АФП: Златна треска на Балканите предизвиква опасения от замърсяване

Снимка: Getty Images / Guliver

Снимка: Getty Images / Guliver

Плановете на минни компании да търсят злато в Румъния и Гърция срещнат сериозна съпротива, като академици и активисти за опазването на околната среда подчертават, че рисковете са много повече от ползите за балканските нации. В Румъния канадските фирми „Гейбриъл Рисорсис” и „Елдорадо Голд”, както и казахстанската „Сат & Компъни” се надяват да започнат да копаят през 2016 година.

В Гърция „Елдорадо Голд” има подобни планове за две находища на полуостров Халкидики, предаде АФП.
Докато компаниите обещават хиляди работни места и инвестиции в размер на милиарди долари в двете икономики, анализатори и опоненти изтъкват, че мините ще бележат дълбоко живописните региони, ще прогонят туристите и ще сложи край на местните общности.

„За разлика от други индустрии, минният сектор не създава много работни места”, каза икономистът Разван Орсану пред АФП.
„За сравнение, четири металообработващи компании, в които работиха 5000 души, банкрутираха в Румъния през това лято и правителството не направи нищо, за да го предотврати”, добави той.
„Гейбриъл Рисорсис”, която притежава 80-процентен дял от „Роша Монтана Голд Корпорейшън” планира да започне най-голямата в Европа открита мина в трансилванското село Роша Монтана.

Без предишен опит в минното дело, компанията планира да извлича 300 тона злато, използвайки 12 000 тона цианид годишно. Тя обещава и множество изгоди за румънската икономика, включително 2300 работни места в строителната фаза и до 900 позиции по време на 16-те години на експлоатация.
За сметка на това обаче, четири планини трябва да бъдат приравнени. Активисти за опазване на околната среда и археолози предупреждават за сериозни рискове от замърсяване и необратими щети върху уникалните минни галерии от римско време.

„Мината не е решение за дългосрочно развитие и не разрешава социалните и икономически проблеми на региона”, според Румънската академия на науките. Тя предостави списък от 21 аргумента против мината, включително риск от земетресения, предизвикани от взривовете и изтичания от басейните, в които ще се съхранява замърсената отпадна вода от обработката.

Планът на „Гейбръл рисорсис” се посреща със съпротива през последните години. Проектозакон, приет миналия месец от дясноцентристкото правителство, който позволява на компанията да заобиколи закона, стана катализатор за безпрецедентни протести.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/25/%D0%B0%D1%84%D0%BF-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7/