Подкрепата за Украйна донесе раздор в Европа

Подкрепата за Украйна донесе раздор в ЕвропаДоскоро никой в Европа не критикуваше революцията в Украйна, но последните остри изявления на чешкият президент Милош Земан показаха, че в ЕС има разногласия по този въпрос. Земан остро критикува нацисткият марш в центъра на Киев и като цяло Майдана и нарече Яценюк “премиер на войната”, пише в свой материал World Socialist Web Site.

Нещо не е наред с Украйна и Европейският съюз, ако в центъра на Киев се провеждат нацистки демонстрации, а Брюксел не осъжда това. Това заяви в едно от своите интервюта чешкият президент Милош Земан.
Става въпрос за факелното шествие на “около две хиляди десни екстремисти”, което се проведе на 1 януари в чест на рождения ден на „фашисткия лидер” Степан Бандера, пояснява World Socialist Web Site.

В марша неонацистите скандираха: “Убийте евреите, поляците и комунистите” и “Украйна за украинците”. Някои от участниците бяха във военна униформа. На митинга бе нападната руска журналистка.

При това самият „Десен сектор”, който участва в шествието, не е подкрепян в Украйна, което стана ясно и от провелите се в страната избори.

Но подобни на него сили доминират в украинската политика с помощта на Вашингтон и Брюксел, пише авторът на материала.
Президентът на Чехия казва още, че Майданът не е демократична революция, а умишлен “преврат”.

A украинският премиер Яценюк – “министър-председателят на война”.
Защо със Земан не се изказа нито един друг европейски лидер, пита изданието. И посочва, че напрежението в Съюза се увеличава.
Превратът в Киев бе иницииран от Германия и САЩ, за да се вкара Украйна в ЕС и НАТО, пише World Socialist Web Site.

Това е признато дори и от заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд, която заяви, че САЩ са инвестирали в създаването на прозападните сили в Украйна 5 милиарда долара.
“И този преврат, подготвен от Запада и осъществен от фашистките групировки, медиите наричат “демократична революция”, възмущава се авторът на материала.
Според него, “създаването на прозападен режим в Киев има за цел да се обгради Русия геополитически и да принуди Путин да се подчинява на Запад”.
А изявлението на Милош Земан показва, че тази тактика сее раздор в Европа, особено сред източните членовете, пише в заключение World Socialist Web Site.

 

 

Материал на RT.com

Източник: http://rusofili.bg

 

 

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/12/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%BE%D1%80-%D0%B2/