Месечни архиви: август 2013

Обрат за Сирия – САЩ няма да нападат, а ще въоражават бунтовниците?

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/08/31/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B0-%D1%89/

Над 70 страни искали достъп до данните на потребители във “Фейсбук”

Над 70 страни искали достъп до данните на потребители във “Фейсбук”Голямото мнозинство от тези искания са свързани с криминални случаи като кражби или отвличания, а други с тероризъм, посочват от социалната мрежа

“Фейсбук” публикува първия си доклад относно исканията на правителствата на различни страни за следене на потребителите на социалната мрежа. Най-много молби са отправили САЩ.

Документът показва кои страни са искали от “Фейсбук” информация за потребители на социалната мрежа. Данните са изисквани в рамките на официални разследвания между 1 януари и 30 юни 2013 г.

Общо 71 правителства са отправили над 25 хил. подобни молби. 

Голямото мнозинство от тези искания са свързани с криминални случаи като кражби или отвличания, отбелязва в доклада Колин Стреч, който ръководи юридическия екип на социалната мрежа.

Но исканията могат да се отнасят и за по-сложни случаи, свързани с националната сигурност, например наблюдение на хора, подозирани, че подготвят терористични актове.

“В повечето случаи официалните искания са свързани с основна информация за абонатите като името и от колко време използват услугата. Други искания могат да се отнасят до IP адреси или съдържанието на профила”, отбелязва Стреч.

Условията относно официалните искания могат да се видят в правилата за сигурност на “Фейсбук”.

САЩ са страната, която е отправила най-много искания за лични данни

във “Фейсбук” през първото тримесечие на 2013 г. Тя е направила между 11 и 12 хил. подобни искания към социалната мрежа, отнасящи се до данните на над 20 хил. души.

В 79% от случаите от “Фейсбук” са разкрили поне част от исканите данни.

След разкриването на програмата за наблюдение “Призма” интернет гигантите като “Гугъл”, “Майкрософт”, “Фейсбук” и др. искат да си възвърнат доверието на потребителите, установявайки пълна прозрачност на връзките си с американските власти.

Целта им е да докажат, че правителството не може да си служи както си иска със сървърите им и че упражняват контрол върху процедурите за наблюдение. Американските власти обаче за момента разрешават само частично публикуване на тези информации.

В челната десятка на страните, отправили най-много искания за лични данни на гражданите си, са още Индия с 3245 молби отнасящи се до 4144 души. Великобритания с 1975 молби за 2337 души, Германия с 1886 молби за 2068 души, Италия с 1705 молби за 2306 души и Франция с 1547 молби за 1598 души.

Турция е отправила 96 официални молби за сведения за 170 потребители на “Фейсбук”.

Социалната мрежа отрича да е сътрудничила с турското правителство през юни макар да има подозрения, че то е поискало информация за някои протестиращи на площад “Таксим”.

“Фейсбук” твърди, че е отхвърлил всички искания от този род от страна на властите. В доклада обаче се посочва, че 47% от исканията на Турция в крайна сметка са били удовлетворени.

Източник: vesti.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/08/31/%D0%BD%D0%B0%D0%B4-70-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD/

Путин и Рохани: Използването на химически оръжия е неприемливо

Путин и Рохани: Използването на химически оръжия е неприемливоМосква: Удари срещу Сирия са предизвикателство към Устава на ООН

Руският президент Владимир Путин и иранският му колега Хасан Рохани определиха като “неприемливо” използването на химически оръжия “от когото и да било” в Сирия. Двамата са разговаряли по телефона, се казва в съобщение на Кремъл, публикувано на сайта му.

По време на разговора, проведен по инициатива на Техеран, “особено внимание беше обърнато на положението в Сирия. Двете страни смятат за глобално неприемливо използването на химически оръжия от когото и да било”, подчерта руското президентство.

Путин и Рохани са изтъкнали също така “необходимостта да се потърсят пътища за политико-дипломатическо уреждане на конфликта”, се казва още в съобщението. Русия и Иран, които подкрепят Дамаск, многократно в последните дни предупредиха срещу военно нашествие на Вашингтон и неговите съюзници в Сирия, чието правителство е подозирано от западните страни, че на 21 август е извършило химическа атака близо до Дамаск. При нея са загинали стотици хора.

Москва:
Удари срещу Сирия са предизвикателство към Устава на ООН

Призивите за военна намеса в Сирия са “неприкрито предизвикателство” към Устава на ООН, обяви руското външно министерство.
“Обявените планове от някои страни да нанесат военен удар срещу Сирия са неприкрито предизвикателство към ключови разпоредби от Устава на ООН и нормите на международното право”, се казва в комюникето. В него са цитирани думите на заместник външният министър на Русия Генадий Гатилов към генералния секретар на ООН Бан Ки Мун на среща в Хага вчера.

Русия подчерта, че е твърде рано да се мисли за някаква реакция от страна на Съвета за сигурност на ООН относно предполагаемата химическа атака близо до Дамаск преди инспекторите на световната организация да са публикували заключенията си.
“На този етап е необходимо да използваме в максимална степен политически и дипломатически инструменти, на първо място като позволим на експертите на ООН, разследващи възможно използване на химически оръжия в Сирия, да приключат мандата си и да докладват резултатите на Съвета за сигурност”, заявил Гатилов на срещата си с Бан, съобщава руското външно министерство.

Очаква се Русия, която подкрепя режима в Дамаск от началото на конфликта, да блокира действия на Съвета за сигурност, целещи наказването на сирийския президент Башар ал-Асад.

Източник: pressadaily.bg

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/08/31/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5/

АЕЦ Козлодуй получи разрешение да търси място за строеж на 7-ми блок

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

АЕЦ “Козлодуй” получи официално разрешение за избор на място, на което да бъдат построени нова мощност към ядрената ни централа – 7-ми блок, става ясно от официално съобщение на самата централа.

Пред Actualno.com изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Илиев потвърди, че става въпрос за инвестиционното предложение на централата за изграждане на нов блок – 7-ми блок. Той добави, че в предложението на АЕЦ “Козлодуй” се говори за “нова ядрена централа”, защото може в крайна сметка да се изградят повече мощности – евентуално два реактора, т.е. 7-ми и 8-ми блок.

В съобщението от централата се казва дословно, че председателят на Агенцията за ядрено регулиране (“АЯР”) д-р Лъчезар Костов е връчил на изпълнителния директор на “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД Валентин Илиев разрешение за определяне местоположението на ядрено съоръжение (избор на площадка) по смисъла на чл. 15, ал. 4, т. 1 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, съобщиха от атомната централа.

Издаденото разрешение е в отговор на постъпилото писмено заявление от страна на дружеството на 13 декември миналата година, с което на практика се стартира техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа.

Подаденото заявление е част от процедурата по изпълнение на решение на Министерския съвет от 11 април 2012 година, с което бе дадено принципно съгласие за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй”. В полученото разрешение се уточняват задълженията на “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, свързани с избора на площадка за ново ядрено съоръжение. Те включват осигуряване изпълнението на инженерните проучвания и изследвания, необходими за разработване на проектните основи и оценките на безопасността и впоследствие за одобряване на избраната площадка.

Издаденото разрешение е в съответствие със Закона за безопасно използване на ядрената енергия и изискванията на Наредбата за реда за издаване на лицензии и разрешения за безопасно използване на ядрената енергия. Изборът на площадка е първата стъпка от техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа.

Следващата стъпка е одобряване на избраната площадка от Председателя на АЯР.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/08/31/%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%82%D1%8A%D1%80/

Турция има готовност за евакуация по въздушен и по морски път при евентуална военна операция в Сирия

Снимка: АФП

Снимка: АФП

Анкара. Турция вече има пълна готовност за осъществяване на евакуация и за хуманитарна помощ по въздушен и морски път при евентуална международна военна операция срещу режима на Башар Асад в Сирия, съобщи електронното издание на вестник „Милиет”.

За целта е изготвен план за действие, подобен на този по време на военните удари срещу Либия.

Планът предвижда да бъдат използвани тежки военно-транспортни самолети С-130 и С-160 от състава на 12-та военнотранспортна авиобаза в Еркилет.

В зависимост от разрастването на евентуалната военна намеса в Сирия и свързаното с това очаквано намаляване на контрола от страна на режима на Башар Асад върху крайбрежието на Средиземно море в районите на Тартус и Латакия, могат да бъдат включени и извършващите бойно дежурство в Източното Средиземноморие основни и спомагателни кораби от състава на турските ВМС, посочи още вестник „Милиет”.

Източник: Информационна агенция “Фокус”

http://www.focus-news.net

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/08/31/%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2/

22 причини защо започването на 3-та Световна Война в Близкия Изток е лоша идея

22 причини защо започването на 3-та Световна Война в Близкия Изток е лоша идеяДокато по-голямата част от страната е обсебенa от разголената Майли Сайръс, администрацията на Обама се готви за военна атака срещу Сирия, което има потенциала да започне Трета Световна Война. В действителност се съобщава, че ракетните удари могат да започнат “най-рано в четвъртък”. Администрацията на Обама обещава, че ударите ще бъдат ”ограничени”, но какво ще се случи ако Сирия отвърне на удара? Какво ще стане, ако те потопят военен кораб на САЩ, или имат агенти и започнат да удрят цели в рамките на Съединените щати или Европа? Тогава ще има война. И какво ще стане, ако Сирия реши да отвърне на удара, като атакува Израел? Ако сирийските ракети започнат да валят над Тел Авив, Израел ще бъде изключително изкушен да срине Дамаск, а те са повече от способни да направят точно това до перфекционизъм. И разбира се, Хизбула и Иран няма просто да си седят безучастно, а близкият им съюзник Сирия да тъне пребит в забвение. Ние наблюдаваме сценарий, при който целия Близък изток може да пламне, а това може да бъде само началото. Русия и Китай строго предупреждават правителството на САЩ да не се забърква в Сирия, и ако започне война със Сирия ще направи извънредно много щети на отношенията с тези две световни суперсили. Може ли това да бъде началото на верига от събития, които биха могли да доведат до огромен глобален конфликт с Русия и Китай от една страна и САЩ от друга? Разбира се, че няма да се случи веднага, но се страхувам, че това, което се случва в момента подготвя сцената за някои наистина лоши събития. По-долу са изброени 22 причини защо Трета Световна Война в Близкия изток е наистина лоша идея …

# 1 Американският народ са твърдо срещу война със Сирия … Американците се противопоставят категорично на намесата в гражданската война в Сирия и Вашингтон трябва да остане извън конфликта дори след съобщението, че правителството на Сирия използва смъртоносни химикали, за да атакува цивилни граждани. Анкета на Reuters / Ipsos показва че 60% от запитаните американци заяват, че САЩ не трябва да се намесва в гражданската война в Сирия, докато само 9%, че президентът Барак Обама трябва да действа.

# 2 В този момент една война в Сирия е по-непопулярна сред американския народ дори от Конгреса.

# 3 Администрацията на Обама не намира одобрение да започне война със Сирия от Конгреса на САЩ както Конституцията изисква.

# 4 САЩ не разполагат с одобрението на ООН да атакува Сирия и няма да го получат.

# 5 Сирия заяви, че ще използва ”всички налични средства“, за да се защити срещу атаки. Дали това включва терористични атаки в самите Съединени щати?

# 6 Сирийският външен министър Уалид Муалем направи следното изявление във вторник …

„Ние имаме две възможности: или да се предадем, или да се защитаваме със средствата, с които разполагаме. Вторият избор е най-добрият: ние ще се защитаваме! ”

# 7 Русия току-що изпрати своите най-напреднали противокорабни ракети за Сирия. Какво мислите, че ще стане, ако снимки на потъващи американски военни кораби се разпространят на мига в телевизионните ни екрани?

# 8 Когато САЩ атакува Сирия, има много добър шанс, че Сирия ще атакува Израел. Просто вижте какво заяви наскоро един сирийски официален представител  …

Член на сирийската националистическа партия Халиф Ал Муфта, доскоро съветник на сирийския министър на пропагандата, заяви в понеделник, че Дамаск гледа на Израел като “виновник за агресията и затова ще си понесе последствията под обстрел” ако Сирия бъде нападната от САЩ.

В интервю за Американската радио станция Sawa, на арабски, член на партията на президента Башар ал Асад потвърди: “Ние имаме стратегически оръжия и можем да отвърнем на удара. По принцип са насочени към Израел.”

Ал Муфта подчерта, че заплахите на САЩ няма да окажат влияние на Сирийския режим и добави, че “Ако САЩ или Израел заблуждават чрез агресия и експлоатиране на темата за химически оръжия, то регионът ще се озари в безкрайни пламъци, които засягат не само сигурността на региона, но и света.”

# 9 Ако Сирия атакува Израел, последствията могат да бъдат абсолютно катастрофални. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обещава, че на всяка атака ще се отговори “насилствено” …

“Ние не заемаме страна в тази гражданска война в Сирия, но ако идентифицираме опит за атака срещу нас, ще отговорим, и ще отговорим чрез насилие”

# 10 Хизбула вероятно ще направи всичко възможно, за да се борят за оцеляването на режима на Асад. Това би могло да включва и атакуване на цели в Съединените щати и Израел.

# 11 Иран е най-близкият съюзник на Сирия. Дали Иран ще седят безучастно, когато най-близкият им съюзник се отстранява от шахматната дъска?

# 12 Евентуална война със Сирия ще доведе до значителни вреди на отношенията с Русия. Във вторник вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че Западът се държи като “маймуна с ръчна граната”.

# 13 Ако се започне война със Сирия това ще доведе до значителни вреди на отношенията между САЩ- Китай. И какво ще се случи, ако китайците решат да започнат дъмпинг със значителения размер на външния дълг на САЩ, който притежава? Лихвените проценти ще скочат и Америка бързо ще бъде изправена пред кошмарен сценарий.

# 14 Д-р Джеръм Корси и Уалид Шабат са събрали някои изумителни доказателства, които доказват, че всъщност сирийските бунтовници с подкрепа от САЩ са отговорни за атаката с химическите оръжия, които се използват като оправдание да се започне война със Сирия …

С помощта на бивш член на PLO и арабския преводач от региона  Уалид Шабат, WND е събрал доказателства от различни близкоизточни източници, поставящи под съмнение твърденията на администрацията на Обама, че правителството на Асад е отговорно за нападението от миналата седмица.

Можете да проверите доказателствата тук.

# 15 Както Пат Бюканън наскоро отбеляза няма абсолютно никакъв смисъл за режима на Асад да използва химически оръжия срещу беззащитни жени и деца. Единствените хора, които биха се възползвали от подобна атака са бунтовниците …

Основният въпрос, който трябва да бъде зададен за тези ужасяващи нападения срещу цивилни свързана с газ е: Кой ще има изгода? Кой има полза от обгазяването на сирийските жени и деца? Разбира се Асад, както можем да видим от фурора и заплахите срещу него, нали?

Единствената изгода от това очевидно използване на отровен газ срещу цивилни граждани в контролирана от бунтовниците територия, изглежда е на самите бунтовници, които отдавна искат да въвлекат Запада в тяхната война.

# 16 Ако саудитците наистина искат да свалят режима на Асад, те трябва да го правят сами. Не трябва да очакват САЩ да им свършат мръсната работа.

# 17 Бивш командващ на Централното командване на САЩ заяви, че атака на САЩ в Сирия ще доведе до “много напрегната и много, много сериозна война“.

# 18 Евентуална война в Близкия изток ще бъде лоша за финансовите пазари. Индексът Dow падна около 170 пункта днес и загрижеността за войната със Сирия е била основната причина.

# 19 Нова Интервенция в Близкия изток ще доведе цената на петрола да се покачи стремително. Във вторник, цената на петрол в САЩ нарасна до около $ 109 за барел.

# 20 За нищо на света правителството на САЩ не трябва да оказва подкрепа на сирийските бунтовници. Както обсъдихме преди няколко дни, бунтовниците се заклеха в лоялност към Ал Кайда. Продължават да се обезглавяват множество християни, цели християнски села са избити, изколени, избесени по улиците. Ако правителството на САЩ помага на тези лунатици да вземат властта в Сирия ще бъде извършена една огромна лудост и пълна катастрофа.

# 21 Много невинни цивилни във вътрешността на Сирия ще бъдат убити. Все повече сирийци са загрижени за това, което “чуждестранната намеса” ще означава за тях и техните семейства …

“Аз винаги съм била привърженик на външната намеса, но сега реално съм разтревожена от факта, че семейството ми може да бъде наранено или избито”, каза Зайна, жена която се противопоставя на Асад. “Страх ме е от военен удар сега.”

“Големият страх е, че ще направят същите грешки, които направиха в Либия и Ирак,” каза Зияд, мъж на около 50 години. “Те ще нанасят удари по цивилни цели, а след това ще викат, че е по погрешка, но жертвите ще са хиляди.”

# 22 Ако правителството на САЩ настоява за започване на война със Сирия без одобрението на американския народ, Конгреса на САЩ или на ООН, ние ще загубим много приятели и много от доверието, което имаме в целия свят. Това наистина е един тъжен ден за нас, когато Русия ще изглеждат като “добрите момчета”, а ние ще сме “лошите момчета”.

Какво добро би могло да излезе от това да се участва в интервенция в Сирия? Администрацията на Обама поддържа бунтовници обезпечаващи се като яростни антихристияни, твърдо против Израел и строго антизападно настроени. Ако те поемат контрола над Сирия, нацията ще бъде далеч по-нестабилна и много по-голям разсадник за терористи отколкото е сега.

Друга неблагоприятна насока защо не трябва да се участва в интервенция в региона, която има огромно негативно влияние е, че Сирия, Иран и Хизбула имат агенти във вътрешността на САЩ, и ако  решат да започне офанзива с всички средства и множество експлозиви, американския народ ще се пробуди от ужаса на войната наистина бързо. Трябва да се има предвид атака над Сирия от страна на  САЩ може да причини голяма регионална нестабилност, която да превземе Близкия изток и евентуално да предизвика Трета Световна Война..

Не знам за вас, но аз мисля, че нова интервенция в Близкия изток е наистина лоша идея.

Да се надяваме, разумът да надделее преди нещата да се окажат напълно извън контрол.

Michael Snyder, Economic Collapse, anonybulgaria.wordpress.com

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2013/08/30/22-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-3-%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE/

Британците предлагат бомбардиране на Сирия по хуманни съображения

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2013/08/30/%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD/

Сирийският възел не се сече с „Томахоук”

При подкрепата на Париж и Лондон, Вашингтон продължава да създава коалиция от привърженици на въоръжената намеса. САЩ и близкоизточните им съюзници са готови, при необходимост, да заобиколят Съвета за сигурност на ООН. Според министъра на външните работи на Турция, в момента се обсъждат алтернативни варианти. Вероятно той има предвид срещата в Аман. Там от неделя вечерта представители на Саудитска Арабия, Катар, Турция, Великобритания, Франция, Германия, Италия, САЩ и Канада се опитват да разберат, как да действат по-нататък.

Всъщност интересите на участниците в антиасадовската коалиция са доста разнообразни (макар коалицията и да изглежда единна). Например, президентът на САЩ Барак Обама явно е объркан и не знае, какво да прави по-нататък.

След историята с Либия американците са наясно, че без наземна операция финалният щурм няма да излезе. Но Башар Асад е по-як политик в сравнение с полковник Муамар Кадафи. Барак Обама го разбира и сега ще протака докато неговото бездействие не стане прекалено предизвикващо за Франция и Великобритания, демонстриращи по-непримирими позиции в сравнение с Белия дом. Ето мнението на руския експерт Вениамин Попов:

- Същността на въпроса е, че Западът се страхува от възраждане на ислямския свят. Прекалено много ресурси има в Близкия и Средния Изток. Не само петрол и газ, но и огромни финансови възможности. Американците отдавна изчислиха, че им е по-изгодно спокойствието в региона. Те не се нуждаят от конкурент, който в бъдеще да им създава куп проблеми.

Антиасадовската позиция на Турция се обяснява доста просто, казва заместник директорът на Института по ориенталистика към РАН Владимир Исаев:

- Турция я плаши примерът на Ирак (а по-специално – Кюрдистан). Турците се изплашиха от това, че Дамаск предостави на кюрдите по-широка автономия.

Позицията на Иран също е ясна: Техеран разглежда външната агресия против Башар Асад като лично предизвикателство, казва Исаев:

- Иран е сред малцината страни с преобладаване на шиити. Той се старае да поддържа шиитите навсякъде, където е възможно. Освен това, той поддържа партия “Хизбула”, която действа в Ливан. А това става през територията на Сирия.

Освен Иран, против насилственото сваляне на властта в Сирия са Русия, Китай, Индия, Бразилия, ЮАР, редица страни от Латинска Америка. Както каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, „Ако някой мисли, че всичко ще свърши след бомбардирането на сирийската военна инфраструктура и предоставянето на победа на противниците на режима, той много греши. Дори ако такава те победят, гражданската война ще продължи. С тази разлика, че бившето правителство ще премине в опозиция”.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2013/08/30/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B5%D0%BB-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D1%81-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BE/

Сирия започна да се евакуира в очакване на удара

Снимка: REUTERS

Снимка: REUTERS

Жителите на Дамакс се запасяват храна и вещи от първа необходимост, големи военни маневри по границите на страната

Сирийското правителство започна евакуацията на хора от правителствените сгради и стратегическите пунктове, които могат да са обекти на атаката на Запада, макар че официално информацията за нападение в близките дни не е потвърдена, съобщава ИТВ. На свой ред жителите в столицата Дамаск в сряда се запасиха с храни и вещи от първа необходимост. Други, чиито домове са разположени в близост до сгради, потенциални цели на удара на Запада, ги напуснаха. Специалният посланик на ООН в Лигата на арабските държави по въпросите на Сирия Лахдар Брахими заяви пред журналисти в Женева, че употребата на химическо оръжие в Сирия не подлежи на съмнение.

Брахими подчерта, че военните действия срещу Сирия може да започнат само с разрешение на Съвета за сигурност на ООН. „Международното право гласи, че решението за военна намеса може да взима само ООН“, каза той.

Междувременно върховният лидер на Иран Али Хаменей разпореди от Сирия да бъдат изтеглени всички ирански военни. Общо там има около 12 000 ирански военнослужещи. Ирански медии съобщиха, че решението е взето заради опасенията, че заради операцията на САЩ летищата в Сирия ще бъдат затворени. По-рано Хаменей заяви, че евентуалният удар по Сирия би бил „катастрофа за целия регион“.

Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заяви вчера, че турската армия е приведена в бойна готовност и е готова да предприеме всичките мерки, за да защити стратегическите интереси на страната. Давутоглу добави, че страната му „не изключва никакви варианти“.

Израелската армия повишава бойната си готовност в близост до северната си граница и премиерът Бенямин Нетаняху предупреди срещу предприемането на атаки срещу своята страна на фона на подготовката на САЩ за нанасяне на удари по Сирия заради използването на химическо оръжие. Със засилването на вероятността за военни действия израелският премиер също така увери жителите на страната, че са в сигурни ръце. „Няма причини да нарушавате обичайния си начин на живот”, коментира Нетаняху. „В същото време ние се подготвяме за всякакви сценарии. Израелската армия е готова да защити народа на Израел и да отговори със сила на всякакви заплахи”, посочи още той.

Към ситуацията в Сирия се включи и Ирак. Републиката приведе в повишена бойна готовност всичките си войски. За това съобщи премиерът на страната Нури ал Малики. „Всичките политически и силови структури в Багдад, в провинциите, из цял Ирак са в най-висока степен на тревога“, каза той.

Източник: http://www.blitz.bg

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2013/08/30/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B2-%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD/

Външният дълг ще предизвика депресия на световната икономика

Source Article from https://infobalkani.wordpress.com/2013/08/30/%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F/