Ново определение на агресията: газ с преференции, кредити и помощ за бежанците

МВнР на Русия окачестви поредния „бисер“ на украинското законотворчество като „безотговорна крачка“. Най-малкото е странно да се нарича „агресор“ страната, благодарение на която икономиката на Украйна (а и самата държава) все още стои на крака.

Депутатите на Върховната Рада твърдят, че Русия „поддържа тероризма и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН“. Според тях, с това Москва заплашва международния мир и сигурност.

В самата Москва в това време чакат, кога Върховната Рада ще предприеме поне някакви реални стъпки за изпълнение на минските споразумения – вместо подобни пропагандни изявления.

А определението „агресор“ точно подхожда към украинските власти, казва говорителят на Съвета на Федерацията на Русия Валентина Матвиенко:

- Агресори са онези, които са развързали братоубийствената гражданска война, които убиват жени, деца и старци. В същото време Русия (без да е страна на конфликта) прави всичко за мирно уреждане на кризата, приема стотици хиляди бежанци, изпраща колони хуманитарни помощи на жителите на югоизточна Украйна.

Докато украинските власти бродят по света с протегната ръка и безуспешно просят пари, Русия оказва конкретна икономическа помощ на Украйна във вид на кредити, доставки на газ с преференции, ток и въглища.

Експерти отбелязват, че „творчеството“ на украинските депутати преследва и една друга цел: да стимулира Европа за нови антируски санкции.

Но повечето европейци (особено бизнесмените) не горят от желание да бъдат пионки в геополитическите игри на Вашингтон и да следват препоръките, например, на Джордж Сорос, зачестил през последно време в Киев.

Нека американският милиардер, ако иска, сам да плаща украинските сметки, казва германският икономист и експерт по финансови пазари Дирк Мюлер:

- Лично аз се трудя не за да плащам украинските газови сметки. Нека Щатите да ги плащат. Нали те много искат да видят Украйна в НАТО, да натискат Русия и да водят своя геополитическа игра – е, нека тогава да им плащат сметките!

Възможно парламентаристите са искали със своето заявление някак да мобилизират украинското общество, което не иска повече да воюва с Донбас. Но излезе малко неубедително.

Характерен е примерът на Мариупол, към който наближават отрядите донецки опълченци. Вечерта на 27 януари Мариуполският градски съвет, след Върховната Рада, призна Русия за „страна-агресор“. Съответната информация се появи на сайта на градския съвет. Но на следващата сутрин думата „Русия“ изчезна от текста, става вече дума за „агресия от Изток“.

По-късно и думата „Изток“ я махнаха. Значи и прокиевските власти започват да се замислят по въпроса – кой все пак е „агресор“?

 

Автор: Игор Силецки

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/30/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D1%81-%D0%BF%D1%80/