Гърците се изплашиха от епидемия на „кафявата чума”

Смъртта на 34-годишния Павлос Фисас, популярен рапър и активист на антифашисткото движение, от ръцете на член на „Златна зора” предизвика вълна от възмущение както в самата Гърция, така и в чужбина. Политиците открито заговориха, че нацизмът в Гърция „надига глава”. Ето мнението на главния редактор на гръцкия вестник „Омония” Инга Абгарова:

- С всеки ден кризата в Гърция става все по-страшна. Съответно в обществото възниква въпросът – кой е виновен, че ние живеем толкова зле? Нацистите (не се смущавам от тази дума, защото партия „Златна зора” и не крие отношението си към нацисткото движение) предлагат един готов и доста удобен за мнозина отговор: за това са виновни чужденците, които идват при нас и ни отнемат работата и залъка хляб.

Идеята, че в бедите на гърците са виновни мигрантите, намери толкова благодатна почва, че неизвестна на никой през 2008 година организация „Златна зора” през 2012 получи стотици хиляди привърженици и дори влезе в парламента.

До момента властите на Гърция гледаха на всичко това през пръсти, по-специално, защото не могат да използват строги мерки спрямо мигрантите, за да не бъдат смъмрени от Брюксел. Затова те мълчаливо се съгласиха с методите на националистите. Пребиването на новодошли, сплашването им, дори убийствата през последните години не са рядкост в Гърция.

Но убийството на популярния гръцки музикант-антифашист предизвика прекалено голям резонанс, казва главният редактор на портал „Руската Атина” Павел Онойко:

- За първи път убиха грък. Преди това не веднъж са убивали чужденци, за което бяха получавали само аплодисменти и думи, че всички беди били от чужденците. Проблемите започнаха след като убиха един грък, съответно, рязко падна и рейтингът на партията.

Всички политически сили на Гърция осъдиха убийството. Премиерът Антонис Самарас каза, че няма да позволи на неонацистите да подкопават демокрацията. Предлага се дори забрана върху дейността на радикалната партия.

Но въпросът е там, че „Златна зора” е на трето място по популярност в страната. И дори нейната забрана само ще добави легитимност на партийните идеи, защото ще даде на неонацистите ореола на борци, пострадали в името на гръцкото общество. През 30-те години на миналия век бедността и безработицата доведоха до разпространение на идеите на фашизма в Европа, което свърши с избухване на Втората световна война.

Ще им стигне ли политическата мъдрост на днешните управници за да пресекат появата на нова епидемия на „кафявата чума”?

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/26/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0/