Месечни архиви: декември 2014

Русия ще спре американския проект, както стори това с Хитлер

Русия ще спре американския проект, както стори това с ХитлерРъководителят на синодалния Отдел по взаимоотношенията на Църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин предполага, че доминирането на САЩ в света е към края си, и именно Русия е тази, която може окончателно да го спре.

„Неслучайно често ние с цената на живота си, с цената на много сериозно физическо отслабване на държавата, прекратявахме всички глобални проекти, които не бяха съгласни с нашата съвест, с нашите виждания за историята, и бих казал, с Божията правда.

Като наполеоновския и хитлеровия проект. Ще спрем и американския!“, каза свещеникът по време на пресконференцията, организирана от татарстанския електронен вестник „Бизнес Online“.

Според него, този проект „изостава, сякаш няма сила, няма лозунг, зад който би застанало дори и населението на западните страни“.

„И това означава, че ние хората, за които смисълът на живота е напълно противоположен в редица области – от икономиката до културата, днес отново имаме шанс, както през 1941 г., да спрем чрез нашето идейно оръжие настъпващите идейни „колони от танкове“ на тези, които смятат, че вече са подчинили на себе си целия свят“, заяви представителят на Руската Православна Църква.

Той е съгласен с концепцията за Русия като Трети Рим, като отбеляза, че „Русия – това е центърът и, може би, единственият център на света, който има повече основания за това да бъде такъв  от която и да било европейска столица и Съединените Щати“.

 

 

Източник: http://rusofili.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/30/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BA/

”Газпром” изкупи всички акции от ”Южен поток”

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/30/%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%8E%D0%B6/

Вместо България, Турция получава руски газ

Оценявайки неотдавнашното посещение на руския президент Владимир Путин в Турция, експертите го наричат „излизане на историческа перспектива“.

Русия е основен износител на енергийни ресурси за Турция, смятана на свой ред от нашата страна за сигурен консуматор и партньор в сферата на транспортирането на руски ресурси за Европа, съобщават от руското министерство на енергетиката.

Турция консумира 45 милиарда кубически метра газ годишно, от които 60% са руски. Газ от Русия за Турция се подава по тръбата „Син поток“, прокарана по дъното на Черно море, както и по Трансбалканската магистрала през Украйна.

По време на преговорите в Анкара Русия и Турция обсъдиха и по-нататъшното увеличаване на капацитета на магистралата от 16 на 19 милиарда кубически метра газ.

Не всички обаче се зарадваха на тези новини. Най-горко съжалява България, макар че нейното съжаление остана само на хартия. Позицията на България по „Южен поток“ остана без промени, но страната иска да продължи консултации с Руската Федерация.

Министерството на енергетиката на България на преговори с руските си колеги заяви, че позицията на България остава непроменена: газопроводът е важен за София, но следва да отговаря на законите на Европейския съюз.

Единственият реален изход за България е да скъса този „порочен кръг“ и да определи приоритетите си. „Южен поток“ е важен проект, преди всичко, от гледна точка на диверсифицирането на маршрутите за доставки на природен газ.

Освен това, газопроводът е свързан с плановете за възстановяване на икономиката и създаване на нови работни места в процеса на неговото строителство и експлоатиране.

Под натиска на Брюксел през лятото България се отказа от продължаване на строителството на „Южен поток“ на своя територия. И през декември президентът на Русия Владимир Путин спря проекта, като се договори с Турция да го завие към нейните граници.

Повечето наши специалисти все пак изразяват надежда, че руският газ все пак ще бъде върнат, казва българският експерт по енергетика Александър Сивилов:

- Наистина, това се очертава като един много сериозен проблем за България, защото има реална възможност при това положение тя да остане встрани от всички проекти, свързани с транзита на газ, т.к. от Турция следващото трасе ще бъде прокарано по на юг, да речем, през Гърция.

И оттам да се търсят други варианти за обикаляне на България. При условие, че политическата класа ще продължи да държи на такава позиция срещу тези руски проекти.

От „Южен поток“ бяха заинтересовани много други европейски държави, след както той щеше да обикаля Украйна. Така че България е със сериозни загуби за момента.

Макар че някои български политици заявяват, че не съжаляват за проекта, като не могат да не осъзнават, че лишават България да се превърне в един голям енергиен център на Балканите. Това е втори енергиен проект, от който България се самолишава, говоря и за Белене.

В такъв случай България става заложник на политици, които даже не са български. Сегашните ни управляващи са част от десните в Европарламента.

Поради тази причина те в общоевропейски план се опитват да удържат Русия като потенциален враг, тъй като страдат от комплекси за «студената война». А част от българското население ги подържа.

Наистина, трудностите идват от европейското законодателство, с което ние сме принудени да се съобразяваме.

За съжаление нито Унгария, нито Италия, никой не успя да наложи развитието на проекта. България сега все повече енергийно и икономически ще бъде зависима от Турция, а по-нататък и политически.

Скептично съм настроен и към разработките на българските находища. Фирмите, които спечелиха договора за проучванията, например, в Хан Аспарух в Черно море, отложиха тия проучвания, т.к. им се струва това в момента нерентабилно.

Тоест ние оставаме практически на старото положение, само че без никакви нормални перспективи. Аз от тази гледна точка се надявам, че още не е приключила окончателно работата с „Южен поток“.

Вероятно, разговорът ще бъде продължен при едно по-мащабно променяне на политиката на ЕС спрямо Русия, – смята българският анализатор Александър Сивилов.

 

 

Автор: Наталия Александрова

 

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/30/%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA/

Достигнала ли е Европа границата на търпение спрямо политиката на САЩ?

Достигнала ли е Европа границата на търпение спрямо политиката на САЩ?Журналистът Патрик Смит коментира отношенията между САЩ и Стария свят на фона на украинската криза.

Рецесията на европейската икономика е един от възможните разходи при реализирането на геополитическите амбиции на САЩ, чиито съюзници в Стария свят започват да усещат последиците от икономическия натиск на Вашингтон върху Москва, пише американският журналист Патрик Смит за изданието The Fiscal Times.

Въздействието на санкциите върху колебанията на рублата е очевидно, но не по-малко предвидима стана и реакцията на другите световни валути спрямо ситуацията в Русия, отбелязва той.

Така полската злота достигна рекорден за последните 15 години минимум спрямо еврото, Беларус удвои основния лихвен процент, валутите на развиващите се пазари (Индия, Южна Африка, Турция) също изпитват затруднения.

„И току-що завършил Факултета по икономика студент ще разбере, че това са последици от опитите на Вашингтон да нанесе удар срещу руската икономика“ – отбелязва публицистът.

Волята на САЩ бе реализирана отново, когато ЕС наложи вето на инвестициите в Крим, но европейските лидери все по-често заявяват, че санкциите вредят не само на самата Европа, но са контрапродуктивни по самата си същност, тъй като не водят до деескалация на напрежението, а са насочени срещу руската икономика.

„Европейският съюз започва да се разделя на фракции. Като взема предвид реакциите на  всички европейски политици (по отношение на политиката на САЩ срещу Русия), Европа вероятно е достигнала лимита си на съгласие с политиката на администрацията на Обама“ – пише Смит.

В този контекст според него е важен и фактът, че Европа не разполага с онзи фискален и финансов запас от преди шест години, затова ще е трудно да се реагира спокойно на разходите от американската политика на ограничаване на европейската икономика.

Барак Обама може би е прекрачил линията в отношенията с Европа, смята американският публицист.

Според него доказателство за това може да бъде фактът, че САЩ позволи на украинската криза да достигне точката, в която и европейците започват да изпитват материални трудности, за да покажат предварително определената посока на трансатлантическите отношения.

Ако партньорството ще се развива в същия дух, триенето между Вашингтон и Брюксел ще продължи да расте.

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/30/%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B5-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%8A/

ИЗЧЕЗНАЛИЯТ QZ8501- Странни съвпадения с трагедията на МН370

ИЗЧЕЗНАЛИЯТ QZ8501- Странни съвпадения с трагедията на МН370

Снимка: Темаdaily

Във форумите пилоти коментират, че при двете трагедии подозрително реакцията на контролните органи закъснява с няколко часа

Изчезването на самолет А320 на AirAsia – полет QZ8501 по маршрут Индонезия – Сингапур – неизбежно извиква сравнения с нерешената и до днес загадка с изчезването на самолета на Malaysia Airlines – МН 370.

Самолетът „Boeing 777″ изчезна на 8 март т.г.  с 239 пътници на борда, пътуващи по маршрута Куала Лумпур – Пекин. В спасителните операции и при издирването на останките се включиха международни екипи, но досега не е открита дори следа от останките на самолета. След като в края на август издирвателната операция  бе прекратена, тя бе подновена на 4 октомври – отново без никакъв успех.

Разследващите екипи първоначално отхвърлиха версията за терористична атака, но въпреки това не спират конспиративните теории. И макар че все още броят на версиите за изчезването на QZ8501  да се ограничава само до лошото време и турбуленциите в района на въздушния коридор над остров Белитунг, вече се правят паралели между двата трагични инцидента.

Във форуми онлайн пилоти коментират факта, че и при двата инцидента екипажът изобщо не е подавал сигнал за извънредна ситуация на борда на самолета. Освен това по идентичен начин контролната кула губи връзка със самолета и минава доста време между прекратяването на комуникацията и обявяването на извънредна ситуация.

Самолетът Airbus A320-200 излетял от втория по големина индонезийски в 05:31 ч. местно време, а последната връзка е била установена около 45 минути по-късно – 06.13 ч. Една един час по-късно в 07.08 ч. кулата за контрол на въздушния трафик подава сигнала “INCERFA” (Uncertainty Phase)  – което означава, че „позиционирането на самолета не е известно“ . В 07.29 ч. е подадена тревога за извънредна ситуация, а в 07.55 ч. от въздушния контрол е подаден „сигнал за бедствие“ (emergency distress).

Почти десет месеца преди това между загубата на връзката с екипажа на  MH370/MAS370 и подаването на сигнала за бедствие минаха почти четири часа. във форума пилот с псевдонима Hempy коментира, че изчезването и на двата самолета от радарите в контролната кула е било очевидно и при самолета на Air Asia е тегнела „сянката на MAS370”, поради което е трябвало сигнала за бедствие да бъде подаден още в 06.26 ч. „Така биха постъпили отговорните органи във всяка западна страна“ – коментира Humpy.

Втори любопитен факт: самолетът на Air Asia изчезва недалеч от индонезийската военноморска база в Банкга Белитунг. Този факт върна отново версията, която бе разпространена за изчезването на MH370, според която самолетът е кацнал тайно на военноморската база на САЩ, разположена на остров Диего Гарсия, в района на която изчезна тогава самолетът.

Тогава американското командване отрече всякаква връзка с инцидента, но направи това не категорично и толкова убедително, поради което не всички са убедени, че това е цялата истина.

Освен това съществуват бизнес връзки между компаниите на двата изчезнали самолета. През 2011 AirAsia и конкурентната компания Malaysian Airlines се споразумяха за суапова сделка за размяна на акции в двете компании.

Според постигнатото споразумение компанията майка Tune Air предоставя 10% от AirAsia, срещу което получава 20.5% от Malaysian Airlines. Двата въздушни превозвача обявиха, че ще си сътрудничат в различни области – като например при закупуването на нови самолети и откриване на нови линии, които ще обслужват.

Девет месеца по-късно обаче сделката се провали, след като профсъюзът на работниците от Malaysian Airlines се обяви против сътрудничеството, опасявайки се от уволнения. Но в резултат на двете въздушни катастрофи от март и юли т.г. Malaysian Airlines е на ръба на фалита.

 

 

Източник: http://temadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/30/%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82-qz8501-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D1%82%D1%80/

Украйна, Австралия, Белгия и Холандия укриват улики за катастрофата на Малайзийския Боинг

Украйна, Австралия, Белгия и Холандия укриват улики за катастрофата на Малайзийския БоингСтраните, участващи в разследването  на катастрофата на Малайзийския Боинг в Донбас крият факта, че телата на пилотите са простреляни от 30-мм оръдие, с каквото са въоръжени изтребителите Су-25, Су-27 и МиГ-29, което е доказателство, че опълченците нямат вина за катастрофата.

Според немския историк Ерик Зюс съмненията относно това, че самолетът е бил свален от ракета, изстреляна от „Бук-М1“, стават все по-малко.

В статията на историка, публикувана в изданието Global Research, украинското правителство е един от основните заподозрени в това престъпление, и поради тази причина не може обективно да представя следствието.

Разследването на катастрофата на малайзийския „Боинг“ е изключително важно, тъй като санкциите срещу Русия, въведени от западните страни, са въз основа на непотвърдените обвинения от страна на украинското правителство и неговите покровители във Вашингтон, смята Зюс.

„В останките на телата на пилотите са открити части от снаряд от 30-мм оръдие, с каквото са въоръжени изтребителите Су-25, Су-27 и МиГ-29. Всички тези самолети се намират във въоръжение на ВВС на Украйна, а в същото време, както е известно, опълченците не разполагат с авиация.

Това, че в телата на пилотите са открити някакви „обекти“, комисията, провеждаща разследването, заяви официално. Тя също така обеща да публикува официално резултатите от разследването, но това още не е направено“, пише Зюс.

Телата на пилотите, както и на останалата част от екипажа на самолета все още се намират на територията на Холандия и не са предадени на близките на загиналите.

Пенсионираният пилот от компанията Lufthansa Питър Хансенко разказва, че снимките на останките на самолета показват, че пилотската кабина е била обстреляна от изтребител.

Ако се изясни, че повредите по корпуса са в резултат от картечен огън, то цялата вина пада на Украйна, тъй като опълченците не са могли да се озоват толкова близо до самолета, пише още Зюс.

На свой ред авторът на книгата „МН-17: лицемерната сделка“ – холандецът Йост Немюлер, смята, че Малайзийският Боинг е свален от военен самолет. Това сподели той по време на интервю с кореспондент на ТАСС.

Позовавайки се на данни от експерти, той отбеляза, че ако гражданският самолет е бил свален от „Бук“, то на борда му моментално би избухнал пожар.

„Обаче във въздуха не е имало пожар, и това е доказан факт“, отбеляза Немюлер. Затова, много по-правдоподобна според него е версията, според която Боингът е свален от военен самолет, за което свидетелства и характерът на повредите и на отломките на мястото на катастрофата.

При това, Немюлер отбеляза, че се е сблъскал с множество трудности, когато се опитал да представи гледната си точка в холандските медии.

„Пресата в Холандия бе много заинтересована да разкаже за моята книга, но когато казах, че в нея е изложена и руската версия за случилото се с Боинга, всички журналисти отмениха срещите си с мен“, отбеляза авторът.

Обективността при разследването на трагедията с Боинга на  Малайзийските авиолинии в Донецк също предизвиква сериозни съмнения у холандеца.

„Много е лесно, когато Киев има правото на вето върху всичко, което поиска, в това число и на прекратяването на разследването, ако то тръгне в неизгодна да украинските власти посока“, подчерта Немюлер.

Според него, за да се избегнат проблеми, разследването трябва да бъде поверено  на „по-високо ниво, на ниво Съвета за Сигурност на ОНН“.

„Не съм сигурен, че ООН може да проведе разследването по необходимия начин, но би било по-добре от разследването, което провежда Холандия“, убеден е авторът.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/29/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D1%83/

Рамзан Кадиров се обяви в подкрепа на Путин и Русия

На среща със служители на местните сили за сигурност, която се състоя на стадион в чеченската столица Грозни, Кадиров обвини Съединените щати и Европа, че са „обявили икономическа война на Русия и се опитват да предизвикат в страната хаос, паника и масови безредици„, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руският народ обаче се обедини около своя лидер, Владимир Путин, чеченският народ заема едно от централните места в това единство„, подчерта той пред над 15 хиляди чеченски силоваци, които дойдоха в пълно бойно снаряжение.

Кадиров отбеляза, че „15 години Путин помага на нашия народ. Сега и ние с вас молим националния лидер на Русия да ни смята за доброволен отряд на върховния главнокомандващ, готов да защитава Русия, нейната стабилност, граници и да изпълнява задачи от всякаква сложност„.

По-късно чеченският ръководител обясни в социална мрежа, че е провел внезапна проверка на боеспособността на силовите структури на руската кавказка република.

За пореден път се убедих във високия боен и морален дух и патриотичното чувство на бойците„, подчерта той.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/29/%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B7%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF/

US експерт: Русия е хвърлена в най-голямата валутна война

US експерт: Русия е хвърлена в най-голямата валутна война

Уикипедия

Рязкото обезценяване на рублата е резултат от целенасочени стъпки на Запада за дестабилизирането на руската икономика.

Такова мнение изрази по китайската държавна телевизия аналитикът на американската финансова компания „Принстън сикюрити“ („Princeton Securities“) Бенедикт Уилис.

„Сега целият свят започва да разбира, че случващото се е истинска валутна война.

Нещо повече, това е най-сериозната валутна война, която светът някога е виждал.

Това е пряк опит да се разклати режимът в Русия. Очевидно продължават целенасочените усилия за спадане на световните цени на нефта, за да се увеличи отрицателното въздействие върху рублата.

Целта на всички тези действия е удар срещу рублата и руската икономика, за да бъде натикана тя в рецесия“, обясни специалистът.

Той се затрудни да прогнозира най-ниската точка, до която може да падне цената на нефта.

„Това може да е и 40 долара, и 45 и 40. Това всъщност бе казано пряко от ОПЕК (Организацията на страните-производителки на петрол – ред.)

Сега ние виждаме много силна нестабилност на пазарите, която е предизвикана от голям брой фактори на неопределеност“, отбеляза той.

Според аналитика падането на цените на енергоносителите ще доведе да фалит на редица компании от отрасъла, а също до намаляване на инвестициите в енергетиката.

„Важното е да се знае, че далеч не всяка компания зависи от цената 100 долара за барел, много ще устоят и на 30 долара.

Ще има играчи,у които ще отпаднат от пазара, но за мен е по-вероятен сценария, при който те ще бъдат изкупувани от по-големи компании.

Такава консолидация на активите ще бъде от полза на целия сектор“, обобщи аналитикът.

 

 

Източник: http://svetoven.pogled.info

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/29/us-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0/

Разследването тече, а присъдата вече е изпълнена

На 17 юли след обяд, приблизително час преди трагедията, са били вдигнати във въздуха три щурмоваци Су-25, единият от които е имал ракети „въздух-въздух”.

Обратно той се е върнал вече без ракетите. По твърденията на очевидеца тъкмо командирът на щурмовака Су-25 украинският пилот Владислав Волошин е свалил Boeing.

Засега никой не знае що за свидетел е това, какво отношение има към авиацията, а още повече в конкретната ситуация.

Но страстите се разпалиха и отново се чуха взаимни обвинения. Но се създава впечатлението, че аргументите на руската страна отново никой не иска да чуе.

Ще припомня, че на 17 юли 2014 г. в Донецка област край село Грабово в района на въоръженото противостоене в източната част на Украйна беше свален с ракетен огън Boeing 777 на авиокомпания Malaysia Airlines, който е извършвал редовен полет от Амстердам за Куала Лумпур.

На борда му е имало 283 пътници и 15 члена екипаж. Няма оцелели. По брой на загиналите катастрофата е една от най-големите в историята на авиацията.

Събитието доведе до засилен международен натиск върху Русия. САЩ и съюзниците им заедно с украинската страна се придържат към версията, че самолетът е била свален с ракета клас „земя-въздух” с използване на зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) „Бук-М”, който сепаратистите са получили от Русия.

Според твърденията на американското разузнаване след унищожаването на малайзийския самолет ЗРК е бил изведен на територията на Русия.

А опълченците твърдяха, че не разполагат със средства, с които може да се свали самолет на такава височина.

Украинското правителство покани в разследването представители на властите на Малайзия и Холандия, ЕК, американската компания Boeing, Международната организация за гражданска авиация, американския Национален съвет по безопасност на транспорта и Европейската организация за безопасност на въздушната навигация. В разследването се включиха Интерпол и Европол.

Русия заяви, че е необходимо да се извърши безпристрастно разследване на катастрофата под егидата на Международната организация за гражданска авиация ICAO.

Въпреки мащабната трагедия, международните експерти дълго време на можаха да отидат на мястото на инцидента заради масираните обстрели на района от киевските власти.

На 9 септември 2014 г. холандският Съвет за сигурност – главната организация в разследването на катастрофата, все пак публикува предварителен доклад, от който следва, че „катастрофата на самолета, вероятно, е станала вследствие на попадане отвън на голям брой дребни високоскоростни обекти, което е предизвикало разрушаването му във въздуха”.

Кой е виновен? Съдейки по всичко, трудно ще разберем. Разследването върви, а присъдата вече е изпълнена. Белият дом вече посочи виновника.На практика веднага след катастрофата Вашингтон инициира антируските санкции.

Русия достойно срещна тези трудности. Главното е, че безспорно повечето жителите на страната подкрепят политиката на президента.

Но каквото повикало, такова се обадило – в резултат на санкциите европейската икономика силно се намръщи, особено пострадаха страните от Източна Европа.

Все повече се чуват мненията на икономисти, политици и общественици на европейските страни – не е ли време да престанем да вървим поп свирката на Белия дом, макар че той и „поръчва музиката”.

 

Aвтор: Наталия Александрова

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/29/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B5/

Украйна и Русия са с общо бъдеще, кръвта вода не става

Украйна и Русия са с общо бъдеще, кръвта вода не става“Украйна и Русия са с общо бъдеще, кръвта вода не става”, казва професора от Националния Икономически Университет в Одеса, доктора на философските науки Мая Спиридоновна Шепелева в интервю  пред доктор Георги Коларов.

Може ли Украйна да оцелее без Русия?

Бъдещето на Украйна и Русия е общо. Те са неотделими една от друга и не могат една без друга. Кръвта вода не става! Това се отнася и за Беларус и Казахстан, и за другите бивши съветски републики. И за ЕС най-важни са отношенията с Руската Федерация.

Вие каква се чувствате – рускиня или украинка?
Аз съм рускиня по натура, културата ми е руска. Съзнателния си живот съм преживяла в Русия, възпитана съм с руската литература. Не бих могла да се чувствам нещо различно.

Ще се пребори ли Украйна с предизвикателствата на спина и наркоманията, с последствията от аварията в Чернобил?
Ако не се пребори, ще загине! Ние сме на първо място в Европа по разпространение на ракови заболявания и СПИН! Оттук идва и разпространението на наркотиците. Обаче украинците са инфантилни, все още не са осъзнали опасността от изчезването си.

Какъв е смисълът на понятието “Одесит”?
Преди всичко “интернационалист” – оптимист и веселяк. В Одеса винаги са съществували съвместно и са се отнасяли толерантно помежду си най-различни националности. Те винаги са имали предимно икономически, а не национални противоречия. Одеса е като остров, държава в държавата, прозорец към Европа.

гр Одеса, Украйна. Паметник на Екатерина II-основателката на Одеса.

Според Вас, можеше ли СССР да се съхрани?
СССР не можеше да оцелее. Дойде време, когато всички искаха самостоятелност. За да построим отношенията си на нова основа, трябваше да се разделим. Друг въпрос е, че това можеше да стане под много по-мека форма, без насаждане на омраза и проливане на кръв.

Коя е основната причина за разпадането на СССР?
Противоречията стигнаха своя предел не само в Русия. Основното беше между труда и капитала, между производството и разпределението. Колкото и да се поддържаше изкуствено, СССР рано или късно щеше да се разпадне. Развитието на обществото анулира резултата от взаимното проникване между съветските народи. В бъдеще се надявам, че ще се възстанови единството. Трябваше все пак да се съхрани нивото на социално-икономическо развитие от 80-те години на ХХ век, а не сега да се възстановява.

След всички превратности, които сте изживели, какво мислите за марксизма-ленинизма и комунистическата идеология и практика?
С голямо уважение се отнасям към Маркс. Той е гениален, но трябва да се чете без идеологически извращения. Нужен му е нов превод. Ние се връщаме към оригиналния Маркс. Аз сама го превеждам! Не смятам Ленин за философ. Той е революционер-практик. Не е познавал достатъчно добре Маркс, за да се нарече марксист. При Ленин главното е учението за класовата борба, докато при Маркс това далеч не е всичко.
Болшевиките построиха тоталитарна държава. С развитието на социализма тоталитарният режим достигна до форми на геноцид в Русия и Украйна през 30-те години. Сега ние се опитваме да преминем изведнъж от тоталитарна към демократична държава, но това не е възможно. Нужен е преходен период. При демокрацията съвместно се произвежда и разпределя. Именно това е народовластието.
Но сега няма как да минем без насилие и репресии. От демокрация от тоталитарен тип преминаваме към демокрация от авторитарен тип. Затова сегашната ни демокрация е като по времето на Иван Грозни и още по-лоша.

 

 

Георги Коларов е д-р по политология, експерт по проблемите на тероризма, латиноамериканист.
Завършил е “Социология на политиката “в СУ “Св. Климент Охридски”, където е преподавал курсовете “Латинска Америка в международните отношения” и “Политически идеологии и течения в Латинска Америка”.
Защитава дисертация по политология. Преподавал е политология във Варненския свободен университет.
Докторант е в Руския университет за дружба между народите “Патрис Лумумба”.

 

Източник: http://rusofili.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/12/29/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B0-%D1%81-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%B0/