Порошенко сменя политическия елит в Украйна

Петро Порошенко

Петро Порошенко

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко, който официално встъпи в длъжност в събота, възнамерява до края на годината да промени целия политически елит в Украйна и да се справи с военния конфликт в източната част на страната, съобщава Укринформ, позовавайки се на изявление на бившия министър на вътрешните работи Юрий Луценко след тържественото заседание на Върховната Рада.
„Зная за плановете и намеренията на президента Порошенко относно мирното нормализиране на ситуацията в Източна Украйна и ще му помагам в това.

Неговата задача над задачите е да приключи с войната до края на тази година и да смени политическия елит на територията на цяла Украйна“, заяви Луценко.
В същото време отношението на Москва към новия президент на Украйна Петро Порошенко зависи от това какви действия ще предприеме той за прекратяването на кръвопролитията в източната част на страната.

Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, цитиран от телевизионния канал „Россия 24″.
„Сега ние ще трябва да определим политиката спрямо новоизбрания президент на Украйна, и това до голяма степен ще зависи от това как ще се държи той, какви конкретни действия ще предприеме.

Първото нещо, което бихме искали, е да се спрат кръвопролитията, и тези действия, в които се използва армията в пълен обем, да бъдат прекратени. Порошенко също така трябва да спре изтребването на своя народ“, каза Патрушев.
В неделя митинг на площад „Независимост“ в Киев завърши с призив на Майдана към новоизбрания президент Петро Порошенко да разработи програма за спасение на страната от кризата, която да бъде широко обсъдена с народа, предаде агенция УНИАН.
А боевете в Източна Украйна продължават. В контролирания от опълченци от самопровъзгласилата се Донецка република град Славянск снаряд на украинската армия падна върху купола на църквата, при което е загинало малко момиче, съобщава РИА Новости.

Бе съобщено и за скъсан газопровод в резултат на обстрела. В града няма осветление и вода.
Над 10 хил. украинци са напуснали домовете си през последните три месеца заради боевете в Източна Украйна, предаде РИА Новости, като се позова на изявление на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Според представител на организацията, ако положението в тази част на страната не се подобри, броят на бежанците ще продължава да расте драстично.

 

Източник: http://duma.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/06/10/%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%B2-%D1%83/