Разединените американски щати – Все повече американци искат отделяне на техните щати от САЩ

Снимка: REUTERS/Lucas Jackson

Снимка: REUTERS/Lucas Jackson

Всеки четвърти американец не вижда проблем, ако неговият щат се отдели от Съединените щати и стане независима държава. Тези изводи се съдържат в изследване, проведено от агенция Reuters. Експертите смятат резултатите като вариант на вот на недоверие към властта.

Според допитването, проведено от агенция Reuters, в което са взели участие 9000 американци, повечето от поддържащите излизането от състава на общата държава са хора с ниски доходи. Сред тези, които печелят до 25 000 долара годишно, желаещите да се отделят са 28%, а сред гражданите с високи доходи те са само 19%.

По данни от допитването, сред изказалите се за отделяне на техния щат от САЩ повече са привържениците на десните възгледи, републиканците са повече от демократите, обаче младите са много повече от възрастните.

Впрочем, повечето от запитаните са обяснили, че техните отговори са били продиктувани по-скоро не от стремеж за реално отделяне, а от желание да изразят протест против текущата икономическа ситуация, безработицата, политиката на Вашингтон и корупцията.

Според мнението на председателя на президиума на Съвета по външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов, анкетата действително изисква по-внимателно да се вгледаме в причините за недоволство сред американците:

„Налице е много рязка и даже безпрецедентна поляризация, взаимна неприязън между републиканците и Обама, демократите и републиканците. Всичко това създава впечатлението, че така само се забавя развитието. Резултатите от анкетата не са показател за отношението към САЩ като към държава, съюз на щатите, а към качеството на централната власт. Това е един вид вот на непълно доверие, непълно служебно съответствие“, — отбелязва експертът.

„През последните годни това се проявяваше ярко при администрацията на Буш и особено ярко при администрацията на Обама, — продължава политологът. — Мнозина американци са разочаровани от дисфункцията и неефективността на апарата на централната власт. Политическата ситуация в конгреса, отношенията между конгреса и администрацията – това според американците показва, че централното правителство не си върши работата, а се занимава неясно с какво: политически кавги, конфликти“.

Процесът на „немирния“ опит да излязат от състава на САЩ на 13 южни щати навремето доведе до гражданската война между Севера и Юга през 1861–1865 година. В резултат на това в конституцията няма нито дума за възможността за излизане на щати от състава на съюза.

Данните от анкетата свидетелстват, че най-голям брой желаещи да излязат от състава на САЩ — 34% — живеят именно в югозападните щати на Америка (Аризона, Ню Мексико, Оклахома и Тексас). Най-малко — 19% — живеят в Нова Англия.

Опити за излизане на южни щати от състава на САЩ бяха предприемани съвсем наскоро: през 2012 година, в края на първия срок на Барак Обама, на сайта на Белия дом седем американски щата — Алабама, Джорджия, Луизиана, Северна Каролина и „присъединилия се към тях“ Тексас успяха да съберат 675 000 подписа под петиция за излизане от САЩ. Впрочем, петицията беше подадена от граждани, мнозина от които даже не бяха жители на тези щати и нямаше юридическа сила.

Заслужава да се отбележи, че идеята за „бързо разпадане“ на САЩ отдавна вълнува родните конспиролози, най-известен от които е професор Игор Панарин. Той пръв излезе с лекция за разпадането на САЩ през 1998 година, в която каза, че разпадането на САЩ ще стане през 2010 година. Той отново повтори своята теза през 2009 година, като заяви в интервю за „Комсомолская правда“, че на мястото на САЩ ще възникнат няколко държави. Една от тях ще бъде „Калифорнийската република“, която може да стане част от Китай или да попадне под негово влияние“. Самият Панарин по него време заемаше поста декан на факултет в Дипломатическата академия на МВнР и затова неговите изказвания предизвикаха голямо учудване на Запад.

Александър Братерски, Полина Матвеева

http://www.gazeta.ru/politics/2014/09/23_a_6232801.shtml

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/09/28/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE/