Месечни архиви: ноември 2014

Путин: Западът поощряваше „Ислямска държава“, сега тя е основна заплаха

Путин: Западът поощряваше „Ислямска държава“, сега тя е основна заплаха

Руският президент Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за Анадолската агенция, че главната заплаха за изострянето на обстановката в Сирия и в съседните страни е дейността на „Ислямска държава“ и на други групировки, на които „Западът е залагал“, съобщи ТАСС.

„Ситуацията в Сирия, както и преди, остава опасно сериозна. И ние добре разбираме какво тежко бреме е за Турция продължаващият в съседните страни кръвопролитен конфликт.

При това главната заплаха за по-нататъшното изостряне на обстановката там и в други съседни държави е дейността на т. нар. „Ислямска държава“ и други радикални групировки, на които активно залагаха някои западни държави, заиграваха с тях и ги поощряваха“, посочва в интервюто Путин, който на 1 декември ще посети Турция.

Руският президент отбеляза, че от самото начало на сирийската криза Русия последователно полага усилия за нейното мирно политическо решаване от самите сирийци, чрез вътрешен диалог, без предварителни условия и диктат отвън.

Президентът на Руската федерация определи борбата с екстремистите в страните от Близкия изток като един от приоритетите на международната общност.

Разглеждаме борбата с терористите и екстремистите в обхванатия от сътресения регион на Близкия изток и Северна Африка, включвайки естествено Сирия, като една от приоритетните задачи на международната общност.

Ние сме убедени, че усилията по възпирането на тази заплаха трябва да се основават на решенията на Съвета за сигурност на ООН, строгото спазване на нормите на международното право, преди всичко на принципите на държавния суверенитет и ненамеса във вътрешните работи на държавите и, което е важно, прозрачно и без скрит дневен ред, подчерта Путин.

Руският президент призова също да се премине от санкции към търсене на решения.

Натискът със санкции нанася не само пряка икономическа вреда, но и заплашва международната стабилност, заяви още Владимир Путин, изразявайки надежда, че здравият разум ще надделее.

Призоваваме да преодолеем порочната логика на ограниченията и заплахите и да започнем да търсим взаимноприемливи решения на натрупалите се проблеми, допълни той.

 

 

Източник: http://dariknews.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/29/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%BE%D1%89%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4/

Интервюто на президента Путин за турската информационна агенция Анадола

При това, както отбеляза президентът Путин, позициите на Русия и Турция по някои въпроси могат да не съвпадат във всичко или дори да се разминават. Това е естествено за държави, провеждащи самостоятелна външна политика, каза той.

В същото време, смята той, има разбиране на важността на партньорството между нашите страни и народи и общ стремеж да бъде продължен взаимноизгодният диалог.

Говорейки за възможностите за стимулиране на растежа на стокооборота между двете страни, президентът Путин подчерта:

- Високо ценим независимите решения на Турция, включително по въпросите на икономическото сътрудничество с Русия.

Турските ни партньори не жертват собствените си интереси в името на политическите амбиции на някой друг. Мисля, че това е наистина внимателен и далновиден ход.

Позицията на турското правителство открива нови хоризонти за увеличаването на двустранната търговия, особено за турските земевладелци, които могат да запълнят освободените ниши в мащабния руски пазар за хранителни продукти.

Положително се отнасяме към намеренията им да увеличат износа на месни, млечни и рибни продукти, зеленчуци и плодове за Русия.

Бих искал да отбележа, че въведените от САЩ, ЕС, Япония, Австралия и редица други страни едностранни ограничителни мерки срещу страната ни са нелегитимни.

Подобен натиск нанася не само преки икономически загуби, но и заплашва международната стабилност.

Опитите да се говори с Русия с езика на ултиматумите и санкциите са абсолютно неприемливи и безпреспективни.

При това, нашият отговор винаги е бил и ще бъде балансиран и отчитащ правата и задълженията на Русия по силата на международните договори, включително в рамките на СТО.

Между другото, лидерите на големите западни компании, работещи в Русия, не крият безпокойството си относно санкциите и потвърдиха своята готовност да продължат да си сътрудничат с руските си партньори.

Надяваме се, че здравият разум ще надделее. Призовавам да бъде преодоляна порочната логика на ограничения и заплахи, да се премине към търсенето на взаимно приемливи решения на натрупаните проблеми.

 

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/29/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81/

Цените на нефта ще падат до следващото лято

В тази ситуация експерти съветват да се готвим за всякакво развитие на събитията. Един от водещите руски специалисти, министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев не е готов да прогнозира диманиката на нефтените цени.

Според него, прогнозите, като правило, са обобщение на текущата ситуация. А тя сега се променя едва ли не всеки час. Въпреки това министърът смята, че вероятната цена на нефта е 80 долара за барел.

 Експертите запазват надежда на февруарската среща на страните от ОПЕК. До тогава нефтодобиващите държави ще могат да сближат позициите си и да постигнат някакъв консенсус.

Впрочем, в краткосрочен период ситуацията все едно ще предизвиква сериозни опасения. Възстановяване на цените може да се очаква не по-рано от средата на 2015 година, смята аналитикът Анна Кокорева:

-
Саудитска Арабия преследва цел да измести добива на шистов газ, да направи проектите на САЩ в тази област нерентабилни. Докато тя не постигне целите си, цената на нефта ще пада. Във връзка с решението на ОПЕК, шансовете за падане на цените на нефта нарастват.

Разбира се, това не е най-близката перспектива. Това е перспектива за един-два месеца. Падането на цените на нефта се подтиква и от увеличаващите се запаси. Сега на пазара излишъкът от нефт се оценява около 2 млн. барела всяко денонощие.

Към началото на 2015 година се очаква падане на търсенето и излишъците ще станат още по-вече. Мисля, че през януари ще видим цени до 60 долара за барел.

 Заедно с това специалистите са уверени, че ако цената на нефта стигне до 60 долара, то това няма да бъде за дълго. Тъй като тогава на
американците ще се наложи да затегнат коланите, а те не обичат това. Сега американците демонстрират неутрална позиция, посочва Анна Кокорева:

 -
Те увеличават запасите от нефт. По този начин американците внасят на пазара допълнителна интрига. Те дават да се разбере, че уж също участват в играта и могат да окажат натиск на цените.

Американците дават да се разбере, че у техния добив на шистов газ уж не се спуска до
границата на рентабилността. Ще видим какво ще кажат, когато цените паднат още по-ниско.

 Цената на нефта може да падне до 60 долара за барел, но в перспектива ще се върне към равнището от 90 долара, смята заместник-председателят на Външноикономическата банка, бившият заместник-министър на икономическото развитие Андрей Клепач.

При това той допуска, че ОПЕК ще приеме решение за намаляване на добива не по-рано от следващото лято.

С други думи, цените ще започнат да се повишават не по-рано от пролетта на 2016 година.

 

Автор:  Сергей Дуз
Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/29/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%BE-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE/

Анкара остана без приятели и без доверие

България остава извън Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според д-р Февзи Билгин и републиканците, и демократите в САЩ са гневни на Ердоган, а разривът е дошъл около протестните демонстрации срещу решението за парка Гези в Истанбул.

Турция губи подкрепа в света, няма вече кой да я защити и във Вашингтон, твърди политологът д-р Февзи Билгин, цитиран от в.“Бугюн“.

„Отношенията между Турция и Америка през последните години са разтърсени от дълбоки противоречия в гледните точки, все по-сериозни са разминаванията и сблъсъците чрез лидерските изявления, публичните лъжи и опитите за замазването им.

По-лошо от това никога преди не е било и това е заключението на все повече кръгове във Вашингтон“, отбелязва в анализа си ръководителят на базирания в американската столица мозъчен тръст д-р Билгин. Според него президентът на Турция трябва да преосмисли политиките и поведението си.

Политологът анализира отражението на резултатите от междинните избори в САЩ, където републиканците регистрират огромно превъзходство и допуска, че е възможна нова пролет в двустранните отношения.

„Това обаче е слаба утеха, защото не всички републиканци са като Джон Маккейн, който е прагматичен човек и знае значението на Турция. Той се опитва да балансира президента Обама, републиканците държат на световната сигурност, но са разочаровани от лидера на Турция и поддръжниците на Реджеп Ердоган вече се броят на пръсти.

За по-голямата част от тях президентът Ердоган е човек на ислямския шериат, който оказва натиск на секуларистите, не зачита американските военни и подпомага Ислямската държава. Следователно, тези хора вече имат културен проблем.

Ако американските и турските военни се сражават рамо до рамо в битката срещу джихадистите, може да се постигне успех, но Ердоган отказва такава инициатива“, коментира пред всекидневника турският политолог.

Само подобно обединение на усилията може да удовлетвори републиканците в САЩ, Обама трябва да приложи ударна стратегия върху бойците на ИДИЛ и да поиска подкрепата на Турция, пък нека тя не се намесва, продължава той.

Според него Обама избягва да следва културата на републиканците на Буш, защото я смята за неправилна, но с толкова бавно мислене той не работи много.

„Два месеца траят бомбардировките над ИДИЛ, но няма никакъв резултат. Сега обмислят нови проекти за действия. В момента е налице липса на желание за алианс, което не е за пръв път.

Републиканците са в напрегнат период – началото на управлението на Партията на справедливостта и развитието беше успешно, а стратегическото партньорство се случи. Това ниво обаче е отминало. Никой във Вашингтон вече не рискува да защитава Турция, няма нормален човек, който би се хвърлил в това и да каже, че Америка се нуждае от хора като Ердоган.

И никой в САЩ вече не може да твърди, че Турция има демократично правителство. Преди 2-3 години всеки искаше да се възползва от приятелството с Турция, сега обаче алармите звънят. През последната година редакциите изписаха най-тежките си публикации. Преди това не беше се случвало. Има дори и призиви Турция да бъде изключена от НАТО“, казва политологът д-р Билгин.

Той акцентира и на факта, че републиканците в САЩ и турските лидери в един момент са сближили позиции по отношение признаването на арменския геноцид, а въпросът стои напълно открит и в Конгреса на САЩ.

Според него републиканците имат прекрасната възможност да прокарат положителна резолюция и геноцидът да бъде признат, въпреки страховете на Турция от евентуални искания за компенсации. „Този проблем трябва да бъде решен и това ще се случи през 2015 г. Ситуацията в Конгреса в момента е много благоприятна, предния път само един глас не достигна, за да стане факт арменският закон.

Това ще повлияе и на американо-турските отношения, но мисля, че Турция се готви да се спусне надолу. Но тя трябва да признае миналото, макар че наля тонове пари в отричането на арменския въпрос. Обществата и в Армения, и в Турция вече много се умориха от протакането“, подчертава д-р Билгин.

Според него обаче не само републиканците, но и демократите в САЩ са гневни на Ердоган, а разривът е дошъл около протестните демонстрации срещу решението за парка Гези в Истанбул. „Все по-проблемно е възприятието за Ердоган като държавен лидер.

В САЩ е трудно да бъде защитен този вид режим. Турция загуби основната си визия като стабилен и доверен партньор на САЩ, кризата на доверието към Ердоган е сериозна.

Огромно е разочарованието и от властващата корупция по висшите етажи на властта, както и от намесата на държавата в съдебната власт“, заключава президентът на мозъчния тръст за политически анализи д-р Билгин.

 

 

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/29/%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80/

Робърт Пшел: НАТО не се стреми към конфронтация с Русия

Предлагаме на вниманието ви фрагменти от това интервю.

- Господин Пшел, въпросът е конкретно за Русия и НАТО. Във връзка с политическите промени, какви действия НАТО очаква от Русия? Можете ли да обясните това с конкретни стъпки, ако има такива, или за сега това е абстрактен план?

- НАТО не е абстрактна организация, ние винаги се стремим да бъдем много конкретни, за това се говореше много пъти. За съжаление, във вашите медии много рядко се говори за това. Ако говорим за ситуацията в източната част на Украйна, става дума за границата между Украйна и Русия, която от гледна точка на Русия сякаш въобще не съществува – там свободно преминават хора, пари, оръжие и военни, и това, разбира се, не само нелегално, но и променя обстановката в източната част на Украйна.

Това не помага за реализирането на Минския договор, а обратното. Сега главното и конкретното желание е Русия да прекрати да подкрепя от военна гледна точка сепаратистите в източната част на Украйна.

- НАТО планира да разположи танкове в Прибалтика, например, в Латвия, така ли е? Бихте ли коментирали тези планове.

- А защо вие говорите само за танкове?

- Нека да не е само за танкове!

- На натовски жаргон това се нарича „план за действия по повишаване на готовността”, който беше приет в началото на септември. Да, ако говорим за Източна Европа, то това е един от отговорите на действията на Русия.

Първо, тези стъпки съвпадат с най-главния мандат на НАТО – колективна отбрана, второ, те са прозрачни, трето, те не нарушават нашите договори, ако говорим за Основополагащия Акт от 1997 година.

Накратко казано, става дума за съществуването на военни елементи на други страни от НАТО на територии на Източна Европа, може да става дума за самолети, танкове, за мащабни учения и т.н. Всички тези средства имат отбранителен характер. Ние държим на обещанията си, за съжаление, Русия не направи това, използвайки сила в Украйна.

Искам да напомня, че ние не сме готови постоянно да разполагаме значителни бойни сили, тук става въпрос за разполагане на елементи на ротационна основа –това е онова, което става, но това не се прави на постоянна основа.

- Говорихме за това, какво НАТО очаква от Русия, и какво Русия според мнението на НАТО трябва да направи. Вие се намирате в Москва, виждате реалността, кажете, какви според вас са перспективите за развитие на нашите отношения?

- Първо, що се отнася до обстановката, то, разбира се, не всичко е наред. Това е една от големите, ако и най-голямата криза в отношенията между НАТО и Русия и не само между НАТО и Русия от края на „студената война”. Това е факт.

Второ, и това също е факт – намирам се и работя в Москва, следя вашите медии, и ако някой би искал да направи логичен извод на основата на това, за какво и как се говори за НАТО в Русия, то може да се каже, че това на 100% е безнадеждно. Защото НАТО се представя като страшна заплаха, като страшен звяр, който не се занимава с нищо друго, освен опити да навреди на Русия. Всичко това, разбира се, не е така.

Защо споменах за антинатовските, дори антизападните теми. Те много пречат не само в днешната обстановка, но и много намаляват шансовете да постигнем някакво перспективно развитие на събитията. Защото ако някой през цялото време представя другата страна в карикатурна светлина, то това усложнява отношенията. Бих искал такава форма на поведение да се прекрати.

Но и не само съм убеден, но и знам, че всички страни на НАТО, както и самата НАТО, от политическа гледна точка, биха искали да се върнем на пътя на нормални, пълноценни, стремящи се към партньорство отношения между Русия и НАТО. Това е нашето желание.

Ние не се нуждаем от конфронтация с Русия. Не мога да предскажа как ще се развиват отношенията, но от гледна точка на политическото желание, то остава.

 

Автор: Марина Пиминова

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/29/%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%82-%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BB-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D1%80/

Руска бойна ескадрила навлезе в Ла Манша

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/28/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5-%D0%B2-%D0%BB%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%88%D0%B0/

Путин призова да се премине от порочната практика на санкциите към търсене на взаимноприемливи решения

Путин призова да се премине от порочната практика на санкциите към търсене на взаимноприемливи решения

Владимир Путин

Натискът, оказван чрез санкциите, крие опасности за международната стабилност, затова световната общност трябва да премине от ограничения и заплахи към търсене на приемливи решения. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за информационна агенция Anadolu преди визитата си в Турция, предаде ТАСС.

Руският президент подчерта, че „въведените от САЩ, ЕС, Япония, Австралия и редица други държави едностранни ограничителни мерки по отношение на РФ са нелегитимни“.

„Подобен натиск нанася не само пряка икономическа вреда, но и застрашава международната стабилност“, заяви той.

„Разчитаме на това, че здравият разум ще надделее“, каза още Путин.

„Ние призоваваме към това, да се преодолее порочната логика на ограничения и заплахи, и да се премине към търсенето на взаимноприемливи решения на създалите се проблеми“, отбеляза руският президент.

Путин предупреди, че отговорът на Москва „винаги е бил и ще бъде балансиран и съобразен с правата и задълженията на Русия по международните договори, в това число и в рамките на СТО“.

Руският държавен глава спомена също, че „ръководството на водещите западни компании, работещи в Русия, не крият загрижеността си във връзка със санкциите и потвърждават готовността си да продължат да си сътрудничат с руските партньори“.

 

 

Източник: http://rusofili.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/28/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0/

Федерализацията на Украйна: Вече е късно?

Анализаторите обръщат внимание на неотдавнашното изявление на напускащия председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

В него „президентът“ на Европа всъщност подкрепя руския план за уреждане украинската криза:

- Към днешна дата, най-важното е, че от момента на подписването на споразумението в Минск на 5 септември, бяха убити около хиляда души.

И, очевидно, за никакво прекратяване на огъня не става въпрос. Всички споразумения от този вид ще завършат по същия начин, докато не се стигне до глобално решение.

Ние трябва да намерим вариант, при който Украйна ще стане децентрализирана и федерализирана. Тя може да се доближи до ЕС.

Но трябва да помним, че по-голямата част от населението й иска нормални отношения с Русия, с която Украйна има обща история, култура и език.

Ван Ромпой е в края на мандата си. На 1 декември, той ще бъде заменен от бившия министър-председател на Полша Доналд Туск.

Напускащият длъжността чиновник може да си позволи да сподели личното си мнение. И, както изглежда, Ван Ромпой разбира, че има само два пътя: федерализация на Украйна или продължаване на войната.

Експертите разбират, че на подобно мнение е съществена част от европейския елит, който по една или друга причина беше принуден да си мълчи.

Но федерализацията щеше да бъде най-добрия вариант преди една година. Сега, според редица експерти, предложението вече е загубило актуалност.

Очевидно е, че страните не са готови за „възстановяване на отношенията“, след всичко, което се случи между тях. Мнение на политолога Алексей Потьомкин:

- Федерализацията, може би, е единствената възможност по някакъв начин да се промени хода на събитията в Украйна.

Но въпросът е, съгласен ли е претърпелият огромни загуби след споразумението от Минск Донбас на федерализация.

Ще повярват ли жителите на Донбас на Киев?

Официалните представители на украинската страна също отхвърлят възможността за промяна на общия характер на украинската държавност, страхувайки се, че това ще доведе до окончателно разпадане на държавата.

Директорът на украинския Институт за глобални стратегии Вадим Карасев при това смята, че мнението на Европа за Киев няма значение, защото там слушат само сигналите от Вашингтон.

Строго погледнато, Европа никога не е отричала възможността за федерализация на Украйна, призовавайки само да се запази целостта на страната.

Но при сегашните обстоятелства, изявлението на Ван Ромпой може да се тълкува като демонстрация на готовността на европейците да продължат търсенето на мирно решение на украинския конфликт.

Проблемът е, че моментът е безвъзвратно загубен. Федерализацията на Украйна днес изглежда идеален, но надали реализуем на практика вариант.

 

Автор: Сергей Дуз

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/28/%D1%84%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B5-%D0%BA%D1%8A%D1%81/

Битката за петрола: Саудитска Арабия срещу САЩ (ВИДЕО)

Битката за петрола: Саудитска Арабия срещу САЩ (ВИДЕО)

Снимка и видео: Дойче Веле

Риад натиска цените на черното злато, за да торпилира шистовата революция

Алтернативните методи за нефтодобив промениха съотношението на силите на пазара на енергоносители. Саудитска Арабия натиска цените на „черното злато“ надолу, за да провери, кога фракингът в САЩ ще стане нерентабилен, коментира Ханес Бройщед от Дойче Веле.

САЩ се наредиха сред лидерите по добив на петрол благодарение на шистовата революция. Саудитска Арабия се стреми да снижи цените под себестойността на добивания от американските компании петрол и да спре бума на фракинга.

В резултат на световните пазари предлагането на петрол надхвърля търсенето, цените от лятото са намалели с почти една четвърт.

Барелът /159 литра/ американски петрол марка WTI струваше миналата седмица по-малко от 75 долара – това е най-ниската цена за последните 4 години.

Потребителите само печелят от ценовата война, но за много нефтодобиващи държави ситуацията се нажежава.

САЩ като бойно поле

Главният анализатор на англо-американската изследователска компания Energy Aspects Амрита Сен констатира: „САЩ се превърнаха в ново бойно поле“.

Фракингът – методът, когато петролът и природният газ се извличат от шистови скални породи с помощта на химикали, осигури на американската петролна индустрия бурно развитие.

По данни на Управлението на енергийна информация на САЩ (EIA), добитите количества за пръв път от 70-те години на миналия век са надхвърлили 9 милиона барела дневно.

„Америка се пръска по шевовете от излишъци на изкопаеми горива“, заяви главният анализатор на „Ситигруп“ за суровинни стоки Едуард Морзе.

Америка залива света с евтин петрол. Това влияе на цените, подкопава пазарната мощ на страни като Саудитска Арабия – най-големият производител на нефт сред страните-членки на ОПЕК.

Досега Саудитска Арабия винаги е съкращавала добива, за да запази цените. Този път е различно. Точно обратното, в началото на ноември американските потребители неочаквано даже получиха намаление.

Рияд реши да провери, кога американците ще ги заболи

Мнозина наблюдатели смятат, че зад ценовата политика на саудитците стои сметката: да се стопира прираста на добив в САЩ. Фракингът е скъп, спадът на световните цени на петрола може да спре нефтения бум САЩ. Но къде болната точка, никой още не може да каже.

„Пазарът се нуждае от дългосрочни капиталовложения, при цени около 90 долара за барел настъпва критичната граница“, смята Амрита Сен.

А EIA, точно обратното, сочи, че през последните години производствените разходи на американските нефтодобивни компании са намалели.

„Даже ако цената на американската марка WTI за продължителен период от време остане под 75 долара, приръстът на добив в близките години ще се запази на високо равнище“, заяви анализаторът на „Ситигруп“ Едуард Морзе.

Петролните баталии като програма за икономически растеж

До момента все още не е ясно, дали Саудитска Арабия ще издържи на своята стратегия за ниски цени в рамките на ОПЕК. Много членове на картела вече едвам връзват двата края.

Всички говорят, че на насрочената за 27 ноември конференцията на ОПЕК, която се очаква с такова нетърпение, няма да се мине без конфликти.

Но за мнозинството хора борбата на нефтодобивните държави за пазарен дял е подарък. EIA предсказва, че цените на бензина в САЩ през 2015 ще бъдат най-ниските за последните 4 години.

Според изчисленията на Международния валутен фонд, намаляването на цената на петрола с 10% ще доведе до ръст на световната икономика с 0,2 %. Производствените разходи на големите енергоемки производители намаляват.

Потребителите икономисват на разходи за бензин и отопление и могат да инвестират в други покупки.

Така че отложеният ефект на ценовата война може да стане мощна програма за задвижване на икономиката.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/28/%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F-%D1%81/

Путин съветва да не намесват Русия „в геополитически интриги“

Последното изявление на руския президент (както и всяко друго) трябва да се разглежда в контекста на бързо развиващите се събития в Европа, и по-специално в контекста на всичко, което се случва в Украйна.

Русия, даде да се разбере Владимир Путин, не проявава никаква агресия, не обкръжава никого с бази, но е готова да защитава своята сигурност и сигурността на приятелите си с всички необходими средства:

- Ние не заплашваме никого, и не смятаме да се намесваме в каквито и да е геополитически игри, интриги и конфликти. В същото време трябва надеждно да защитаваме суверенитета и целостта на Русия, сигурността на нашите съюзници.

И обръщам особено внимание на нуждата от цялостен подход и обединяване на усилията на всички органи на държавната власт за решаването на проблемите в областта на националната отбрана.

В Сочи Владимир Путин проведе редица важни съвещания с руските военни по развитието на въоръжените сили и военното планиране.

Тези срещи се проведоха няколко седмици преди да бъдат обявени поправките във военната доктрина на Русия. Действащата беше приета през 2010 година.

Нарастващата агресивност на НАТО, проблемите с ПРО на САЩ в Европа и авантюрите на НАТО и Вашингтон в Украйна напълно промениха характера на военните опасности и геополитическите заплахи.

През първите десет години на новия век имаше опити Русия да бъде въвлечена ту във войната в Афганистан, ту във войната в Либия, ту в конфронтацията между Запада и Иран, а след това директно в конфликта в Сирия.

Според политолога Владимир Щол, новата доктрина трябва да даде на Москва допълнителни инструменти за маневриране в бързо променящите се геополитически условия:

- Преди всичко, тя ще обозначи, че вече не е зависима от вносните доставки, ще замести вноса и ще се опира на собствените си научно-технически и опитно-конструкторски разработки.

Трябва да бъде закрепено усъвършенстването на стратегическия ядрен щит на страната, и по-нататъшното развитие на обикновените оръжия.

Освен всичко друго, в доктрината ще бъде подробно описано развитието на Арктика и създаването на войски за Въздушно-космическа отбрана.

След организирания от САЩ преврат в Киев, след началото на новото настъпление на НАТО към границите на Русия, руските експерти започнаха открито да говорят, че действащата версия на доктрината е безнадеждно остаряла.

Формулировките в нея са твърде дипломатични. Те са основани на неоправдалите се очаквания за партньорство със САЩ и НАТО.

Сега, когато отношенията със Запада са пределно изострени, трябва ясно да се посочи, от къде идват заплахите, какво представляват те и кой е техният инициатор.

 

Автор: Андрей Федяшин

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/11/28/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B3/