nomr8

Знаете ли колко удивително е тялото ни?

Апендиксът все пак има функция. Апендиксът е част от човешкото тяло, за която се казва, че е рудиментарен орган, т.е. той не изпълнява никаква функция. Често се развива инфекция – апендисит, което налага оперативното му отстраняване.

Проучвания от последните години са открили, че апендиксът играе важна роля за развитието на полезните микроорганизми в червата. Бактериалните култури използват апендикса като място с по-малка активност, за разлика от червата, където могат да се размножават. За това уважавайте апендикса си, той не е съвсем безполезен.

Колко атома съдържа тялото ни? Атомът е една от най-малките частици, позната на човечеството. Трудно е да си представим колко малка всъщност е тя. Но можете да придобиете бегла представа като знаете, че човешкото тяло съдържа 7 октилиона атома. Това е число с двадесет и седем нули!

Човешкото окосмяване. Може би е трудно да се повярва, но ние имаме почти същия брой косми по тялото както едно шимпанзе. С тази разлика, че космите по нашите тела са изгубили функцията си и са станали толкова малки и фини, че са почти невидими. Учените не са сигурни защо сме изгубили окосмяването си, но има няколко хипотези.

Предполага се, че с преместването на хората от дърветата в саваните и по-топлите места на земята, окосмяването е станало излишно и постепенно е отпаднало. Хората започнали да живеят в пещери и да използват огъня, което също прави окосмяването като метод за затопляне – излишно.

Ще избухне ли тялото ни, ако попаднем в космоса без скафандър? В повечето холивудски продукции се представя, че ако човек е без костюм в открития космос биха се случили ужасни неща с тялото ни. Въпреки че течностите кипят във вакуум, кръвта ни се намира под налягане в кръвоносната ни система, което би я защитило от изпарение.

Това, което би ни убило в открития космос е липсата на въздух. Ако не бъде ударен от космически боклук или друг обект, който се движи с огромна скорост, човек може да издържи около 2 минути в открития космос без скафандър.