Русия: ЕС заплашва международната сигурност чрез санкциите

„ЕК представи днес законодателни предложения за приемане на целеви санкции, представени на страните от ЕС от ЕК и външнополитическата служба на ЕС по-рано тази седмица. Финалното решение е на страните от ЕС. Надявам се, че страните ще приемат пакета мерки тази седмица„, заяви председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от световните агенции.

Решението се явява процедурна крачка в процеса на въвеждане на санкции на ЕС срещу финансовия, отбранителнителния и иновационния сектор на руската икономика.

Тепърва този въпрос трябва да се разгледа на заседание на Съвета на ЕС на равнище постоянни представители в началото на идната седмица, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Като играе по свирката на Вашингтон, що се отнася до антируските санкции, ЕС поставя под заплаха международното сътрудничество в сферата на сигурността. Това заяви днес външното министерство на Русия.

„Допълнителният списък със санкции е пряко доказателство, че страните от ЕС са поели курс към пълно прекратяване на взаимодействието с Русия по въпроси, свързани с международната и регионалната сигурност, включително борбата с разпространяването на оръжията за масово унищожаване, тероризма, организираната престъпност и другите нови предизвикателства и заплахи“, посочва руското дипломатическо ведомство.

Министерството изтъква, че подкрепяйки САЩ, ЕС действа в разрез със собствените си интереси.

„Убедени сме, че тези решения ще бъдат посрещнати с ентусиазъм от международния терористичен интернационал. През последните десетилетия той не успяваше да забие клин в редиците на световната общност, но Брюксел го стори с лекота. И тъкмо Брюксел поема цялата отговорност за тази стъпка, извършена на фона на рязко влошената международна ситуация, включително в Афганистан, Близкия и Средния изток, Северна Африка и други точки“, обяснява руското ведомство.

Според руската дипломация разширяването на санкционния списък показва, че „ЕС окончателно е „зарибен“ от Вашингтон и киевските дрънканици по повод събитията в Украйна“.

Ведомството се пита дали европейските столици разбират „възможните последици в политическата или икономическата сфера“.

Тази нощ Европейският съюз публикува в официалния си вестник шеста редакция на своя „черен списък“, предвиждащ замразяване на активи и шестмесечна забрана за влизане в Европа на високопоставени руски представители, както и санкции срещу организации от Русия.

Сред добавените този път 15 руснаци и украинци агенциите посочват по-специално шефа на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, ръководителя на службата за външно разузнаване Михаил Фрадков, секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, лидера на Чеченската република в състава на Русия Рамзан Кадиров. Измежду юридическите лица – 18 компании и 9 държавни и обществени организации, се споменават администрациите на сепаратистките Донецка и Луганска народна република, бойни структури на отцепниците в Източна Украйна, казашкото обединение „Всевелика Донска войска“, фирми от Крим. Санкционният списък на ЕС включва вече общо 87 физически и 20 юридически лица, отбелязва ИТАР-ТАСС.

По-рано днес САЩ обвини Русия и президента Владимир Путин за свалянето на малайзийския самолет в Украйна.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/07/26/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%B3/