US експерт: Руските командоси куршум не ги лови

US експерт: Руските командоси куршум не ги ловиНищо добро не чака зле оборудваните украински войници при евентуален сблъсък

Елитните руски войски демонстрират нов арсенал от индивидуална бронезащита, лично оръжие, бронебойни боеприпаси и радиостанции, които се закачат на яката. Това е комплект базово оборудване, който им тава тактическо надмощие над зле екипираната украинска армия, коментира военният наблюдател на The Washington Times Роуан Скарбъро, цитиран от Блиц.

Американски специалисти по въоръженията като генерал майор Робърт Скейлз изучават снимки на руския спецназ и командосите от въздушнодесантните войски (ВДВ) от момента, в който те завзеха Крим. Те наблюдават плодовета на модернизацията, която започна през 2008 г. и обхвана не само техниката, но и екипировката на бойците, се казва в статията.
„Тяхната екипировка е по-добра, отколкото преди 5 години. Те разполагат с потресаващи гранатомети. Техните каски са по-добри от нашите. Бронежилетките им са по-добри от нашите. И правилно правят. Буквално съм поразен!“, коментира Скот Тройд, от ръководството на оръжейната компания Green Mountain.
„Тройд отделя особено внимание на бронезащитата, тъй като тя е най-големият проблем за производителите на оръжия и боеприпаси. Има вероятност, че руските бронежилетки отразяват стандартния натовски патрон калибър 5,56 мм.

При това положение пред украинските воиници стои заплашителна задача: техните АК-74 стрелят с подобни боеприпаси“, обяснява Роуан Скарбъро.
„Ако руснаците започнат механизирано нахлуване с участието на въздушнодесантни и пехотни подразделения в бронежилетки, то това ще означава, че украинските автомати няма да могат да ги пробият и ще им се наложи да отправят по шест, седем, осем изстрела в гърдите на настъпващите. Но дори и тогава за леталност не може да става дума“, подчертава Тройд.
Джейкъб Кип, бивш шеф на Управлението за изучаване на чуждестранните въоръжени сили към командването на Сухопътните войски на САЩ, е впечатлен от преносимите свързочни средства на руснаците.
„Веднага се набива на очи, че тези радиостанции са закрепени на нивото на лицето, така че да може да се използват без да се ангажират ръцете. Това е истинска новост. Също така и каските с вградено оборудване за свръзка. То позволава да се отдават и приемат заповеди без да се задействат ръцете“, обяснява Джейкъб Кип.
Изводът, който правят експертите е, че нищо добро не чака лошо екипираната украинска армия, ако се стигне до реален сблъсък с руската.
В статията във The Washington Times се цитира и доклад на генерала в оставка Уесли Кларк и бившия съветник на Пентагона Филип Карбър, в който се посочва, че въоръжените сили на Украйна изпитват остра нужда от американски бронежилетки, прибори и прицели за нощно виждане, радиостанции и авиационно гориво.
Засега обаче администрацията на Обама откзва да удовлетвори молбите на украинскието военни за помощ като се ограничава до доставките на сухи дажби, одеала, спални чували, каски и генератори. „Но дори и тази помощ още не е стигнала до украинските войници.

Те тънат в кал под дъжда на предната линия, палят огньове за да се стоплят и да изсушат мокрите си одеала. А пламъците издават позициите им и те стават лесна плячка за руските снайперисти и диверсанти“, се казва в доклада Кларк-Карбър, цитиран от Роуан Скарбъро.

 

Източник: http://www.duma.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/04/29/us-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%88%D1%83%D0%BC-%D0%BD%D0%B5/