Цените на нефта ще падат до следващото лято

В тази ситуация експерти съветват да се готвим за всякакво развитие на събитията. Един от водещите руски специалисти, министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев не е готов да прогнозира диманиката на нефтените цени.

Според него, прогнозите, като правило, са обобщение на текущата ситуация. А тя сега се променя едва ли не всеки час. Въпреки това министърът смята, че вероятната цена на нефта е 80 долара за барел.

 Експертите запазват надежда на февруарската среща на страните от ОПЕК. До тогава нефтодобиващите държави ще могат да сближат позициите си и да постигнат някакъв консенсус.

Впрочем, в краткосрочен период ситуацията все едно ще предизвиква сериозни опасения. Възстановяване на цените може да се очаква не по-рано от средата на 2015 година, смята аналитикът Анна Кокорева:

-
Саудитска Арабия преследва цел да измести добива на шистов газ, да направи проектите на САЩ в тази област нерентабилни. Докато тя не постигне целите си, цената на нефта ще пада. Във връзка с решението на ОПЕК, шансовете за падане на цените на нефта нарастват.

Разбира се, това не е най-близката перспектива. Това е перспектива за един-два месеца. Падането на цените на нефта се подтиква и от увеличаващите се запаси. Сега на пазара излишъкът от нефт се оценява около 2 млн. барела всяко денонощие.

Към началото на 2015 година се очаква падане на търсенето и излишъците ще станат още по-вече. Мисля, че през януари ще видим цени до 60 долара за барел.

 Заедно с това специалистите са уверени, че ако цената на нефта стигне до 60 долара, то това няма да бъде за дълго. Тъй като тогава на
американците ще се наложи да затегнат коланите, а те не обичат това. Сега американците демонстрират неутрална позиция, посочва Анна Кокорева:

 -
Те увеличават запасите от нефт. По този начин американците внасят на пазара допълнителна интрига. Те дават да се разбере, че уж също участват в играта и могат да окажат натиск на цените.

Американците дават да се разбере, че у техния добив на шистов газ уж не се спуска до
границата на рентабилността. Ще видим какво ще кажат, когато цените паднат още по-ниско.

 Цената на нефта може да падне до 60 долара за барел, но в перспектива ще се върне към равнището от 90 долара, смята заместник-председателят на Външноикономическата банка, бившият заместник-министър на икономическото развитие Андрей Клепач.

При това той допуска, че ОПЕК ще приеме решение за намаляване на добива не по-рано от следващото лято.

С други думи, цените ще започнат да се повишават не по-рано от пролетта на 2016 година.

 

Автор:  Сергей Дуз
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/29/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%BE-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE/