Месечни архиви: януари 2015

Русия ще отвърне на създаването на системата за ПРО на САЩ

Русия ще отвърне на създаването на системата за ПРО на САЩСъздаването на система за противоракетна отбрана на САЩ нарушава международните договори за унищожаване на ракети със среден и малък обсег /РСМД/ и СВН-3. Това заяви началникът на руския Генщаб Валерий Грасимов.

Русия ще отвърне на това с оборудването на армията и флота с ново оръжие, способно да неутрализира потенциала на ПРО, увери Герасимов.

На заседание на колегията на военното ведомство генералът напомни, че само през изминалата година във военно-морската база Рота в Испания на постоянна основа са били разгърнати два американски ескадрени миненосеца от ПРО, а през тази година се очакват още два подобни кораба.

Продължава и строителството на наземни комплекси от ПРО в Румъния и Полша, при което за противоракетите използват пускови установки „изцяло идентични с тези, които се използват за изстрелването на крилати ракети с морско базиране“, каза още началникът на Генщаба.

Освен това, САЩ и техните съюзници увеличават елементите от системата за противоракетна отбрана и в Азиатско-тихоокеанския регион.

„По наша оценка, тези действия са нарушение на Договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обхват“, каза Герасимов.

В резултат на това, според него, се нарушава стратегическият баланс на силите и стабилността в света, „подкопават се основите на Договора за СВН-3, в който е фиксирана неразделната взаимовръзка между стратегическите настъпателни и отбранителни въоръжения“.

„Ние не можем да останем безучастни към подобни действия на западните страни, и сме принудени да предприемем ответни мерки“, каза още Герасимов, като поясни, че става дума преди всичко за оборудването на руската армия и флот „с перспективни комплекси и системи от въоръжение, позволяващи неутрализирането на потенциала на системите за ПРО на САЩ, както и притежаващи повишени възможности за тяхното преодоляване“.

 

 

Източник: http://rusofili.bg

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/30/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D1%89%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81/

Опълчението обкръжи 8 хиляди украински военни

Опълчението обкръжи 8 хиляди украински военниУкраинските военни части окончателно са били обкръжени тази нощ край Дебалцево, след като опълченците завзеха ключовото селище Углегорск, съобщават редица руски и украински медии.

С цел да бъдат избегнати жертви, лидерът на Донецката народна република (ДНР) Александър Захарченко призова украинските военни в района да се предадат доброволно.

Обкръжените до Дебалцево ще бъдат пуснати да си отидат у дома, ако доброволно свалят оръжията си, каза Захарченко пред телевизионния канал „Россия-24″.

„Момчета, откажете се, вървете си. Воювате не с когото трябва. Обещавам, че всички ще се върнете у дома живи. Предайте се доброволно“, призова лидерът на ДНР.

По-рано бе съобщено, че опълченците са отразили поредната атака на украинските военни в района на Дебалцево.

От ДНР заявиха, че обкръжени до Дебалцево може да се окажат от 5 до 8 хиляди украински военни. По данни на опълченците само за денонощие украинската армия е изгубили девет танка, седем БМП и над 100 души са загинали.

Увеличава се броят на доброволно предалите се украински военни. Официален представител на антитеростичната операция (АТО) в Киев опроверга съобщенията за обкръжението в Дебалцево. „Току-що разговарях с нашите офицери в района, информацията за обкръжението не съответства на истината“, каза полк. Леонид Матюхин.

Редица медии припомнят, че наскоро украинската армия отричаше, че е загубила контрола над ключовото летище в Донецк, след което обаче беше принудено да признае това поражение.

Най-малко 12 души, сред които седем цивилни, са загинали през последното денонощие при сблъсъците между правителствените сили и проруските бунтовници в Източна Украйна, предаде „Интерфакс“.

Кметството на Донецк съобщи, че при обстрел в индустриалната Донецка област са загинали седем мирни граждани, а 23 са ранени.

Украинската армия на свой ред съобщи, че е загубила петима войници, други 23 са ранени при сраженията, отнели живота на 5100 души през последните девет месеца в Донбас.

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/30/%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8-8-%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA/

Събудете се и кажете – „не“ на войната с Русия

В същата вечер на Facebook за няколко часа имахме близо 40000 посещения. Някъде към 97% от тях имаха следния характер: „Да воюват онези, които бяха гласували за влизане в НАТО, а ние няма да воюваме срещу Русия“.

Ясно е, че посещенията в България на натовските чиновници не бяха напразни. Реакцията на правителството е бърза, точна и, главното, послушна. Но българският народ, съдейки по всичко, не е склонен да подкрепи тяхната позиция.

Дори Волен Сидеров и да е избързал, а някой от юзърите да изразява недоверие към нашия автор, все пак, както казват, няма дим без огън. Впрочем, да чуем мнението на самия лидер на АТАКА:

Фактите идват от призованите в няколко града, които са получили повиквателните. Някои са ни ги показали. От редакцията се обадихме във Военното окръжие, те не отрекоха, че изпращат такива повиквателни. Бяха пестеливи в информация. Казаха, че това се прави за сформиране на подразделения. Не уточниха какви.

Факта потвърди и Министерството на отбраната. Разбира се без да потвърдят, че това е мобилизация. Но за мен фактът, че няколко дни след посещението на Генералния секретар на НАТО започват тези действия, означава, че има връзка.

Освен това, от посещението на Столтенберг, колкото и да беше непрозрачно – журналистите не се допуснаха, стана ясно, излязоха информациите, че НАТО иска да разположи база в България и команден пункт. И се отнася не само за България, но за балтийските държави и Румъния. И вече от неформална информация разбрах, че те харесаха Шабла. Това е най-източната част на Българското Черноморие.

Оттам по пряка линия до Крим са 420 км. И като се има предвид, че България по договор, и аз съм го виждал, не осъществява никакъв контрол върху американските бази у нас, а те са четири, и на тях може да бъде разположен всякакъв вид оръжие.

Аз за това поставям въпроса много тревожно, и се надявам, обществото да реагира по-активно с граждански протести. И да вземем пример от Словакия и Чехия, които се отказаха от натовските бази. Значи това е възможно.

Ако имаме здрав разум и ние трябва да се откажем, тъй като това поставя България във фронтово положение.

Съответно от руска страна ще има контрамерки, и ние ставаме мишена. И това е много опасно, каза лидерът на АТАКА Волен Сидеров.

 

Автор:  Наталия Александрова

 

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/30/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82/

Пак двойни стандарти?

Пак двойни стандарти?Шефът на Европарламента г-н Мартин Шулц бил „изумен“ и „ужасен“ за това, че Гърция изоставяла „общата позиция на ЕС по Русия“.

Причината – разграничението, което Атина направи ден по-рано от призива на ЕС за разширяване на санкциите срещу Москва.

„Не можеш, от една страна, да искаш от Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после, като първа официална стъпка, да разцепваш общата европейска позиция“, твърди Шулц.

Странно, господинът не се ужасява, да речем, от Нюланд и нейните „фронтови държави“. Още по-странно, дали пък господинът не е забравил какви са правилата на същия този ЕС и как се процедира.

Нека му припомним: „Съветът взема решения с единодушие в някои особено чувствителни области като външната политика и сигурността, данъчната политика, политиката за предоставяне на убежище и имиграционната политика.

Това означава, че всяка държава членка има право да налага вето в тези области.“
Е, тълкуванието на тези правни норми е еднозначно: не Гърция, а ЕС трябва да се съобрази с позицията на несъгласния. Ако има такъв, няма решение.

Или спазваш собствените си правила, или ги захвърляш в коша. Останалото е проява на лицемерие и двоен стандарт.

В тази връзка заканите и размахването на пръст с мотива „всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне“ може и да сработи от позицията на силата. Това обаче няма нищо общо с демократичните норми на поведение и общуване.

Заради подобен рекет и шантаж днес доста от по-малките държави са принудени да следват „общата европейска политика“.

Но какво ще се случи утре с нея, ако мнозинството в Европарламента се смени и други несистемни партии променят политическата конюнктура?
Повече от жалко и нелепо е също спецслужбите на ЕС и НАТО да „проучват връзките“ на новото гръцко ръководство с Русия, както съобщава „Файненшъл таймс“, вместо да вършат истинската си работа по разследване на тероризма.

Параноя или сляпо следване на заповеди, идващи отвъд океана – вече няма значение.

ЕС върви с бясна скорост към собственото си разрушаване, а с диктата си над инакомислието бие всякакъв тип диктатури.

 

 

Автор: Валентин Георгиев

Източник: http://duma.bg

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/30/%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8/

Ново определение на агресията: газ с преференции, кредити и помощ за бежанците

МВнР на Русия окачестви поредния „бисер“ на украинското законотворчество като „безотговорна крачка“. Най-малкото е странно да се нарича „агресор“ страната, благодарение на която икономиката на Украйна (а и самата държава) все още стои на крака.

Депутатите на Върховната Рада твърдят, че Русия „поддържа тероризма и блокира дейността на Съвета за сигурност на ООН“. Според тях, с това Москва заплашва международния мир и сигурност.

В самата Москва в това време чакат, кога Върховната Рада ще предприеме поне някакви реални стъпки за изпълнение на минските споразумения – вместо подобни пропагандни изявления.

А определението „агресор“ точно подхожда към украинските власти, казва говорителят на Съвета на Федерацията на Русия Валентина Матвиенко:

- Агресори са онези, които са развързали братоубийствената гражданска война, които убиват жени, деца и старци. В същото време Русия (без да е страна на конфликта) прави всичко за мирно уреждане на кризата, приема стотици хиляди бежанци, изпраща колони хуманитарни помощи на жителите на югоизточна Украйна.

Докато украинските власти бродят по света с протегната ръка и безуспешно просят пари, Русия оказва конкретна икономическа помощ на Украйна във вид на кредити, доставки на газ с преференции, ток и въглища.

Експерти отбелязват, че „творчеството“ на украинските депутати преследва и една друга цел: да стимулира Европа за нови антируски санкции.

Но повечето европейци (особено бизнесмените) не горят от желание да бъдат пионки в геополитическите игри на Вашингтон и да следват препоръките, например, на Джордж Сорос, зачестил през последно време в Киев.

Нека американският милиардер, ако иска, сам да плаща украинските сметки, казва германският икономист и експерт по финансови пазари Дирк Мюлер:

- Лично аз се трудя не за да плащам украинските газови сметки. Нека Щатите да ги плащат. Нали те много искат да видят Украйна в НАТО, да натискат Русия и да водят своя геополитическа игра – е, нека тогава да им плащат сметките!

Възможно парламентаристите са искали със своето заявление някак да мобилизират украинското общество, което не иска повече да воюва с Донбас. Но излезе малко неубедително.

Характерен е примерът на Мариупол, към който наближават отрядите донецки опълченци. Вечерта на 27 януари Мариуполският градски съвет, след Върховната Рада, призна Русия за „страна-агресор“. Съответната информация се появи на сайта на градския съвет. Но на следващата сутрин думата „Русия“ изчезна от текста, става вече дума за „агресия от Изток“.

По-късно и думата „Изток“ я махнаха. Значи и прокиевските власти започват да се замислят по въпроса – кой все пак е „агресор“?

 

Автор: Игор Силецки

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/30/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D1%81-%D0%BF%D1%80/

Русия напуска ПАСЕ до края на годината

Русия напуска ПАСЕ до края на годинатаРъководителят на руската делегация в ПАСЕ Алексей Пушков заяви, че Русия напуска Асамблеята до края на годината, предаде РИА Новости.

„Ние напускаме ПАСЕ до края на годината“, каза той, коментирайки решението на организацията да спре пълномощията на Русия до април.

“Ние информирахме нашите колеги, ръководството на ПАСЕ и ръководството на политическите групи, че ако на Русия бъдат иззети основни права, то руската делегация ще преустанови участието си минимум до края на 2015 г”, каза той.

Той нарече решението на ПАСЕ неадекватно, нанасящо сериозен удар на общоевропейския междупарламентарен диалог. Според него отсъствието на руската делегация превръща дебатите в организацията в празно упражнение.

“За сметка на напускането си на ПАСЕ, Русия смята да засили ролята си в други организации като например Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа”, посочи Пушков.

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/29/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/

Горбачов: САЩ въвличат Русия в гореща война

Горбачов: САЩ въвличат Русия в гореща войнаСАЩ вече са въвлекли Русия в нова Студена война и не е изключено да предприемат следващи стъпки към истинска война, заяви бившият съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от „Интерфакс”.

„Слушаме само за санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу Русия. Съвсем ли са полудели? Ако назоваваме нещата с истинските им имена, трябва да кажем, че САЩ вече са ни въвлекли в нова Студена война, опитват се открито да осъществят основната си идея за триумфализма.

Къде ще ни отведе всичко това? Студената война вече е обявена. Какво следва? За съжаление не мога да кажа, че Студената война няма да се превърне в гореща. Боя се, че може да рискуват”, посочи Горбачов.

Той добави, че положението в САЩ и ЕС „е съвсем не просто”. „Някои страни в Европа живеят добре, а как живеят други, дори не е важно. Зависимостта от САЩ е огромна, включително и в Германия”, добавя бившият президент.

До края на настоящата година Русия прекратява участието си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа(ПАСЕ) и заплаши окончателно да се оттегли от Съвета на Европа след почти 20-годишно присъствие.

По този начин делегацията протестира срещу решението на депутатите, представляващи страните си в най-старата правозащитна организация в Европа да лишат до април Русия от право да гласува. „За” гласуваха 160 представители, 42 се обявиха против, а 11 се въздържаха, след което залата бе напусната от руските представители.

Ако в края на годината гласовете на руснаците не са възстановени, ще бъде повдигнат въпрос страната да напусне Съвета на Европа и всички структури на основаната през 1949 г. организация.

 

 

Източник: http://rusofili.bg

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/29/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%B2/

Украинските спецслужби готвят терористични провокации в Донбас

Украинските спецслужби готвят терористични провокации в Донбас

Снимка: REUTERS

Диверсантите ще проникнат като мирни граждани или опълченци

В хода на разпити на войници, попаднали в плен на опълчението на Донецката народна република, стана ясно, че украинските специални служби подготвят терористични актове на територията на Донбас. Това съобщи представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

По данни на Басурин, на диверсантите е поставена задача да проникнат в зоната на конфликта, маскирани като мирни жители или опълченци, след което да опожаряват жилищни сгради в покрайнините на Донецк.

Освен това, също е разпоредено да се ликвидират представителите на местното ръководство. В момента в този район, близо до селището Дебалцево, се водят най-ожесточените боеве. По данни на силите за самоотбрана, в „чувала“ могат да попаднат до 10 000 украински силоваци. Опитвайки се да пробият блокадата, те откриват огън на посоки, включително и по жилищните квартали.

На хаотичните обстрели в последните дни е подлагана и Горловка. Само вчера там са загинали двама мирни жители, други седем са ранени.

 

 

Източник: http://www.blitz.bg

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/29/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80/

България се готви за война?

В едно от съобщенията, получено от младеж от Сливен и попаднало на разположение на телевизията „Атака“, се посочва:

„Съгласно задълженията Ви, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, следва да се явите на 21.01.2015 г. от 09:30 до 12:00 ч. или от 13:30 до 17:00 ч. в Областен военен отдел-Сливен, стая № 28 за получаване (връщане) на повиквателна заповед.

Носете настоящото съобщение и военната си книжка.

При неявяване носите наказателна отговорност по чл. 330, ал. 1 от ЗОВС РБ (глоба от 250 до 2,500 лева).

Старши експерт в офис за военен отчет

в община Сливен

печат                                                                                                                                                                                            подпис:

След като младежите се отзовали на заповедта, било им обяснено, че ги викат за да ги информират, къде точно трябва да се явят при обявяване на мобилизация при военни действия.

Според началника на Военно окръжие-Сливен, има поставена задача за комплектуване на някакви формирования, но той така и не отговорил за какви формирования става въпрос и от кого е поставена тази задача.

Странно съвпадение на два фактора. Първият, младежите получили повиквателни дни след посещението в София на държавния секретар на САЩ Джон Кери и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Явно акцията с повиквателните е по нареждане на двамата високопоставени северноатлантически емисари, което било мигновено изпълнено от българските висши служители. Не случайно при разговорите им в българската столица с ръководителите на България, Русия беше посочена като заплаха за сигурността в Европа.

И вторият фактор за получаването на повиквателните – на 20 януари с указ на президента Петро Порошенко в Украйна започна триетапна частична мобилизация.

Първият етап ще продължи 90 дни, по време на който се планира да бъдат мобилизирани 50 хиляди души. А общо за трите етапа – 200,000 души.

Ръководителят на западния регионален медиа-център на министерството на отбраната на Украйна Александър Поронюк признал, че съществуват сериозни проблеми с мобилизацията в западната част на страната.

Така например, 14 селски съвета отказали да получат повиквателни, а повече от половината от получилите такива, не се явили пред медицински комисии, 37% от известените в тази област напуснали територията на Украйна.

В Закарпатска област русините (които са от 2 до 4 млн. души) и унгарците (160 хиляди души) отхвърлят мобилизацията и заявяват, че те са против милитаризма, русофобията и това не е тяхна война.

В Ивано-Франковска област повече от половината, подлежащи на мобилизация не се явили пред комисии. В Тернополска област били фиксирани случаи на масово бягство на населението в Русия.

И може би за попълването на всички тези празноти се подготвят българските младежи? Не случайно от трибуната на Народното събрание лидерът на политическа партия Волен Сидеров предупреди «за опасността от въвличането на България във война на НАТО срещу Русия и в близко бъдеще управляващите ще бъдат отговорни за жертвите, които България ще даде в тази война».

Ще получи ли българската общественост от управляващите ясен и конкретен отговор за целта на подготвяната мобилизация, или за пореден път всичко ще остане забулено от мъгла и неяснота?

 

Автор: Румен Попов

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/29/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0/

Министерството на отбраната поема Арктика на специален контрол

Зенитна ракетна система С-400 "Триумф" Източник: www.pravda.ru

Зенитна ракетна система С-400 „Триумф“
Източник: http://www.pravda.ru

Във Северния флот ще се формира армия за Въздушно-космическа отбрана и учебен център

В събота командващият Северния флот (СФ) адмирал Владимир Корольов връчи бойно знаме на първата в Русия арктическа бригада. Указът за сформирането в селището Алакурти, Мурманска област, на 80-а отделна арктическа мотострелкова бригада на Обединеното стратегическо командване (ОСК) беше подписан от президента Владимир Путин на 31 декември 2014 година. Самото ОСК функционира от по-малко от два месеца..

Предстои изграждането на военна инфраструктура на островите в Северния Ледовит океан. Предстои също да завърши създаването на армия на Военновъздушните сили и противовъздушната отбрана (ВВС и ПВО), на учебен център и други обекти.

Появяването на ново арктическо съединение, разположено само на 40 км от границата с Финландия, вече предизвика напрегнато внимание на СМИ в скандинавските страни. За отбелязване е, че 1944 година селището Алакурти влизаше в състава на Финландия. Сега Хелзинки няма териториални претенции към Русия. Обаче е известно, че в Арктика има богати находища на природни ресурси. За които не само Русия има претенции.

„За нашата страна Арктика представлява много важна ресурсна база за XXI век и има стратегическо значение. Днес тя осигурява около 11% от националния доход на страната, тук се създават 22% от обема на износа“, – подчертава Владимир Корольов. Затова, по думите на адмирала, на отбраната на шелфа на арктическите морета, на Северния морски път и на Северозападния проход в сегашни условия се придава специално значение. Още повече, че „силите на Северния флот по-рано бяха концентрирани в западната част на Арктическия регион, а операционната зона на флота се ограничаваше до меридиана, преминаващ по източния край на полуостров Таймир“.

В руското отбранително ведомство не държат в тайна как ще се изгражда военната инфраструктура на Севера. Както съобщи наскоро началникът на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов, през 2015 година Министерството на отбраната ще създаде специализиран център за подготовка на военните, носещи службата в Арктическия регион. Освен това, през следващата година ще се сформира армия от ВВС и ПВО, която ще стане съставна част от новия вид въоръжени сили – Въздушно-космическата отбрана на страната (ВКО). Отделни елементи на ВКО (РЛС, военни летища) вече са оборудвани на архипелага Нова Земя, островите Котелни и Врангел и на нос Шмидт. През същата година, според информация от началника на Националния център за управление на отбраната на РФ генерал лейтенант Михаил Мизинцев, в състава на ВКО ще бъдат оборудвани 13 летища, 1 авиационен полигон и 10 технически позиции на радиолокационните отделения и пунктовете за насочване на авиацията. А на остров Ямал през 2016 година ще бъде развърната още една арктическа мотострелкова бригада.

Сега командният състав на това съединение, както и подразделенията на 80-а отделна мотострелкова арктическа бригада (ОАМБр) преминават подготовка в учебните центрове на въоръжените сили. Според твърденията на Владимир Корольов, тези бригади ще продължат богатите бойни традиции на дислоцираната в Северния флот в годините на Великата Отечествена война Полярна дивизия.

Военният експерт Александър Сергунин, който се специализира в изследвания на проблемите на разоръжаването, смята, че не само Русия разширява военната си активност в Арктика. По-рано това направиха САЩ, които още през януари 2009 година приеха така наречената директива за арктическа политика, в която се отбелязва, че тази страна има „широки фундаментални интереси в сферата на националната сигурност и са готови да действат самостоятелно или в съюз с други държави за защита на тези интереси“. Сергунин е загрижен, че от много време в Аляска е разположена инфраструктурата на НОРАД – обединената система за аерокосмическа отбрана на САЩ и Канада, основните задачи на която са осигуряване на контрол на въздушното и околоземното пространство на Северна Америка, ранното предупреждение за въздушно-космическо нападение, противовъздушната и противоракетната отбрана на двете страни. „При Барак Обама САЩ активизираха дейността на средствата за ПВО, предназначени за прехват на патрулиращата в Арктика и Северния Атлантик руска стратегическа авиация, – отбелязва Сергунин. – Планира се увеличаване на присъствието в Баренцово море на атомния подводен флот на САЩ, който отработва оперативни действия в условията на Арктика“.

При това във Вашингтон продължава да се обсъжда въпроса за строителството на атомни ледоразбивачи за поддръжка на морските операции в Арктика. Освен САЩ и Канада, в Арктика са активни и въоръжените сили на скандинавските страни (Швеция, Норвегия и Финландия), мечтаещи да създадат в региона военен блок, нещо като „мини-НАТО“. Те редовно провеждат в Задполярието военни учения, включително и в зоната на спорните с Русия шелфови територии.

По този начин създаването на ОСК на Северния флот отговаря на сегашните военнополитически задачи на Русия в региона. По същество то ще стане петият военен окръг на територията на страната. В неговата зона на отговорност занапред ще влизат не само крайбрежния шелф и Северния морски път, но и цялата територия чак до Северния полюс. По думите на адмирал Корольов, ОСК, като междувидова групировка войски, е предназначено за осигуряване на сигурността на социално-икономическото развитие на Русия в арктическата зона и носи отбранителен, възпиращ характер.

 

Източник: http://www.pravda.ru

Инфобалкани

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2015/01/29/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B0%D1%80/