Месечни архиви: октомври 2013

РВСН изстреляха ракети “Топол” и “Воевода” при внезапна проверка

1На 30.10.2013 беше проведена внезапна проверка и учения на силите за ядрено възпиране, въздушно-космическата отбрана, флота и далечната авиация. Все пускове преминаха нормално.

МОСКВА, 30 октомври — РИА Новости. Бойните разчети на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) по време на внезапна проверка и учения на силите за ядрено възпиране, провеждани под ръководството на президента на РФ — Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на РФ Владимир Путина, изстреляха в сряда две междуконтинентални балистични ракети.

“Бойните разчети на Ракетните войски със стратегическо назначения изпълниха пускове на междуконтинентални балистични ракети (МБР) РС-12М “Топол” от космодрума Плесецк и МБР РС-20В “Воевода” от позиционния район “Домбаровски” (източната част на Оренбургска област). Двете ракети поразиха условните цели на полигон Кура (полуостров Камчатка) със зададената точност”, — се казва в съобщението на управление “Пресслужба  и информация” на Министерството на отбраната на РФ.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/10/31/%D1%80%D0%B2%D1%81%D0%BD-%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB-%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D0%BE/

Русия проведе мащабни учебни пускове на балистични ракети

1Атомните подводници “Брянск” и “Свети Георги Победоносец” изпълниха пускове на балистични ракети от  акваториите на Баренцово и Охотско море.

Две междуконтинентални балистични ракети стартираха от  земята: “Топол” с космодрума Плесецк, а “Воевода” от позиционния района “Домбаровски”, чкойто се намира в Оренбургска област. За това съобщава Министерството на отбраната.

Освен това са изпълнени пускове на четири оперативно-тактически ракети “Искандер” и “Точка-У” от съединенията на ракетните войски и артилерията на  Централния и Южния военни окръзи.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/10/31/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

Путин оглави списъка на най- влиятелните хора в света според Forbes

1Президентът на Русия Владимир Путин оглави списъка на най-влиятелните хора на света, който ежегодно се публикува от списание Forbes.

В новото издание рейтингът на Путин се повиши в сравнение с 2012 година с два реда, като измести от върха  президента на САЩ Барак Обама. Третото място зае китайският лидер Си Цзинпин.

В списъка влезнаха всичко четирима руснаци. По-конкретно на 53-о място е поставен премиер-министърът на Русия Дмитрий Медведев, 60-о място зае ръководителят на “Роснефт” Игор Сечин, а 63-о — предприемачът Алишер Усманов

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/10/31/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8/

ЕвроПРО спира развитието на отношенията на Русия със САЩ и НАТО

1Експерт: След време ще стане още по-лошо…

На  28 октомври в Румъния се проведе официална церемония за началото на строителството на един  комплекс, влизащ в системата за противоракетна отбрана на САЩ (ЕвроПРО).

Елементите на американската система за ПРО ще бъдат разположени на територията на румънската база на военновъздушните  сили “Девеселу” в южната част на страната. Очаква се там да бъде разположен американски многоцелев зенитно-ракетен комплекс Aegis, снабден с  ракети-прехващачи Standard missile-3 (SM-3). Според графика за строителството, обектът ще бъде въведен в експлоатация през 2015 година. По предварителни данни стойността на комплекса е 134 милиона долара.

В церемонията за началото на строителството взеха  участие заместник министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Джеймс Милър, президентът на Румъния Траян Бъсеску, министърът на отбраната на страната Мирча Душа, както и официални лица от САЩ и НАТО.

Коментирайки строителството на базата за ПРО в Девеселу, Джеймс Милър призова гражданите на Румъния да се гордеят, че страната е станала част от противоракетната отбрана. От своя страна румънският президент подчерта, че чак сега Румъния “наистина стана пълноценна част от структурите на НАТО”. “Сега аз чувствам, че дългът е изпълнен”, – заяви Траян Бъсеску.

За “дълга” пред страната и “дружбата” с НАТО се изказа също и министърът на отбраната на Румъния Мирча Душа, който в изказването си подчерта, че “строителството на  базата започва, въпреки липсата на взаимно разбирателство по този въпрос с Русия”.

Действително, плановете на Вашингтон за развръщане на система за ПРО на европейска територия в непосредствена близост от руските граници, независимо от изказванията за нейната ненасоченост против РФ, не могат да не предизвикват раздразнение в Москва. Нещо повече, този въпрос беше и ще си  остане препъни камък в отношенията на двете страни.

През 2010 година ръководствата на Русия и НАТО се договориха за сътрудничество по проекта ЕвроПРО, обаче преговорите спряха поради отказа на САЩ да предоставят юридически гаранции за ненасочеността на  системата против силите за възпиране на РФ. Руската страна неведнъж  предприемаше опити да възобнови диалога, обаче Вашингтон продължава да игнорира исканията на Москва.

Русия е заинтересувана от укрепването на всички аспекти на стратегическата и регионалната стабилност, както и за неутрализиране на заплахите по политико-дипломатически път. Това заяви наскоро министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров.

“Ние сме готови за конструктивен диалог и съд САЩ, и с НАТО, отморени сме за търсене на компромис, но няма да се правим, че постоянните разговори, че нищо в тази  схема, по която  американците създават (ПРО), не трябва да се променя, и че всичко това не е против Русия, няма да се правим, че тези разговори могат да ни задоволят в някаква степен”, – каза Сергей Лавров.

Строителството на противоракетна система в Румъния представлява част от Европейския поетапен адаптивен подход (ЕПАП) за ПРО на САЩ. Първоначално в рамките на ЕПАП се планираше да бъде  създадена ЕвроПРО на 4 етапа. През първия етап в района на Средиземно море бяха разположени четири американски ескадрени миноносци “Aegis” с противоракети SM-3, както и един радар в Турция. През втория етап се предвижда разполагане на батареи от противоракети в Румъния през 2015 година, а през третия – в Полша към 2018 година. В резултат в Европа тя ще наброява общо 48 ракети-прехващачи плюс още 200–300 ракети-прехващачи с морско базиране.

Пентагонът планира да реализира след 2022 година нова дългосрочна противоракетна програма. Тя включва създаването до 2041 година групировка от 84 кораба на ВМС с противоракетни средства (а това ще бъдат 27 процента от целия корабен състав на американските военноморски сили към това време), което в още по-голяма степен ще увеличи степента на обхвата на противоракетните средства на САЩ в морските и сухопътните пространства.

Според Владимир Козин, главен съветник на директора на Руския институт за стратегически изследвания, създаването от Вашингтон на ешелонирана  противоракетна отбрана, която би направила ракетно-ядрените арсенали на всеки противника просто безполезни, представлява още един опит на САЩ да  изменят в тяхна полза текущата геополитическа обстановка. Затова Вашингтон по всякакъв начин избягва конструктивното разглеждане на въпроса за създаването на някакъв вид съвместна система за противоракетна отбрана.

“Системата за ПРО на САЩ представлява явна заплаха за отбранителните интереси на Русия. Затова в Москва смятат, че проблемът за ПРО следва да се решава както двустранно, така и многостранно на основата на принципите на равенството и еднаквата сигурност. Защо? Първо, защото тя представлява проблем, който спира  развитието на руско-американските и руско-натовските отношения. Второ, защото тя излиза извън техните рамки, като постепенно се превръща в глобален международен проблем, тъй като броят на държавите, имащи основа за  създаване на собствени ударно-бойни средства за ПРО, постепенно ще се увеличава. Още повече, че след едностранния отказ на Вашингтон от Договора за ПРО в понастоящем няма никакви международно-правни “възпирания и противотежести”, които по някакъв начин биха възпирали увеличаването и разполагането на противоракетни въоръжения на земното кълбо”, – каза експертът.

Липсата на регулиране на този проблем в двустранен и  многостранен план вече се отразява негативно на военностратегическия баланс в глобален мащаб, на регионалната и световната стратегическа стабилност като цяло. Н течение на времето това негативно въздействие може да се засили още повече. Особено когато броят на ракетите-прехващачи от системата за ПРО на САЩ и техните най-близки  партньори по НАТО превиши броя на стратегическите и тактическите  ядрени боеприпаси, съществуващи в Русия и КНР. Не може да не се забележи, че Вашингтон решително върви по този път.

Иля Панфилов

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/10/31/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

По време на внезапна проверка на въоръжените сили на Русия бяха изстреляни 4 ракети

1По време на внезапна проверка на силите за ядрено сдържане бяха изстреляни  четири оперативно-тактически ракети “Искандер” и “Точка-У”. За това съобщава РИА “Новости”, като се позовава на Министерството на отбраната.

Ракетите са унищожили учебни цели, намиращи се на разстояние над 100 км от стартовите позиции.

Още две стратегически ракети са били изстреляни от атомни подводници.

Внезапната проверка на силите за ядрено сдържане, въздушно-космическата отбрана, флота и далечната авиация на Русия беше извършена под ръководството на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Русия Владимир Путин.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/10/31/%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A/

Унищожители на химически оръжия взимат Нобел за мир

 На снимката: Щабквартирата на организацията в Хага  Снимка: ЕПА/БГНЕС

На снимката: Щабквартирата на организацията в Хага
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сред останалите лауреати са пакистанката Маляля Юсуфзай, конгоанският лекар Денис Мукведже и правозащитници от Русия и Беларус

Тазгодишната Нобелова награда за мир най-вероятно ще беше присъдена на Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW), съобщи норвежката обществена телевизия един час пред официалното обявяване на наградата. Съобщението беше написано на страницата на телевизията в интернет и се позовава на информация, с която тв каналът се е сдобил по незнайно какъв начин.

“При все че конфликтът в Сирия все още може да се нарече кървава баня, очертава се решение, засягащо химическите оръжия на страната”, посочва NRK на своя сайт в световната мрежа. “Нищо чудно Нобеловият комитет да сметне, че това заслужава Нобелова награда за мир”, допълва радиотелевизионната корпорация, обикновено добре информирана според АФП.

OPCW със седалище в Хага обединява практически всички държави по света; основната й мисия е да проверява унищожаването на всички съществуващи химически оръжия и да взема подходящи мерки за спиране на производството на такива оръжия, сочи информация от сайта на организацията.

Дейността й е твърде актуална, тъй като OPCW е натоварена от Съвета за сигурност да следи ликвидирането на мащабния химически арсенал на сирийския режим и на съответното оборудване, което трябва да стане до 30 юни 2014 г. Тези оръжия за масово унищожаване, които не правят разлика между военни и цивилни, според САЩ са били използвани на 21 август и са отнели живота най-малко на 1429 души. Опозицията и Западът обвиниха Дамаск, който отрече, но под натиск на Русия прие да унищожи химическия си арсенал.

Сред останалите вероятни лауреати се посочват младата пакистанска защитничка на женските права Маляля Юсуфзай, чиято възраст обаче (16 г.) може да намали шансовете й, и конгоанският лекар Денис Мукведже, подпомагащ изнасилени жени в източната част на Демократична република Конго. В Осло се споменават също имената на беларуския правозащитник Алес Беляцки, хвърлен в затвора от властите на страната си, и на руските правозащитнички Людмила Алексеева, Светлана Ганнушкина и Лиля Шибанова, допълва АФП.

Източник: http://pressadaily.bg


Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/10/12/%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B7%D0%B8%D0%BC/

Световният пазар за СПГ: уверен растеж

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/10/12/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B3-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B6/

Иран е като Северна Корея, умножена по 50

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-добре без споразумение, отколкото с лошо споразумение по ядрената програма на Техеран, смята израелският премиер

Липсата на споразумение по иранската ядрена програма между Техеран и великите сили е за предпочитане пред лошо споразумение. Това заявява израелският премиер Бенямин Нетаняху в коментар за предстоящите преговори по въпроса, публикуван в днешния на германския “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, предаде Франс прес.

“Едно лошо споразумение – това би било още по-зле от никакво споразумение”, казва Нетаняху в интервюто. Според него иранските преговарящи, които ще обсъждат темата с представители на Шесторката (петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) на 15 и 16 октомври в Женева, ще предложат само “козметични отстъпки”, засягащи техеранската ядрена програма, дала повод за подозрения, че може да осигури на Иран ядрено оръжие.

Нетаняху повтори искането си санкциите срещу Техеран да бъдат запазени и дори засилени.
“Санкциите запратиха Иран във въжетата в икономически план. Сега сме в дванайсетия рунд от този боксов мач и можем да нокаутираме иранската ядрена програма с мирни средства, като запазим санкциите и дори ги засилим”, каза той.

Израелският държавник напомни как подобно споразумение със Северна Корея в крайна сметка не доведе до нищо. “Навремето всички казваха, че това споразумение слага началото на нова ера. Година по-късно Северна Корея извърши първия си ядрен опит”, уточни той и добави, че това не бива да се повтори в случая с Иран.
“Иран е като Северна Корея, умножена по 50. Агресивен режим, всяващ ужас в цял свят”, отбеляза той.

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/10/12/%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-50/

Партия на протеста се въздига в Испания

Снимка: Getty Images / Guliver

Снимка: Getty Images / Guliver

Те обвиняват политическата система, че е недемократична и корумпирана. Обявяват се за безплатен обществен транспорт и дела в стил „Нюрнбергски процес” за испанските банкери. И вярват, че ще превземат стремително испанската политика.

Те са членове на партия „Партидо Х” – новата испанска политическа формация, която бе създадена миналата година от протестното движение на „възмутените”. Тази седмица те излязоха от сянката на анонимността в социалните медии, за да разкрият самоличността на своите представители и да изложат амбициите си, които включват битка с редица институционални и икономически проблеми.

„Намираме се в ситуация, в която демокрацията е прошарена от дупки, в самата система има пробойни”, казва Хоакин Пагола, говорител на партията. „Бяха взимани решения, които са в разрез с желанието на повечето испанци, и след като това засяга икономиката, въпросът е от извънредна важност”.

Във вторник вечерта партията направи първото си публично появяване с презентация в културния център в Мадрид и събитието бе излъчено и в други градове на Испания. Партията разчита изключително много на социалните мрежи, за да планира, да набира подкрепа и дори да събира финансиране – за презентацията например партията плати благодарение на малките дарения на своите поддръжници.

„Партидо Х” не принадлежи нито към левицата, нито към десницата, а по време на пресконференция в сряда нейните представители не казаха дали формацията ще излъчи кандидати за парламентарните избори през 2015 година. Въпреки това те заявиха, че дотогава партията може да има подкрепата на 3,5 милиона избиратели.

Заради акцентът върху гражданското участие политиките им са твърде неясни, а в следващите месеци към тях ще се присъединят още хора. Въпреки това, като основна тема на партията се очертава стягането на юздите на законодателите. „Нямаме никакъв контрол върху политиците си”, казва Симона Леви, представител на „Партидо Х”.

„Така че имаме мото – „Просто демокрация”. То представлява набор от правила, чрез които наистина ще можем да контролираме това, което правят политиците – като започнем от прозрачността на законите, която липсва в Испания, и свършим с редовните референдуми, които никакви ги няма”.

Партията наскоро направи голям удар, като си спечели подкрепата на финансовия разобличител Ерве Фалсиани. Друг техен влиятелен съюзник е Тарсо Хенро, бивш министър от правителството на предишния бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва, а сега губернатор на щата Риу Гранди ду Сул.

Но най-показателно за новата испанска партия е движението на възмутените, което се формира през 2011 година и бе предшественик на „Окупирай Уолстрийт”. Движението се появи като спонтанен отговор на испанската закостеняла двупартийна система и лошото управление на икономическата криза.

„Движението на възмутените бе исторически момент, нещо като Френската революция”, каза Леви пред репортерите вчера. „Ние сме деца на възмутените”.

„Досега никоя политическа партия не бе успяла да изрази гнева на възмутените”, казва Хуан Карлос Монедеро, политолог от Мадридския университет Комплутенсе. „Партидо Х” е партия, изградена от млади хора и професионалисти, които участват активно в социалните мрежи и които по някакъв начин изразяват това разочарование, макар и само от един ъгъл”, обобщава той.

Айриш таймс

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/10/12/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%B2-%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

Прогноза: Сърбия фалира след 2 години

Автор: ПИК

Автор: ПИК

Сърбия ще банкрутира след две години, ако не приеме новите икономически мерки, които не са леки, предупреди министърът на финансите Лазар Кръстич, цитиран от сръбските агенции. Той каза, че от 2008 г. не са предприемани достатъчно смели политически и икономически мерки, за да се сложи ред в икономиката.

Министърът съобщи, че дефицитът в бюджета на Сърбия е 4,7 на сто, а според оценките на Международния валутен фонд (МВФ) стига и до осем процента. Според Кръстич икономическата и фискалната политика в Сърбия от 2008 г. е най-меко казано “безотговорна и непрозрачна”.

„От 2009 г. сме с хроничен дефицит и сме единствената страна в Европа, която не успя да го намали”, заявява Кръстич. Той посочва още, че 28 на сто от бюджета на Сърбия отиват за пенсии, а 27% – за заплати в държавния сектор.

Правителството не възнамерява да намалява пенсиите засега, пояснява сръбският финансов министър. Лазар Кръстич допълва обаче, че от 2014 г. заплатите в държавния сектор, които надхвърлят 60 000 динара (526 евро), ще бъдат намалени с 20 на сто и така ще са около 420 евро, а тези над 100 000 динара (880 евро) – с една четвърт и ще паднат до 700 евро, предаде Танюг.

На заседание на правителството Кръстич коментира, че това не е идеална мярка, но е справедлива, пред алтернативата всички заплати в държавния сектор да бъдат намалени. По думите му се очаква да бъдат спестени от 100 до 150 млн. евро (около 0,3% от БВП), което зависи от оценката за броя на работещите в държавния сектор и държавната администрация. Министърът изтъкна, че заплатите в държавния сектор са с 30 до 35 на сто по-високи от тези в частния сектор.

Лазар Кръстич обеща най-ниската ставка на ДДС да бъде увеличена от 8 на 10 на сто за продуктите, които не са от жизненоважно значение. Той каза, че ще се води борба със сивата икономика, ще бъдат въведени единни електронни образци, онлайн контрол на фискалните сметки, ще бъде засилен контролът на терена и ще се извърши основна реорганизация на данъчното управление.

С увеличаването на ДДС от 8 на 10% средната потребителска кошница, която сега е 65 000 динара, ще се увеличи с 450 динара, посочи министърът (общо около 570 евро). Той допълва, че с въвеждането на тези мерки годишно би трябвало да се осигурят около 200 млн. евро, докато още около 150 млн. евро ще бъдат осигурени чрез борбата със сивата икономика, контрабандата и нелегалната продажба на тютюневи изделия.

Източник: http://pik.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/10/12/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-2-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8/