Атентатите в Париж са опит да се провокират европейците към погроми

Според американския учен и историк, експерт по Близкия изток, терористичната организация „Ал Кайда”, която вербува нови членове сред мюсюлманите, се сблъсква с проблем, който се заключава в това, че повечето последователи на исляма не са заинтересувани от тероризма.

Още повече, че те просто не се интересуват от политика, а да не говорим от политически ислям.

От 5 милиона мюсюлмани, които живеят във Франция, само една трета, по-малко от 2 милиона души, заявяват, че се интересуват от въпросите на религията, пише професорът, като отбелязва, че френските мюсюлмани са едни от най-светските представители на своята конфесия в света.

В Париж, където мюсюлманите, като правило, са по-образовани и религиозни, повечето от тях отхвърлят насилието и са отдадени на Франция. Професор Хуан Коул твърди:

-„Ал Кайда”, която желая да се „засели” в умовете на френските мюсюлмани, се сблъсква със стена от незаинтересованост.

Но, ако успее сред французите немюсюлмани да предизвика озлобяване спрямо етническите мюсюлмани, тогава сред мюсюлманите е реално да бъде формирана обща политическа идентичност въз основа на недоволство от дискриминация.

Коул отбелязва, че престъпниците, извършили атентатите във Франция, са били професионално подготвени и прекрасно информирани, че чрез действията си наливат вода в мелницата на Марин льо Пен и ислямофобията на десните:

-Това беше опит да се провокира европейското общество към погроми срещу френските мюсюлмани, след което във вербуването на „Ал Кайда” ще бъдат отбелязани успехи.

Коул подчертава, че най-главното в момента е да не бъде позволено на тази „манипулативна стратегия” да победи.

Ученият предлага да се откажем да обвиняваме цяла група за престъпленията на отделно взети хора и от политиката на репресиите.

Като успешна стратегия за реагиране на терористичните провокации Коул нарича политиката на Норвегия, която осъди Андерс Брейвик за масовото убийство на хора, като обикновен престъпник:

-След атаката, извършена от Андерс Брейвик, правителството на Норвегия не започна война срещу терора. Те осъдиха Брейвик, като обикновено престъпник и останаха привърженици на съвременните норвежки ценности.

 

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/11/%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6-%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BA/