Интервюто на президента Путин за турската информационна агенция Анадола

При това, както отбеляза президентът Путин, позициите на Русия и Турция по някои въпроси могат да не съвпадат във всичко или дори да се разминават. Това е естествено за държави, провеждащи самостоятелна външна политика, каза той.

В същото време, смята той, има разбиране на важността на партньорството между нашите страни и народи и общ стремеж да бъде продължен взаимноизгодният диалог.

Говорейки за възможностите за стимулиране на растежа на стокооборота между двете страни, президентът Путин подчерта:

- Високо ценим независимите решения на Турция, включително по въпросите на икономическото сътрудничество с Русия.

Турските ни партньори не жертват собствените си интереси в името на политическите амбиции на някой друг. Мисля, че това е наистина внимателен и далновиден ход.

Позицията на турското правителство открива нови хоризонти за увеличаването на двустранната търговия, особено за турските земевладелци, които могат да запълнят освободените ниши в мащабния руски пазар за хранителни продукти.

Положително се отнасяме към намеренията им да увеличат износа на месни, млечни и рибни продукти, зеленчуци и плодове за Русия.

Бих искал да отбележа, че въведените от САЩ, ЕС, Япония, Австралия и редица други страни едностранни ограничителни мерки срещу страната ни са нелегитимни.

Подобен натиск нанася не само преки икономически загуби, но и заплашва международната стабилност.

Опитите да се говори с Русия с езика на ултиматумите и санкциите са абсолютно неприемливи и безпреспективни.

При това, нашият отговор винаги е бил и ще бъде балансиран и отчитащ правата и задълженията на Русия по силата на международните договори, включително в рамките на СТО.

Между другото, лидерите на големите западни компании, работещи в Русия, не крият безпокойството си относно санкциите и потвърдиха своята готовност да продължат да си сътрудничат с руските си партньори.

Надяваме се, че здравият разум ще надделее. Призовавам да бъде преодоляна порочната логика на ограничения и заплахи, да се премине към търсенето на взаимно приемливи решения на натрупаните проблеми.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/29/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81/