Западът обмисля нови санкции срещу Русия

Западът обмисля нови санкции срещу РусияБарак Обама разговаря с няколко европейски лидери, за да обсъдят конкретни мерки

Западът обмисля нови санкции срещу Русия заради дестабилизацията в Източна Украйна. Американският президент Барак Обама ще разговаря с няколко европейски лидери, за да обсъдят конкретни мерки.

От своя страна Москва възнамерява да свика Съвета за сигурност на ООН заради използването на сила срещу проруските сепаратисти.
Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмаер от своя страна предложи за разрешаване на кризата в Украйна да се проведе кръгла маса с участието на всички замесени в конфликта, които да посетят и всички засегнати региони.

В писмо до ОССЕ министърът заяви, че международното споразумение има нужда от „осезаема политическа подкрепа“ и предлага обиколка на делегатите до различни зони в Украйна.
Пореден задочен словесен двубой се развихри между Съединените щати и Русия за Украйна. Според руската страна САЩ трябва да упражнят влиянието си върху сегашната власт в Киев, за да бъде прекратена военната операция в югоизточната част на страната. Вашингтон пък оценява като недостатъчни усилията на Москва да изпълни постигнатите в Женева договорености.
„Разчитаме, че САЩ най-накрая ще предприемат спешни мерки в интерес на деескалацията на обстановката в съответствие с положенията на Женевската декларация от 17 април.

Вашингтон е длъжен да накара днешното украинско ръководство незабавно да прекрати въоръжената операция на Югоизток, да осигури изтеглянето на частите на въоръжените сили на Украйна и нейните силови структури в местата им на постоянна дислокация“, се казва в заявление на външнополитическото ведомство в Москва. „Засега не е направено нищо за решаване на тази неотложна задача. Надяваме се, че Вашингтон разбира пълния размер на своята отговорност за случващото се“, отбелязва руското външно министерство.
Американският държавен секретар Джон Кери от своя страна обвини Русия, че не спазва поетите ангажименти от Женевското споразумение за успокояване на кризата в Украйна. Кери заяви, че ако Москва не предприеме незабавни стъпки за намаляване на напрежението, това би било „сериозна“ и „скъпоструваща грешка“.
По думите му, в такъв случай Вашингтон не би имал друг избор, освен да наложи допълнителни санкции.
Ако насилието в Югоизточна Украйна не спре, Русия ще свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви в отговор постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Освен това Чуркин припомни, че Москва вече има разрешението на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, за използване на руските въоръжени сили на територията на Украйна.
Междувременно беше освободен американският журналист Симон Островски, който в понеделник беше задържан от проруски сепаратисти в град Славянск. По неговите думи той е в добро здраве.
Самопровъзгласилият се за кмет на Славянск проруски сепаратист Вячеслав Пономарьов заяви, че репортерът е бил задържан за разпространяване на лъжлива и дестабилизираща информация.
От вчера е установена и държавна граница между анексирания полуостров Крим и Украйна. Руските власти уверяват, че няма да има ограничения в превоза на стоки.
Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Русия иска да започне трета световна война чрез „военна и политическа“ окупация на Украйна и създаване на конфликт, който ще обхване и останалата част от Европа, предаде Ройтерс.
Той призова „цялата международна общност да се обедини срещу руската агресия“.
Руските войски, които водят учения близо до границата на Украйна тази седмица, се доближиха на един километър от границата, но не я пресякоха, заяви украинският министър на отбраната Михайло Ковал.

Автоколона руски сили е стигнала на един километър от границата, а в ученията участват и части на руските ВВС, каза Ковал и добави: „Въоръжените сили на Украйна са готови да отблъснат всякаква агресия“.
Яценюк напомни, че Украйна очаква официален отговор от Русия на въпроса защо руски войски се съсредоточават при украинската граница, предаде ИТАР-ТАСС. Той напомни, че на 24 април е задал официален въпрос в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„Русия трябваше в срок от 48 часа да информира какво правят нейни войници при украинската граница. 24 часа вече изтекоха. Очакваме официален отговор от Руската федерация“, каза той.
В същото време в източната част на Украйна продължава окупацията на 29 сгради в различни градове. Организацията за сигурност и сътрудничество ще увеличи на 500 души своите наблюдатели, които следят за спазването на Женевската декларация и провеждането на изборите на 25 май.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази безпокойство във връзка с продължаващото насилие в Източна Украйна. Той призова всички страни да спазват ангажиментите си в рамките на споразумението от Женева и да не прибягват до насилие, предаде украинското издание „Лига“.

Представител на Бан добави, че генералният секретар на ООН е сериозно разтревожен за опасността ситуацията бързо да излезе от контрол, което ще доведе до непредсказуеми последствия.
„Военните действия трябва да се избягват на всяка цена“, е казал генералният секретар, който е призовал всички страни да се въздържат от насилие, заплахи и провокации и да предприемат стъпки за деескалиране на ситуацията.

 

Източник: http://duma.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/04/28/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%80%D1%83/