазар

Основните самолетостроителни компании от САЩ, Европа и Русия се очаква да произведат изтребители на стойност 16.9 млрд. долара през тази година, като средно през последните пет години годишният пазар се оценява на 15.7 млрд. долара, показват данните на изследователската фирма Teal Group. С навлизането на масовото производство на F-35 през 2015 г. Teal очаква средната стойност да се повиши до над 20 млрд. долара до края на 2020 г.

Изтребителят на Lockheed стана известен с технически проблеми и непрекъснато повишаваща се цена за единична бройка, което постави под въпрос дори навлизането му на въоръжение в САЩ. Последната партида, която поръча Пентагонът, стойността на самолет достигна 100 млн. долара. Някои изследвания поставят под съмнение възможностите на F-35 да води успешен въздушен бой с последните руски изтребители, като Су-35 например.

Юлиян Арнаудов – в.Капитал

Източник: http://pan.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/27/lockheed-martin-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F-f-35/