„Руски витяз“ на инженер Игор Сикорски

В този ден събралата се на петербургското летище публика не вярвала, че биплана на Сикорски ще се издигне във въздуха. Височината на самолета била 4 метра, дължината 20 метра, тегло на излитането – повече от 3 тона.

Самолетът бил кръстен „трамвай“ за това, че освен закрита кабина за пилота, той имал вместимост на пътнически салон с големи илюминатори.

Полетът на гиганта на височина 100 метра със скорост 100 км/ч. с четирима пътника на борда продължил половин час.

Ето как оценява това събитие историкът на авиацията Николай Якубович:

- Това било първият пробив в техниката. Това е първият многомоторен самолет в света – това е най-главното му постижение.

Освен това, двигателите покрай крилата значително облекчавали машината. Тези два фактора изиграли решаваща роля: по образец и подобие на „Руски витяз“ след това започнали да строят всички многомоторни самолети.

„Руски витяз“ съвсем не първият самолет на Игор Сикорски. Негов прототип станал построеният в 1909 година самолет С-1, след който към 1913 година се появили още десет модели, в това число хидроплани за руския военно-морски флот.

Интересно е, че шестте свои първи машини Сикорский строял практически в „домашни условия“- в сарай, на територията на родителите си. А вече след това – в авиационната фабрика на Руско-Балтийския вагонен завод.

„В навечерието на войната Игор Сикорски активно се занимавал с военна авиация и усъвършенствал своя „Руски витяз“, напомня ръководителят на компания „Алианс на авиационни технологии“ Виктор Прядка:

- По-нататъшна модификация на „Руски витяз“ станал самолетът „Иля Муромец“, който бил включен в бомбардировъчна ескадра и активно се експлоатирал за унищожение на жива сила на противника.

Дори в двубои с изтребители на ескадрили той често бил победител за сметка на разположението на картечните огневи точки на борда на самолета.

Според Виктор Прядка, четиримоторният „Иля Муромец“ е най-добрият от самолетите на Игор Сикорски, създадени от него в Русия до емиграцията в 1918 година.

„Муромец“надминал „Витяз“ по много параметри. Той развивал вече скорост до 110 км/ч. и се държал във въздуха 5 часа с едно зареждане, докато рекордната продължителност на полет на „Витяз“ била 1 час и 45 минути.

И все пак, първи бил „Руски витяз“.

Именно той е признат за родоначалник на всички тежки бомбардировачи, транспортни и пътнически самолети в света.

Олга Бугрова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/05/29/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D1%8F%D0%B7-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80-%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80-%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%81/