Путин влиза днес в „Белия дворец“ на Ердоган

Путин влиза днес в "Белия дворец" на Ердоган Турция разчита съществено да увеличи износа на храни за Русия, стокооборотът трябва да сте $ 100 милиарда

Руският лидер Владимир Путин ще бъде приет в новата резиденция на турския президент Реджеп Ердоган „Белият дворец“, където преди няколко дни първи чуждестранен гост бе папа Франциск.

Турция разчита съществено да увеличи износа на храни в Русия, като се възползва от санкциите на Запада и ответните мерки на Москва, съобщава ТАСС. Според турските експерти този въпрос ще бъде един от главните по време на предстоящите днес в Анкара преговори на лидерите на двете страни.

Турската страна разчита да обсъди нови възможности за разширяване на своя износ като се имат предвид намеренията на Анкара и Москва до 2020 година да увеличат търговския си оборот до 100 милиарда долара. В интерес на Турция е да измени и съществуващия дисбаланс между вноса и износа.

Голямо внимание Анкара отделя на въпроса за договора за преференциална търговия и премахването на редица ограничения в търговско-икономическата сфера. Освен това специално значение има готовността на двете страни да преминат към взаимно разплащане в националните си валути.

Местните наблюдатели разчитат, че по време на заседанията на Съвета за сътрудничество на най-високо равнище ще се удаде да се постигне напредък и по газовия въпрос.

Турция се стреми да получи отстъпка за купувания от Русия газ, а също и да се разгледат възможностите да бъде увеличен вносът му. Темата за отстъпките бе обсъждана миналата седмица в Москва от министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Темата с увеличението на обема на вноса на руски природен газ стана актуална във връзка със ситуацията в Украйна. Около 14 милиарда кубически метра Турция получава по т.нар. „западен коридор“, по тръбопровод, който минава през Украйна, но след разразилата се там криза пренасяният ежедневно обем съществено спадна.

Лидерите ще обсъдят и ситуацията в Сирия. Турция принципно продължава да смята за необходимо напускането на президентския пост от Башар Асад и по този въпрос турската позиция се разминава с руската.

Но президентите ще имат възможност както да споделят своите гледни точки, така и и да обсъдят проблема с борбата с групировката „Ислямска държава“, пише ТАСС.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/01/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B2-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D1%80%D0%B4/