ЕК: Проектът „Южен поток” трябва да бъде замразен

Това се казва в Комюнике на Европейската комисия до ЕП и Съвета относно европейската стратегия за енергийна сигурност, предаде БНР.

Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията.

В частност, проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС”, се казва в една от точките на документа, които трябва да бъдат приложени в краткосрочен план.

Йотингер: Споразумението между България и Русия за „Южен поток“ не отговаря на европейското законодателство

Оценяваме проекта от юридическа гледна и сме в контакт със съответните държави от ЕС заяви на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА.

Имаме добра дискусия с българското правителство по този въпрос. Разглеждаме междуправителственото споразумение за този газопровод между София и Москва, чиито приложения не отговарят на европейското законодателство.

Единната енергийна външна политика на ЕС и повишаването на енергийната ефективност ще бъдат приоритет на новата стратегия за енергийна независимост на ЕС, публикувана днес от Европейската комисия, съобщи Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Европейската комисия не се отказва от идеята за въвеждане на единна цена на газа и единна система за купуването му за целия ЕС, посочи Йотингер.

„Стройтрансгаз“ планира да завърши цялата работа по изграждането на българския участък от „Южен поток“ до 2017 година

Това се посочва в съобщение на компанията, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА. Стройтрансгаз е консорциум, в чийто състав влизат руската компания „Стройтрансгаз“ и българската „Газпроект Юг“ АД, спечели търга за работата по проектиране, доставката на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на магистралния газопровод „Южен поток“ в България.

Морският ”Южен поток” не бил изключение

Промените в Закона за енергетиката не налагат изключение от законодателството на ЕС, а правят пояснение, че Третият енергиен пакет на ЕС не се прилага спрямо морски газопроводи заради технически и правни причини, се посочва в съобщение от компанията „Южен поток Транспорт“.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/05/29/%D0%B5%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82-%D1%8E%D0%B6%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%8A/