Евразийският съюз: Договорът е подписан

Документът е исторически – с такава характеристика са съгласни и Владимир Путин, и Александър Лукашенко, и Нурсултан Назарбаев.

В бъдеще към договора може да се присъединят Армения и Киргизстан.

Създаването на икономическия съюз поставя Русия, Беларус и Казахстан на ново равнище на интеграция и сътрудничество, подчерта в изявлението си руският президент:

- Днес ние заедно създаваме мощен център за икономическо развитие, голям регионален пазар, който обединява над 170 милиона души. Съюзът ни разполага с огромни запаси от природни ресурси.

Страните „тройки” в същото време имат развита промишленост, индустриална база, мощен кадрови и културен потенциал. Географското разположение позволява да се създадат транспортни маршрути не само с регионално, но и с глобално значение.

Президентът на Казахстан на свой ред подчерта най-важният, от негова гледна точка, принцип на работа на новия съюз: всички решения се приемат само въз основа на консенсус, каза Нурсулнтан Назарбаев:

- Гласът на всяка страна ще бъде определящ. Кадровата политика ще бъде изградена с оглед на принципа на равнопоставеност на страните и на конкурсна основа – за да бъдат привличани в тази важна работа най-квалифицираните специалисти.

На страните им трябваха няколко години за създаването на ЕАИС. Всичко започна с Митническия съюз на Русия, Беларус и Казахстан. От 2011 г. митническите бариери между страните престанаха да съществуват.

А Евразийския съюз е по-висока форма на интеграция на държавите и си поставя амбициозни цели, отбеляза председателят на Колегията на Евразийската икономическа комисия Виктор Христенко:

- Евразийският икономически съюз е важен като източник на икономическия ни растеж , на развитие на потенциала ни. Но също така е важен, за да направим бъдещето ни много по-стабилно и прогнозируемо в този неспокоен свят.

След подписването текстът на договора ще бъде представен в парламентите на трите държави и, както разчитат лидерите на Русия, Беларус и Казахстан, бързо ратифициран.

От 1 януари 2015 г. Евразийският съюз ще започне да функционира.

Игор Силецки

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/05/29/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81/