Президентът на Украйна си търси външен враг

Президентът на Украйна си търси външен врагПроблемът на Запада е, че не схваща, че санкционният натиск върху страна от калибъра на Русия не променя поведението й, а го прави по-жестоко

Печатът в Русия коментира вчерашното изявление на украинския президент Петро Порошенко, обвинил Русия във военно нахлуване в страната му.
Порошенко спешно свика Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, който реши да поиска за страната от САЩ статут на „специален съюзник извън НАТО“, напомня в тази връзка Би Би Си.
Експерти на „Комерсант“ обясняват изявленията на украинския лидер със серията неуспехи на армията в последните битки в размирните източни региони. Според тях, ако президентът не бе посочил като причина „форсмажорен фактор“ – нахлуване отвън, обществото би могло да потърси вината у държавното ръководство.
Киевски източници свързват действията на Порошенко със засилен натиск от страна на политическите му опоненти, главно на Юлия Тимошенко. По-рано тя заяви, че Русия „е започнала война срещу Украйна“, съответно настоя за въвеждане на военно положение в сепаратистките Донецка и Луганска област.
Според киевския политолог Дмитрий Джангиров Порошенко е бил провокиран да заяви за руска инвазия и така да се включи в състезание под наслов „кой е главният патриот в Украйна“. „Сега в Минск заседава контактна група, търсеща път към мира. Затова изявлението на Порошенко изглежда ненавременно“, казва експертът.
„Президентът на Украйна търси външен враг“, пише „Известия“. Порошенко може и да спечели от огласената „заплаха да бъдат вкарани руски войски в Украйна“, твърди вестникът, като припомня „започващия в Киев трети Майдан и исканията за импийчмънт на държавния глава“.
Украинският президент иска да привлече вниманието на Запада и главно на САЩ към факта, че Киев няма достатъчно собствени сили, за да се справи със сепаратистите, смята Модест Колеров, бивш високопоставен служител от апарата на руския държавен глава.
„Ведомости“ отбелязва, че предстои НАТО да обсъди на среща на върха ситуацията в Украйна и възможни мерки да се подпомогне страната. Отделя място и за спешно свиканото заседание на Съвета за сигурност на ООН по украинския въпрос.
Според аналитика Фьодор Лукянов обаче то изобщо няма да повлияе на руската позиция, защото Москва има право на вето. Най-вероятно САЩ ще засилят антируските си санкции, ще се опитат да включат в тях и Европа, смята той.
„Проблемът на Запада е, че не схваща, че санкционният натиск върху страна от калибъра на Русия не променя поведението й, а го прави по-жестоко“, казва Лукянов.
„РБК дейли“ коментира твърдение на Александър Захарченко, премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република, според когото на страната на сепаратистите се сражават 3000-4000 руски доброволци, включително доста военни в отпуск.
„Ако руски военнослужещи в отпуск отиват да се бият извън пределите на Русия, става дума за едно от двете: или го правят без знанието и съгласието на командирите си – тогава това не е армия, или пък заминават с тяхно съгласие, значи Русия се намесва в конфликта, а това е крайно рискована политика“, смята московският наблюдател Борис Макаренко.
Стремежът на Русия е да не допусне пряк военен разгром на сепаратистите, ликвидиране на въоръжените им сили и превземане на териториите им от войските на Киев. Москва може да проточи бойните действия, докато Украйна се изправи пред икономически и вътрешнополитически трудности и бъде принудена да спре борбата, коментира експертът Василий Кашин.
В момента сепаратистите вероятно целят да превземат цяла Южна Украйна, да я обявят за „Нова Русия“ заедно с Крим и да се отделят от украинската държава. Междувременно руската икономика вече страда от санкции, освен това предстои бази на НАТО да бъдат разположени в балтийските страни и Полша, а неутралните Швеция и Финландия се сближават с алианса – „донейде прекрачихме вече отвъд студената война“, констатира политологът Алексей Арбатов.
В руския президентски Съвет по правата на човека (СПЧ) пристигат все нови жалби от родители на войници, изпратени на маневри в граничната Ростовска област – авторите се страхуват, че командването всъщност прехвърля младежите в Украйна, разказва „Независимая газета“.
Според Ела Полякова от СПЧ тези писма са станали масово явление. „Ситуацията е катастрофална, но властите остават глухи за нея“, изтъква тя.
Съветът сезира различни инстанции, но още не е разбрал какво се случва с младите хора. Засега СПЧ знае за 10 загинали военнослужещи, казва колегата й Иля Шаблински. Дори ако писмата рязко се умножат, а правозащитниците удвоят усилия, руската общественост няма да приеме нещата много емоционално.

Повечето хора в Русия днес подкрепят властта по въпроса за Украйна, коментира наблюдателят Алексей Макаркин. Кремъл действа много фино: примерно санкциите върху вноса от Запад ни се представят не като сигнал за предстоящо поскъпване и липса на някои стоки, а като перспектива за модернизация на селското стопанство.

Затова повечето жители ще повярват, щом им бъде съобщено, че убитите военни са само пропаганда, сиреч провокация на Запада, добавя експертът.
На среща с роднини на 10-те руски десантчици от поделение в Кострома (Северна европейска Русия), пленени в Украйна, командването на дивизията им обеща Сергей Кривенко от СПЧ да замине идната седмица за Киев и да провери в какви условия държат пленниците, информират изданията.
Предния ден майките на десантчиците отправиха към президента Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу молба да съдействат за освобождаване на синовете им, посочва „Новая газета“.
На семействата бе съобщено, че преговорите за освобождаване на войниците продължават. Показано им бе копие от писмо на Михаил Федотов, председателя на СПЧ, до пълномощничката по човешките права към украинския парламент Валерия Лутковская, съобщава „Руская планета“.
Статутът на руските военни, държани в киевския следствен изолатор, още не е съвсем ясен. В сряда Службата за сигурност на Украйна (ССУ) информира, че срещу тях са образувани наказателни дела за участие в терористична организация и незаконни действия с оръжие.
Ведомството заяви, че няма да ги смята за военнопленници, тъй като Русия и Украйна официално не воюват помежду си, посочва изданието.
В сряда ССУ публикува снимки на пленници и видеозаписи от разпити, а в четвъртък около 20 жени на артилеристи от друго поделение в Кострома се събраха на митинг, тъй като вече от седмица не могат да се свържат със съпрузите си.

Според някои от тях хора от полка им съобщили, че войниците са изпратени на общо учение с поделението, в което са служили пленените в Украйна десантчици, допълва „Руская планета“.

 

Източник: http://www.duma.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/08/30/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5/