САЩ финансира опозицията във Венецуела

САЩ финансира опозицията във ВенецуелаВенецуела е трън в очите на САЩ откакто страната изгони американските корпорации, които експлоатираха нейния най-ценен ресурс – петролът

Агресията се разпали във Венецуела през месец януари. В страна, която притежава според статистиката и проучванията поне 700 млрд. барела нефт.

Боливийския социализъм е голяма пречка за корпорациите-колонизатори от Запада, които искат да сложат ръка над богатата на един от най-ценните ресурси държава.

Още през януари 2011г. венецуелската олигархия и техните покровители от ЦРУ и големите нефтени компании проведоха митинг в Каракас. Митинга, който беше потушен от симпатизанти на покойния президент Уго Чавес, отбелязваше годишнина от свалянето на Маркос Хименес през 1958г.

Но както всички скорошни, ръководени в сянка от ЦРУ Оранжеви, Нежни, Цветни „революции“ твърденията се разминаваха дори с фактите в учебниците по история. Реално Хименез бе крайно-десен диктатор, удобен на САЩ.

 

Леополдо Лопес и Мария Корина Мачадо - две от обществените лица - лидери зад протестите, които започнаха през февруари - имат дълга история като сътрудници, стипендианти и агенти от Вашингтон.

 

Националният фонд за демокрация NED“ и Американската агенция за международно развитие (USAID), са насочили няколко милиона долара за финансиране на политическите партии на Лопес Primero Justicia и НПО-то на Мачадо Voluntad.

Освен това са финансирали и техните предизборни кампании на изминалите избори, които бяха спечелени от Николас Мадуро.

 

Тези  агенции също са финансирали с повече от $ 14 милионаопозиционните групи във Венецуела между 2013 г. и 2014 г. Това се наблюдава във Венецуела от 2001 г. насам, когато милиони долари бяха дадени на организации от т. нар. „гражданско общество„, за да изпълнят преврат срещу президента Чавес през април 2002 година.

Финансираната от Държавния департамент USAID дори откри офис на Преходни инициативи (OTI) и са инжектирали, редом с останалите американски фондации повече от 100 милиона долара в усилията за подкопаване на правителството на Чавес и укрепване на опозицията през следващите 8 години след опита им да свалят Чавес през 2001г.

 

В началото на 2011 г., след като са бяха разкрити публично  тежките нарушения на венецуелското законодателство и суверенитет  OTI затвори вратите си във Венецуела и операции USAID бяха прехвърлени за ръководене в своите офиси в САЩ.

Потокът от пари за антиправителствените групи не спира, въпреки приемането от Народното събрание на Венецуела на Закона за политически суверенитет и национално самоопределение в края на 2010 г., който категорично забранява чуждо финансиране на политическите групи в страната.

Агенции на САЩ и на венецуелските групи, които получават пари от тях, продължават да нарушават закона безнаказано. В чуждестранна дейност бюджети на администрацията на Обама, между $ 5-6000000 са били включени за финансиране на опозиционните групи във Венецуела през USAID и през 2012г.

 

Друга значителна част от NED-фондове във Венецуела от 2013-2014 бе дадена на групи и инициативи, които работят в медиите и организират  кампании за дискредитиране на правителството на президента Мадуро.

 

Детайлен доклад, публикуван от испанския институт FRIDE през 2010 г., констатира че международните агенции, които финансират венецуелската опозиция нарушават законите за контрол на валута.

Също така е потвърдено в доклада от FRIDE и фактът, че по-голямата част от международните агенции, с изключение на Европейската комисия, са обменяли чуждестранната си валута на черния пазар в явно нарушение на венецуелски закон.

Посолството на САЩ в Каракас също е отговаряло за раздаването на пари на опозиционни активисти и лидери. Обичайно обаче парите са били превеждани в чуждестранни сметки, сочи още анализа.

 

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

 

 

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/04/29/%D1%81%D0%B0%D1%89-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5/