От 2016 година в РВСН ще се появят „евроракети“

От 2016 година в РВСН ще се появят "евроракети"Както можеше да се очаква на фона на създалите се международни отношения, Русия отново обяви за развръщането, този път от 2016 година, на мобилните балистични ракети РС-26. От 2012 г. този комплекс е повод за загриженост за САЩ и страните от Запада, тъй като отново се реанимира концепцията за „евроракетите“.

Както е известно, от 2012 година бяха отбелязани летателни изпитания на ракетата РС-26 от полигона Капустин Яр по вътрешно трасе (на далечина малко повече от 2000 км), т.е. ракетата има по-малка далечина, отколкото другите МБР. Затова има основания да се предположи, че РС-26 е мобилна ракета със средна далечина и представлява аналог на балистичните ракети със средна далечина „Пионер“, ликвидирани съгласно Договора за ракетите с малка и средна далечина (РМСД).

Има предположения, че разработваната в МИТ нова ракета ще бъде поставена на 6-осно шаси МЗКТ-79291, теглото на подвижния грунтов ракетен комплекс (ПГРК) ще бъде не повече от 80 тона (теглото на ПГРК „Ярс“ е над 120 т, на „Пионер“ – 83 т). От това следва, че стартовото тегло на ракетата ще бъде около 35 тона (теглото на ракетата от комплекса „Пионер“ е 37 тона). Сведенията за теглото на ПГРК и ракетата бяха потвърдени в изказването на командващия РВСН Сергей Каракаев през юли миналата година. Тогава той каза, че ракетите РС-26 ще бъдат развърнати през 2015 година в ракетно съединение, дислоцирано в Иркутска област.

Този път, както съобщи РИА Новости на 25 декември, командващият РВСН генерал полковник С. Каракаев „за първи път официално съобщи секретни досега данни за създаването на тежка балистична ракета с твърдо гориво РС-26″. По-нататък цитираме текста от материала на РИА Новости, макар че Каракаев всъщност не каза нищо ново за РС-26.

РС-26, наречена в СМИ „убиецът на ПРО“ поради способността й да пробие всяка противоракетна отбрана, ще трябва да допълни от 2016 г. групировката на намиращите се на въоръжение в РВСН ракети с твърдо гориво „Топол-М“ и „Ярс“.

Още едно важно изказване на командващия беше съобщението за плановете за разполагане в Красноярския край и Оренбургска област на най-новата тежка стотонна междуконтинентална балистична ракета „Сармат“, която ще замени намиращата се на въоръжение МБР „Воевода“ (според класификацията на НАТО — „Сатана“).

Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) са род войски във Въоръжените сили на РФ, които се намират в постоянна бойна готовност и представляват сухопътния компонент на стратегическите ядрени сили. Предназначени са за ядрено възпиране на евентуална агресия и за поразяване в състава на стратегическите ядрени сили или самостоятелно, с масирани или групови ракетно-ядрени удари по стратегически обекти, намиращи се на едно или няколко стратегически направления, които представляват основата на военния и военно-икономическия потенциал на противника.

Основното въоръжение на РВСН включва всички руски наземни междуконтинентални балистични ракети с мобилно и шахтно базиране с ядрени бойни глави.

Секретната ракета

Досега практически нямаше официална информация за новата ракета РС-26. Характеристиките на този ракетен комплекс засега са засекретени — известно е само, че това е най-новата руска ракета на твърдо гориво.

Данните за провеждането на изпитателни пускове на тази ракета не са обновявани от 2013 година — тогава беше известно за извършването на четири пуска, три от които са преминали успешно.

Както заяви в четвъртък пред РИА Новости генерал Сергей Каракаев, ракетният комплекс със стратегическо предназначение РС-26 ще влезе в бойно дежурство през 2016 година.

„Изпитанията на комплекса РС-26 ще продължат, през следващата година планираме да ги завършим и от 2016 година ще го включим в бойно дежурство“, — заяви командващият.

Сега в бойно дежурство в РВСН са ракетите на твърдо гориво „Топол-М“ и „Ярс“, разположени на мобилни ракетни комплекси.

Къде ще се разположи смяната на „Сатаната“

Досега данни за потенциалните места за разполагане на най-новата тежка междуконтинентална балистична ракета „Сармат“, която ще бъде създадена в Русия до 2020 година и ще замени намиращите се на въоръжение комплекси „Воевода“, известни на Запад под името „Сатана“, не бяха съобщавани.

Всичко, което беше известно за тази ракета, беше, че тя ще бъде предназначена за противодействие на развиващата се глобална система за ПРО на САЩ.

„Въз основа на нашите планове всичко това вече е определено. Тази тежка ракета ще бъде развърната в Ужур (Красноярския край) и в селището Домбаровский (Оренбургска област)“, — заяви пред РИА Новости командващият Каракаев.

В момента възлите и агрегатите на тежката МБР на течно гориво „Сармат“ са в изпитания. Производството на тези ракети се осъществява от кооперация от изключително руски предприятия. Характеристиките на новата ракета са засекретени. Известно е само, че „Сармат“ ще има голяма поразяваща способност. Комплексът ще може да осъществява широк спектър от траектории и направления на полета на ракетата и ще притежава най-новите специални средства и способи за преодоляване на противоракетна отбрана.

Колкото до „Воевода“-„Сатана“, които по-рано бяха обслужвани съвместно с украинското конструкторско бюро „Южное“, то сега Русия се справя самостоятелно с осигуряването на техническата готовност на тази ракета и по-нататъшното участие на Украйна е нецелесъобразно.

 

Източник: http://www.arms-expo.ru/

Инфобалкани

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/26/%D0%BE%D1%82-2016-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D1%80%D0%B2%D1%81%D0%BD-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5/