Месечни архиви: март 2014

МИЛЕНА ШАРКОВА – ПОМНЕТЕ МОЕТО МОМЧЕ…

Емил ШарковЖивеем в болни времена. Времена лишени от ценности, в които думи като и чест и доблест са лишени от смисъл. Децата ни растат в отровната среда на криминални хроники, скандали с политици, злоба, завист, измами и лъжи. Добрите хора и дела остават скрити от чернилката на ежедневието.

Имах привилегията или благословията на Господ да извървя половината си жизнен път до сега с един от тези добри хора, който въпреки всичко сиво около нас, не се отказа да разпръсква положителното си отношение към живота. Моето момче имаше вродено чувство за справедливост и баланс и отстояваше докрай правотата си. Поддържаше стриктна морална хигиена и не правеше компромиси с разбиранията си за живота.

В никакъв случай не искам да изпадам в патос и да го идеализирам. Знам правилото, че за мъртвите хора се говори или добро или нищо, но аз разказвам всичко това с чистата съвест, че всеки един от близките, приятелите или дори бегло познатите на Емо хора, ще потвърдят думите ми.

Мечтата на Емо беше да стане барета, бях до него и го подкрепях през цялото време докато се готвеше да покрие входящите нормативи преди 16 години. Беше много щастлив, че го приеха. Мина през тежък за физиката си период на подготовки и тренировки, който направи желязна и психиката му. Щастливи са хората, които имат възможност да работят точно това което искат.

Емил ШарковДа бъде спецполицай беше призвание за Емо. Той беше роден за това. Действащите барети са като професионалните спортисти – непрекъснати тренировки, каляване на волята и желязна дисциплина. Този ред се пренася и в живота.

Започна работа в отряда в едни мътни времена, в които границата между добро и лошо беше много тънка, почти невидима. Но той винаги я виждаше като светеща сигнална лампа. Никога не се изкуши да мине от другата страна, въпреки че изкушенията бяха големи, особено за младо семейство като нас, които сами си създавахме нашия семеен свят, без да разчитаме на никой, без собствен дом или финансов резерв.

Споделях възгледите му и никога не съм го карала да се отказва или оттегля, да избере по спокойна професия или доходоносна незаконна работа. Не съм му говорила за страховете си, които ме обземаха всеки път когато го викнеха на акция, защото знаех че само заради мен би се отказал от призванието си.

На Емо никога не са му харесвали кабинетните стратегии и номенклатурни игри. Беше много сензитивен към лицемерието и фалша. Ненавиждаше дребните душици и дребнавите хора, но никога не им отвръщаше със същото поведение.

Момчето ми комбинираше мощна физическа сила с невероятна нежност към двете си момичета. Никога не е злоупотребявал с мощта си, напротив винаги разчиташе, че разговора и добрата дума са по-силния аргумент. Заради положителното си отношение към живота и хората, той беше заобиколен от много приятели. Раздаваше от заряда си без да се пести. С рядко срещано чувство за хумор, от всяка казана дума или ситуация, можеше да покаже смешната страна. Беше в състояние от най-неприятната случка да извлече мъдри поуки. Не се страхуваше от нищо, единствения страх който ми споделяше, че пълзи в душата му е да не ни загуби, да не се случи нещо с мен и детето.

Последната година виждахме вече осъществени с цената на много усилия и труд мечтите си за прекрасен дом, по-спокоен живот, повече време заедно…

Но мечтите ни бяха разстреляни…

Била им е дадена задача, да обезвредят човек, заплашващ деца и цивилни хора. Като всяка друга задача и тази, Емо е приел отговорно и саможертвено. Той е тръгнал да защити ранените си колеги, най-вероятно съзнавайки, че има пробив в оборудването си. Познавайки го, като най-близкото му същество, мисля че дори да е знаел какво ще се случи, той пак би жертвал себе си, за да защити трима ранени приятели и учениците срещу които е подготвен цял боен арсенал. За да могат децата от Лясковец да ходят спокойно на училище, моето дете остана без баща.

Роди се герой. Герой, който в очите на близките си хора и приятели, беше такъв във всеки ден от живота си. Емо с ежедневното си поведение и личностни качества даваше смисъл на думите чест и доблест. Герой в мирно време, който беше в състояние да превъзмогне собствени нужди и желания и да помогне на по-слабия. Радвам се, че успя да възпита по този начин дъщеря ни, племеника ни и да дава пример за доблестно поведение на цялото си обкръжение.

Много ми се иска моя герой да бъде пример и за бъдещите мъже на България – да обичат страната си, да уважават и ценят жената до себе си, да спазват моралните ценности, да различават доброто от лошото, да не предават приятели, да помагат на по-слабия. Или просто да бъдат мъже на честта.

***Вдовицата на загиналияна загиналия в Лясковец спецполицай Емил Шарков направи специално обръщение в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви. Публикуваме нейните думи без редакторска намеса.

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2014/03/30/%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B5/

“И ние искаме да станем част от Русия“

Съветският танк в Тираспол

Съветският танк в Тираспол

Хората в Крим със сигурност ще спечелят от присъединяването към Русия, убедени са много от жителите на Тираспол – столицата на непризнатата Приднестровска република. И те копнеят да станат част от Руската федерация.

Съветският танк в центъра на Тираспол има много почитатели – най-малките обичат да се катерят по него, а по-големите го харесват като сюжет за снимки. Точно до танка грее позлатеният купол на една малка руска православна църква, а над купола се извисява статуята на Ленин. Тя се намира до парламента на самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република.

Приднестровието, което се отделя от Молдова през 1992 благодарение на оказаната от Русия подкрепа, и до днес не е признато международно като държава. В региона все още са разположени руски войници, а през 2006-та година на специален референдум близо 97 процента от местното население гласуват „за“ присъединяване към Руската федерация. Председателят на приднестровския парламент припомни за пореден път този факт миналата седмица, обръщайки се към Русия с молбата да създаде правната основа за присъединяването на Приднестровието.

„Русия е на прав път“

„Ние, славяните, трябва да живеем сред славяни, а и в политически план Русия върви в правилната посока“, казва един мъж с посивели мустаци, който обикаля из местния битак. Той е от рускоговорящите, а те представляват над 60 процента от половинмилионното население на Приднестровието. Самият той няма нищо против република Молдова и тези, които говорят румънски, още повече, че е следвал инженерство в молдовската столица. Мъжът обаче категорично отказва да говори пред Дойче Веле на румънски – официалният език в Молдова, към която Приднестровието продължава да се числи според международноправните норми. Според него вина за всички политически проблеми всъщност носи големият заговор на Съединените щати. „По-рано Югославия бе рай, докато американците не я превърнаха в ад. Същото направиха и сега с Украйна, а това може да се случи и в Молдова“, казва той.

„Важното е сега при нас да не настъпи хаос както в Украйна“, споделя и една учителка по математика, която е твърда поддръжничка на обединението с Русия. Тя се надява, че руските войници, базирани в Приднестровието, ще предпазят региона от подобно нещо. Това, че този месец руските войски извършиха военни учения в Приднестровието изобщо не я безпокои, а дори я успокоява.

 

Какво мислят младите?

Модерно облечени младежи в центъра на Тираспол обсъждат бъдещето си. Една от девойките споделя, че смята да следва в Молдова, където образованието било на европейско ниво. И останалите имат по-скоро положително отношение към Молодва и нямат нищо против да говорят румънски. Те подчертават обаче, че ги интересува най-вече стандартът на живот. „Ако в Молдова той беше толкова висок, колкото е в Русия, то сигурно и руснаците щяха да искат да се преселят там“, казва един мускулест младеж, облечен с анцуг. Той вече е работил известно време в Русия в строителството – и то на добра заплата. Младежът обаче симпатизира на руснаците и по друга причина – той знае, че Москва оказва икономическа подкрепа на Приднестровието: руската държава не само субсидира пенсиите, но и предоставя евтин бензин и газ. Съпругата му, която го държи за ръка през цялото време, добавя: „Хората в Крим ще спечелят от присъединяването към Русия. Те ще получат със сигурност по-добри пенсии от преди.“

Автор А. Шерле, Б. Михайлова

Източник: http://www.dw.de

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2014/03/30/%D0%B8-%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BC-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/

Концернът за радиоелектронни технологии: Има ръст на износа

© Фото: ru.wikipedia.org

© Фото: ru.wikipedia.org

Най-големият в Русия производител на радиоелектронно оборудване – концернът „Радиоелектронни технологии” ще увеличи износа на продукция за граждански и военни цели.

През 2014 г. ръстът на износа в сравнение с предишната година, трябва да бъде повече от 20%. Основната част от продажбите за износ представляват възли и системи за радиоелектроннно оборудване на военни самолети. По резултатите от 2013 г. обемът на доставките за износ по договорите за военно-техническо сътрудничество и гражданските проекти достигна 200 милиона долара. До 2017 г. годишният обем трябва да нарасне до 300 милиона долара, заяви заместникът на генералния директор по външноикономическата дейност Игор Золотов:

- Най-предпочитаните пазари са страните от ОНД и съседните страни. Традиционни пазари остават Азиатско-тихоокеанския регион, Европа, Близкия Изток. От европейските страни се водят преговори с партньорите от Италия, Испания и Германия – това е за продукцията с гражданско предназначение. За военната продукция преговаряме също с Италия и Испания, а в Азиатско-тихоокеанския регион – с Индия, Малайзия, Виетнам.

Днес на концерна се падат почти 75% от вътрешния пазар на гражданска авионика и повече от 45% от военния. Компанията разработва иновативен комплекс от бордово оборудване. Използването му значително ще повиши безопасността на полетите и ще гарантира спазването на международните стандарти за въздушната навигация. Първият самолет, който ще бъде оборудван с такъв комплекс, ще бъде лайнерът със средна далечина на полета „МС-21”.

Освен това, концернът разработва ново радиоелектронно и навигационно оборудване за отбранителната промишленост на Русия. В частност, разработена е „стъклена пилотска кабина” за учебно-бойния самолет „Як-130”. Тази машина изпълнява ролята на учебно-тренировъчен самолет за подготовка на пилоти на ВВС и ролята на щурмовик. Благодарение на най-съвременна техника се открива възможността за имитиране на широката гама от различни модели бойни самолети, т.е. тяхната аеродинамика и методите за използване на оръжията им.

Важно средство за успеха на оборудването на световния пазар за концерна е участието в международни изложения. Тази година компанията ще участва в авиосалона във Фарнбъро, в изложенията „HeliRussia-2014”, Технологии в машиностроенето в град Жуковски в Подмосковието и в редица други.

През последните години, конкуренцията на световния пазар за бордово оборудване рязко се засили, отбеляза Игор Золотов:

- Ние се конкурираме с лидери в производството и доставката на радиоелектронно оборудване като „Sagem” и „Thales”. Мисля, че в бъдеще конкурентоспособността на нашите продукти ще расте, тъй като ние постоянно се стремим да подобрим качеството на продукцията и техническите възможности на изделията.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Олег Нехай

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2014/03/30/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB/

ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА СЕ ОТЛАГА?

ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА СЕ ОТЛАГА?Обама смята, че „анексирането на Крим“ заплашва националната сигурност и външната политика на САЩ. И за да му повярват на внушението, той дори обяви извънредно положение. Никой не знае с каква цел спретна този гаф Обама, но оттогава измина доста време и руснаците вече трябва да усетят последствията от това негово решение…
„Аз, президентът на САЩ Барак Обама, смятам, че персоните, които са установили своята държавна власт в Крим, без одобрението на правителството на Украйна, подронват и заплашват демокрацията в Украйна, сигурността й, стабилността, суверенитета, териториалната цялост и водят до неправилно използване на нейните ресурси, по същество предствавляват извънредна и външна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ, затова аз обявявам извънредно положение, за да се справим с тази заплаха“. Така започва указа на президента на САЩ, който се появи в официалния сайт на Белия дом на 6 март.

Както виждате, всички е много сериозно – заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ, а уж за Украйна няма нито дума, няма списък с опасностите…Чакайте да проверя колко време мина от официализирането на този обамов документ…Проверих. Три седмици. Е, за три седмици не само Русия, но и цялата Вселена трябваше да види вече тези страховити последици от Страшния и Суров Указ на президента на САЩ.

Какво виждаме в действителност? Виждаме, че на 25 март същият този президент Обама заяви, че „Русия е анексирала Крим, защото Русия е слаба държава“. Той добави също, че руснаците не са „геополитически враг Номер 1 на САЩ“, защото вече дори са само „регионална сила“, чието нахлуване в Крим „означава слабо влияние, а не засилено такова“. Технически това се нарича „да се объркаш в показанията“, защото по никакъв друг начин не може да се обясни как така в съзнанието на президента на САЩ Русия се е изхитрила да се окаже ту „заплаха за националната сигурност“, ту „регионална сила“, която при това толкова е заслабнала…И в българския ефир проблясваше цяла поредица от подобни прозрения по отношение на Русия. Асен Агов дори се беше постарал да научи почти наизуст указа на Обама, но без да си признае, че е зубрил преди тв предаването.

Но Обама не предприе леченеие (понеже с колегите ми смятаме, че той е малко болен) и продължи да се омотава в логически виражи, продължи да радва света със своите видения за свовната политика. Например, на прес-конференция след края на срещата ЕС-САЩ на 25 март Обама заяви, че “ в плановете на НАТО не присъства разширяване на членството. Знам, че една от причините за безпокойството на Русия се състои в потенциалното членство на Украйна в НАТО. Една от причините, според които Украйна не е подала официална молба за членство в НАТО, е че това ще усложни отношенията й с Русия. Не мисля, че нещо ще се промени в най-кратки срокове“. Това е същата онази Русия, която наруши украинския суверенитет, сигурността, демокрацията…Не е напълно ясно, как така в съзнанието на Обама проблесна мисълта, че Украйна трябва да се безпокои, ако съседите й имат влошени отношения с някого…

Оказва се, че едно друго изявление по отношение на Русия е още по-смешно – това на шефа на информационния отдел на НАТО в Москва Робърт Пшел, който съобщи, че Алиансът има намерение да интензифицира сътрудничеството си с Украйна, но при това няма интерес и няма намерение да влиза в каквато и да е конфронтация с Москва. Кой тук реално се опасява от нещо и от кого – в общи линиии е ясно…И явно това по никакъв начин не е Русия. Интересни хора са тези американци, нали?! Майстори на словесните витражи.

По отношение на световната изолация, която Обама също успя да обещае на Русия (макар, всъщност, защо ли трябва да се плаши една „регионална сила“, която представлява нещо като гол охлюв в сравнение със САЩ, нали така), ЕС, например, съвсем няма напън да изолира Русия: стокообменът между Русия и ЕС е 335 милиарда долара на година. Това е повече, отколкото между Русия и САЩ (само 40 милиарда), така че на европейците много-много не им е изгодно да се изолират от Русия. Дори се случи точно обратното – започнаха разговори за облекчаване на визовия режим за руснаците за страните от ЕС. Ето това се нарича утежнена международна изолация.

Кримската тема не е единствената, която изкара Барак Обама от нормалната менталност и логика. Той обеща на ЕС газ в големи обеми. Нещо дори говори за пътищата на Газпром, за свободния пазар и всичко останало, което щяло да бъде отнето от „руската енергийна игла“. Проблемът с доставките на газ от САЩ за Европа, всъщност, е един: американците за сега нямат толкова много газ. Според най-оптимистичните прогнози, ако след три години САЩ построят достатъчно мощности за целта, то към 2020 г. те, вероятно, ще успеят да излязат на пазара с 30 милиарда кубични метра газ за година. Това е прекрасно, но едва ли подобни обеми ще попречат по какъвто и да е начин на руския Газпром да спи спокойно – та той за година продава в Западна Европа примерно около 4-5 пъти повече – около 150 милиарда кубични метра газ.

Твърде вероятно е следното: тъкмо заради рационалността на европейците, които, за разлика от Обама, гледат на света с нормални очила, Европа да не се хвърли да устройва иконмически бойкот на Русия, за да угоди на САЩ. Затова е хубаво човек да е юноша бледен, но не причила на великия полицейски страж на мира да бъде в тази роля.

Не знам дали Обама е забелязъл, но рейтингът му в САЩ падна и подължава да пада – 59 % от американците не одобряват своя президент, а това е повече от броя на доволните. Съдейки то проучванията на доволството, вероятно хората очакват от своя президент не само думи, но и някакви дела, по възможност – за благото на нацията.

За сега Обама обяви извънредно положение, очакваха кръвопролития, реки от кръв, черва и раздробени мозъци на руснаци, а президентът предпочете само да размаха пръст, при това го свали бързо, защото задуха студен северен вятър с дъх на мечка.

Петя Паликрушева, Светът днес

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2014/03/30/%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0/

Китайските оръжия – все по-добри

Китайските оръжия - все по-добриПекин модернизира оръжейната си индустрия, увеличава военния си бюджет и продава все повече оръжия в чужбина. Междувременно Китай се е превърнал в четвъртия по големина износител на тежки оръжия в световен мащаб.

Китай, Индия и Пакистан са най-големите вносители на оръжие. Това става ясно от последния доклад за търговията с оръжие по света, изготвян от Стокхолмския международен институт за мирни изследвания (SIPRI) и публикуван днес (17.03.).

Експертът от института Питър Веземан обаче предпочита да не говори за надпревара във въоръжаването. „Въоръжаването не е извън контрол, въпреки че носи много рискове“, казва Веземан, който е един от съавторите на студията за глобалния трансфер на тежко въоръжение като кораби, подводници, бойни самолети, танкове и ракетни системи. По данни на SIPRI, през последните пет години Индия е увеличила вноса на оръжие с 111% в сравнение с петгодишния период преди това. „А когато Индия увеличава военния си бюджет, Китай и Пакистан неминуемо я следват“, изтъква Веземан.

Китайските оръжия стават все по-добри

Националният конгрес в Пекин наскоро одобри увеличаване на военните разходи за тази година с над 12%. Забележителното в случая е, че китайският износ на оръжие също нараства. Така например Пакистан, Бангладеш и Мианмар се превъоръжават с китайски оръжия, които междувременно стават все по-конкурентоспособни. „По-рано китайските оръжия бяха по-скоро евтини, отколкото качествени. Но времената се менят. Китай модернизира своята оръжейна индустрия и днес китайските оръжия са значително по-добри“, казва Питър Веземан.

Ян Гребе от Международния институт за изследване на мира и конфликтите в Бон смята, че експанзията на китайската оръжейна индустрия е обезпокоителен сигнал, защото Китай „не разполага с контролна система както ЕС, САЩ или Канада“. Гребе окачествява нарастващия оръжеен износ на Китай като политически инструмент на китайското правителство и дава пример с оръжейните доставки за Мианмар. „Със сигурност Китай ще снабдява и страни, които не могат да купуват оръжия от други държави“, казва той.

Бонският институт всяка година оценява докладите на SIPRI и публикува т.нар. глобален индекс на милитаризация. „От години насам Азия е най-големият пазар на оръжия“, казва Гребе и дава пример с модернизацията в страни като Виетнам, Сингапур, Индонезия и Южна Корея. „Особено в морските региони тлеят редица нерешени териториални конфликти, защото границите там са неясни. Проблемът се състои в това, че в региона няма надеждни институции за решаване на конфликтите. А това насърчава въоръжаването и увеличава потенциалния риск в случай на сблъсък на кораби в Южнокитайско или Източнокитайско море“, казва Ян Гребе.

Русия усъвършенства оръжейната си индустрия

От доклада на SIPRI става също така ясно, че руснаците продължават да модернизират своята оръжейна промишленост.  „През изминалите години правителството в Москва постояно обявява, че ще инвестира милиарди във военната индустрия, в нови технологии и в разработката на нови оръжейни системи. Същевременно Русия увеличава и износа на оръжия“, подчертава Гребе.

Москва обаче не залага само на икономическия, а и на политическия и стретегически аспект в търговията с оръжия. „Държави като Беларус или Казахстан все още получават руски оръжия на „приятелски цени“ или като подарък“, казва Питър Веземан. „Подходящ пример за политическите измерения на руските оръжейни доставки е Сирия. Русия взе решение да продължи да снабдява с оръжие Башар Асад, въпреки че няма почти никаква икономическа изгода“, казва експертът.

 

Европа търси нови пазари

За последните пет години френската оръжейна индустрия, която, според доклада на SIPRI, вече е задмината от китайската, е изнесла 30% по-малко оръжия в сравнение с предишния петгодишен период. В случая с Германия пък износът на тежки оръжия се е свил с 24 на сто. Това се дължи преди всичко на факта, че през последните години европейските страни и партньорите в НАТО инвестират значително по-малко средства във въоръжаване, отколкото преди. За да компенсират загубите на националните си пазари, европейските производители на оръжия се нуждаят от нови пазари извън Стария континент.

Затов и европейските оръжейни концерни са насочили погледа си към страни от Близкия изток, които изглеждат особено платежоспособни. По данни на SIPRI, почти една пета от световните оръжейни доставки се насочват към този регион. Износът на европейските оръжейни концерни обаче е свързан с много рестриктивни мерки. Европейските правителства трябва да одобряват всяка една оръжейна сделка извън ЕС и НАТО. „Години наред германската политика за оръжеен износ беше силно рестриктивна. Но и тук времената се менят. Последните оръжейни сделки показват, че федералното правителство е готово да снабдява и кризисни държави с германско оръжие“, казва Ян Гребе и дава пример със Саудитска Арабия, Катар, Индонезия и Сингапур.

Автор Х. Йепесен, К. Цанев

Източник: http://www.dw.de

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2014/03/30/%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8/

Путин и Обама обсъдиха кризата в Украйна

Путин и Обама обсъдиха кризата в УкрайнаРуският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Барак Обама обсъдиха в разговор по телефона руско-украинския конфликт.

Телефонният разговор е бил иницииран от Путин, който е позвънил на Обама за пръв път, след като на Русия бяха наложени санкции заради фактическото анексиране на Крим. Референдумът, на който с голямо мнозинство жителите на Крим избраха автономната република да излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация, не бе признат от САЩ и западните им съюзници.

По време на телефония разговор помежду им Путин и Обама са обсъдили ситуацията и възможностите за мирно уреждане на конфликта. Путин е предложил възможни стъпки, които международната общност да разгледа с цел стабилизация на обстановката, съобщи пресслужбата на Кремъл. Обама, от своя страна, е подчертал, че САЩ за мирно урегулиране на ситуацията в Украйна.

“Президентът Путин е обърнал внимание на президента Обама върху продължаващите изстъпления на екстремистите в Киев, извършващи безнаказани действия по отношение на мирните жители, структурите на властта и правоохранителните органи. Във връзка с Путин е предложил да бъдат разгледани възможни стъпки от международната общност с цел оказване на съдействие по стабилизиране на обстановката”, се казва с прессъобщението на Кремъл.

Обама е предложил Русия да състави конкретен писмен отговор с предложения по дипломатическо разрешаване на кризата. Американският президент е изтъкнал пред Путин, че правителството на Украйна продължава да заема сдържана позиция, насочена към предотвратяване ескалиране на кризата, че новата власт в Киев подготвя конституционна реформа и провеждането на демократични избори, като е призовал Русия да подкрепи този процес.

Обама е призовал Русия да се въздържа от провокации, включително увеличаване числеността на въоръжените си сили по границата с Украйна. Двамата президенти са се договорили в близко време външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери да се срещнат, за да обсъдят следващите стъпки по разрешаване на конфликта. От Белия дом обявиха, че няма да огласят предложенията на руската страна за урегулиране на кризата. /БГНЕС

Москва / Русия

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/03/29/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9/

Как и защо банкерите-лихвари създават безработица?


Как и защо банкерите-лихвари създават безработица?Несуверенните правителства често декларират, че се борят с безработицата. Всъщност, безработица не би трябвало да съществува, защото работата е нещо налично, в изобилие и навсякъде

С една дума: работата е нещо, от липсата на което хората най-малко трябва да страдат. Така наречената „безработица“ съществува единствено поради обстоятелството, че банкерите-лихвари посредством своята лихвено-кредитна система не допускат всички хора до изобилието от работа. Това става, като създават една изкуствена липса на пари чрез отнемане на емисии от обръщение. Те правят така, че не всички хора да имат възможност да получат платено занимание. Така наречената безработица е всъщност недостиг на пари, безпаричие. С такива действия банкерите-лихвари постигат дефлация на труда, другояче казано — евтина работна ръка.

Но как на практика банкерите-лихвари извличат печалба от безработицата?

Когато работещите сами се продоволствуваха, всичко което им беше необходимо за живот, те си го произвеждаха или доставяха сами. По този начин заплащането не беше никакъв проблем. Защото заплатата на всеки един работещ поотделно беше резултата от неговия труд. С напредването на индустрията в стопанския живот на хората, започна да се разгръща и разделението на труда. Така много малко работещи са в състояние да предприемат нещо с резултата на своята работа, защото повечето от тях вече създават продукти, които имат стойност за другите хора, но не и за тях самите.

И за да могат тези работещи да си осигурят заплатата в едно индустриално стопанство с развито разпределение на труда, то на тях им е необходимо едно доказателство — удостоверение за извършена работа, потвърждаващо правото за равностойно възнаграждение в материални и нематериални блага. Парите, които работещите получават след свършена работа, представляват такова едно удостоверение.

Паричната заплата все още не е възнаграждение, а само средство за купуване на стоки по избор. Единствено посредством тези пари всеки достига до своето възнаграждение.

И така, в днешното индустриално стопанство само притежаващият парична заплата може да осъществи своето право на възнаграждение. Целта на всеки емисионен институт би трябвало да се заключава в това да поддържа поверената му валута и навсякъде да запазва нейната пълна стойност и равен курс. В едно стопанство с развито разпределение на труда, първостепенна задача и основна функция на банките би трябвало да бъде грижата да осигурява налични парични заплати там, където са необходими. Сиреч банките би трябвало да бъдат финансови институти, чиято главна задача е да са в услуга на хората, учреждения с изключително социални функции, а техен шеф да е самият суверен. В противен случай държавата като такава се превръща в една куха форма, без мисъл и идея за собственото си съществувание.

Банкерите-лихвари имат съвсем други интереси.

Те снабдяват стопанството не според обществените му нужди, а изключително според собствения си лихвен интерес. С това те блокират паричните заплати на известен кръг работещи и по този начин им отнемат и работата. Банкерите-лихвари целенасочено дават лихвени заеми само на онези, които постигат големи печалби, а не на предприемачите, създаващи най-вече работни места. Поради това те са най-сериозните причинители на безработица.

Несуверенните правителства създават впечатление на околните, че се борят с безработицата, като увеличават бюджетния дефицит.

Това добре, обаче държавните дългове, които се трупат за покриването на бюджетния дефицит, трябва да бъдат изплащани и то с лихвите. И понеже дълговете няма как да бъдат връщани, освен чрез събиране на данъци, то правителството, ще не ще, повишава данъците. Повишаването на данъците пък води до още по-голямо натоварване на производствата и впоследствие докарва още повече фалити на предприятия, а оттам и по-висока безработица. В резюме: Колкото повече едно несуверенно правителство задлъжнява към банкерите-лихвари, уж за да овладее безработицата, толкова по-голяма става армията от хора, търсещи работа.

 

Автор: Антон Радославов

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/03/29/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82/

Бойният потенциал на Черноморския флот трябва да се засили

Бойният потенциал на Черноморския флот може да бъде значително засилен. Според експертите, това може да се направи за сметка на увеличаването на корабния състав, морската авиация и засилването на бреговата охрана. Разбира се, флотът се попълва с нови кораби. През тази година моряците ще получат 3 неатомни подводници от проект 636.3, а също и 2 противодиверсионни катери. Но това е недостатъчно. Не трябва да се изключва възникването на нови заплахи, в случай че в Украйна надделеят силите, които се опитват със силови методи да върнат Крим на Украйна, отбелязва експертът Константин Сивков:

- За решаването на онези задачи, които сега стоят пред Русия, Черноморският флот явно е недостатъчен. Неговата численост трябва да бъде увеличена 2,5-3 пъти. Най-напред флотът се нуждае от бойни кораби за близката морска зона – корвети и ракетни катери. При присъединяването на Крим радикално се подобри системата за базиране на Черноморския флот. А също така възможностите за поддържане на дееспособността на много по-голяма група на флота, отколкото бяха преди това.

Черноморският флот се нуждае от кораби за океанската зона, за да се поддържа военноморското присъствие на Русия в Средиземноморския басейн. Затова там трябва да има 2 ракетни крайцери тип „Атлант”, 6-8 големи противоподводни кораби, миноносци или фрегати. Освен това, Черноморският флот се нуждае от около 10 неатомни подводници и до 3 полка морска авиация, в това число един полк на изтребителната авиация. Това не са някакви завишени сметки с цел да се нагнети напрежението. Броят на американските бойни кораби в Черно море превишава 10 единици. Сред тях има кораб за управление на 6-ти флот, предназначен за ръководене на действията на палубната авиация по време на участия във въздушно-настъпателни операции. В Черно море се провеждат учения на военноморските сили на САЩ, България и Румъния. Украинското министерство на отбраната е обявило началото на извънпланови учения близо до Крим и югоизточните области на Украйна, отбелязва Константин Сивков:

- Що се отнася до действията на корабите на НАТО, трябва да отбележим, че НАТО сега едва ли ще тръгне пряко да се конфронтира с Русия, предвид ядрения й потенциал. Но е възможен локален конфликт, ако в Украйна възникне реален вътрешен граждански конфликт. Засега няма предпоставки за усложняване на отношенията между Русия и НАТО.

Както е известно, в Новороссийск продължава строителството на военноморската база на Черноморския флот. През миналата година бяха въведени в експлоатация обекти, които вече позволяват приемането на нови кораби и подводници. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, след като инспектира хода на работата, отбеляза, че през последния месец са извършени кардинални промени, свързани с влизането на Република Крим и Севастопол в състава на Русия. В тази връзка е необходимо да се уточни списъкът с обекти, чието строителство е било планирано в рамките на програмата.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Олег Нехай

Гласът на Русия: http://bulgarian.ruvr.ru

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/03/29/%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%84%D0%BB/

Още едно джудже разшири границите на Слънчевата система

 

Орбитата на 2012 VP113 е показана в червено, на Седна – в оранжево, поясът на Кайпер, във вътрешността на който се въртят планетите от Слънчевата система – в синьо. © Scott S. Sheppard / Carnegie Institution for Science

Орбитата на 2012 VP113 е показана в червено, на Седна – в оранжево, поясът на Кайпер, във вътрешността на който се въртят планетите от Слънчевата система – в синьо.
© Scott S. Sheppard / Carnegie Institution for Science

В Слънчевата система е открита още една планета джудже – една от двете най-далечни и вероятно второто сред известните ни тела от облака на Оорт.

2012 VP113 (която още си няма нормално име) е с диаметър само 450 км, което е около два пъти по-малко от Седна, открита преди 11 години и до този момент смятана за най-отдалечената от Слънцето планета джудже.

И все пак размерите на новото попълнение са напълно достатъчни, за да може дори в при леден състав гравитацията да ѝ придаде сферична форма, което се смята за ключово изискване към обект, класифициран като планета джудже.

Орбитата на 2012 VP113 също е много разтеглена – най-близката ѝ до Слънцето точка (перихелий) отстои на 80 а.е. от нашата звезда (12 млрд. км), а най-далечната (афелий) – на 452 а.е., тоест на 67 млрд. км. Това означава, че перихелият на планетата джудже е с 4 а.е. по-далече от нас, отколкото на Седна.

Поради разтеглената си орбита новото тяло, както и Седна, се движи изключително бавно – по-бавно от всички останали известни ни тела в Слънчевата система. Когато астрономите за първи път забелязали 2012 VP113 през 2012 г. с помощта на Камерата за наблюдение на тъмна енергия (520 мегапиксела) на четириметровия телескоп Бланко в Чили, планетата се движела толкова спокойно, че за изясняване на параметрите на орбитата и отдалечеността на обекта отишла повече от година.

И си струвало – ако преди други астрономи смятали, че Седна е дълбоко нетипично тяло, то откриването на 2012 VP113, напротив, сочи за неговата типичност. Да напомним: истинските планети в Слънчевата система се простират само до 30 а.е. Всичко, което е по-далече, съдържа само сравнително неголеми тела от пояса на Кайпер, за най-голямо от които се смята Плутон (с диаметър 1150 км), достатъчно голям, че някога да го величаят за планета.

Далеч не всичко е толкова еднозначно. В частност Седна, чиято година продължава 11 400 земни години, напълно може да се смята както за някога разсеян извън пояса на Кайпер член на така наречения разсеян диск, така и за първия от известните членове на облака на Оорт – все още хипотетичен, макар и безспорно съществуващ резервоар на комети, откъдето те периодично прелитат към Слънцето.

Облакът има не особено ясно очертани граници – външната се посочва на 50 000 – 100 000 а.е., но външната, в светлината на дискусиите за Седна, и до днес не е ясна.

Първооткривателите на обекта – Чадуик Трухильо, открил планетите джуджета Седна, Макемаке и др.) от обсерваторията Джемини, и Скот Шепърд от института Карнеги – смятат, че пред нас е нещо много важно – един от обектите, намиращи се извън пределите на привичните за астрономите групи, от рода на въпросния разсеян диск.

И те си задават въпроса – как точно телата, чийто афелий лежи на 75–150 млрд. км от Слънцето, може да са толкова силно привързани към него, че периодично да се сближават на доста малки дистанции? Какъв фактор е причинил толкова неестествено разтеглена орбита и колко още големи обекти могат да се намират на нея?

Освен това не е съвсем ясно защо перихелият на 2012 VP113 почти съвпада с този на Седна (80 и 76 а. е.), докато афелиите на двете тела се различават повече от двойно (452 и 1000 а. е.). Ясно е, че 2012 VP113 е тясно свързана със Слънцето гравитационно, но как е могло да се случи това?

Има няколко хипотези за това как тела от рода на 2012 VP113 изобщо може да се окажат на сегашното си място. Според една от тях в ранната младост на Слънчевата система преминаваща наблизо чужда звезда е внесла силни гравитационни смущения и е увлякла някои от фрагментите на бъдещите планети към края на нашата система, където те се намират и досега.

Друга хипотеза търси корените на облака на Оорт и тела от рода навооткритото в Слънчевата система – според нея поради резонанса на орбитите на гигантските планети една от тях някога е била изхвърлена от системата, увличайки по пътя със своята маса по-малки обекти.

Както и да са се случили нещата (засега не може да се установи достоверно „виновникът за тържеството“ поради дефицит на данни), от двете хипотези следва, че и Седна, и 2012 VP113 трябва да са едва върхът на айсберга – дори вътрешната част на облака на Оорт, към който те вероятно се отнасят, трябва да е 10–100 пъти по-масивна от пояса на Кайпер. А това означава, че планетите там са много, много повече.

Трухильо и Шепърд мислят по същия начин, смятайки, че още стотици обекти от вътрешната част на облака на Оорт чакат своя час. Дори сега двамата астрономи проследяват още шест тела кандидати в покрайнините на Слънчевата система, които може да се окажат поредните планети джуджета.

Трухильо не изключва и възможността необичайните орбити на 2012 VP113 и Седна да са резултат от влиянието на някое по-масивно тяло – планета, която още не е открита от земните астрономи, тъй като основната част от живота си тя води далеч от Слънцето и нашите телескопи.

Източник: http://megavselena.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/03/29/%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81/

Кой ще свърши мръсната работа на Запада

Снимка: Темаdaily

Снимка: Темаdaily

Може ли Западът да накаже Русия заради Крим и възможно ли е друг да свърши мръсната работа в тази насока

Кризата в отношенията на Запада с Русия заради Украйна и Крим, която е основна тема при европейското пътуване на американския президент Барак Обама, както и ролята на НАТО в подобна ситуация са водеща тема за електронните издания на чуждите вестници. Те отразяват и речта на Обама, произнесена снощи в Брюксел, в която той говори за Русия.

Барак Обама често беше обвиняван, че пренебрегва Европа през първите пет президентски години. Затова сега той използва европейското пътуване, за да поднови ангажимента на САЩ в НАТО, но също и за да подтикне Европа да започне да играе по-силна роля в алианса, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Съкращенията в отбраната обаче правят НАТО по-малко страховита в очите на Русия, допълва изданието в друга статия и припомня, че през Студената война войските на САЩ в Европа наброяваха около 400 000 души, а сега в Европа има едва 67 000 американски военнослужещи.

Какво наказание може да има за Русия заради Крим? – този въпрос задава авторът на коментар в „Ню Йорк таймс“. Истината е, че Западът няма много възможности за действие срещу Русия.

Европейците са зависими и разчитат на руските газови доставки, САЩ и НАТО не търсят какъвто и да е конфликт с Русия, а и не бива да се забравя, че Украйна има партньорско споразумение с алианса, но не е негов член. Така че какво може да се направи друго освен да се приложат икономически санкции срещу Русия и тя да бъде изолирана, а престижът й да бъде намален, като бъде изхвърлена от Г-8? Това обаче изобщо няма да намали амбициите на Путин.

В Брюксел Обама заговори за санкции срещу Русия, които обаче могат да навредят на все още крехките европейски икономики, посочва в. „Вашингтон пост“. Всъщност речта на президента беше до голяма степен препирня с отсъстващ събеседник - Путин. Той предупреди, че напредъкът и просперитетът на европейците не е в безопасност заради по-традиционните и стари виждания за властта на Путин. Обама дори изненада аудиторията като използва темата за войната в Ирак, за да посочи на отсъстващия си събеседник как трябва да се действа. Обама каза, че дори когато се налага САЩ да се отдалечат от ценностите, които уважават, те се опитват да действат според международния ред. Не бива да забравяме, че като сенатор, Обама беше противник на войната в Ирак, пише вашингтонският вестник.

Като цяло Западът трябва да се подготви за дълга битка с Русия, предупреждава „Вашингтон пост“. Западът трябва да се приготви за възможността например Путин да се опита да дестабилизира Украйна, като спре търговския обмен, енергийните доставки или като насърчи съюзниците на Русия в Украйна да попречат на планираните избори.

Вестникът се спира на уверенията на Путин, че след анексирането на Крим няма да прави подобни опити в други територии и припомня уверенията на Хитлер след германското поглъщане на Австрия. Тогава той каза, че иска само Судетската област и няма да има повече претенции, но шест месеца след това уверение, на 15 март 1939 г. Хитлер погълна и останалата част от Чехословакия.

Никой не си представя военна конфронтация заради Украйна, но сега се говори за ново съотношение на силите.

Слабостта на Европа е в нейната зависимост от руския газ и петрол и Кремъл се опитва да запази репутацията си на надежден доставчик. Ето защо сега САЩ изразяват готовност да доставят газ на ЕС. Това няма да стане бързо, но имайки предвид, че САЩ имат богати ресурси, ще е добре както за Америка, така и за Европа, посочва френският в. „Фигаро“. Този процес ще бъде улеснен с подписването на европейско-американско споразумение за свободна търговия, договаряно от дълги месеци, но в този случай Обама трябва да се съобразява с растящата враждебност на Европа към глобализацията и с нейното раздразнение от американския шпионаж, допълва вестникът.

Според американския президент кримската криза е тест за САЩ и за Европа, както и за целия световен ред, посочва френският в. „Монд“.

Кримската криза създава възможност Азербайджан да задълбочи ролята си на алтернативен енергиен източник, посочва европейското издание „Юръпиън войс“. Страната вече играе голяма роля като регионален доставчик. През 2012 г. тя е изнесла 24 милиона тона петрол и 7 милиарда куб. метра природен газ основно през тръбопроводите Баку-Тбилиси-Джейхан и Баку-Тбилиси-Ерзерум. Азербайджан освен това планира да увеличи значително износа на природен газ, когато находището Шах Дениз-2 влезе в действие през 2017-2018 г. Това ще означава допълнителни 10 милиарда кубични метра газ за Европа от Азербайджан, посочва европейското издание.

По въпроса за евентуални икономически санкции срещу Русия ирландското издание „Уърлд политикс джърнъл“ посочва, че ЕС не гори от желание да прекъсне връзките си с Русия и акцентира върху тесните връзки на някои европейски страни с Москва. Франция е третият най-голям износител в ЕС за Русия и има договори на стойност 1,2 милиарда евро за изграждане на два руски бойни кораба от клас Мистрал, Италия зависи до голяма степен от руския газ, германски индустриални лобита смятат, че над 300 000 работни места в над 6000 фирми зависят от търговията с Русия. Евентуални икономически санкции биха държали руските туристи далеч от европейски страни като Гърция, Португалия и Испания, допълва изданието.

В Брюксел американският президент настоя, че военно решение на кризата с Русия не е вариант и подчерта, че трябва да се действа чрез дипломация и натиск, докато Европа призова САЩ да изнасят повече шистов газ, посочва британският в. „Гардиън“.

Но дали има начин Саудитска Арабия да свърши мръсната работа на Запада, който не иска да „нарани“ Путин, посочва изданието. Има прецедент в тази насока. Разгневена от съветската инвазия в Афганистан, Саудитска Арабия отвори до край кранчето на петрола и понижи цените на петрола в глобален план, докато той достигна 20 долара за барел. Така че сега Рияд би могъл да бъде убеден да направи подобно нещо. Саудитска Арабия е единственият производител на петрол с потенциала да намали цените по този начин и това да навреди на Русия, която е уязвима на този род санкции. Днес суровият петрол струва 107 долара за барел. Ако цената му бъде намалена до 90 долара на барел, това ще нанесе сериозни финансови и икономически вреди на Русия, посочва “Гардиън“.

Британският в. „Индипендънт“ цитира американския актьор Стивън Сийгъл, който сега снима филм в Румъния и твърди, че действията на Владимир Путин в Крим са много разумни, защото желанието му е да защити говорещите руски език в Крим, както и базата на Черноморския флот в Севастопол. Актьорът определя американската политика към Украйна като идиотска. Неотдавна в други интервюта Сийгъл беше нарекъл Путин един от най-големите световни лидери, ако не и най-великият жив лидер в света.

Източник: http://temadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/03/29/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8-%D0%BC%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4/