Русия отново чака гаранции за заплащането на газа

Съдейки по всичко, украинските енергетици не губят надежда да получат газ по традиционния начин – аванта. Затова и преговорите са толкова дълги и тежки.

Украйна казва: ще намерим пари, подписвайте договора! Но научени от горчивия опит руски колеги не се поддават. „Когато има пари – ще има и газ“ – резюмира позицията си Александър Новак.

Експертът Игор Юшков казва, че поради цялата тази газова история Европа се оказа в едно доста сложно положение:

- Възниква въпросът за енергийната сигурност на самите европейци. Американците заемат диаметрално противоположна позиция: те разчитат на провал на доставките на газ от Русия, което ще вдигне цената на европейския пазар и самите те, американците, в перспектива ще изнасят гориво за Европа.

Европейците фактически остават самотни – налага им се да плащат за всички икономически и политически проблеми в Украйна.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер беше казвал, че Европейският съюз е готов до края на годината да отдели на Киев €760 милиона. Но Брюксел все още не може да получи от Киев гаранции, че парите ще отидат за плащане на газа, и Йотингер беше принуден да признае, че Украйна просто не иска да плаща. А сумите са внушителни, казва експертът Сергей Правосудов:

- Параметрите, съгласувани от Русия и Европейския съюз, предвиждат изплащане от Украйна до края на годината на дългове $3,1 милиарда, плюс предплащане $1,5 милиарда за бъдещи доставки.

Украйна има тези $3,1 милиарда, които й даде Международният валутен фонд. Следващият кредит е обещан за пролетта. Т.е. искат се още $1,5 милиарда, защото в противен случай Русия няма да изнася газ за Украйна през зимата и последната ще започне да взима гориво от транзитната тръба за Европа.

Но и този път има вероятност от приключване на преговорите. Защото под заплаха е енергийната сигурност на Европейския съюз. Еврокомисията е изчислила, че 24 от 28 страни могат да замръзнат без руското гориво. За Гюнтер Йотингер най-скорошното изчистване на въпроса е дело на принципа.

Освен това, идва новият състав на Еврокомисията и новият комисар по енергетиката Марош Шефчович ще приема делата – а той, между другото, с газовата тематика още никога не се е занимавал.

За изучаване на въпроса ще му отиде определено време, а Европа вече го няма – идва студената зима.

Автор: Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/10/30/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0/