След кървавата баня

След кървавата баняИслямистите определено са искали да направят колкото е възможно по-голямо впечатление и да привлекат вниманието на света. Обектът на атентата, един популярен търговски комплекс, не е подбран случайно. В него пазаруват много чужденци, а и заможни кенийци.

Но целта на ислямистите е била да засегнат не само Кения – те са взели на мушка Израел, пък и цялата международна общност. Защото търговският комплекс е отчасти израелска собственост, а служителите на ООН, които работят в близката сграда, също пазаруват именно там. На този фон е очевидно, че отговорът на терористичния акт трябва да бъде международен. Светът трябва да парира опитите за дестабилизация, които извършват екстремистите в Африка – независимо дали става дума за Кения или за Нигерия, където действат терористите от Боко Харам.

Търси се политическо решение

Аш Шабаб, сомалийските самозвани войни на Аллах, които поддържат връзки с Ал Кайда, действаха в Найроби по ужасно брутален начин. После те поеха отговорността за атентата и оповестиха нови атаки в Туитър. Заявиха, че акцията е наказание заради участието на кенийски войници в мисията на ООН, известна като АМИСОМ, където има още представители на Уганда и Бурунди. Този въоръжен корпус на Африканския съюз в последно време нанесе много поражения на ислямистите в Сомалия и си върна обратно окупирани от тях територии. Това е още една причина, поради която Аш Шабаб сега пренася войната в съседна Кения.

Този брутален и нечовечен терористичен акт не бива да става повод за изтеглянето на международните войски от Сомалия. Дългата граница на Кения със Сомалия трудно може да се контролира изцяло. Стотици хиляди сомалийци живеят в съседна Кения. Освен това Кения се смята за предпазна стена срещу нахлуването на ислямисти, а този факт многократно я е правил мишена за терористични нападения. Главното препитание в страната е свързано с туризма и тъкмо поради това през 2011 кенийски войници се включиха в международните войски в съседна Сомалия, за да опазят и собствената си страна като привлекателна туристическа дестинация.

В Сомалия хората вече от десетилетия страдат от недоимък и конфликти. Така че за тях е особено важно някой да спре радикално-ислямистките отцепници. Световната общност не бива пасивно да наблюдава как тези екстремисти целенасочено пренасят войната си и в съседните страни. АМИСОМ провеждат съответните военни операции, но най-важно е да се намерят трайни политически решения. Навярно по-умерените сомалийски ислямисти трябва да бъдат поканени на масата за преговори, а международната общност да изработи план за спасяването на страната. Само така в тази източноафриканска страна може да се постигне траен мир, който ще даде благоприятно отражение и върху съседите й.

Агресии на религиозна основа

В същото време Кения не бива да допуска на нейна земя да избуяват предразсъдъци и агресии срещу 11-процентното мюсюлманско малцинство и срещу стотиците хиляди сомалийски емигранти. Нека да си припомним, че и действията на терористите бяха насочени тъкмо към насаждане на междурелигиозни вражди. По време на драмата в търговския център те разпитваха един по един заложниците си за религиозната им принадлежност и разстрелваха на място немюсюлманите, дори малките деца.

Този атентат “в името на Пророка” наистина може да разцепи Кения по религиозен и етнически признак. Страната и без него е изправена пред тежко изпитание. След изборите в Кения през 2007 година срещу президента Ухуру Кениата и неговия заместник Уилям Руто бяха повдигнати обвинения за престъпления срещу човечеството. За целта те бяха призовани пред Международния съд в Хага. Ако остане и без държавно ръководство, Кения ще се окаже разграден двор и лесна плячка за терористите.

Източник: Дойче Веле Автор: А. Шмит

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/26/%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F/