Месечни архиви: февруари 2014

Суматохата в Киев не спъва “Южен поток”

Суматохата в Киев не спъва “Южен поток”Събитията в Украйна неизбежно поставят въпроса и как те ще се отразят на енергийните проекти. Относно „Южен поток“, това е един инфраструктурен проект, който първо и преди всичко има изцяло стратегическо значение. Основният елемент е да бъде заобиколена Украйна. От своя страна Русия, която е най-големият доставчик на газ за Европа, показа своята лоялност – изхарчи страшно много пари, за да докаже, че осигурява най-важния показател по европейските директиви – сигурността на доставките. Така че какво се случва в Украйна, няма никакво значение за „Южен поток“, даже по-скоро има обратен ефект. Ако хипотетично новото правителство в Киев се стабилизира и заработи в проевропейска ориентация, напълно е възможно Русия и Украйна да се договорят съвместно да рехабилитират украинската транзитна система, защото това ще бъде значително по-евтино, отколкото реализацията на „Южен поток“. Това обаче е само една хипотеза. Критичната фаза на проекта „Южен поток“ е до плажа „Паша дере“. От там нататък това е европейска територия, така че „Южен поток“ може да си остане, само че да се разпределя газът вече на наша територия. Друг е въпросът на каква фаза е в момента строителството по проекта. Русия е отишла твърде далече в инвестициите си и едва ли тя ще избере да отиде към варианта с Украйна. Москва трябва да реализира замисъла си, така както е предвиден, защото има подписани договори, започнало е строителство по различните фази. Вече са сключени договорите с бургаското и варненското пристанище, които в момента са депо за оборудване за „Южен поток“ – тръби, детайли и прочее. Така че нещата са отишли твърде далеч и най-вероятно този проект ще се състои под една или друга форма.
Ситуацията с нефтопровода Бургас-Александруполис е по-сложна. Още през 2009 г. изказах една хипотеза, която сега се потвърждава. Когато Бойко Борисов дойде на власт, специалистите по психопортрети на Путин създават профил на новия български премиер, който се оказва точен. Тогава изведнъж идва един генерал и всички се питат дали това е добро или лошо за Русия. В крайна сметка в Москва стигат да заключението, че да се контактува директно с Борисов е сложно и поради това приложиха хватката на теория на игрите. Без да преговаря с Борисов, Путин отиде в Анкара и подписа три споразумения. Първото беше за нефтопровода „Самсун-Джейхан“, паралелен на „Бургас-Александруполис“, т.е. ако той се състои, то „Бургас-Александруполис“ губи смисъл. Така Русия каза на Борисов -“Виж, ти си нов, трябва да се докажеш, аз ти давам възможност да разпакетираш големия шлем“. И Борисов изпълни това, както видяхте. Имаше референдум, народът се произнесе „против“. Освен това с решение на Министерски съвет от 2013 година парламентът денонсира договора „Бургас- Александруполис“ като междуправителствено споразумение между България, Русия и Гърция. Така че в този смисъл проектът вече е „труп“. Защо го реанимират обаче руснаците? „Самсун-Джейхан“ изискваше участие на руската страна в размер на 25%, както и гарантиране запълването на тръбата. Сега обаче в този проект има някакъв проблем. Така ако тогава Путин разиграваше турската карта по отношение на България, то сега той започна да разиграва българската карта по отношение на Турция. Това е моята хипотеза. Иначе този проект е икономически нецелесъобразен за България, а от екологична гледна точка е абсолютно спорен.
Путин подписа с Турция и договор за изграждане на четири нови 1200-мегаватови реактора на площадката на Akkuyu. С това, той каза на Борисов „виж какво, можеш да поставиш „Белене“ на трупчета, но ние имаме алтернативни варианти.“ Третото, което е и най-важно за „Южен поток“, е свързано с това, че Путин каза „вече не говорим за „Южен поток 1″, а за „Южен поток 2″. При подписването на договора в Анкара стана ясно, че „Южен поток“ ще бъде с годишен капацитет не 31 млрд. кубични метра, а от 63 млрд. куб. метра. С това той каза „Борисов виж какво, това е сериозно предизвикателство за всеки“. Ние ставаме страна транзитьор, влизаме сред големите играчи. Вероятно на наша територия ще се развият газохранилища. Тоест ние можем да станем големи играчи на спот пазара и да печелим не само от това, че през нас минава нещо транзитно, а да участваме в играта посредством ценовите маржове. Сега намирам потвърждения на цялата тази хипотеза, която тогава формулирах публично.
Записа Мартин ЛЕКОВ

Проф. Атанас Тасев,
енергиен експерт

Източник: http://paper.standartnews.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/27/%D1%81%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D1%8A%D0%B2%D0%B0-%D1%8E%D0%B6%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE/

Сирия и новата иранска геополитика на САЩ

Сирия и новата иранска геополитика на САЩ В края на септември 2013 президентът на САЩ Барак Обама проведе телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рухани, като това бе първият подобен разговор за последните 34 години, т.е. от създаването на Ислямската република насам. Той беше последван от редица публични заявления на двете страни, потвърждаващи готовността им за преговори. Макар че до установяването на наистина топли отношения между Вашингтон и Техеран е все още далеч, има достатъчно основания да се отнасяме сериозно към сегашното им размразяване – не само, защото това се случва на толкова високо равнище, но и защото в момента е налице определена геополитическа логика за предприемането на подобни стъпки. Наистина, много неща могат да се развият не според очакванията, а имайки предвид, че става дума за Близкия Изток, вероятността от погрешни оценки е висока. В същото време обаче, Иран е слаб, а САЩ гледат да избягват излишните конфликти, т.е. съществуват определени основи за постигането на споразумение.

Надигането на Иран

Макар че в момента стратегическото положение на Иран не е добро, тази страна беше в непрекъснато настъпление след 2003, когато САЩ влязоха в Ирак. В Техеран приветстваха американската интервенция – Саддам Хюсеин беше смъртен враг на Иран от времето на ирано-иракската война през 1980-1989. Ликвидирането на режима му беше добро за иранците, само по себе си, но то освен това отвори вратата за драматични промени, пряко касаещи националната сигурност на Иран. След разпадането на Съветския съюз, Ирак остана основната заплаха за Техеран, защото това беше единственото направление, откъдето срещу него можеше да бъде осъществено нападение. Един проирански или дори неутрален Ирак би гарантирал националната сигурност на Иран. Американската интервенция породи вакуум на властта в Ирак, който армията на САЩ не съумя да запълни. Иранците очакваха това, подкрепяйки проиранските елементи сред шиитите още преди 2003. След като САЩ бяха въвлечени в партизанска война срещу бунтовниците-сунити, иракските шиити, превърнали се в мнозинство, запълниха този вакуум.

Съединените щати осъзнаха, че са застрашени от две страни, оказвайки се във война както със сунитските бунтовници, така и с шиитското опълчение. Целта на активизацията на действията на американските части през 2007 (т.нар. Surge) беше прекратяване на войната със сунитите и блокиране на шиитите. Това, до голяма степен, беше постигнато, но играта вече се бе обърнала в полза на шиитската общност. И тъй като САЩ трябваше да се изтеглят от Ирак, единствено шиитите (не всички от които са ирански марионетки) бяха в състояние да запълнят възникналият в резултат от това политически вакуум. Тоест, Иран вече не се опасява от Ирак и дори се ползва с доминиращо влияние в тази страна. Това беше огромна стратегическа победа за иранците, които на практика загубиха войната с иракчаните през 1989.

След като САЩ концентрираха вниманието си върху сунитите и направиха максимално възможното за иранците, давайки им шанс да доминират в Ирак, в Техеран се оформи една още по-амбициозна визия. Превръщайки Ирак в своя сфера на влияние и предвид очакваното изтегляне на САЩ, в основен противник за Иран се превърна Саудитска Арабия. При това Техеран вече разполагаше с достатъчно възможности за да отправи открито предизвикателство към Риад.

Иран беше съюзник на Сирия и оказа съществена подкрепа на проиранските сили в Ливан и по-точно на организацията „Хизбула“. В резултат от това, в края на първото десетилетие на ХХІ, век иранската сфера на влияние се простираше от шиитските общности в Западен Афганистан до Средиземно море. Бившият президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад споделяше една доста реалистична визия за иранската мощ, простираща се чак до северната граница на Саудитска Арабия (и дори отвъд нея, предвид наличието на значително шиитско малцинство в източните саудитски провинции), което тотално промени баланса на силите в региона.

В същото време обаче, макар че президентът на Сирия Башар Асад беше готов да продължи съюза си с Иран, той изначално не бе заинтересован от превръщането на страната му в ирански сателит. Истината е, че Асад беше разтревожен от мащабното разширяване на иранското влияние в региона. Арабската пролет и бунтът срещу режима в Дамаск промениха това уравнение. Преди това Сирия и Иран бяха сравнително равноправни партньори. След това обаче, Асад започна отчаяно да се нуждае от подкрепата на иранците. Това допълнително укрепи позициите на Техеран, тъй като, ако съумееше да запази режима на Асад, той при всички случаи би излязъл от сирийската гражданска война силно отслабен и уплашен, а иранското влияние в тази страна би нараснало неимоверно.

Впрочем, перспективата за укрепването на иранските позиции в региона устройваше и Русия. На първо място, руснаците се борят с радикалните сунити в Северен Кавказ. Те се опасяват от подема им в която и да било точка на света, но особено в големите сунитски автономни републики на Руската Федерация. На второ място, иранската сфера на влияние би застрашила не само Саудитска Арабия, но би принудила САЩ отново да се ангажират със случващото се в региона за да защитят Саудитска Арабия и Израел.

Самите руснаците разполагаха с относителна свобода на действие след 2001, докато американците все още бяха обсебени от ислямския свят. Тоест, възникването на стратегическа криза за САЩ устройваше Москва. Руснаците, които са отделени от Иран от южнокавказките държави, не се притесняваха особено от иранските планове. Затова те бяха готови да се присъединят към Техеран в подкрепата му за режима на Асад.

Проблемът беше, че Асад не можеше да наложи волята си в Сирия. Той не беше свален, но не можеше и да спечели войната. А една дългосрочна гражданска война (която в момента е в разгара си) и при положение, че иранците стоят зад сирийските алауити, е на път да разруши мечтите за иранска сфера на влияние, достигаща до Средиземноморието. Това се потвърждава и от ръста на сунитската съпротива срещу шиитската доминация в Ирак. Масираната иранска подкрепа трябваше да доведе до бързия и решителен разгром на сунитските бунтовници в Сирия, което обаче не се случи, в резултат от което и способността на шиитския режим на иракския премиер Нури ал-Малики да противостои успешно на местните сунити вече не е гарантирана.

Спадът в иранските амбиции

През 2009 изглеждаше доста вероятно, че Иран, в съюз с Русия, ще си извоюва сфера на влияние северно от Саудитска Арабия. През 2013 тези планове бяха силно ерозирани, а заедно с тях и по-грандиозната стратегическа визия на Ахмадинеджад и съюзниците му в Иран. Това доведе до преоценката на стратегическия статут на Иран, както и на ценността на неговата ядрена програма.

Според експертите от агенция Стратфор, Иран не е заинтересован наистина да се сдобие с ядрено оръжие, а по-скоро искаше да разполага с програма за получаването му. Притежаването на ядрен арсенал би било най-лошия сценарий за Техеран, тъй като може да провокира масирани военни атаки от страна на Израел или САЩ – опасност, която иранците не биха могли да пренебрегнат. В същото време обаче, наличието на собствена атомна програма даде на Иран мощен коз и отвлече вниманието на САЩ и Израел от разширяващата се сфера на иранското влияние в региона. Надеждите на Ахмадинеджад бяха свързани с гарантирането на тази сфера на влияние и превръщането и в основа за предявяване на определени искания пред Саудитите и Съвета за сътрудничество на държавите от Залива, а пазарлъците за ядрената програма му бяха необходими за получаване на признание за новия ирански статут от страна на САЩ и утвърждаването на променения регионален баланс на силите. Действително, докато Израел и САЩ бяха обсебени от иранската бомба, Техеран съумя да направи значителни стъпки към формирането на „конвенционална“ сфера на влияние.

Днес обаче, регионалната стратегия на Иран е на път да се провали, а международните санкции, насочени срещу неговата ядрена програма, имаха значителен ефект върху икономиката му. Не съм много сигурен, дали иранската икономическа криза е причинена от санкциите, или е резултат от съчетанието между глобалната финансово-икономическа криза и икономическата слабост на самия Иран. В крайна сметка обаче се налага впечатлението, че санкциите са оказали силен натиск върху иранската икономика, превръщайки ядрената програма на Техеран от полезна (каквато беше преди това) във все по-сериозно бреме. Така Иран се оказа в много трудно положение. Вътре в страната съществуваха силни настроения против какъвто и да било компромис със САЩ. В същото време обаче се усилваше усещането, че Ахмадинеджад е докарал Иран до катастрофа както в икономически, така и в стратегически план. За Техеран ядрената програма започна да изглежда все по-неуместна. Според мен, в момента страната е на път да се откаже от стремежа да се превърне в регионална суперсила и постепенно преминава към отбрана, стабилизира ситуацията в Ирак и, което е най-важното, се концентрира върху решаването на вътрешните си проблеми.

Задачата на САЩ

В Съединените щати съществува много сериозна вътрешна опозиция по въпроса за нормализиране на отношенията с иранския режим. Както иранците продължават искрено да се възмущават от осъществения с американска помощ през 1953 преврат, предал цялата власт в ръцете на шаха, така и американците не са забравили завземането на посолството на САЩ в Техерен през 1979 и проточилата се цяла година заложническа криза. Тепърва предстои да видим, що за формула ще избере Иран за тази криза в отговор на жеста на Обама, признал американското участие в преврата от 1953.

САЩ се изтеглят от Близкия Изток, доколкото това е възможно. В този смисъл те не са заинтересовани от поредна сухопътна война. Америка има своите интереси в региона, като най-важният измежду тях е да не допусне появата на регионален хегемон, който може да дестабилизира Близкия Изток. Освен това, на примера на Ирак, САЩ се убедиха, че едновременната борба и със сунитите, и с шиитите ерозира собствените им позиции и те няма да могат да победят, ако не положат несъразмерно големи усилия за това. Американците се нуждаят от сценарий за управление на ислямския свят, който да не изисква постоянното водене на войни. Класическото решение е да се поддържа силовият баланс с минимални усилия, като се използва вече съществуващото напрежение. Един отслабен Иран се нуждае от подкрепа за борбата си със сунитите. САЩ са заинтересовани от това, нито сунитите, нито шиитите да победят, с други думи от запазването на вековното статукво. Следователно, ерозията и разрушаването на Иран отвътре не е в американски интерес, тъй като би нарушило регионалния баланс. Санкциите имаха важно значение за блокирането на иранската държава, но в сегашната ситуация стабилизация на Иран е по-важна за САЩ.

Вашингтон не може да продължи преговорите с Техеран, ако ядрената му програма не бъде прекратена. Иранският президент Рухани е наясно с това, но за да се съгласи, той трябва да е сигурен, че подобна отстъпка ще върне в страната му западните инвеститори. В сегашните условия това е постижимо. В случая иранската подкрепа за режима на Асад не е проблем, той като и САЩ не биха искали да видят Сирия, управлявана от радикалните сунити. Иран мисли по същия начин. Иранците биха искали там да продължи да управлява Асад, но те са наясно, че са загубили играта, която водеха в Сирия. Изборът там е или разделяне на страната, или постигане на някакъв компромис и формиране на коалиционно правителство в Дамаск, или продължаване на гражданската война, като нито Иран, нито САЩ се безпокоят особено от това, какво точно ще се случи.

Заплахите пред американско-иранското „затопляне“

Налице са две заплахи за потенциалното сближаване между Вашингтон и Техеран. Основната заплаха е вътрешна. И в двете държави, дори възобновяването на разговорите помежду им се смята за предателство от достатъчно широки кръгове. В Иран икономическите проблеми и изтощаването на силите стават все по-очевидни. В САЩ пък вече въобще не може да става дума за нова война. Това открива пътя към немислимо доскоро развитие на двустранните отношения.

Втората заплаха е свързана с възможна външна намеса. Израел е първият, за който се сещам в тази връзка, макар че евентуалният отказ на Иран от ядрената му програма ще даде на еврейската държава това, което тя сама никога не би могла да постигне. Израелците твърдят, че иранската бомба би представлявала заплаха за съществуването на страната им. Те обаче не разполагат с достатъчна военна мощ за да се справят сами с Иран, а и не успяха да убедят американците да предприемат необходимите действия. Ето защо подобно развитие би било най-доброто за тях, ако наистина се страхуват от иранската бомба. И макар че израелското влияние в преговорите с Иран изглежда неприемливо за американската администрация, Тел Авив ще положи всички усилия за да се „интегрира“ в този процес и да прокара своите искания, които впрочем едва ли ще са напълно неприемливи за иранците.

В същото време Саудитска Арабия ще бъде буквално потресена от евентуална американско-иранска сделка. Враждебността към Иран ще блокира подкрепата на Риад за Вашингтон. В момента обаче САЩ нямат проблеми с петрола, затова саудитските опити за блокиране на американско-иранското помирение вероятно ще бъдат игнорирани от Белия дом. Всъщност, след войната в Ирак влиянието на Саудитска Арабия върху САЩ силно отслабна.

По интересна в случая ще бъде позицията на Русия. На пръв поглед руснаците действаха изключително ефективно в Сирия. По-сериозният анализ обаче, сочи друго. Режимът на Асад действително успя да избегне бомбардировките, но позициите му си остават силно отслабени. Освен това сирийската криза демонстрира нещо, което няма как да се харесва на руснаците – ако Обама все пак беше решил да нападне Сирия, те едва ли можеха да се противопоставят сериозно. Москва действително изигра картите си изключително умело, но тези карти все още са слаби. Руснаците щяха да са доволни, ако САЩ затънат в региона, опитвайки се да ограничат иранското влияние, но това едва ли ще се случи и в Москва са наясно, че все още не разполагат с достатъчно мощ за да го постигнат. Сирия беше тактическа победа за Русия, Иран обаче може да се превърне в стратегическо поражение за нея, ако сближаването между Вашингтон и Техеран стане факт.

Реалностите в Иран и САЩ тласкат двете държави към урегулиране на двустранните отношения. В същото време, и в двете страни е налице очевидна съпротива срещу това, но тя не е достатъчно силна за да блокира процеса, а може само да го забави. Разбира се, много неща все още не са достатъчно ясни, т.е. биха могли да се развият и по друг начин. Но, имайки предвид, че иранците, както и американците, са наясно с позициите и възможностите си, има сериозен шанс събитията да развият именно по този начин. В книгата си „Следващите десет години“ посочвам, че в дългосрочна перспектива Иран и САЩ ще съгласуват интересите си, а в дългосрочна между тях може дори да възникне неформален алианс. Засега последното все още не се очертава, а пътят очевидно ще бъде стръмен и трънлив, но логиката да очакваме подобно развитие е налице.

Автор: Джордж ФРИДМАН

* Авторът е сред най-известните съвременни американски геополитици, президент на Агенцията за стратегически анализи и прогнози Стратфор

Източник: http://www.geopolitica.eu

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/27/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0/

Отказвам да призная нова Украйна!

 Отказвам да призная нова Украйна!Или защо не смятам сегашното правителство в Киев за легитимно

За пети път Русия е изправена пред необходимостта да защити своя суверенитет – при реалната заплаха да го загуби.

Първият път беше през 1991 г., когато започна разпадът на СССР, в хода на който се появи съвременна Украйна. През 1993 г., след унищожаването на патриотичния парламент, проамериканските либерални групировки взеха изцяло властта и поставиха началото на разпада на самата Русия. Като пряко следствие на това през 1993-та бяхме свидетели на първата чеченска война. После, през 1999 г. – на редица взривове в Москва, на нахлуването на бандите на Амир Басаев в Дагестан, на идването на Владимир Путин на власт и на втората война в Чечения. Тогава суверенитетът на Русия бе възстановен от Путин.

По-нататък. През 2008 г. – призивът към Русия при атаките на Грузия над Цхинвали. Навлизането на руски войски в Южна Осетия предотврати колапса на руската държавност в Северен Кавказ и зафиксира позициите на Русия на постсъветската вече територия. Така суверенитетът е потвърден и стабилизиран. Петият път е сега.
На този етап изходът е „отворен“. Или запазваме и укрепваме независимостта на Русия, или… да си спомним съдбата на СССР, на „Беркут“ и така нататък.

Да го кажем ясно. В Киев бе извършен държавен преврат от силите на управляващата атлантическата либерал-нацистка хунта. Тази хунта е част от глобалната мрежа на американската хегемония, сегмент на Новия световен ред, който отчаяно се мъчи да се самосъхрани. В самата Русия има друг съседен сегмент от същата тази мрежа. Той преобладава през 90-те години на миналия век и оказва силно влияние в началото на това столетие – като през 2008–1012 г. едва не си връща изцяло властта. През 2012 г. е сведен до възможния минимум отново от Путин.

Превратът в Украйна е успех за активната дейност на въпросната мрежа. Припомням: той се случи като отговор на крачката на Януковски в посока към Русия. Всичко останало е операция за прикритие.
Но не всичко спира дотук. Превратът преминава към Русия. Кисинджър го казва направо: „Путин се страхува, че ще му устроим същата постановка като в Киев“. Какво значи „устроим“? Това означава, че петата колона в Русия е приведена в бойна готовност.
Партията на регионите и Янукович демонстрират нагледно как може да се разпадне властовата конструкция. С какво може да приключи една власт, състояща се от корумпирани чиновници, също е показано нагледно.

В лицето на киевската хунта Путин решава не просто съдбата на Крим и Източна Украйна, той решава съдбата на Русия. Нещо повече – съдбата на световната история. Ако даде адекватен отговор, той ще се сблъска с бясната съпротива на световната американска империя, която днес демонстрира, че все още е силна и че Европа е зависима от нея и „танцува“ по нейните ноти.

Ако Путин не даде правилния отговор, ще затъне – признавайки хунтата. А бойното поле не просто ще се придвижи към руските граници, направо ще бъде пренесено в Москва.
Руският сегмент на либерал-нацизма, където нацистите неизменно изпълняват ролята на „полезните идиоти“ за либералните господа, няма такава масова опора като в Украйна. Но все пак съществува в политическия елит и върхушката.

Путин не е Янукович и зад него стоят руснаците. Американците и украинските нацисти обаче ултимативно изискват това да се докаже на практика.

Балансът на рисковете? Рисковете са еднакви: да не бъде призната хунтата, да се подкрепи Крим и Изтокът, да се запази суверенитетът на Русия – което днес е едно и също – означава конфликт със САЩ и техните европейски марионетки. Да се признае хунтата за легално правителство е равносилно на това да се предаде „Беркут“, руските източни части и Крим; да се даде зелена светлина на новите инициативи за демонтажа на Русия – отвън и отвътре.

Петата колона е мобилизирана. И отвън, и отвътре върху Путин се оказва колосален натиск. Сега главното е случващото се в Киев да се оцени като противозаконен преврат и да не бъде призната легалността и легитимността на превратаджиите. Което означава да не признаем суверенитета на Украйна в сегашното ѝ политическо състояние, подобно на правото на Грузия на контрол върху Цхинвали и Сухуми. Признаването на киевската хунта би било грандиозен удар по независимостта на самата Русия.
Това е положението. Ни повече, ни по-малко. Светът тръпне в очакване. И правилно. Защото в тези минути се определя ходът на световната история.

Автор: Александър Дугин
Превод от руски език: Елена Дюлгерова

Източник: http://glasove.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/27/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0/

Нова власт в Украйна

Снимка: АФП

Снимка: АФП

Правителството на Украйна ще бъде сформирано и утвърдено в четвъртък. По-рано се очакваше членовете на украинския кабинет да бъдат обявени днес. Депутат от партията „Баткивщина” разкри, че известната украинска певица Руслана може да стане част от новия кабинет като представител на гражданското общество.
Същевременно, новите власти в страната вече започнаха да издирват отговорните за смъртта на демонстранти, загинали по време на протестите срещу Виктор Янукович и предишното правителство. Според партия „Баткивщина” вече няколко души са били задържани.

Уволнен е началникът на управлението на държавната охрана на Украйна
Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов освободи Сергей Кулик от длъжността началник на управлението на държавната охрана на Украйна. Съответстващият указ, подписан в понеделник, е публикуван на официалния сайт на президента на страната, предаде Интерфакс.
Освен това, Турчинов освободи Ирина Акимова от длъжността съветник на президента на Украйна и представител на държавния глава в кабинета на министрите.

Външният министър на Канада ще посети Украйна в петък
В петък в Украйна ще пристигне делегация от членове на канадския парламент и високопоставени чиновници начело с министъра на външните работи на Канада Джон Бърд, предаде агенция EFE.
„Канада ще изпрати делегация в Киев, за да подкрепи случващите се там исторически промени, които стават в критичен за бъдещето развитие на Украйна момент”, отбеляза в комюникето си канадският премиер Стивън Харпър.
Той подчерта, че Отава подкрепя стремежа на украинския народ „да сформира правителство, което да не нарушава демократичните права на гражданите”.

Джон Кери: Украйна не трябва да избира между САЩ и Русия
Определяйки своето бъдеще, Украйна не трябва да избира между САЩ и Русия. Това заяви американският държавен секретар на САЩ Джон Кери, като добави, че САЩ са готови да работят с Москва над разрешаването на ситуацията, предаде РИА Новости.
На конференция за предотвратяването на сексуалното насилие в зоните на конфликти Кери заяви: „Това (изборът) не е Западът срещу Изтока”. Не трябва и да бъде. Това не е Русия или САЩ. Става дума за това, че украинският народ избира свето бъдеще. Ние искаме да работим с Русия и други страни, за да осигурим мирното развитие на събитията, тъй като ужасното насилие на площад Независимост в Киев шокира целия свят.”
Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг, който също взе участие в конференцията, заяви, че самостоятелното определяне на своето бъдеще от страна на украинския народ отговаря на националните интереси на неговата страна.
„Подкрепяме ги във въпроса на формиране на пълноценно правителство, което прави всичко възможно за достигане на политическо съгласие, промяна на политическата култура, в която корупцията е станала повсеместна, в провеждане на свободни избори”, каза Хейг.

Китай ще съди Украйна за неизпълнение на договор за доставка на зърно
Китай е подал иск срещу Украйна в Международния арбитражен съд в Лондон за възстановяване на загуби на стойност три милиарда долара, предаде УНИАН. Сумата е била предоставена от Държавната продоволствена корпорация на Китай за покупка и доставка на зърно от Украйна, се казва в съобщение на първия заместник-председател на комитета на Върховната Рада по борбата с организираната престъпност и корупцията Генадий Москал. „Въпреки договора, на Китай е било доставено зърно на стойност само 153 милиона долара”, се казва още в съобщението.

Разпределяне на властта в Украйна (ОБЗОР)
Днес лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко заяви, че ще участва в предсрочните президентски избори, които ще се състоят в Украйна на 25 май. „Ще бъда един от кандидатите. Убеден съм, че трябва да променим изцяло принципите и правилата на играта в Украйна, трябва да възстановим справедливостта”, заяви Кличко.
Междувременно ръководителите на специалната делегация на ЕП, която се завърна от Украйна, очакват за премиер на страната да бъде назначен лидерът на партия „Баткивщина” Арсений Яценюк. Това стана ясно от пресконференция в Страсбург, в която взеха участие председателят на комисията за външна политика към ЕП Елмар Брок и заместник-председателят на делегацията Ана Гомеш. Въз основа на срещите и разговорите, които са провели в Киев, и двама заявиха, че най-вероятно следващият украински премиер ще бъде Яценюк.
Днес стана ясно и че правителството на Украйна ще бъде сформирано и утвърдено в четвъртък. Председателят на парламента и изпълняващ длъжността президент на Украйна Александър Турчинов възложи на депутатите задачата в четвъртък да бъде сформиран и гласуван съставът на новия кабинет. По-рано се очакваше членовете на украинското правителство да бъдат обявени днес.
Днес украинският парламент даде правомощия на Турчинов да подписва закони. С подкрепата на 316 депутати Турчинов бе упълномощен да подписва законови текстове в качеството си на временен държавен глава до президентските избори, които ще се състоят на 25 май 2014 година.

Оли Рен е благосклонен към молбата на Киев за свикване на донорска конференция
Европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен е благосклонен към молбата на Киев за свикване на донорска конференция с цел събиране на финансова помощ за застрашената от банкрут страна, предаде AFP.
Провеждането на подобна среща би дала възможност на страните от ЕС и на други държави да съберат „значителен помощен пакет”, подчерта Рен по време на пресконференция в Европейския парламент.

Активисти блокираха Върховния съвет в Крим с искания за независимост
Няколкостотин проруски активисти са блокирали сградата на Върховния съвет в Крим по-рано днес, с искане при тях да дойде говорителят на местния парламент Владимир Константинов и да им обещае провеждане на извънредна сесия на парламента, на която официално да се обяви отказа от подчинение на централната власт и провеждането на референдум за независимост, съобщи Газета.ru. Константинов е излязъл пред протестиращите и е казал, че извънредно заседание се планира за 26 февруари, но дневният му ред зависи от това, дали Върховната Рада ще приеме решение за извънредни избори в автономната република.

Министрите на отбраната от НАТО ще се срещнат с украинска делегация в четвъртък
Министрите на отбраната на страните от НАТО ще се срещнат с украинска делегация в четвъртък, за да обсъдят ситуацията в страната след отстраняването на президента Виктор Янукович, предаде AFP.
Анонимен източник от НАТО заяви, че комисията НАТО-Украйна ще проведе среща на втория ден от конференцията на министрите на отбраната на страните, членуващи в организацията.
Той посочи, че министрите са приели молбата на Украйна за провеждане на среща. По време на разговорите двете делегации ще разменят мнения за ситуацията в Украйна и ще обсъдят двустранните отношения.

Ръководителят на администрацията на Виктор Янукович е бил ранен
Ръководителят на украинската президентска администрация при управлението на Виктор Янукович, Андрей Клюев, е подал оставка на 23 февруари 2014, предаде Интерфакс, като се позова на говорителя му Артем Петренко.
Говорителят потвърди и информацията за раняването и нападението на Клюев в дома му в покрайнините на Киев.
Петренко посочи, че няма опасност за живота на Клюев.

ЕС е готов да отпусне 1 милиард евро за Украйна
Европейският Съюз е готов да окаже финансова помощ на Украйна в размер на 1 милиард евро, при условие, че страната съгласува програма за реформи с Международния валутен фонд, предаде ИТАР-ТАСС. „Ние сме в състояние да предоставим макроикономическа помощ. Първоначалните разговори бяха за 600 милиона евро, но сумата може да стане и 1 милиард. Но можем да направим това, само ако получим информация за бъдещето на финансовата система в страната”, е казал пред журналисти еврокомисарят по въпросите на бюджета Януш Левандовски.

Виталий Кличко ще участва в предсрочните президентски избори в Украйна
Лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко заяви, че ще участва в предсрочните президентски избори, които ще се състоят в Украйна на 25 май, предаде AFP.
„Ще бъда един от кандидатите. Убеден съм, че трябва да променим изцяло принципите и правилата на играта в Украйна, трябва да възстановим справедливостта”, заяви Кличко днес.

Върховната Рада насрочи изборите за кмет на Киев за 25 май
Върховната Рада прие постановление за насрочване на извънредни избори за кмет на Киев и за депутати в Киевския градски съвет за 25 май 2014 година, предаде УНИАН.
За постановлението са гласували 331 народни представители от 363 регистрирани в залата.

Двама висши служители на украинското вътрешно министерство са арестувани за отвличането на демонстранти
В рамките на разследването за отвличане на активиста от „Евромайдан” Егор Луценко и жителя на Лвов Юрий Вербицки са арестувани двама висши служители на министерството на вътрешните работи на Украйна, предаде Интерфакс.
Освен това, прокуратурата е поискала започване на наказателно дело за нападението срещу журналистката Татяна Чорновол, като престъплението е прекласифицирано на „опит за убийство”.
Ще продължи и разследването за отвличането на Дмитрий Булатов.

Юлия Тимошенко обсъди с Катрин Аштън отделянето на финансова помощ за Украйна и формирането на украинския кабинет
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън поздрави Юлия Тимошенко с нейното освобождаване, предаде Корреспондент.
Страните са обсъдили ситуацията в Украйна и са разменили мнения относно пътищата за изход от кризата. В тази връзка е станало дума за първите стъпки, които трябва да бъдат направени както от страна на Украйна, така и от страна на Европейския съюз за стабилизиране на ситуацията и възстановяване на курса на Украйна за присъединяване към Европейския съюз.

Издирват се 312 души, изчезнали по време на протестите в Украйна
Киев Издирват се 312 души, изчезнали по време на протестите в Украйна, предаде УНИАН.
Около 500 души са се обърнали за помощ в издирване на изчезнал човек в периода от 18 до 24 февруари чрез системата „Евромайдан SMS”.
„Отбелязваме, че тези хора не са задължително „безследно изчезнали”. Никой от роднините или близките им не знаят къде са и не могат да се свържат с тях. Попадането на името на лицето в списъка на изчезналите не оцначава задължително, че това лице има отношение към събитията на Евромайдана”, се казва в съобщението.

Брюксел очаква за премиер на Украйна да бъде избран Арсений Яценюк
Ръководителите на специалната делегация на ЕП, която се завърна от Украйна, очакват за премиер на страната да бъде назначен лидерът на партия „Баткивщина” Арсений Яценюк, предаде УНИАН.
Това стана ясно от пресконференция в Страсбург, в която взеха участие председателят на комисията за външна политика към ЕП Елмар Брок и заместник-председателят на делегацията Ана Гомеш.
Въз основа на срещите и разговорите, които са провели в Киев, и двама заявиха, че най-вероятно следващият украински премиер ще бъде Яценюк.

Украинският парламент даде правомощия на Александър Турчинов да подписва закони
Украинският парламент даде правомощия на временно изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов да подписва закони, предаде Интерфакс.
316 депутати гласуваха в подкрепа на постановлението, което дава на Турчинов право да подписва закони в качеството си на държавен глава до президентските избори, които ще се състоят на 25 май 2014 година.

Правителството на Украйна ще бъде сформирано и утвърдено в четвъртък
Правителството на Украйна ще бъде сформирано и утвърдено в четвъртък. Това заяви председателят на парламента и изпълняващ длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, цитиран от Интерфакс.
Днес по време на заседание на Върховната Рада Турчинов възложи на депутатите задачата в четвъртък да бъде сформиран и гласуван съставът на новия кабинет.
По-рано се очакваше членовете на украинското правителство да бъдат обявени днес.

Вътрешното министерство на Украйна е наредило служебно разследване срещу силите за сигурност
Изпълняващият длъжността вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков е наредил провеждане на служебно разследване срещу служителите на силите за сигурност за посегателство върху живота и здравето на демонстрантите, които протестираха срещу предходната власт, предаде „Лига”.
По-рано заради съпричастност към силовото разпръсване на протестите бе уволнен началникът на киевската полиция Валерий Коряк. По същите причини от своите постове бяха освободени областните полицейски началници в Черкаска, Днепропетровска и Закарпатска област.

Вътрешното министерство на Украйна извърши кадрови промени
Във вътрешното министерство на Украйна са проведени редица кадрови промени, предаде Интерфакс.
В рамките на разместванията е уволнен началникът на отдела за обществена сигурност Алексей Крикун, като на мястото му е назначен Виталий Ошовский.
Начело на отдела за вътрешна сигурност застава Виталий Яловенко след освобождаването на досегашния шеф Александър Тулаев.
Уволнен е и началникът на Главното управление на МВР на Украйна в Киев Валерий Коряк, който ще бъде заместен от Юрий Мороз.
Директорът на Държавната автомобилна инспекция Владимир Астапкович остъпва мястото си на Анатолий Сиренко.
Главното управление на МВР на Украйна в Днепропетровска област ще бъде ръководено от Георгий Гогуадзе вместо от досегашния директор Виктор Бабенко.
Василий Варцаба също е освободен от този пост в Закарпатска област.

В Държавната дума са готови да разгледат предложения за присъединяване на Крим към състава на Русия
Русия иска да съхрани териториалната цялост на Украйна. В случай, че Крим вземе решение за присъединяване към Руската федерация обаче, Москва е готова да обсъди подобна възможност, предаде УНИАН, като се позова на ръководителя на Държавната дума на Руската федерация за страните от Общността на независимите държави, евразийската интеграция и връзки със съгражданите Леонид Слуцкий.
„Що се касае до нашия възглед за ситуацията в Украйна искаме да съхраним целостта на Украйна. Надяваме се, че днес това е реално. Изхождаме от това, че трябва да съхраним целостта на Украйна”, заяви ръководителят на комитета.

Няколко души са арестувани за смъртта на демонстранти в Украйна
Няколко души, за които се смята, че са отговорни за смъртта на демонстранти в Украйна, са арестувани, предаде УНИАН, позовавайки се на депутата от партия „Барткивщина” Андрей Парубий.
Засега няма информация за самоличността на задържаните и какви постове са заемали в предишното управление в страната.

Руслана може да влезе в състава на новото правителство в Украйна
Известната украинска певица Руслана може да стане част от новото правителство на Украйна, предаде изданието „Аргументи и факти”, позовавайки се на депутата от партия „Баткивщина” Андрей Павловский.
Депутатът отбеляза, че Руслана, която бе активен участник в антиправителствените протести в Киев, може да влезе в новия кабинет като представител на гражданското общество.

В украинската Одеска област премахват паметниците на Ленин
В редица населени места в украинската Одеска област премахват и разрушават паметници на Владимир Илич Ленин, предаде Интерфакс.
Властите в Иличовск са решили да премахнат паметника на Ленин и да прекръстят главната улица от „Ленин” на „Шевченко”.
В градовете Ананиев и Березовка Комунистическата партия сама е прибрала паметниците, за да ги спаси от разрушение. В Разделна и Килия паметниците са били унищожени от вандали.
През уикенда в Одеска област са пострадали пет статуи. В Одеса, в Парка на Ленинския комсомол, неизвестни лица са боядисали с червена боя един паметник на Ленин, а на друг са махнали главата. Пострадали са монументи още в градовете Любашевка и Белгород-Днестровски.

Newsweek Polska: Янукович е искал насилствено да потуши протестите в Украйна
Преди отстраняването си от власт украинският президент Виктор Янукович е кроил планове да изпрати хиляди полицаи и войници за потушаване на протестите в Украйна, предаде Newsweek Polska, като се позова на излезлите в нощта на понеделник срещу вторник документи.
Украинските медии се добраха до хиляди документи, които са открити в резиденцията на Виктор Янукович в околностите на украинската столица Киев. Част от тях се появиха вече в интернет.

В Украйна започна предизборната кампания за предсрочните президентски избори
Днес в Украйна стартира предизборната кампания за предсрочните президентски избори, предаде УНИАН.
Планът за провеждането на кампанията бе приет от Централната избирателна комисия на страната. Издигането на кандидатурите за президент ще продължи до 30 март. Кандидатите могат да бъдат издигани от партии или да издигат сами своята кандидатура.

Украйна – курс на Запад (ОБЗОР)
Страните от Евросъюза и САШ изразяват своята публична подкрепа към Украйна. По време на срещата си с председателя на Върховната Рада Александър Турчинов, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън и обяви, че Европа е готова да подкрепи Украйна.
„Осигуряването на необходимите ресурси ще даде възможност да се изпълни това, което е планувано. Ние сме готови да подкрепим Украйна и да подадем на другите държави сигнал, че вашата страна не само решава проблемите си от миналото, но също така гледа напред”, изтъкна Аштън. Тя е обсъдила пътя за изход от кризата и въпроса за международна финансова помощ за Украйна с представители на украинските власти.
Посещението си в Киев Аштън е започнала с полагане на цветя в памет на жертвите на сблъсъците в Киев. След това се е срещнала с временно изпълняващия длъжността президент Александър Турчинов, министъра на финансите Юрий Колобовий, опозиционните лидери Виталий Кличко и Олег Тягнибок и други.
Полша няма да стане донор на корумпирана Украйна, която първо трябва да се подготви за получаването на международна финансова помощ, заяви полският премиер Доналд Туск
„Варшава трябва да бъде заинтересована от икономическата и финансовата стабилност на Украйна, но ние не можем да „излезем от кожата си”. Сега не може да се случи така, че Полша да стане ключов донор, т.е. този, който ще даде парите си”, заяви Туск.
Междувременно, френският държавен глава Франсоа Оланд призова за „мирен преход” в Украйна
САЩ призоваха за сформирането на експертно правителство в Украйна, което да подготви страната за предварителни избори
„Президентът Виктор Янукович в момента не ръководи страната. Ние не можем да потвърдим къде е той в момента. Ние подкрепяме усилията за поставяне на политическата ситуация в страната под контрол от страна на законно избрания нов председател на парламента Александър Турчинов”, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.
Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа може да помогне на Украйна да сформира правителство, считат в Белия дом.
„От гледна точка на Вашингтон ОССЕ в частност може да предложи съдействие и експертни знания на украинските законодатели, опитващи се са създадат многопартийно правителство на националното единство”, заяви вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.
Междувременно се разбра , че в украинския град Симферопол са пристигнали депутати от руския парламент, начело с ръководителя на комисията по отношенията със страните от ОНД Леонид Слуцки
„В Симферопол има политически десант от Русия. Има синхрон. Русия започна да издава паспорти по облекчена процедура. Москва настоява за изпълнение на споразуменията между опозицията и Янукович. И главното – в случай, че кримчани решат на референдум, или Крим се обърне към Москва за молба за присъединяване..Русия ще разгледа този въпрос много бързо”, заяви украинският активист Олег Крючков.
Депутати от партиите „Батькивщина” и „Удар” предлагат в украинската Върховна Рада потвърждаване на необратимостта на курса на Киев към ЕС е и приемане на редица мерки за възможно най-бързо сключване на споразумение за асоцииране.
Ирина Геращенко и Борис Тарасюк са внесли в парламента съответния законопроект . Те също така предлагат Върховната Рада да разгледа поправките в конституцията за усилване на гаранциите за независимост на съдиите и законопроекта за прокуратурата и други свързани с европейската интеграция проекти.
Геращенко и Тарасюк инициират провеждане на преговори между украинския кабинет и ЕС за предоставяне на помощ на Украйна по реализирането на споразумението за асоцииране на принципите на предвстъпителната помощ за страни-кандидатки.
По-рано Върховната Рада уволни високопоставени украински политици, предаде Народните представители приеха Постановление за освобождаване от длъжност на министъра на културата Леонид Новохатко. Същото решение беше взето и за Наталия Королевская, която повече няма да заема поста министър на социалната политика.
Парламентът уволни също така петима съдии от Конституционния съд.Началникът на полицията в Киев, генерал-лейтенант Валерий Коряк, също е уволнен. Той е считан за съпричастен към насилието спрямо демонстранти- привърженици на евроинтеграцията. Освен него от министерството на вътрешните работи на Украйна са уволнени още седем души, заемали различни ръководни длъжности.

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/27/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0/

ИЗЧЕРПВАНЕТО НА НЕФТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ГЛОБАЛНИ КОНФЛИКТИ – ЗАДАВА СЕ ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА ЗА БАРЕЛ!


ИЗЧЕРПВАНЕТО НА НЕФТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ГЛОБАЛНИ КОНФЛИКТИ – ЗАДАВА СЕ ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА ЗА БАРЕЛ!Цената не нефта ще се увеличи два и половина пъти – такава прогноза дава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

Според ОИСР през 2020г. барел нефт, който днес е на цена $110 ще струва $270. Нефта е един от най-важните ресурси, пред чието набавяне най-силните държави са готови дори и да използват военна сила. Причините за поскъпването са фактът, че нефта не е безкраен, новите находища не са чак толкова богати, а набавянето на нефта струва по-скъпо.

Не е изключено задаващата се нефтена криза да разпали мащабни конфликти в не чак толкова далечното бъдеще. И днес забелязваме напрежението, което изчерпването на ресурса носи. А какво ли ще се случи, когато нефта свърши, а ние осъзнаем, че е твърде късно тепърва да преминаваме към нови източници?! Kaкто виждате САЩ и Запада се втурнаха да освобождават всички дъражи в Близкия Изток, които имат находища на нефт и петрол – жизненоважни ресурси!

Експертите от международната организация изяснили, че новите местонаходища не са толкова богати, колкото предишните, а разработването им е значително по-скъпо за нефтените компании. За сега повечето организации не дават толкова високи прогнози за цената на нефта, но според тях през 2020г. той ще е на цена от $120, което практически е не възможно. Защото първо – няма как за толкова години цената да се повиши само с $10 и второ – сегашния рекорд за цена на барел нефт е $150, което е значително повече от прогнозираните $120 през 2020г.

Вече с лека срамежливост лъжите на САЩ за войната в Ирак бяха опровергани от самите американци. Години преди инвазията в Ирак американците определят нефта на държавата от Близкия Изток за „въпрос на националната сигурност на САЩ“ и започват подготовка за предстоящата война. В Либия пък, когато изведнъж в една утрин Муамар Кадафи се оказа „зъл диктатор“ (извод, до който Запада стигна с „леко“ закъснение) и американците го разбраха предварително местните предатели разпределиха находищата с Западните сили.

И след като нефта очевидно е въпрос на национална сигурност не само за САЩ, а и за всяка друга могъща държава въобще не звучи наивно предположението, че щом сега се водят войни за този ресурс логично и в бъдеще да се водят открити войни за него след като той неминуемо свършва.

И тук влиза още един голям играч – Азия. Повишаването на цените се дължи и на поголовното търсене на Азиатския пазар, най-вече в Китай. Със сигурност китайците няма да стоят толкова тихо и кротко, когато придобиването на нефт няма да е по особено мирен и лесен начин.

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/27/%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%B3%D0%BB%D0%BE/

Български ученик смая света, след като успя да реши задача на 2000 години

Радко Колев19-годишният Радко Котев от Националната природо-математическа гимназия успя да реши загадка на 2000 години. Тя мъчи брилянтните математици в света, съобщи БТВ.

Ученикът представи решение на Аполониевата задача, с което изуми света на науката, съобщи в. “168 часа”.

Аполоний, който е бил ученик на Евклипт, доразвива неговата задача да се построи окръжност, която минава през три дадени точки. Задачата на древногръцкия математик е да се построи окръжност, която се допира до три обекта, а още по-интересно е, когато имаме три дадени окръжности и търсим друга окръжност, която се допира до тях.

„Мотивира ме фактът, че тази задача е трудна за математиците. Тя е поставена през 260 г. пр. н. е. и до този момент съществуват четири доказателства, които изпълняват условието окръжността да се построи с линия и пергел.“ споделя 19-годишният Котев.

Той прави сравнение с Питагоровата теорема, която е почти толкова стара, и има над 100 известни решения.

Известно е, че оригиналното решение на Аполониевата задача изгаря в Александрийската библиотека.

Преди две години учителят по математика на Радко споменава за нерешената досега загадка, която мъчи човечеството. Около две години са необходими на нашето момче да направи чертежи и да намери доказателства за решението.

Ученикът показва резултатите от проекта първо на учителите си, след което печели и световно признание и специална награда в Европейското състезание за млади учени в конкуренция с 85 проекта от цял свят.

Днес светът не спира да следи Радко, тъй като той променя математиката завинаги.

Източник: novini

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/26/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%8F-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE/

Върховната рада не контролира Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските медии продължават да следят събитията в Украйна с тревога и мрачни прогнози

Парламентът – Върховната рада, получи една неконтролируема страна, а руският бизнес и капитал в Украйна са застрашени, пише „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си. Вестникът напомня по-специално, че Москва отзова своя посланик от Киев.

Украинската опозиция стана победител в конфликта с екипа на сваления президент Виктор Янукович, но вече събра недоволство с действията си в страната. Западна и Централна Украйна се канят да влияят активно на политиците, получили властта, а Източна и Южна изчакват, готвят се за защита и се надяват Русия да им помогне.

От друга страна, украинците в западните и централните региони, въстанали срещу екипа на Янукович, са възмутени, че бившата опозиция, търсейки кадри, разбърква все същото тесте, без да се интересува от хорското мнение. Мнозина жители на Изтока и Юга изобщо не признават победителите за законна власт. Икономическата криза може да стане нов повод за социална експлозия в страната, прогнозира „Независимая газета“.
Според цитирани украински икономисти ситуацията ще се стабилизира с назначаването на нов кабинет, който би огласил план за реформи и съумял да привлече пари. Възстановяването на украинската икономика ще е добра перспектива за руския бизнес.

Има обаче политически рискове заради възможността да се влошат отношенията на Украйна с Русия, предупреждават те. Връзките между Киев и Москва ще се нормализират, тъй като никоя от страните не желае изостряне и нови кризи, неизгодни и за двете, коментира украинският експерт Володимир Горбач. Според него руският посланик е отзован, за да бъде сменен с по-опитен дипломат, способен да засили позициите на Русия в Украйна.

В Киев се засилват опасенията, че Русия може да изпрати войски в Южна и Източна Украйна, „за да защити правата и интересите“ на местните хора от руски произход, пише в друг материал „Независимая газета“. Става дума главно за Крим. Изданието твърди например, че руските части на полуострова са поставени в повишена бойна готовност.

Микола Ривенко от партията „Руски блок“ заявява пред вестника, че постове с бронетранспортьори – вероятно на
вътрешните войски, запречват пътища, водещи към Крим, не допускат там коли от други области, проверяват документите на всички и ограничават влизането на хора от други области, най-вече от Западна Украйна. Ако властта в Украйна бъде поета от националисти, те може да поискат денонсиране на споразуменията за базиране на руския Черноморски флот в Крим, смята бившият му командващ адмирал Владимир Комоедов, днес председател на комисията по отбраната в Държавната дума.

Засега обаче „в Киев няма легитимна власт. Наближава „крайно жестока икономическа криза“ и „само безумци сега биха повдигнали там въпроса (. . .), а и Москва ще реагира „по съответния начин“, забелязва Комоедов. Москва разполага с икономически лостове и те ще са ефикасни, дори ако в Киев управлява прозападно правителство, добавя друг руски адмирал – Игор Касатонов: „Грубо казано, за Украйна ще е крайно неизгодно да пъди Черноморския флот“.

С излъчване на кандидати за висшия пост днес в Украйна стартира предизборната надпревара за предсрочния президентски вот на 25 май, пише „Новие известия“.
Основният въпрос, разискван вчера от киевския парламент, бе “откъде да вземе пари за гласуването и как максимално да намали разходите за избори. Фракционният лидер на партията “Баткившчина“ Арсений Яценюк заяви, че държавната хазна е разграбена, а Украйна е близо до фалит. Актуални оставаха и въпросите къде са Виктор Янукович, а също тъй генералният прокурор и бившият вътрешен министър, обвинен, че пряко е ръководел кървавите побоища в центъра на Киев“, обобщава вестникът положението в страната.

Янукович е обявен за издирване във връзка с дело за масови убийства на мирни граждани. Неизвестно остава и къде се намират олигарси, близки до бившия президент – синът му Олександър и Сергий Курченко, собственик на енергиен концерн. Експерти очакват нова подялба на техните активи, пише „РБК дейли“. Бизнесизданието изрежда и други украински бизнесмени, споменавани като близки до Янукович. Изброява и компании, влизащи в империята на сина му Олександър според сп. „Forbes Украина“, изчислило, че активите на Янукович младши струват общо 510 милиона долара.

По данни на сп. „Кореспондент“ Сергий Курченко е натрупал 2,4 милиарда долара, но самият той признава 400 милиона. Друго украинско издание – Hubs, съобщи, че от енергийния му концерн се извозват документи и техника, а други книжа се унищожават. Синът и съпругата на бившия президент са напуснали имението си в Донецк, все още охранявано от въоръжени. В неделя неизвестни се опитаха да подпалят киевската къща на Олександър Янукович, припомня „РБК дейли“.

Основната заплаха за Украйна е дефолт. Съответно Върховната рада „трябва да поеме отговорността и незабавно, за броени дни да върне заграбеното в хазната“, освен това „да проследи всички извозени капитали до копейка и да започне процедури за незабавното им връщане на украинците“, цитира вестникът вчерашно изявление на Сергий Каплин, секретар на парламентарната комисия по националната сигурност и отбраната.

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/26/%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD/

Златен финал на Зимните олимпийски игри

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/26/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%B3/

Страшен съд в черна дупка

© NASA/JPL-Caltech

© NASA/JPL-Caltech

Какво ще се случи, ако черна дупка внезапно премине през Слънчевата система? Колко вероятно е това? Какво ще видим, ако се озовем в недрата на тъмното чудовище?

Черните дупки продължават да са едно от най-плашещите явления в Космоса. Гравитацията им е толкова чудовищна, че изкривява пространството и времето до неузнаваемост.

По неволя си задаваш въпроса: какво може да се случи, ако подобно чудовище изведнъж се появи или прелети до нашата Слънчева система?

За да се отговори на този въпрос, следва преди всичко да се изяснят редица други. На какво разстояние ще се появи тя? Откъде ще се вземе? Колко масивна ще се окаже черната дупка?

Да започнем с това, че от нашето Слънце не очакваме подобни пакости. За гравитационен колапс звездата трябва да е поне няколко пъти по-масивна от нашата. В съседство из нашата галактика такива звезди също няма и не се предвиждат. Най-близо до нас са червените гиганти, които са с маса от 8 до 60 слънчеви.

В резултат имаме две възможности. Първата е черна дупка спонтанно да възникне в съседство. Може да се успокоят хората, опасяващи се от адронни колайдери, малки и големи – такава опасност не ни заплашва.

Но ето че втората е по-реална. През 2000 година астрофизиците потвърдиха съществуването на черни дупки, странстващи във Вселената. И все пак вероятността за преминаването на една от тях през Слънчевата система е изключително малка. Струва си обаче тя да се разгледа.

Как черните дупки изкривяват пространство-времето

На голямо разстояние черната дупка се държи като обект с голяма маса, тоест подчинява се на законите на класическата механика и закона за всемирното привличане на Нютон. Фактически невъзможно е да отличим по поведение синьо джудже с маса 265 слънчеви от черна дупка със същата маса.

Но стига да се приближим към тъмното чудовище, и в действие влиза общата теория на относителността на Айнщайн, според която силата на гравитацията е способна да изкриви пространство-времето, особено ако става дума за черна дупка.

Приближавайки се към масивната бездна със звездолет, вие ще забележите, че колкото по-близка става черната дупка, толкова повече натоварване изпитват двигателите на кораба, опитвайки се да се задържат на кръгова орбита.

Настъпва момент, когато вече нищо не може да задържи неумолимото ви потапяне по спирала зад хоризонта на събитията на черната дупка. Оттам дори светлината не е в състояние да се измъкне.

Вие ще се озовете в черната дупка на път към сингулярността, ядрото на безкрайно изкривеното пространство-време, в което престават да действат известните ни закони на физиката.

В процеса на приближаване към черното чудовище времето започва да се забавя. За вас впрочем нищо няма да се промени, но за наблюдателя отвън времето около вашия кораб ще започне да тече подобно на сироп. Когато се озовете на хоризонта на събитията, отвън ще изглежда, че сте застинали неподвижно. Тъй като светлината не е способна да напусне черната дупка, това ще бъде последното, което ще разберат за вас.

Приближаване на черна дупка

Да си представим, че невероятното се е случило. Масивна черна дупка извън пределите на нашата галактика се е озовала близо до сръхнова, която е изхвърлила гиганта в наша посока.

Как ще разберем за това?

Ами никак. Или поне докато черната дупка не започне да взаимодейства с някой видим обект. Затова, вместо да търсим черен косъм върху черен килим, нека да помислим как да определим приближаването на гиганта.

Първо, материята, попадаща под въздействието на черната дупка, изпуска потоци частици, които може да стигнат до нас.

Второ, изкривяването на пространството около черната дупка също може да бъде забелязано от земляните. Гравитационната леща, предсказана от общата теория на относителността, нееднократно е отбелязвана от астрономите близо до масивни обекти – галактики, черни дупки и т.н.

И все пак, дори при идеални обстоятелства ще бъде трудно да се забележи приближаването на черното чудовище.

Накрая, черната дупка може да окаже гравитационно въздействие върху небесни обекти – планети, звезди, астероиди и комети. Така стигаме до първоначалния въпрос – на какво разстояние от Слънчевата система ще премине нашата хипотетична черна звезда?

Страшният съд

Ясно е – колкото по-близо, толкова по-зле за нас. Представете си врабче, което прелита през паяжина между клоните на дърветата. Близкото съседство с това чудовище може да промени всяка планетна орбита и да извади цялата Слънчева система от нейния път.

Ако гравитацията на черната дупка приближи нашата орбита към Слънцето или обратното – отдалечи я от него, първо ще настъпят чудовищни изменения на климата, невиждани по величина цунами, тайфуни и земетресения. Впрочем лесно можем да си представим какво ни очаква извън комфортната ни зона на обитаемост – изпепелен адски свят като Венера или ледено кълбо като Юпитеровата луна Европа.

В най-лошия случай преминаването на черна дупка близо до нас може да ни запрати директно в ядрото на Слънцето или да ни изхвърли от Слънчевата система в студения космически ад.

Както меко се изразява известният астрофизик Нийл Деграс Тайсън: „Денят, когато черна дупка реши да нанесе визита на Слънчевата система, ще се окаже доста печален.“

Пътешествие в черна дупка

А сега да си представим, че нашата гостенка се е оказала не просто черна дупка, а свръхмасивно чудовище, с хоризонт на събитията, превишаващ пет пъти цялата Слънчева система. Естествено, такъв гигант ще ни погълне заедно със Слънцето и всичките му планети, както бяла акула – риба тон.

Но ще успеем ли поне да надникнем във вътрешността на черното чудовище? Да допуснем, че сме създали силово поле, което ще защити нашата планета от външно въздействие, включително и от чудовищната гравитация с милиони G. Земята по спираловидна орбита се снижава към хоризонта на събитията на неканения посетител.

В случая с гигантска черна дупка с маса пет милиона слънчеви, например като Стрелец А* в центъра на нашата галактика, ще имаме около 16 секунди за спускане след пресичането на хоризонта на събитията, докато не достигнем сингурлярност.

По време на това пътешествие ще можем да видим звезди – тъй като светлината от тях прониква и в черните дупки, но изкривеното пространство време ще я промени до неузнаваемост. Ще ни се струва, сякаш гледаме през окуляра на невъобразим калейдоскоп.

Всъщност ситуацията със свръхмасивните черни дупки не е толкова печална и е за предпочитане пред черните дупки със слънчева маса. Според една теория, попадайки в свръхмасивната черна дупка, накрая ще стигнем до такова място, където ще можем да виждаме цялата история – от Големия взрив до далечното бъдеще едновременно.

Източник: http://megavselena.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/26/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%8A%D0%B4-%D0%B2-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0/

ЕС и Бразилия борят шпионажа с подводен кабел

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

На срещата на върха ЕС-Бразилия в Брюксел президентът Дилма Русеф каза късно вчера, че проектът на стойност 185 млн. долара е основен елемент от усилията да се гарантира неутралността на интернет

Бразилия и Европейския съюз се договориха да прокарат подводен комуникационен кабел от Лисабон до бразилското пристанище Форталеза, за да попречат на САЩ да ги шпионира.

На срещата на върха ЕС-Бразилия в Брюксел президентът Дилма Русеф каза късно вчера, че проектът на стойност 185 млн. долара е основен елемент от усилията да се гарантира неутралността на интернет, което според нея ще защити бразилския интернет трафик от американско следене.

В момента Бразилия е зависима от американски подводни кабели през Атлантическия океан за почти всичките си комуникации с Европа.

Неотдавна бившият американски агент Едуард Сноудън направи скандални разкрития как Вашингтон е шпионирал най-голямата латиноамериканска страна. След като стана известно, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла имейла и телефона на Дилма Русеф, тя отложи в знак на протест официалното си посещение в САЩ.

„Ние трябва да зачитаме правото на личен живот, човешките права и суверенитета на страните. Не искаме бизнесът да бъде шпиониран“, каза Русеф на обща пресконференция с председателите на Европейската комисия Жозе Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Лидерите на ЕС се отнасят с разбиране към бразилското искане след разкритията на Сноудън, че германският канцлер Ангела Меркел и някои европейски институции също са били подслушвани от АНС.

Брюксел заплашва да замрази споразуменията между ЕС и САЩ за предаване на данни, ако Вашингтон не гарантира защитата на личните данни на европейските граждани. Според бразилските планове трансокеанският подводен оптичен кабел между Лисабон и Форталеза може да бъде готов още идната година чрез смесено дружество на бразилските телеком оператори Телебраз и испанската компания ИслаЛинк събмарин кейбълс.

Споразумението за подводния кабел се смята за голям успех на фона на затегналите се преговори между Бразилия и ЕС за дългоочакваното споразумение за свободна търговия, които отново бяха отложени. ЕС обаче си остава най-големият чуждестранен инвеститор в Бразилия.

Източник: http://temadaily.bg/

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/26/%D0%B5%D1%81-%D0%B8-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82-%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B6%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5/