Страхът от 40-те хиляди руски войници

Страхът от 40-те хиляди руски войнициМного украинци се опасяват от руска окупация на Източна Украйна. Подобно развитие би изправило НАТО, ЕС и САЩ пред огромно предизвикателство. Eксперти обаче не вярват, че ще се стигне дотам.

От НАТО твърдят, че Русия е разположила в близост до границата с Украйна между 35 000 и 40 000 войници.

В средата на април генерал Гари Дийкин, който ръководи натовския Център за кризисен мендижмънт, обяви, че в над сто пункта са дислоцирани танкове, хеликоптери, артилерия, специални части, бойни самолети и логистични части, като някои от подразделенията са едва на 40 километра от украинската граница.

Какво крои Владимир Путин? Мнозина военни, политици и експерти търсят отговор на този въпрос. В критичния към руското правителство вестник „Moscow Times“ журналистът Александер Голц пише, че никой не бива да се осланя на изявлението на руския президент, че нямало да изпраща войски в Източна Украйна.

Той обаче посочва, че същевременно руската армия не в състояние да окупира големи територии, тъй като в момента в нея се провежда реформа.

„Количество вместо качество“ вече не важи

В рамките на тази реформа Русия съкращава числения състав на армията си – не на последно място поради намаляващия брой на населението на страната. Александер Голц твърди, че десетки хиляди офицери са били уволнени, а стотици военни поделения са закрити.

Преди реформата Русия преследваше стратегията „количество вместо качество“, а сега залага на подразделения за бързо реагиране. В тях вече служат голяма част от 50-те хиляди войници на договор, които армията набира всяка година. Кримската криза показа нагледно колко бързо могат да реагират тези части.

Окупирането на по-големи региони като Донецк, Харков или Луганск в Източна Украйна обаче би поставило руската армия пред голямо предизвикателство. Според Александер Голц за подсигуряването на такива региони са необходими най-малко 100 000 войници, което представлява една осма от цялата руска армия.

За целта окупационната сила всъщност би трябвало да изгради граница с контролнопропусквателни пунктове по всички големи шосета.

И Кристиан Пестер от берлинската фондация „Наука и политика“ споделя това мнение. В интервю за онлайн-изданието на списание „Фокус“ той казва, че установяването на дългосрочен контрол върху дадена окупирана територия би било доста по-трудно начинание за руската армия.

Според него обаче руснаците са способни да проведат успешна бърза атака: основните подразделения по украинската граница са добре въоръжени и разполагат с модерни танкове, бойни самолети и ракети с малък радиус на действие.

Путин демонстрира сила

От другата страна е украинската армия: тя има 200 000 войници, като не всички те обаче са лоялни към правителството в Киев. Бойното ѝ снаряжение е в отчайващо състояние. То се състои главно от останки от съветско време.

„От 20 години насам украинските олигарси и държавни служите оплячкосват украинските въоръжени сили. Съответно армията е в окаяно състояние и е напълно деморализирана“, казва германският експерт по въпросите за Източна Европа Евалд Бьолке.

Безуспешната „антитерористична“ акция на украинската армия в Славянск само потвърждава неговите думи.

Въпреки че временният украински президент Олександър Турчинов изпрати 11 000 бойци срещу проруските сепаратисти, акцията се провали.

Владимир Путин пък демонстрира сила: той реагира с военни маневри в близост до границата. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви военни учения на сухопътните сили в южните и западните части на страната, както и на военновъздушните части, коити патрулират по границата.

Впрочем още през февруари руската армия проведе военни учения в граничния регион с Украйна за „проверка на бойната готовност в кризисни ситуации и при военна заплаха“.

 

Автор Д. Фрачек, К. Цанев

Източник: http://www.dw.de

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/04/30/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D1%82-40-%D1%82%D0%B5-%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/