Пак двойни стандарти?

Пак двойни стандарти?Шефът на Европарламента г-н Мартин Шулц бил „изумен“ и „ужасен“ за това, че Гърция изоставяла „общата позиция на ЕС по Русия“.

Причината – разграничението, което Атина направи ден по-рано от призива на ЕС за разширяване на санкциите срещу Москва.

„Не можеш, от една страна, да искаш от Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после, като първа официална стъпка, да разцепваш общата европейска позиция“, твърди Шулц.

Странно, господинът не се ужасява, да речем, от Нюланд и нейните „фронтови държави“. Още по-странно, дали пък господинът не е забравил какви са правилата на същия този ЕС и как се процедира.

Нека му припомним: „Съветът взема решения с единодушие в някои особено чувствителни области като външната политика и сигурността, данъчната политика, политиката за предоставяне на убежище и имиграционната политика.

Това означава, че всяка държава членка има право да налага вето в тези области.“
Е, тълкуванието на тези правни норми е еднозначно: не Гърция, а ЕС трябва да се съобрази с позицията на несъгласния. Ако има такъв, няма решение.

Или спазваш собствените си правила, или ги захвърляш в коша. Останалото е проява на лицемерие и двоен стандарт.

В тази връзка заканите и размахването на пръст с мотива „всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне“ може и да сработи от позицията на силата. Това обаче няма нищо общо с демократичните норми на поведение и общуване.

Заради подобен рекет и шантаж днес доста от по-малките държави са принудени да следват „общата европейска политика“.

Но какво ще се случи утре с нея, ако мнозинството в Европарламента се смени и други несистемни партии променят политическата конюнктура?
Повече от жалко и нелепо е също спецслужбите на ЕС и НАТО да „проучват връзките“ на новото гръцко ръководство с Русия, както съобщава „Файненшъл таймс“, вместо да вършат истинската си работа по разследване на тероризма.

Параноя или сляпо следване на заповеди, идващи отвъд океана – вече няма значение.

ЕС върви с бясна скорост към собственото си разрушаване, а с диктата си над инакомислието бие всякакъв тип диктатури.

 

 

Автор: Валентин Георгиев

Източник: http://duma.bg

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/30/%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8/