Москва протегна на Киев ръка за помощ

Президентът на Русия призова украинските власти незабавно да прекратят бойните действия в източните региони и да започнат преговори с представители на Донбас.

Преговорите на ръководителите на Русия и Украйна в Минск на 27 август продължили два часа. След приключването им, Владимир Путин пред журналисти ги оценил като позитивни и отново акцентирал на това, че решението на конфликта в югоизточните региони на Украйна зависи само от онези сили, които днес са в Украйна:

- Русия не може да говори за някакви условия за прекратяване на огъня, за възможни договорености между Киев, Донецк и Луганск. Това не наша работа, това е вътрешна работа на самата Украйна.

Ние може само да спомагаме за създаването на обстановка на доверие по време на този може би изключително необходим, според мен, преговорен процес. Ето за това говорихме на срещата. За това говорихме където е възможно, какво Русия би могла да направи за осигуряването на този процес.

Русия не е издигала някакви условия и ние не можем да направим това, защото нямаме никакво право на това. Това е работа на самата Украйна. Това е работа на Донецк, Луганск.

Ние изказвахме загриженост, в частност, по повод хуманитарната част на ситуацията. Това е истина.

И собствено казано, президентът Порошенко и не отрича сложността на хуманитарната ситуация. Тя не може другояче да се характеризира, освен като катастрофална.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров развил тази тема. На младежкия форум „Селигер 2014” в сряда той подчерта, че политиката на Русия има изключително миролюбив характер:

- Ние не сме заинтересовани от разпадането на Украйна. Ние не сме заинтересовани от това, където и да било, човешките права да не могат да бъдат осигурени.

В петък в специално обръщение Владимир Путин потвърдил привързаността на Русия към мирно решение на украинския конфликт.

Той се обърна към опълчението на Новорусия с призив да бъде открит коридор за украинските военнослужещи, оказали се в обкръжение. Путин също отбеляза, че руската страна е готова и ще оказва хуманитарна помощ на нуждаещото се население на Донбас.

А Киев трябва да започне преговори с опълчението предметно и по същество, а не по технически въпроси, заяви руският лидер по време на общуването с участниците в младежкия форум „Селигер 2014”.

Автор: Валерий Агеев

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/08/30/%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89/