Месечни архиви: септември 2013

Сирия – за достоверността на някои твърдения

SyriaДо преди дни скептиците твърдяха, че инспекторите на ООН няма да могат да продължат своята мисия в Сирия. Те ще бъдат разигравани от Асад по същия начин, както навремето процедираше Садам Хюсеин в Ирак. Това им даваше основание не само да оспорват инициативата на руския президент Владимир Путин (станала впоследствие руско-американско предложение за мирно разрешаване на кризата в Сирия), но открито да твърдят, че руснаците отвличат общественото внимание и печелят време за Асад.

Планът за инспекция и унищожаване на химическото оръжие на Сирия, предложен от руския президент по време на срещата на Г-20 в Санкт Петербург, не само стана най – коментираната новина, но беше определен от редица световни анализатори като „шах и мат“ за американския президент Барак Обама.Всеобщо бе мнението, че химическата атака в околностите на Дамаск през август, е предизвикателство срещу авторитета на Обама. С бездействието си американската администрация рискува да изпрати сигнал до страни като Иран, че не изпълнява заканите си, посочиха коментатори. Те припомниха, че Обама не е предприел някакви особени действия след като по-рано тази година Асад е използвал в ограничен мащаб химическо оръжие. Различни източници започнаха да твърдят, че се подготвя бърз военен удар срещу сирийски правителствени цели, но без мандат на ООН. Тогава американският държавен секретар Джон Кери се позова на разузнавателна информация, която според него убедително сочела, че виновник за химическата атака е правителството на Башар Асад и нарушаването на международните норми не може да остане без последици. Негово беше и твърдението, че сирийските власти умишлено бавят разследването на инспекторите на ООН, които не бяха допуснати до районите на атаката в предградията на Дамаск.

В публичната обрaботка на общественото мнение за предстоящите военни удари се включи и Ричард Хаас, президент на американския Съвет за международни отношения. Той отхвърли предложението на Русия ООН да одобри предстоящо нападение над Сирия. За пореден път Русия призова международната общност и САЩ към предпазливост относно Сирия, подчертавайки че последиците за страните от Близкия Изток и Северна Африка ще бъдат катастрофални след една военна намеса.

„Съветът за сигурност на ООН не е единствения пазител, който да казва кое е законно и кое е легитимно и както изтъкват мнозина, той беше заобиколен в случая с Косово”, заяви Хаас. Според него „легитимността за удар срещу Сирия може да дойде от „коалиция на желаещите“, съставена от отделни страни, които подкрепят ответни действия срещу Асад, за да се покаже, че използването на химическо оръжие за масово унищожаване няма да бъде търпяно.“

В своя план президентът Путин поставя на ключова позиция ролята на ООН и това не е случайно. Защото при аналогичните случаи в Ирак, Афганистан, Либия, решенията за военни действия не се взимаха от ООН и на практика омаловажаваха и обезсмисляха съществуването на Организацията на обединените нации. Но този план на практика развърза ръцете на дипломатите, отложи военния сблъсък и доведе до руско-американското споразумение, постигнато в от външните министри на двете страни в Женева.

Експертната мисия направи разследване в Сирия и констатира, че е използвано химическо оръжие в нощта срещу 21 август близа до Дамаск. Бил е употребен отровният газ зарин. Но инспекторите нямаха задача да посочат извършителите. И това позволи на редица страни да твърдят, използвайки косвени улики, че режимът на Асад е задушил повече от хиляда сирийски граждани с отровния газ зарин. Твърденията на руските дипломати, че химическата атака е дело на воюващата опозиция, не влизаха в схемата за отстраняването на Асад чрез военна интервенция.

Сега международният екип, ръководен от шведския професор Оке Селстрьом, вече е на сирийска територия, предаде Франс прес. Той ще проучи над десет сигнала за потенциално нападение с химически оръжия по време на продължаващия вече 30 месеца конфликт. Очаква се окончателният доклад с резултатите от проучването на всички предполагаеми случаи на химическа атака да бъде готов в края на месец октомври.

Критиците на плана обръщат внимание на техническите трудности, свързани с унищожаването на сирийските химически оръжия. Задачата е трудна, но не и невъзможна. Извършените миналия месец проверки показват, че е възможно да бъдат проверявани спорните райони. Бивши инспектори от ООН твърдят, че има начин една част от натрупаното химическо оръжие да бъде унищожено.

Съществуват предпоставки в Сирия да не бъдат осъществени военни действия. Поне докато екипите на ООН са там. А като се имат предвид мащабите на евентуална операция, би трябвало преди нея от страната да бъде евакуиран персоналът на различните международни организации, които все още работят там.

/по материали на Франс прес/

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/30/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80/

Първото преброяване на населението в Босна от 1991 насам

Босна и ХерцеговинаБосна и Херцеговина е готова за първото преброяване на населението от 1991 година насам, което ще бъде проведено от 19 000 преброители между 1 и 15 октомври, предаде местната информационна агенция „Хина”. 

Резултатите от се очаква да отразят точно социалната и икономическа картина за страната и промените в етническата структура след войната от 1992-1995 г.

Държавната статистическа агенция на Босна и Херцеговина отговаря за провеждането на преброяването, а нейният директор Зденко Милинович заяви, че всичко е вече подготвено. 

Преброяването ще бъде извършено в съответствие със закона, който бе приет от държавния парламент миналата година. Гражданите на Босна, които живеят в чужбина, могат да попълнят формуляри, публикувани в сайта на босненската статистическа агенция и да ги изпратят в Сараево.

Според преброяването през 1991 г. Босна е имала 4 377 033 жители, като тези на възраст между 25 и 29 години са били най-многобройни. Бошняците (босненските мюсюлмани) през 1991 г. са били 43,5%, сърбите – 31,2%, а хърватите – 17,4%. Преди разпадането на Република Югославия 275 000 жители на Босна се обявяваха за югославяни и бяха 5,6% от населението. 

Според оценките на статистическата агенция в страната в момента в Босна има 3,8 милиона жители, но етническият състав е трудно да се определи.

Според прогнозите обработването на данните от преброяването ще отнеме 18 месеца.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/30/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B2/

Семействата на терористите да плащат за щетите

Семействата на терористите да плащат за щетитеРуският президент предлага това да се отнася и до лицата, чийто живот, здраве и благополучие са скъпи на терориста

Президентът Владимир Путин внесе в Държавната Дума законопроект, с който предлага обезщетенията за нанесени от терористичен акт щети да са за сметка на родствениците на терориста или на “лица, чийто живот, здраве и благополучие са му скъпи”.

Законопроектът вече е изпратен за обсъждане в съответните комисии. “Роднините и близките на извършителя на терористичен акт ще плащат само при наличие на достатъчно основания да се предполага, че са получили пари и ценности в резултат на терористична дейност”.

Руският президент предлага също да се допълни Наказателния кодекс със серия нови квалификации за тероризъм в това число за преминато обучение с цел осъществяване на терористична дейност, а също за организиране на терористична група и за участие в нея.

Според запитани от в. “Комерсант” експерти практически е невъзможно да се докаже факта “обучение в тероризъм”.

РИА “Новости” уточнява, че сега щетите, причинени в резултат на терористичен акт, възстановява самият престъпник, а също и държавата съгласно закона за противодействие на тероризма.


 

Pressadaily/ Н.И.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/30/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82/

В САЩ Шпионирали фирми и бизнес организации

В САЩ Шпионирали фирми и бизнес организацииЦелта била да се проучат някои професионални и бизнес организации за нуждите на разузнаването, твърди “Ню Йорк таймс”

Вестник “Ню Йорк таймс” съобщи, че почти три години Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е записвала сведения, събирани, за да се създаде представа за социалните контакти на някои американски граждани”, предаде “Асошиейтед прес”.

Вестникът пише, че проследяването на социалните контакти позволява на правителството да идентифицира партньорите на някои американци, да определя къде те се намират в даден момент, с кого пътуват и друга лична информация. Изданието се позовава на документи, предоставени от бившия подизпълнител на НСА Едуард Сноудън.

Агенцията започнала да позволява да се прави анализ на телефонни обаждания и на данни за имейлите през ноември 2010 г., когато в агенцията били премахнати ограниченията върху подобни практики. Вестникът пише, че целта била да се проучат някои професионални и бизнес организации за нуждите на разузнаването в чужбина.

Данните, предоставени от Сноудън, показват, че АНС е в състояние да допълва данните, които получава от проследяване на комуникациите, с данни от публични, търговски или други източници, включително с банкови кодове, застрахователна информация, избирателни списъци, информация от джипиеси, регистри на имоти и неуточнена данъчна на информация.


 

Pressadaily/ Н.И.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/30/%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8-%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

Войната може да бъде избегната

Войната може да бъде избегната Американската политика по отношение на Близкия изток и Арабската пролет е много противоречива, подчерта експертът

“Засега изглежда, че войната се отлага. Надеждата, че войната може да бъде избегната изобщо, е голяма. Аз лично се надявам, че този път войната може да бъде избегната, залогът е твърде голям”. Това заяви днес в предаването “Събота 150″ по БНР доц. Георги Чанков – преподавател в Катедра “Международни отношения” в УНСС, относно гласуваната в Съвета за сигурност на ООН с единодушие резолюция за унищожаване на сирийските химически оръжия. Според него изглежда, че основните заинтересовани получават всеки каквото иска.

“Важното е, че САЩ и Русия постигнаха сделка, която удовлетворява и двете страни. Заплахата на въоръжено нападение дойде в момент, в който сирийските опозиционни сили губиха почва под краката си. Имаше изгледи войната да приключи с победа на правителствените сили. Не мога да преценя, докато нямам факти, кой е използвал химическо оръжие. Изглеждаше обаче, че като че ли за опозиционните сили е удобно използването на химическото оръжие, за да получат помощ отвън. Сега тази помощ се ограничава, не се изразява във военен удар, а във финансово подпомагане. Но войната продължава, падат жертви. Начин да спре войната засега не се вижда, но оттук нататък ударението се поставя вече не върху военна намеса отвън, а върху унищожаването на тези химически оръжия. Това ще бъде дълъг процес, ще бъде съпътстван с технически трудности, ще има спорове, взаимни подозрения, но все пак този процес ще започне и той ще даде възможност, ще мине време, ще се поохладят страстите, успоредно с този процес вече ще се търси и политическото решение”, подчерта той.

“Залогът е дали ще остане да съществува в сегашните си граници една жизнеспособна и спокойна Сирия”, изтъкна доц. Чанков и добави, че такава Сирия може да съществува и без Башар Асад.

“Предполагам, че Асад си дава добре сметка, че без външна подкрепа той не може да остане на власт. Ако в случая той попречи на Русия да изпълни намеренията си, той ще бъде отстранен по някакъв начин. В негов интерес е той да съдейства. Политическото решение, ако сега изглежда трудно, то така или иначе ще бъде възможно, но на първо време е отстранена заплахата от война и започва процесът по извеждането на оръжията за масово поразяване от контрола на правителството. Тук залогът е по-голям. Става въпрос на ролята на ООН в международните отношения като гарант на световния ред. /…/ Проблемът с принципа за хуманитарна намеса е, че с него може да бъде и злоупотребявано. Кой решава, че някъде има хуманитарна криза и че трябва бърза намеса за защита на населението? По силата на конюнктурата в момента това са САЩ и техните западни съюзници. /…/ Има политически сили, които са склонни да злоупотребяват, които са склонни с малко външна помощ да предизвикат мини хуманитарна криза, за да оправдаят военната намеса, така че накрая всички да останат щастливи. Неприятното е, че населението понякога плаща много висока цена за тази намеса, а и не винаги се оказва, че историята се движи в желаната посока”, посочи експертът.

Според доц. Чанков американската политика по отношение на Близкия изток и Арабската пролет е много противоречива. По думите му Обама е под непрекъснат натиск.

“Уравнението е много трудно за решаване там. Мисля си, че Обама е много благодарен на неговия руски колега за дипломатическия ход, който направи Русия, който позволи да спадне напрежението. Нямам представа дали не е и подсказан от американска страна донякъде този ход, но успехът е безспорен и той решава сериозни проблеми за момента на американската външна политика”.


 

Pressadaily/ Н.И.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/30/%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/

Бразилия предизвиква САЩ

Снимка: Преса

Снимка: Преса

Бразилия винаги е била много чувствителна, когато става дума за национален суверенитет

В изказването си пред Общото събрание на ООН президентът на Бразилия Дилма Русеф остро атакува САЩ заради скандала с шпионските им програми. “Аргументът, според който тези незаконни подслушвания целят да защитят страните от тероризма, е недопустим”, заяви Русеф и допълни, че подобно вмешателство представлява нарушение на международното право.

Публичната атака е по повод разкритията на компютърния специалист от Американската национална агенция за сигурност Едуард Сноудън, че САЩ масово следят в интернет и подслушват телефоните на редица чуждестранни правителства, включително и кабинета на Дилма Русеф. Бразилският президент преди това демонстративно отмени държавното си посещение във Вашингтон.

В интервю за предаването “Събота 150″ Сузане Грациус, старши анализатор от ФРИДЕ – фондацията за международни отношения и диалог със седалище Мадрид, обясни:

“Мисля, че това е по-цялостен международен конфликт на Бразилия със САЩ и дори с ЕС. Бразилия винаги е била много чувствителна, когато става дума за национален суверенитет. Нейните отношения със САЩ са коректни, но не много близки. Преди време Обама посети именно Бразилия, но тогава той пристигна без никакъв конкретен план или предложение. Бразилците бяха много разочаровани, тъй като САЩ никога не подкрепиха тяхното искане Бразилия да стане постоянен член на СС на ООН, а това е най-важната външнополитическа цел на бразилското правителство.

Така че Общото събрание на ООН се оказа важна трибуна в този момент. Сега страната търси повече влияние в ООН, защото е привърженик на многонационалния подход. Бразилия е много против всякаква американска намеса където и да било по света.

Затова Русеф лансира своя версия на принципа на ООН – отговорност да защитава. Бразилският документ е озаглавен “Отговорност докато защитава” и той цели всяка мисия да бъде под шапката на ООН. Искам да поставя проблема в по-общ план, а не да го свързваме само с аферата “Сноудън”. Бразилия отправя все по-големи предизвикателства към САЩ на глобалната сцена.

Докато европейците договарят търговско споразумение със САЩ, Бразилия не преговаря за нищо. Този скандал с разузнаването няма да засегне икономическите отношения. С тези политически позиции Бразилия просто се опитва да спечели повече международно влияние”, смята Сузане Грациус.

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/29/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89/

Сирия премина Рубикон на икономическата катастрофа

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/29/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA/

Опасност от изтребление на християните в Ориента

Снимка: Преса

Снимка: Преса

Ние апелираме към европейските дипломации, общественото мнение, църквите да не забравят християните в Близкия изток, заяви Патрик Карам, един от организаторите на инициативата

Движение, наречено “Християнската общност в Ориента е в опасност” предприе днес в Париж кампания в европейски мащаб, за да разобличи “масираната и мълчалива религиозна чистка, на която са подложени християните “в Египет, Ирак, Сирия, а скоро може би и в Ливан”.

“Ние апелираме към европейските дипломации, общественото мнение, църквите да не забравят християните в Близкия изток”, заяви Патрик Карам, един от организаторите на инициативата, които се надяват да съберат стотици хиляди подписи на страницата й във Фейсбук.

Ние ще се обърнем към депутати и към всички вероизповедания – евреи, мюсюлмани, добави Карам на пресконференция, на която представители на църквите в Ориента описаха тревогите и страданията на християните в Сирия, Египет, Ирак и Ливан.

Карам е от ливански произход, бивш координатор за връзка с правителството в опозиционната дясна партия Съюз за народно движение в Парижкия район.

“Ние призоваваме Франция, французите и всички европейски нации да направят така, че дипломацията да взема под внимание съществуването на християнското население в един различен Ориент и да действат за зачитане на правата на християните в Ориента”, се казва в петицията.

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/29/%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8/

“Златна зора” се надига

Снимка: Преса

Снимка: Преса

При спецакция бяха задържани няколко депутати на партията, сред които и лидерът й Никос Михалолякос

“Полицията за борба с тероризма на Гърция задържа водача на неонацистката партия “Златна зора” Никос Михалолякос и поне още един депутат от партията по подозрение в престъпно сдружаване”.

Заповедите за арест на още трима депутати неонацисти вече са издадени от гръцкия Върховен съд, на който е поверено разследването на неотдавнашното убийство на музикант от активист на неонацистката партия.

Откакто на 18 септември бе убит 34-годишният музикант Павлос Фисас, властите започнаха голямо разследване на дейността на партията, срещу която има подозрения за множество извършени насилия срещу имигранти и леви активисти.

Използвайки безработицата и бедността, които се задълбочиха в Гърция в резултат на кризата, Златна зора успя на изборите през юни 2012 г. да влезе за пръв път в парламента като си осигури 18 места от общо 300.

Неонацистката гръцка партия “Златна зора” потвърди ареста на своя лидер и призова поддръжниците си да излязат на улицата.

Тази сутрин бе арестуван водачът на партията Никос Михалолякос и поне още трима или четирима депутати и близо 30 членове на партията. Те бяха отведени в главното управление на полицията на Атика във връзка със заповед за участие престъпна дейност. Призоваваме нашите привърженици да окажат съпротива срещу противозаконните мерки – се казва в декларация, качена на сайта на “Златна зора”.

Източник: http://pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/29/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0/

Russia Arms Expo 2013: от «градския танк» до оптиката

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/09/29/russia-arms-expo-2013-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA-%D0%B4%D0%BE-%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/