“Турският модел“ вече не е образец

Турция реагира по подобно авторитарен начин на протестите, както и управниците в арабския свят

Турция реагира по подобно авторитарен начин на протестите, както и управниците в арабския свят

Година след бруталното потъпкване на протестите в парка Гези, Турция вече не се ползва с имижда на мост между исляма и западните демократични ценности. Особено хората в Близкия изток гледат на страната с други очи.

По време на „Арабската пролет“ през 2011 Ердоганова Турция направи опит да се саморекламира като модел за подражание на държавите от близкоизточния регион.

Реджеп Тайип Ердоган и неговата консервативно-ислямска Партия на справедливостта и развитето /ПСР/ искаха да покажат, че е възможно, едно правителство, което изповядва ислямските ценности и печели демократични избори, да управлява една държава с успешна икономика по западен образец.

После обаче хората от Близкия изток станаха свидетели на неприятни кадри – водни струи и сълзотворен газ бяха използвани срещу демонстрантите от парка Гези след началото на протестите на 28 май 2013 година.

Политологът от истанбулския университет „Коч“ Мурат Сомер смята, че бруталното потушаване на масовите протести сериозно е увредило имиджа на Турция. „Гражданите в Близкия изток, които се стремят към повече демокрация и спазване на човешките права, познават добре авторитарните методи на собствените си управници“, казва политологът в разговор с Дойче Веле.

„Затова реакцията на правителството съсипа имиджа на ПСР като обединител на ислямско-консервативни и либерално-демократични ценности“, допълва Сомер. Правителството на Ердоган пропусна шанса да покаже на хората в Близкия изток как една демократична държава би трябвало да реагира на извънпарламентарни протести.

Отрезвяващо въздействие и над други страни

Реакцията на Ердоган срещу протестите в парка Гези видимо накърни и неговата демократична легитимация, казва политологът от университета в Анкара Фетхи Ачикел. А подобно нещо би следвало да тревожи управляващите в Турция.

Според истанбулския политолог Сомер, потушаването на протестите в парка Гези и липсата на политически промени са подействали отрезвяващо и върху протестните движения в други страни.

„Протестите в парка Гези показаха докъде се простират възможностите на неорганизираните протестни движения от Турция та чак до Бразилия, зад които няма действащи политически партии или социални движения“, добавя Сомер.

По този начин Турция загуби огромна част от уважението, с което се ползваше през последните години в Близкия изток.

„Бруталният подход на правителството към протестите в парка Гези отслаби притегателната сила на турския държавен модел, пише близкоизточният експерт Тарик Огузлу в анализ за мозъчния тръст Орсам в Анкара. През изминалите години този модел печелеше на Турция редица симпатии в Близкия изток.

„Но имиджът на страната пострада много след потъпкването на протестите от Гези“, пише Тарик Озуглу. Дали Турция може да бъде „извор на вдъхновение“ за страните от Близкия изток, ще зависи от това, доколко тя е в състояние да се превърне в истинска либерална демокрация, смята политологът.

 

Автор Т. Зайберт, К. Цанев

Източник: http://www.dw.de

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/05/30/%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%86/