България рискува да остане без газ

Снимка: Преса

Снимка: Преса

Коментарите на руския печат за спирането на Южен поток у нас; „Российская газета“: Американците спряха „Южен поток“ в София

Руският газов гигант „Газпром” продължава да не коментира информацията за замразяването на проекта за строителството на газопровода „Южен поток”.

В неделя българският премиер Пламен Орешарски нареди спирането до провеждане на консултации с ЕК. По думите му, работата се преустановява във връзка с искане от страна на ЕК. Очаквано темата е водеща за руските медии.

„Взгляд”: България рискува да остави себе си и останалите страни от Южна Европа без газ

Въпреки досегашния курс на неучастие в „антируския блок” и заявленията за нежелание да стават заложници на геополитическите игри на Брюксел, премиерът на България Пламен Орешарски все пак отстъпи под натиска на Запада и нареди преустановяването на работата по „Южен поток”. На фона на конфликта между Москва и Киев, България рискува да остави себе си и останалите страни от Южна Европа без газ, коментира „Взгляд”.

В случай на замразяване на проекта, Русия ще може да си спести огромни инвестиции, което в условията на замиране на икономическия ръст ще бъде единствено в нейна полза в макроикономически план. В същото време ЕС ще загуби от подобни действия много повече, отбелязват експерти.

Ударът на ЕС ще падне не само върху „Газпром”, но и върху няколко европейски компании: учредители на „Южен поток” освен „Газпром” (с 50-процентен дял), но и италианската Eni с 20%, германската Wintershall (15%) и френската EDF (15%). Пострадалите обаче ще бъдат много повече, тъй като много други международни компании ще доставят оборудване за проекта.

Neftegaz.ru: Силен ход на ЕС – България в крайна сметка спря проекта „Южен поток”

На 8 юни стана известно, че България все пак може да спре работата в рамките на проекта за строителство на магистралния газопровод „Южен поток”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски. Това е извънредно силен ход на ЕС. И България не е задействана случайно в него.

Именно по нейна територия ще преминава най-дългият и най-капиталоемкият участък от газопровода – с дължина 541 км от брега на Черно море до границата със Сърбия. Като се прибави към това 362 км дублиращ газопровод, газопровод с дължина 59 км до газо-разпределителната станция в Провадия, приемният терминал Паша Дере, 3 компресорни станции, това е апетитна хапка, коментира руското онлайн издание Neftegaz.ru.

Засега не става дума за окончателно спиране на проекта. Работата е преустановена за провеждането на консултации с Европейската комисия. По-рано ЕК уведоми България за несъответствие с нормите на ЕС при провеждането на конкурси за избор на подизпълнител и оператор на българския участък от „Южен поток”. Нормите касаят трития енергиен пакет, които не разрешават добиващите компании да бъдат собственици на магистралните газопроводи.

Ако за Русия е в реда на нещата, когато търговете се печелят от успешни бизнесмени, включително от обкръжението на Владимир Путин, то в ЕС това може да предизвика негодувание. Когато стана известно, че Стройтрансгаз Консорциум, в чийто състав влизат Стройтрансгаз и българската Gazproekt Jug AD, е победител на търга за строителството на газопровода в България, въпреки че в него участваха 11 компании от различни държави – това предизвика повишения интерес на ЕК. Всъщност, именно дължината на българския участък по-рано правеше България глуха към исканията на ЕК. Там ще се вложат много пари, което би позволило създаването на много работни места.

„Российская газета”: Американците спряха „Южен поток” в България

Работата по проекта „Южен поток” в България е преустановена, заяви в неделя българският премиер Пламен Орешарски след среща със сенатори от САЩ. По думите му, проектът ще получи продължение единствено след като София отстрани всички забележки от страна на Брюксел, пише „Российская газета”. До последния момент българското правителство отблъскваше опитите на Европейската комисия да спре „Южен поток” напълно успешно.

От страна на премиера, министъра на икономиката и енергетиката идваха непрекъснати уверения за важността на строителството на тръбопровода за България. Но визитата на тримата американски сенатори Джонсън, Мърфи и Маккейн нагледно демонстрира, че доларът командва европейската политика.

Всичко, за което София възнамеряваше да се договори с Брюксел, просто е прокарано от американците. „Има безпокоящи за нас въпроси, свързани с „Южен поток” и ние искаме да видим минимално участие на Русия в този проект”, каза сенатор Маккейн и призова София да не работи с организации, зависими от Русия.

„Нефт России”: „Газпром” засега не коментира преустановяването на работата по „Южен поток”

„Газпром” засега не коментира появилата се в българските медии информация за преустановяването на работата в рамките на проекта за строителството на газопровода „Южен поток”, съобщава руското онлайн издание „Нефт России”.

В неделя премиерът на страна Пламен Орешарски е наредил спирането на работата в рамките на проекта за строителството на газопровода за провеждане на консултации с ЕК. По думите му,работата се преустановява във връзка с искане от страна на ЕК. Допълнителни решения ще се вземат в зависимост от консултациите с Брюксел.

„Не коментираме информацията за България”, съобщи официалният представител на „Газпром” Сергей Куприянов.

 

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/06/10/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B3%D0%B0%D0%B7/