Месечни архиви: януари 2014

Комплектът „Ратник” – екипировката на „войника на бъдещето“

При поръчката за държавната отбрана ще бъдат закупени няколко десетки хиляди нови комплекти за сухопътните войски. Особено внимание в екипировката ще бъде отделено на надеждната защита на войника на бойното поле. Бронежилетката защитава от стрелково оръжие, включително и бронебойно, а гащеризонът може да издържат на удари от парчета от гранати и снаряди.

Какво оръжие ще влезе в комплекта, още не е известено. Въпреки това, експертите смятат, че най-голям шанс има автомат Калашников от пето поколение A -12, изпитанията на който ще завършат тази пролет. AK-12 се отличава с универсалност, удобен е за използване и има значително по-малък откат, което повишава точността. Освен това, различните поделения ще използват оръжието, което им е необходимо. Моторизираната пехота може да бъде въоръжена с един автомат, разузнавачите – с друг, а снайперистите – с пушка.

Особено внимание ще бъде отделено на средствата за комуникация, навигация и управление. Както показа въоръженият конфликт в Южна Осетия през 2008 г., именно тук в екипировката на руските военни се появиха недостатъци. Връзката между военнослужещите на бойното поле се осъщестяваше със значителни трудности. При „Ратник” тези проблеми трябва да бъдат решени, подчертава военният експерт Виктор Литовкин:

- Засега системата за връзка има значителни недостатъци. Това показаха, всички учения, включително и миналата година. С навигационните средства ситуацията е малко по-добре . Руските производители на комуникационни средства има какво да предложат на военните, но тази техника трябва да бъде лека, да издържа на всички изпитания от кал, студ, топлина и вода, а комуникацията трябва да бъде устойчива.

В състава на „Ратник” влиза комплексът „Стрелец”, който включва средства за връзка, указания, информация и идентифициране. „Стрелец” осигурява връзка не само между отделните бойци по време на операцията, а също така и с командния център

Теглото на „Ратник” е 20 килограма, което е с 6 кг по-малко, отколкото френския му аналог „Felin”. В създаването на екипировката на „войника на бъдещето “ са участвали десетки руски отбранителни предприятия и изследователски центрове. Така че, „Ратник” е въплъщение на съвременните научно- технически идеи и иновационни решения с използването на най-новите материали.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/30/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82-%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD/

(фалшивите) Герои с висок рейтинг

(фалшивите) Герои с висок рейтингСоциологията, проучванията, класациите и изфабрикуваните им „резултати“ като аспект от социалния енженеринг и масова пропаганда

Успешния РR означава успешно манипулиране на обществото. Социолозите, професионалните „природозащитници“ и всякакви самопровъзгласени филантропи, „грижещи“ се за правата на хората са просто инструмент в политиката и геополитиката

Според едно от социологическите проучвания Росен Плевнелиев се радва на 60% одобрение от българските граждани, а според последния доклад на „Фрийдъм Хаус“ въпреки разкритията за глобалното подслушване, извършвано незаконно от американските служби САЩ не бележи спад в класацията на държавите по показател „лични свободи“ на гражданите…

Тези два „резултата“ будят огромно съмнение относно начина, по който са достигнати. Как се провежда „социологическо проучване“ – звъним на близките си и на още 20-30 души и изнасяме „резултат по поръчка“ на партията, за която работим ли? Това се нарича „стъкмистика“.Ще посмеят ли въпреки, че САЩ имат 16трл. долара външен дълг да намалят кредитния рейтинг на страната? Не. Ще развалят ли и без това разпадащият се образ на „империя на доброто“ на САЩ като понижат позицията й в някоя класация, разглеждаща  свободата на словото и свободите на гражданите, макар че се оказа, че администрацията на Барак Обама притиска журналисти и медии да поднасят манипулативни репортажи (това, всъщност, е отдавна установена практика в САЩ), а американските служби подслушват и следят масово собствените си и чуждестранни граждани незаконно?

Оказва се, че не само политиците използват подобни натъкмени „проучвания“, за да твърдят, че имат солидна обществена подкрепа, но и цели държави. Разбира се, ако сте САЩ, Русия, Франция или Китай. Ако сте България не можете да си го позволите – една грешна стъпка на местното правителство и лихварите веднага понижават кредитния рейтинг, резултатите от проучвания като горецитираното на „Фрийдъм Хаус“ веднага понижават позициите на страната. Защото, както за лъскане на нечие лустро, социологическите и останалите „проучвания“ могат да се използват и за черен Пи Ар срещу опонента. Получава се нещо като „Всички обичат Реймънд“, но кои са тези „всички“? Не си ти, не съм аз, не е съседа, не е свекървата. Явно просто не ги срещаме.

И след като никой вече дори не обръща внимание на подобни „резултати“ явно политическите лидери изпитват нуждата някой да твърди, че ние ги подкрепяме и същевременно не подкрепяме техните опоненти. Кому е нужно Мира Радева да обяснява надълго и на широко как мислят българите. Социолози, професионални протестиращи, про-руснаци, про-западняци…всичките са наши говорители. А никой не се наема просто да говори от свое име и да не приписва мненията си на целия народ. Или на цял свят.

Всичките тези люде, които медиите представят с име и фамилия и „титлата“ „филантроп“, „протестиращ“, „блогър“ и прочее са доста необикновенни екземпляри. Те не работят, не учат. Те са професионалисти и се хранят от „титлата“ си. Често се случва същите тези „блогъри“, „филантропи“ и „протестиращи“ (по цял ден всеки ден) да са обвързани с някоя фондация или организация, създадена от някоя голяма държава с единствената цел да се меси в политиката на малки държави като България. Те са основния инструмент за оказване на геополитическо влияние в „партньорски“ и недотам държави. И никой не вярва, че Джордж Сорос влага милиони в тях, американската държава също и то най-официално, за да „укрепват демокрацията“. Но не ги забраняваме, както ги забраниха в Русия наскоро. Това ще доведе до именно този спад в класациите за човешки и демократични права и натиск от техните държави-създателки.

А често се оказва, че подобни „правозащитни“ организации имат връзки дори с терористични такива. Както наскоро се оказа, че една известна правозащитна организация, действаща в цял свят и включително и у нас имала спонсор, който успоредно спонсорира и „Ал Кайда“. Демокрация по американски, брат.

 

Автор: Уго Чан

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/30/%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8-%D1%81-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA-%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3/

Вода от камък и слънчев вятър

Оливин, клинопироксен и анортит се оказали напълно подкодящи суровини за получаването на... вода. © NASA

Оливин, клинопироксен и анортит се оказали напълно подкодящи суровини за получаването на… вода.
© NASA

Водата в космическото пространство е много и става все повече – заради Слънцето.

Джон Брадли от Ливърморската национална лаборатория Лоурънс (САЩ) открил нов източник на вода в нашата Слънчева система и изглежда, далеч извън нейните предели. Лабораторни експерименти на екипа му показали, че слънчевият вятър съвсем реално може да създава вода директно от междупланетния прах.

Споменатият вятър представлява поток от високоскоростни частици, разпръсквани от нашето светило във всички посоки. Телата в системата постоянно се бомбардират от тези частици и малките тела от рода на прахови частици или метеороиди могат сериозно да пострадат от тях, получавайки своята порция „ветрова“ ерозия.

Задълбочено изучаване на образци лунен грунт в земни лаборатории от 90-те години показало, че такава ерозия в неговите силикати често води към отслабване на връзките, задържащи атомите водород и кислород в състава на повърхностните породи. Тогава възникнали предположения, че в резултат от такава бомбардировка от повърхността може да бъде извлечена вода.

Макар че при подобен „обстрел“ силикатите освобождават само един атом водород на един атом кислород, дефицитът на още един водороден атом помага да се преодолее слънчевият вятър, носещ със себе си атоми водород във вид на протони. Но опитите да се открие лабораторно потвърждение на съществуването на такъв механизъм давали смесени резултати. Подобни реакции протичат бавно и в лаборатория е много трудно да се открият техни следи за кратко време.

Екипът на Брадли използвал за тази цел спектроскопия на характерните загуби на енергия от електроните, включваща бомбардировката на образци с електронен лъч. При сблъсъка на електроните с изследваното вещество лъчът се отклонява с различни скорости, демонстрирайки колко много енергия е загубена от електроните при сблъсъците, което сочи с какви атоми е влязъл в контакт лъчът електрони.

В експериментите били използвани изходни минерали от три типа – оливин, клинопироксен и анортит. И трите са добре представени в Космоса, затова обстрелът им с частици водород и хелий възпроизвеждал реално протичащи процеси в Слънчевата система.

В образците, бомбардирани с водородни атоми, действително била откривана вода, но не и в изложените на хелий, което изключва алтернативни пътища за образуването на вода в провеждания опит.

Така учените получили убедително свидетелство за образуването на вода в Космоса от бомбардировката на слънчевия вятър. Това означава, че на планетите, астероидите или просто праховите частици от системи, които милиарди години последователно са подлагани на въздействието на вятъра, вероятно се е натрупало значително количество такава вода.

На полюсите и в кратерите на Луната и Меркурий тази вода може да е много, което е потвърдено от данните на редица сонди. Не по-малко важен е изводът, че водният лед, известен като най-разпространеното твърдо вещество във Вселената, трябва да се среща по целия обем на планетните системи, в центъра на които се намира звезда от главна последователност.

Казано с други думи, една от главните съставки, необходими за възникването и поддържането на живот, е разпространена повсеместно.

Източник: http://megavselena.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/30/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BA-%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B2%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80/

Унгария и Румъния вече започнаха да разделят Западна Украйна?

В унгарските и румънските медии се появиха публикации, които трудно могат да се разглеждат по друг начин, освен като създаване на пропагандна основа за разделяне на Украйна. Доколко реална е заплахата за целостта на страната? Мнение на професора от Централноевропейския университет в Будапеща Рубена Мнацаканян:

- В Закарпатието отдавна е установена унгароезична диаспора. Едно време Унгария издаваше на тези украински граждани паспорти на етнически унгарци. Техните притежатели спокойно идват в Унгария и работят там. В Закарпатието е създаден пълен цикъл на обучение на унгарски език – от детската градина до университета. Но как ще реагира официална Будапеща на това или онова развитие на ситуацията в Украйна е трудно да се каже.

Всичко ще зависи от това, до какво ниво на радикализация ще достигнат събитията. Ако се пролее кръв, всичко ще тръгне по югославския сценарий, и просто ще трябва да защитваш своите от физическо насилие – в този случай, може да се стигне до намеса на войските. Ако всичко Украйна се развива изцяло в политическо-икономическо русло, то подобен сценарий е изключен.

Известният словашки политолог и наблюдател на „Словашки народен вестник” Душан Керни смята, че разпадането на Украйна може да дестабилизира целия регион:

- Разпадането на Украйна от гледна точка на геополитиката ще създаде гигантски проблем със сериозни бъдещи последици. Словакия определено не се нуждае от това. Голяма част от населението на Западна Украйна са унгарци, които в случай на териториално разделяне, ще създадат на Словакия огромни проблеми. Ние никога не бихме приели такива „промени”.

Словакия е изключително заинтересована от стабилен съсед, от запазването на неговата цялост и национален суверенитет. Друго нещо е, че в Словакия съществува убеждение, че хода на украинската история днес определят не политиците, и не дори въстаналия народ, а олигарсите. От тяхната позиция в края на краищата ще зависи изхода на украинската драма.

Много ще зависи от старанието на Европейския съюз. Защото именно силното желание на ЕС по-бързо да обвърже Киев с двустранни споразумения послужи като катализатор на сегашната нестабилност в Украйна. А едно време Европейският съюз успя да изиграе положителна роля в източноевропейския регион, отбеляза политологът Николай Кавешников:

- Разбира се, голямата заслуга на Европейския съюз е, че цялата постсъветска Европа едно време не се превърна в зона на голям конфликт по югославски сценарий. ЕС не само отвори вратите си за страните от Източна Европа, но в същото време ги тласкаше да стабилизират отношенията си една с друга.

Сега, тази стабилизация е под заплаха. Националичният джин, пуснат в Украйна, очевидно не бърза да се върне обратно в бутилката.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/30/%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B0/

„Шеврон“ сменя Борисов с Бареков

Уесли Кларк

Уесли Кларк

Защо ген. Уесли Кларк дойде до България, за да присъства на учредяването на партията на Николай Бареков – „България без цензура“

Генерал Уесли Кларк бе главнокомандващ силите на НАТО и е пряк отговорник за незаконното бомбардиране на Сърбия. По време на незаконните бомбардировки САЩ намери удобен шанс да „изпробва“ всякакви бомби. В това число бяха използвани и уранови бомби.

Същия този генерал сега влезе в ролята на лобист на компанията „Шеврон“. Заради същата компания в Румъния се случва нещо ужасно – докато тече актаивна кампания за допускането „Шеврон“ да дупчи за шистов газ обикновенните граждани са подложени на зверска репресия,

има и смъртни случаи при потушаването на акциите срещу добивът на шистов газ. Какво обаче правеше Уесли Кларк на учредяването на „България без цензура“ ? Самото име на поредната партия и поредния „месия“ е забавно. Телевизията, чийто ръководител беше Бареков и е част от медийната империя на Делян Пеевски и неговата майка, докрая на мандата на ГЕРБ старателно се грижеше за неговия публичен образ. Стигна се дотам, че на изпроведяк от телевизията, Люба Кулезич намери сили да признае, че е получавала СМС-съобщения лично от Борисов с наставления. И този същия, Николай Бареков, кръщава партията си „България без цензура“. Акцентираме над присъствието на генерал Кларк. Очевидно освен посланика на САЩ „Шеврон“ отново си намериха лобист, който да „изтъква ползите“ от добива на шистов газ. За финал, конгресът завърши с „Вяра“ на Вапцаров. Пълен комплот. Да поканиш генерал Уесли Кларк и да рецитираш Вапцаров е не просто безвкусица, а подигравка.

Колегите от „Anonymous – Bulgaria“ направиха интересен коментар по темата в статия, озаглавена

Защо капитализма не може да има човешко лице?

Докато народа се занимава с телевизиониия театър на титаните – Бареков и Кулезич, премиера на Великобритания Джеймс Камерън заявява че намаляването на регулациите при добива на шистов газ е необходимо за „да премести бизнеса своето производство в Европа“!!!  Камерън: ЕС не трябва да пречи на добива на шистов газ

Какво всъщност се крие зад неговите думи – „От САЩ хората гонят добивните компаннии, все повече щати налагат ограничения, отделно там вече почти няма къде да се дупчи. Трябва да отидем на друго място, иначе фалираме. Европа става!“ Поради тази причина изказването на Джеймс Камерън е такова.

Истината е, че шистовия газ е десетки пъти по-скъп от конвенционалния, и след неговия добив от водата и от земята не остава нищо. /Само за един сондаж с фракинг отиват 22 милиона литра вода, която не може да е морска, защото солената вода разяжда желязото в тръбите, примерно язовир Искър ще стигне за месец – два/. А при дейноста фракинг самия водоносен хоризонт слиза много на дълбоко, или изчезва /за земетресенията, химикалите и отровената околна среда е пълно с информация в нета/. Това вече се случва в Тексас, Калифорния, Пенсилвания и т.н.

Защо трябва да обърнем внимание на тези изявления на Камерън? Защото лобистите на шистовия газ всеки момент дебнат да ударят. В Англия вече са постигнали своето /Това че успяха първо в Ангия – не е случайно. В Англия и Америка са ситуирани най-големите масонски ложи, там също е и сърцето на ционистките движения. Публична тайна е че президентите и премиерите на САЩ и Великобритания са членове на такива тайни общества, обществено достояние пък е че САЩ и Англия са едни от първите държави дали зелена светлина на шистовия газ/…Защо обаче започвам толкова от далече – защото един от международните гости на учередяването на „България без цензура” новата партия на Николай Бареков е Уесли Кларк – какво представлява той?

Бивш генерален секретар на НАТО – за периода 1997- 2000 година /точно по времето на бомбардировките в Сърбия/
Wesley Clark, lobby-st CHEVRON, la receptia de ieri de la Ambasada SUA la Bucuresti – Уесли Кларк е и един от най-големите и успешни лобисти на Шеврон в света. След визитата му в Румъния и успешната му работа за шистовия газ там, той идва на „гости” при Бареков, за учередяването на новата партия … Да припомним, че в Румъния Уесли Кларк стана съветник на Виктор Понта. На него се дължи коренната промяна в позицията на румънския премиер след встъпването му в дръжност.  Виктор Понта в предизборната си кампания, спечели защото се обяви против шистовия газ на всяка цена. Избраха го и след това смени коренно противоположно своето мнение. Десницата и левицата направиха коалиция в румънския парламент и политическата ситуация в Румъния, създадена не без помощта на г-н Кларк бетонира пътя на шистовия газ. Последва и пълно медийно затъмнение за протестите на румънския народ против шистовия газ. Защо правя аналогията с Понта – той смени мнението си на 180 градуса – подобно поведение също сме го виждали от Бареков! И то съвсем скоро – февруари 2013 година.

Защо пишем тазиш статия – за да напомним старата истина – „Едно куче научи ли се да яде грозде – няма да спре!” Както журналиста Бареков смени позицията си за тогавашния премиер Борисов, така можем да очакваме от него да смени и позицията на България за шистовия газ, ако влезне в политиката и както казва той – стане премиер и „вземе властта”. Още повече че такива „високопоставени хора” като г-н Кларк са му гости!  И сигурно вече им е обещал „да се отплати подобаващо за подкрепата”    Уесли Кларк става съветник на румънския премиер.

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/30/%D1%88%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%81-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2/

Членството в НАТО не е по джоба на България


Членството в НАТО не е по джоба на БългарияПрезидента Росен Плевнелиев  тъжно констатира, че България е „далеч от изпълняване на поетия ангажимент за членството си в НАТО“, тъй като държавата няма пари, с които да обезпечи армията и тя да покрива изискванията на алианса

Със всяка изминала година процента от Брутния Вътрешен Продукт (БВП), който България отделя за своята армия намалява, констатираха още от президенството. Изискванията на НАТО са България да отделя минимум 1,5% от своя БВП за армията.

Много анализатори с интерес наблюдават развитието на държавите от Източна Европа, присъединили се в НАТО след разпада на СССР. Те отчитат тяхното желание да преминат в Западният лагер, но отбелязват и скромните  възможности на въоръжените им сили, които не отговарят на НАТО-вските стандарти. За това държави като Полша и Румъния с охота приемат да дадат земята си за изграждането на американския противо-ракетен щит, фактически насочен срещу Русия. А това е нож с две остриета: от една страна те показват лоялността си към САЩ и НАТО и казват „Да, нямаме адекватна военна мощ, но сме готови да помогнем със всички възможно сили“, същевременно по този начин отправят пряко предизвикателство към Русия, която оказва натиск над тези държави да не приемат изграждането на ПРО щита на тяхна земя. В бъдеще тези държави може да се окажат мишена при евентуални конфликти, които никой не иска да се случват, но никой не може да гарантира, че те няма да избухнат.

Вчера президента Плевнелиев заяви в Сливен следното:

България е поела ангажимент в рамките на своето членство в НАТО, да отделя минимум 1,5% от БВП за армията. За съжаление, този процент, с всяка изминала година, отива надолу.

И все пак, България може да бъде полезна на НАТО – позволихме изграждането на американски бази у нас, за които американците не плащат нищо, а България се отказва от юридическото си право да преследва американски военни, в случай че те извършат престъпление. Дадохме процентно най-много жертви, след САЩ, от всички коалиционни сили в Ирак, пратихме контингент и в Афганистан. Съгласихме се, под натиска на Израел, да направим „обосновано предположение“, че иранската Хизбулах стои зад атентата в Бургас – обвинение, което израел отправи точно 25мин. след атентата в Сарафово, с което фактически ние отворихме пътя на Запада за война срещу Ливан.

И все пак поглъщането на България и другите държави от Източна Европа в ЕС и НАТО са чисто гео-политически съобразности на Западните сили. Най-големия принос на тези държави за Европа и Запада си остават големия ресурс от евтина работна ръка, широкото отваряне на местните пазари за корпоративния-монопол и др.

Членството на България в ЕС също е продиктувано от „преориентацията“ ни след 1989г., което историята ще отреди дали е било правилно, или грешно. Много експерти виждат вероятността слабостите на САЩ да се задълбочават в идните десетилетия, а Китай да измести САЩ като „супер сила номер едно“.

А и защо НАТО и Запада първо обезоръжи България, а след това я нарече и прие за свой „съюзник“? Каква изгода имат те от съюзник с такъв мизерен военен капацитет? И прав ли е Красимир Каракачанов, който наскоро заяви, че

„В НАТО няма по-жалка армия от българската“.

Широко изтъкваните „европейски пари“, които щяха да завалят за България и държавата да започне да догонва европейските държави също се оказаха мит. Дори само членския ни внос в ЕС, който годишно е 1% от БВП (600млн.лв.), ако бяха спестявани за тези 7 години, откакто сме в евро-съюза, щяха да бъдат 4млрд.лв.

Тоест, ако парите от членския ни внос в ЕС бяха спестени и вложени разумно щяхме да имаме много повече изгода от това да чакаме от евро-фондовете.

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/29/%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0/

Комплексът С-500: ефективно оръжие против крилати ракети

Руските военни разчитат на постъпване във войските на въздушно-космическата отбрана минимум на пет комплекса С-500 в рамките на държавната програма за въоръжения до 2020 година.

По своите бойни качества тази ЗРС значително ще превъзхожда стоящата на въоръжение система С-400 „Триумф” и чуждестранния й аналог – американската THAAD. По информация от открити източници, далечината на откриване на целта при С-500 ще бъде с 200 км. повече, отколкото при С-400, т.е. примерно около 800 км. Както съобщи по-рано главнокомандващият ВВС на Русия Виктор Бондарев, тази система ще може да решава задачи по унищожението на оперативно-тактически ракети, на ракети със средна далечина на действие, а също цели в близкия космос. Експертите изказват различни предположения за това, какви технически характеристики ще притежава този свръхмощен и тайнствен комплекс. Но всички са убедени, че С-500 рязко ща засили мощта на руската въздушно-космическа отбрана.

Най-новата ЗРС ще позволи да се решават задачи както на противоракетната отбрана, така и на противосамолетната, т.е. в рамките на една система да се обединява решението на две задачи.

В последно време в експертната общност много се говори за работи по създаването в редица страни на нови видове оръжие – хиперзвуково и кинетично. Известно е, че определени работи в това направление провеждат американците. Много експерти смятат, че военната програма за създаване на нови видове оръжия в космоса се реализират в САЩ с пълен ход. В този контекст е важно да се знае, дали комплексът С-500 ще може да се бори с новите видове оръжия. Ще може и твърде ефективно, смята военният експерт Михаил Ходорьонок:

- С-500 „Триумф-М” освен всичко друго, може да унищожава хиперзвукови крилати ракети, чиято крайцерска скорост достига до 5,500 км/ч. и повече. Такава задача не се решаваха от предишните поколение на ЗРС, а в тази система за първи път ще бъде реализирана.

При това е особено важно, конструкторите на системата максимално да изключат намесата на човека-оператор на всички етапи на откриването, работите преди изстрелването и в процеса на насочване на ракетите. Това предполага най-високо равнище на автоматизация в рамките на тази система.

Най-новите С-500, които са система от пето поколение, ще дадат възможност на Русия ефективно да отговаря на заплахи от въздушно-космическо нападение на вероятен противник. Според експерти, именно комплексът С-500 може да изиграе много важна роля в защитата на стратегическите ядрени сили на страната от внезапно нападение на балистични и крилати ракети на противника.

В конструкторското бюро „Алмаз-Антей”(компанията, която разработва комплекса) съобщиха, че С-500 ще започне да постъпва в руската армия през периода 2017-2018 години.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/29/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%8A%D1%82-%D1%81-500-%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8/

Русия и САЩ планират система за защита от метеорити

Снимка: Интернет

Снимка: Интернет

Още тази година ще започне формиране на Глобална мрежа от кризисни центрове

Падането миналата година на метеорита край Челябинск показа, че опасностите от космоса може да бъдат реални и не по-малко разрушителни, отколкото, например, крупните пожари или природни катаклизми. Това заявява днес във вестник „Росийская газета“ руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков.

„Затова съвместно с американските колеги планираме да създадем работна група, която да установи сътрудничество за създаване на системи за защита от метеорити и астероиди в социалните инфраструктури и сред населението.

Това ще е ново направление в дейността на Министерството на извънредните ситуации“, посочи Пучков.

Според него още тази година ще започне също така формиране на Глобална мрежа от кризисни центрове. „Възлагаме големи надежди на това предвид руското председателство на „Групата на Осемте“.

Вече сме разработили проект за „пътна карта“ за близките пет години , който планираме да осъществим съвместно с нашите партньори от международни структури на страните от „осморката“, посочи руският министър на извънредните ситуации.

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/29/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0/

Другият Холокост

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Стане ли дума за Холокоста, се споменава най-вече Аушвиц. За геноцида над евреите в бившия Съветски съюз се говори далеч по-малко. Предполага се, че в Приднестровието са загинали близо 400 000 евреи.

„Кое е по-страшно: да умреш в газовите камери на Аушвиц или да умреш от глад в Приднестровието?“ На този въпрос отговор няма, не бива и да има. Михаил не очаква и да го получи.

„Едното е било промишлен геноцид, а другото – див Холокост“, казва той. С Михаил, който е инженер, обикаляме из Черновци – град с 240 000 жители в украинската провинция, намиращ се на 25 км от границата с Румъния, в областта Буковина. Говорим за Холокоста, извършен в Черновци непосредствено след нападението на Германия срещу Съветския съюз на 22 юни 1941. По онова време евреите са най-голямата народностна група в града.

В местния Еврейски музей се срещаме с Йозеф Бурсуг, роден през 1931 и преживял това, което Михаил нарича „див Холокост“. „Моето семейство имаше късмет – не бяхме избити още в първите дни, не ни откриха в гетото и не ни арестуваха при проведените хайки“, разказва той.

Йозеф Бурсуг бил на десет години, когато германските и румънските войски окупирали родината му. Заедно с тях дошли и специалните отряди, които издирвали лидерите на еврейската общност. Както свидетелстват очевидци, румънски войници ходели от къща на къща и нападали безразборно деца, жени и възрастни хора. След няколко дни германските войски продължили нататък, румънците обаче останали в областта. Още в първите дни след избухването на войната там били разстреляни над 3000 евреи.

Холокостът в Приднестровието

По онова време Румъния е под фашистки режим начело с генерал Антонеску, на когото Хитлер предоставя района между реките Днестър и Буг – като благодарност за оказването на подкрепа в похода срещу Съветския съюз. Още през септември 1941 румънците започват да депортират евреите от областите Буковина и Бесарабия към новата си територия – Приднестровието.

„Хората от населените места в околността бяха изпращани пеша към Приднестровието, всички без изключение“, разказва Йозеф Бурсуг. И до днес не е известно колко са се удавили в Днестър, колко са били застреляни по пътя, колко от стигналите до Приднестровието са били избити на място. Предполага се, че броят на жертвите достига 400 000.

От експозицията на Еврейския музей в Черновци научаваме, че еврейската общност се е установила там през 19-ти век, че Черновци и Буковина са били малък рай за евреите. Докато през 1941 не настъпва кошмарът. Тогава само от непосредствените околности на градчето румънците са изпратили 100 000 евреи в Приднестровието.

А от запазените до днес свидетелства на очевидци става ясно какво са заварили хората на другия бряг на Днестър: разрушени градове, изоставени села и съсипани колхози, тъй като преди това на тази територия са се водили тежки сражения. „Румънците буквално са оставили хората да измрат – без подслон, без гориво, без дрехи“, разказва Йозеф Бурсуг. Имало е епидемии от дифтерия и тиф, хората в лагерите са били принудени да вършат тежка работа. Не са можели да печелят пари отникъде. Ежедневно са измирали стотици.

Загиналите са около 120 000

През есента на 1941 в Черновци били останали 50 000 евреи. Те били готови за най-лошото. На 11 октомври 1941 била издадена заповед всички евреи от града да се преместят в най-бедния му квартал, където можело да се приютят едва около 5 000 души. И който не намерил покрив над главата си, трябвало да нощува под открито небе.

Гетото обаче се оказало само временна спирка, тъй като два дни по-късно започнали депортациите. Говори се, че тогавашният кмет Траян Попович се обърнал към губернатора на Черновци с молбата да не депортира всички евреи, тъй като градът щял да остане без обущари, без шивачи и без монтьори.

И в крайна сметка било решено 15 000 от 50-те хиляди да не заминават. Специална комисия определяла кои занаятчии могат да останат със семействата си – на тях им били издавани специални разрешителни за престой. Именно така оцеляло и семейството на Йозеф Бурсуг.

Когато Вермахтът претърпява поражението при Сталинград, примката около врата на евреите постепенно започва да се отпуска. Депортациите са прекратени, преследванията намаляват. В началото на март 1944 в Приднестровието пристига Съветската армия.

„В Буковина и околностите ѝ е имало 150 000 евреи. По време на войната там са можели да останат 15 000. От депортираните в Приднестровието са се завърнали 10 000, т.е. загиналите са близо 120 000 души“, изчислява Йозеф Бурсуг. Никой обаче не разполага с точни цифри, а историите на жертвите и на оцелелите не се разказват често.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/29/%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82/

Лъжите на Капитализма и диктата на малцинствата

Лъжите на Капитализма и диктата на малцинстватаНаскоро в книга, издадена от Encyclopædia Britannica, прочетох следното – „Поп-културата превърна САЩ в единствената световна суперсила, нейното влияние дори събори Берлинската стена“. И практически, в това няма никаква лъжа и никакво преувеличение.

Но поп-културата и изфабрикуваните и рекламирани от нея „ценности“, които бяха наложени над днешна Европа са само част от най-мощната пропагандна машина, съществувала някога и за каквато не би дръзнал да мечтае и най-големия диктатор. Първо, ако разгледаме диктаторите на новото време ние ще видим, че повечето са неособено образовани, макар и някои от тях да са се „самообразовали“ по своему, хора идващи от ниските слоеве и чрез волята и амбициите си придобили едноличната власт в държавите си. Докато в „демократичните общества“ управляващия елит е малцинството, привилегировано, добре образовано, идващо от най-горните му слоеве. За това и разликата в методиката на управление е много различна, но все пак целта е една и съща: тотален контрол и власт.

Просто казано -

„Това, което за диктатора е пръчката, за демократа е пропагандата“

Времето показа, че инструментариума на олигархичната демокрация е много по-ефективен, защото той дава лъжливото чувство на народа, че е свободен. Но неговата свобода представлява най-съществено да избере кой да го управлява, което само по себе си е робско, все едно крепостника да имаше правото да избира господаря си, след което неговата роля е да предостави тази власт и сляпо да се довери на избраника си. Проблема идва от това, че изборите са само фиктивно избиране на властта, защото всяка държава има своята олигархия, която независимо от смяната на управляващите си остава най-голямата сила, която реално упражнява властта в нея.

Олигархията притежава инструментите, с които подчинява всички, дори политиците: Власт, пари, медии. Всичко това е достатъчно, за да можеш да назначаваш цели кабинети, да унищожиш за 24ч. неудобни политици и същевременно да фабрикуваш и моделираш общественото мнение в посоката, която ти е нужна. В необуздания и върл капитализъм, който господства днес изниква спора какво всъщност предоставя той:

- свобода на индивида да забогатее, да осигури добър живот за себе си и близките си;

или

- диктат на наследствено богатите и паразитиращи над останалите хора, обирайки плодовете на техния труд;

Практически и двете са верни, но първото е по-скоро изключение. Защо? Идва презирания от капиталистите (разбирай вторите) възглед, че всеки трябва да има равен шанс и старт в живота си и посредством своите собствени качества, талант и трудолюбие да постигне своята цел да живее добре. Но какъв равен шанс има едно момче, идващо да не кажем от най-бедната, но от Средната класа, което трябва да се грижи за родителите си, да им осигури дом, тъй като 70-80хил.евро са непосилна сума за семейството му и то най-вероятно ще продължи да изплаща ипотечния кредит и след тяхната смърт с това момче, което е имало щастието да се роди в семейството на богат банкер и което няма никакви подобни грижи, освен да се чуди как да похарчи парите си. Идва нещо по-съществено: Момчето от средната класа няма възможностите да се образова на Запад и това тотално отрежда неговата роля в обществото, управлявано от бащите на момчетата като второто – той няма място в елита, той ще е поредния роб. Да не говорим, че колкото и да парадират капиталистите съзнателно унищожиха средната класа, с  което окончателно издълбаха бездната между себе си и останалите, гарантираха наследствената си власт и богатства и се окопаха добре, тъй че обикновен човек да не може да се добере дори до чиновническа служба в държавата без тяхното разрешение.

Но, за да не представлява народа заплаха в демократичното общество властващата олигархия има средствата, които да й гарантират спокойствие. Някои от тях са: пропагандата (медии,радио,образование), силовите ведомства и службите, които имат 24/7 готовност да „неутрализират“ всеки опасен елемент в обществото, който застрашава спокойствието на властващата олигархия, власт над синдикатите и контрол и създаване на огромна мрежа от „неправителствени“ организации, които практически саботират всяка борба на обикновенните граждани и много др.

Днес ежедневно от телевизора ни размахват пръст: „Българите не са достатъчно толерантни, българите са ксенофоби и расисти“. Странно, като наполовина „чужд“ никога не съм имал проблеми в България. Интересното е, че сродни проблеми винаги изтъкват да имат обичайните заподозрени – циганите, които към 2050г. се очертава да бъдат мнозинството в тази държава. Те не работят, не се образоват, източват социалната система и докато го правят ронят крокодилски сълзи, че всеки ги угнетявал, защото били цигани.

Това е поредния пример, че в капиталистическия строй малцинствата (олигархични, етнически, сексуални) доминират и паразитират на гърба на мнозинството!

С идеята за „мирно съжителство“ подопечните медии фабрикуват настроението, че трябва да сме толерантни към циганите и да не обръщаме внимание, че не плащат данъци и сметки, не работят и паразитират над обществото, източвайки социалната система, която е създадена с неговия труд.

Същото правят и най-големите капиталисти и олигарси, реално управляващи държавите, докато разграбват плодовете от труда на хората смазват всяка съпротива срещу това с активна пропаганда, най-често обвиняваща противника, че е едва ли не последовател на Мао или Сталин, който застрашава прекрасното право на всеки човек от народа да има частна собственост и да развива бизнес. А кой всъщност е такъв? Май този, който унищожава средната класа, за да има само „Бедни и Богати“, лишава от достъп до добро образование колкото се може повече хора, печели милиони и същевременно не плаща редовно на работниците с чийто труд той е стигнал до тези печалби и прочее.

Днес ти казват: „Не може да си европеец, а да не приемаш гей-браковете“. Утре ти казват: „Трябва да си още по-толерантен, след като една майка е съгласна да спи със сина си, ти защо искаш това да е забранено?“ 

Същевременно американската поп-култура обезличи нациите на цяла Европа, превърна държавите в евтини бардаци на законна проституция и дрога, мултикултурата обезличи народите и даде огромна власт и привилегии на всяко едно малцинство над местните. Идеята „разделяй и владей“ никога не е била толкова широко осъществена от една държава над толкова много народи. Вътрешното разделение между хората е много важно. За това, колкото повече и шарени партии има, толкова по-добре.

Световната Американизация и съпътстващият я върл капитализъм са най-голямото зло на 21век.

Автор: Уго Чан

Източник: http://alterinformation.wordpress.com

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/29/%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BB/