Израел и Кения: тайни служби в стратегически съюз

Снимка: Преса

Снимка: Преса

В Ерусалим недвусмислено наричат днешните отношения между Израел и Кения “стратегическа дипломация”

“Израел е готов да предостави на Кения всякаква помощ в борбата срещу международния тероризъм”. С тези думи се обърна към правителството на Кения израелският президент Шимон Перес. В специална телеграма до Найроби Перес подчерта, че му е повече от близка болката на кенийския народ, пострадал от мащабна терористична атака.

Официален Ерусалим изобщо не коментира съобщенията, че бойци от израелските специални сили уж са участвали в щурма на търговския комплекс “Уестгейт” в Найроби. Никакво потвърждение за това не съдържат и видеокадрите, неспирно пристигащи от Найроби през последните три денонощия. ”Тези информации са повече от странни – заяви в неделя вечерта Исраел Хасон, депутат от Кнесета и бивш заместник-директор на Службата за обща сигурност на Израел (ШАБАК).

“Независимо от тежкия терористичен акт няма никакви причини израелското ръководство да изпрати в Кения армейски подразделения.” Хасон обаче не изключи в Найроби все пак да има израелски военни съветници, наети от правителството на частни начала. По думите на депутата двете страни градят стабилни дипломатически отношения, включително в сферата на сигурността. Още в понеделник сутринта се разбра, че Израел все пак е изпратил в Кения специална група полицейски офицери. Според в. ”Исраел хайом” тя включва седем души: двама офицери от антитерористичния отдел, двама сапьори и трима служители от лабораторията за съдебна експертиза. Авторите пишат, че всички те са изпратени в Кения, за да съдействат при преговори с терористите, и в никой случай не се предвижда пряко да участват в операция за освобождаване на заложниците.

Драмата в търговския център

Източници от израелската полиция потвърдиха, че в Кения наистина е била изпратена специална група полицаи. По-късно го потвърдиха и самите кенийци, като казаха, че са получили помощ от Израел, Съединените щати и Великобритания. Израелските медии внимателно следиха драмата в Найроби. Още същия ден, когато терористите превзеха търговския център, стана ясно, че редица магазини в сградата са собственост на израелски бизнесмени. Някои се намирали в тях по време на атаката и успели да избягат вън. Други били успешно евакуирани още през първите часове след нахлуването.

“В момента на атаката бях в търговския център. Изведнъж чух силен шум, експлозии на гранати и детски плач – разказва израелката Рина Атиас. – Шмугнах се в най-близкия магазин и двамата със собственика се заключихме в килера. Следващите няколко часа си разменях есемеси с моя мъж.” Чрез мобилния телефон Рина успяла да съобщи точно къде се намира и била открита от екип на силите за сигурност.

Стратегическият съюз

В Ерусалим недвусмислено наричат днешните отношения между Израел и Кения “стратегическа дипломация”. От втората половина на 90-те нататък израелските спецслужби държаха Кения в центъра на своето внимание – до голяма степен заради тогавашните проблеми на страната в сферата на сигурността. Конфликтите със съседни държави и засилената дейност на международни ислямистки организации не вещаеха нищо добро за правителството в Найроби. Резултатът не закъсня.

През 1997 г. бойци от Ал Каида успяха да извършат атентат срещу посолството на САЩ в Кения. След няколко години – през 2002, пак там бе взривен хотел “Момбаса паръдайс”, посрещнал гости от Израел. За друг опит да бъдат атакувани израелци е смятан обстрелът на пътническия самолет на компания “Аркия” по време на полет от Найроби за Тел Авив през ноември 2002 г. Оттогава Кения е близък партньор на Израел, посочва източник от Ерусалим. Еврейската държава доставя на Кения военна продукция, а в замяна получава възможност фактически да използва територията на страната като голяма платформа, откъдето да
следи развитието на световния тероризъм.

През юни м. г. тайните служби на Кения задържаха в Найроби двама граждани на Иран. При обиск у тях бяха открити фалшиви паспорти и внушително количество експлозив. На разпит те признаха, че са планирали диверсия срещу израелски дипломати. Магистрати в Найроби ги осъдиха на доживотен затвор. Ерусалим не крие своята готовност всякак да подпомага Кения и занапред, особено щом става дума за борба с международния тероризъм. През последните години стотици агенти от кенийските служби за сигурност бяха на стаж в Израел. ”Наред с военната техника, продавана от Израел из цял свят, за кенийците е също толкова важно да получават съвсем конкретна разузнавателна информация – изтъква високопоставен източник от Ерусалим. – Благодарение на модерните си технологии днес Израел може да снабдява с такава информация своя стратегически съюзник в Източна Африка.”

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/25/%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB-%D0%B8-%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8/