Месечни архиви: юли 2013

Кой лобира против АЕЦ Белене


Кой лобира против АЕЦ БеленеНа първи юни тази година изтече информация за „Грандиозна далавера в АЕЦ „Белене”” (1). Изнесената информация е от типа информация, който никога няма да научим дали е вярна. Става дума за поредния „доклад”, който разкривал нещо, но пък никой от държавната власт не реагирал, защото бил корумпиран. Министър Трайков разбира се въобще не знае за този доклад, който вероятно няма и да стигне до него. За мен цялата работа с този „доклад” мирише, но и аз както повечето от нас не бих могъл да проверя дали съществува, а още по-малко дали данните в него са верни. Вниманието ми обаче беше привлечено от организацията, която оповести доклада  – “Граждански комитет против АЕЦ „Белене””. Тъй като в България гражданско общество няма, когато чуя за „гражданска организация” и „гражданска инициатива” веднага ми светва червена лампа. В случая каузата на този „граждански комитет” е тенденциозна и политкоректна в рамките на подчинеността ни на ЕС. Тези две неща веднага навеждат на мисълта за „невидимата ръка” на българските мозъчни тръстове (тинк-танкове), тъй като според изследването на Достена Лаверн (2) именно те симулират гражданско общество в България и едновременно лобират за чужди интереси. Нека да проверим кой стои зад “Граждански комитет против АЕЦ „Белене””.

Ще изхождам от това което вече се знае за мрежата от мозъчни тръстове. По финансирани от тях програми целево, за една или друга задача, се създават нестопански организации (НСО), някакъв вид сдружения или фондация, които имитират гражданска инициатива. Броят на такива НСО в България се измерва с хиляди, като повечето от тях съществуват за кратко време или дори само формално. Според изследване (3) на мозъчния тръст “Център за изследване на демокрацията” (ЦИД) регистрираните към 2007 година юридически лица с нестопанска цел са 26694 като 22078 са сдружения, 4560 са фондации, а 58 са клонове на чуждестранни НСО. Само около 20% от тези НСО са действащи, повечето от тях са създадени само за изпълнението на един единствен проект. Тъй като “прозрачността”, включително на финансирането, е тема и претенция на мозъчните тръстове, то почти винаги се правят интернет сайтове, в които връзките с финансиращи организации обикновено се слагат на страница озаглавена “партньори”, “приятели” или нещо подобно. Донорите обикновено са смесени с други НСО, а може и да липсват, тъй като целта не е прозрачност, а имитиране на прозрачност. Друга характеристика на мрежата от мозъчни тръстове и НСО е навързването на финансирането по верига от няколко НСО и фондации, така че източника на парите и поръчителя на задачата остават неясни. Не всяка НСО, разбира се, е част от мрежата на мозъчните тръстове, но пък мозъчните тръстове имат доста специфичен език, интереси, ясна политика и поръчители в чийто полза лобират, така че не е трудно да бъдат разпознати, макар и не толкова тренираните членове на НСО да размиват стила на мозъчните тръстове.

321353_404000879688135_71419448_n

Противници на АЕЦ Белене

Като имаме в предвид тези характеристики на мрежата на мозъчни тръстове и НСО нека да видим какво ще намерим за Гражданския комитет против АЕЦ „Белене”. Още на първа страница на сайта му (4) намираме списък на “противниците” на АЕЦ Белене. Сред тях веднага се откроява голямият брой функционери от мозъчните тръстове; Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ), Георги Ганев от Центъра за либерлани стратегии (ЦЛС), Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания (ИРМИ). През 2001 Огнян Минчев лобира (5) за даването на Марица Изток 1 на американската АЕS при договор с доста високи задължителни изкупни цени на тока (6) Договора с АЕS в крайна сметка се оказа неизгоден. В момента повишаването на цените на тока заради него се отложи за 1ви юли (7) тъй като американците не успяха да завършат обекта в договорения срок (8). Списъкът на противници от мозъчните тръстове завършва с един от най-активните и промити функционери – Евгени Дайнов от мозъчния тръст ЦЛС. Така от 16те „противника” на АЕЦ „Белене” 4-ма са членове, 3-ма от които основатели на мозъчни тръстове.

Продължаваме да четем списъка, като търсим хора от сдружения близки до мозъчните тръстове. Трети в списъка на противниците е Иван Хиновски – председател на Българския енергиен форум. На първа страница на сайта на този „български” форум (9) е изписано на английски „Подпомаган от “Балкански тръст за демокрация”, (Bolkan trust for democrasy”).. в дясно има колонка „партньори”. Първа в този списък е … USAID, организация, която поне до 2008 година е една от главните донори и поръчители на мозъчните тръстове. ”Балкански тръст за демокрация”, е проект на „Джърман маршъл фонд ” (10) – също главен спонсор на мозъчни тръстове. Наименованието му заблуждаващо отвежда към възстановяването на Германия след Втората световна война известно като „План Маршъл”. „Джърман маршъл фонд” е американска фондация, а дейностите които спонсорира и прокарва са по-скоро „План антимаршъл”. Следващият в списъка с противници на АЕЦ “Белене” е кинорежисьорът Евгени Михайлов от “Граждански комитет за България”. Сайт на този комитет не съществува. Изглежда сякаш Евгени Михайлов е единствения му член и единственото което има да каже е, че проекта АЕЦ “Белене” бил неизгоден за България. Друг противник на АЕЦ Белене е Красимир Лаков, който от 1990 е работил в радио „Свободна Европа” и стига до поста заместник директор на Българската секция, преподавал е в Нов български университет (11). За онези които не знаят „Свободна Европа” заедно с „Гласът на Америка”, които както се оказа са управлявани от обща централа, бяха флагманите на западната пропаганда по времето на соца и малко след това. Друг член на списъка с противници е Иван Груйкин от Гражданска инициатива „Справедливост”. На сайта й се изисква регистрация за да се видят членовете на управителния съвет. Има обаче страничка „Приятели” (12). Там смехотворно на върха се мъдри Фейсбук. Нивото на организацията е доста непрофесионално, но това не пречи, внася хаос. После идва блог на “Асоциация на свободното слово “АННА ПОЛИТКОВСКАЯ””, няма следи от нейните спонсори, но името и тематиката сами говорят. Следва една неработеща връзка, център за защита на правата в здравеопазването, сайт с икономически новини и “Болкан Асист”. Последната връзка пак не работи, но Гугъл не може да пропусне името на такъв мозъчен тръст. На страницата “Партньори, поддръжници, донори” на „Болкан Асист” (13) намираме отново “Балкански тръст за демокрация”, т.е. „Джърман Маршъл фонд” и разбира се “Отворено общество ” – вероятните спонсори и организатори на “Болкан Асист” и “Гражданска инициатива „Справедливост” “.

Първи в списъка на противниците на АЕЦ Белене е небезизвестния атомен физик Георги Касчиев. Той изисква специално внимание, тъй като действително е експерт с 17 годишен стаж в АЕЦ Козлодуй. Бил е и научен ръководител на пускането на Пети блок. В момента работи в като научен консултант към Института за изследване на риска на Виенския аграрен университет (14). Касчиев е бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ), уволнен през 2001 година поради странен скандал относно размера на авария в АЕЦ Козлодуй (15, 16). В кратката му биография (14) под „Професионален опит” виждаме „Института във Виена” (каквото и да означава това) и американската корпорация Уестингхаус, които хронологично предхождат назначаването му като председател на КИАМЕЦ. Оказва се, че Касчиев е работил по програма на Уестингхаус за нов реактор. Уестингхаус въобще не е безобидна компания и определено проявява траен интерес към българската атомна енергетика. От октомври 1991 до февруари 1998 Уестингхаус има договор, чрез който успява да източи от АЕЦ Козлодуй около 5.5 милиона щатски долара (17). По същото време Касчиев работи за Уестингхаус. Компанията участва и в конкурса за АЕЦ Белене, но не го спечели. Това не е единствения случай на конфликт на интереси в който изпада Касчиев. По времето когато е председател на държавната КИАМЕЦ Касчиев преподава в споменатия Виенски университет (18). Самия „Институт за изследване на риска” се финансира главно от Министверство на отбраната на Австрия (19) и прокарва решението на тази страна да се противопоставя на ядрената енергетика по принцип. Австрия е една от страните, които настоява за закриването на 4-те по-стари блока на АЕЦ Козлодуй (20) и същевременно има солиден свой участник на нашия енергиен пазар – EVN, 51% от който принадлежат на провинция Долна Австрия (21). Така Касчиев се оказва двоен лобист; на Уестингхаус и на Австрия. Като куриоз следва да спомена, че сайта на който намерих биографията на Касчиев (14) е някакъв стар „Специален доклад” от група журналисти (единия с немско име) за българската енергетика очевидно свързан със затварянето на реакторите в Козлодуй и …финансиран от „Отворено общество”. С други думи, „Отворено общество” е навсякъде.

Доминиращото присъствие в „Граждански комитет против АЕЦ „Белене”” на хора от мозъчните тръстове и вероятно създадени от тях НПО е очевидно. От 16те „Противници” на АЕЦ Белене 5-ма са преки служители на „мозъчните тръстове”, 2-ма са от НСО свързани и финансирани от мозъчните тръстове, един е свързан с прозападната медийна пропаганда, а един е очевиден лобист за австрийски и американски интереси. Така 9 от 16 „Противника” се оказват пряко свързани със западни интереси и западни пари. Десети е дежурният антибългарин Едвин Сугарев, за когото не е нужно финансиране за да предаде родината. За останалите 6 не откривам информация така лесно, но и не е необходимо. Би трябвало да спомена, че на страницата има и колонка с „Поддръжници” на АЕЦ Белене и сред тях не се откриват хора от мозъчните тръстове или свързани с тях нестопански организации.

Нека погледнем и страницата “Партньори” на “Граждански комитет против АЕЦ „Белене”” (22).  Там веднага намираме мозъчният тръст ИПИ, който е и един вероятен донор на “Гражданския комитет против АЕЦ „Белене””. Института за пазарна икономика е неолиберален бастион, който е изключително вреден за страната ни. За компетентността на някои негови членове и за връзките му със хора с престъпно минало вече съм писал. ИПИ е един от главните лобисти против АЕЦ Белене. Сред Партньорите е и „Гражданска инициатива „Справедливост” на Груйкин, зад която чрез Болкан Асист стоят фондациите „Отворено общество” и „Джърман Маршъл фонд”. Връщайки се на сайта на “Гражданския комитет против АЕЦ „Белене” виждаме, “партньори” са и личните сайтове на Едвин Сугарев и Евгени Дайнов. По разбираеми причини партньор е и партията на зелените.

Самата новина е малко като скалъпена и ако не е невярна, то е преувеличена и украсена (в стил Касчиев). В предвид на огромните далавери по разграбването на социалистическата собственост след 1989та логично е да предположим, че далавери са се въртели и около строежа на АЕЦ Белене. Това обаче означава, че има нужда от вкарване на ред в строителството на централата, както и в цялата ни икономика, а не спиране на проекта или унищожаване на икономиката. Да се иска спиране на проекта е все едно да спреш автомобилния транспорт, заради някои шофьори, които нарушават правилата за движение. Очевидната цел е да се избутат руснаците от пазара, дори ако за това България трябва да остане без ток. Експлоатационния срок на останалите два реактора в Козлодуй изтича след по-малко от 10 години (23). С тяхното извеждане от употреба ще загубим около 40 процента от употребявания в страната ток. Илюзия е да се мисли, че този недостиг може да се компенсира с непостоянни слънчеви батерии и ветрогенератори. Да, около нас и Турция и Румъния строят атомни електроцентрали, но едва ли ще ни дават ток безплатно. С какво ще го платим, след като нищо не произвеждаме, вече и доматите и картофите ни са вносни (24).

Заключение

Това краткото изследване добре показва колко дълбоко са замесени мозъчните тръстове и спонсориращите ги западни фондации в лобирането против АЕЦ Белене. Случаят е пряко потвърждение, на това което писах по-рано, а именно, че две от задачите на мозъчните тръстове са имитация на гражданско общество и лобиране в полза на западни компании и интереси. Онези, които настояваха за затваряне на реакторите в Козлодуй сега са против Белене. ”Гражданскят комитет против АЕЦ „Белене”” не е граждански, той е проект на мозъчните тръстове ИПИ и ЦЛС. Сдружението Гражданска инициатива „Справедливост” също не е гражданско, а е дело на мозъчният тръст „Болкан Асист”. Организацията „Български енергиен форум” също е дело на мозъчните тръстове, вероятно може също да се нарече мозъчен тръст и очевидно се финансира или се е финансирала от американски фондации USAID и „Джърман маршъл фонд”. Така намираме пряко доказателство на описаните в предишен текст факти, че мозъчните тръстове симулират гражданско общество и лобират за интереси в ущърб на гражданите на България.

Kihano 13 юни 2011

Послеслов

Докато качвах този материал на сайта си в новините се появи очаквана новина - ”7 реактор на „Козлодуй” ще има, искаме удължаване живота и на 5 и 6″. Подписан е меморандум за разбирателство за проучване на възможностите за сътрудничество в ядрената енергетика между Българският енергиен холдинг и …. американската компания Уестингхаус. Лобистите свършиха работа! “Меморандумът включва и въпроси, свързани с използването, съхранението и рециклирането на ядреното гориво както и проекти за изграждане на нови ядрени мощности”. “Джаксън (президента на Уестингхаус за Европа, Близкия изток и Африка) каза, че за отработеното ядрено гориво Уестингхаус предлага различни решения и изтъкна, че компанията има опит в услуги по доставяне на гориво и с отработено гориво в Европа и Азия.” Интересно дали Уестингхаус предлага извозване на отработеното гориво в САЩ, както руснаците вече 40 години го прибират в СССР/Русия. Предполагам не, модерното и “изгодно” за нас решение е да си го копаме в градината. Явно урокът от загубата на 5.5 милиона щ. долара, която Уестингхаус е нанесла на АЕЦ Козлодуй не е достатъчна. Можете да сте сигурни, че цената която ще платим на Уестингхаус ще е многократно по-висока отколкото исканата от руснаците дори само заради транспортни разходи. Бъдете сигурни, че строежа ще се протака и оскъпява, но не от българската държава, както става с АЕЦ Белене, а от Уестингхаус, както вече е станало веднъж в Козлодуй. Когато написах по-горе, че Уестингхаус не е безобидна компания имах в предвид делата й във Филипините, където с подкупи спечелват проект за ядрена централа, която изпълняват некачествено и въобще не пускат в действие. Но разбира се прибират парите 2.2 милиарда долара (1985 г.) които генерират лихва от 350 000 долара дневно, тъй като Филипините са взели заем за да я построят.  Уестингхаус, вероятно спазвайки правилата за безопастност, настояват да построят централа на 5 мили от вулкан и на 25 мили от разлом. Цялата история можете да намерите на сайта на CNN: THE $2.2 BILLION NUCLEAR FIASCO Westinghouse’s Philippine power plant is a management nightmare, and it isn’t even running. The Aquino government charges that the company bribed Ferdinand Marcos and did sloppy work. It wants restitution .

(1) Грандиозна далавера в АЕЦ „Белене” (2) Достена Лаверн „Експертите на прехода: Българските think-tanks и глобалните мрежи за влияние”, Изток-Запад (2010). (3) Е.Ценков, Т. Ялъмов, Т.Гелев, П.Антонов, С. Енчева „Гражданското общество в България”, Център за изследване на демокрацията (2010) (4) Граждански комитет против АЕЦ „Белене”. (5) ТЕЦ “Марица-изток 1″ – истинската история в-к “Сега” 08.12.2005 (6) Ново поскъпване на тока заради “Марица-изток” (7) ДКЕВР допуска поскъпване на парното до 3% от 1 юли  (8) Една година потребителите плащат несъществуващия ток от централата на AES  (9) Български енергиен форум  (10) German Marshall Fund of the United States; Balkan Trust for Democracy  (11) Красимир Лаков  (12) Приятели на Гражданска инициатива „Справедливост” (13) Болкан Асист, Партньори, поддръжници, донори  (14) М. Брунвасер, А. Георгиев, С. Георгиева, А. Шкодрова, Я. Гуев, Специален доклад “Козлодуй Активни елементи”, Георги Стефанов Касчиев  (15) Кабинетът уволни шефа на КИАЕМЦ, vesti.bg, 01.03.2001 (16) Противникът на ядреното лоби  (17) М. Брунвасер,  А. Георгиев, С. Георгиева,  А. Шкодрова, Я. Гуев, Специален доклад “Козлодуй Активни елементи”, Пари (18) Нора Стоичкова, „Касчиев на щик срещу ядрената ни енергетика”, Новинар, 23-07-2009 (19) Institute of Risk Research  ако отидете на страничката „Staff”  ще откриете и името на Георги Касчиев написано по странен начин Kastchiev Gueorgui, а оттам и е-мейла и телефонните му номера. (20) Австрия настоява да се откажем от АЕЦ Козлодуй  (21) History of EVN (22) ”Партньори” на “Граждански комитет против АЕЦ „Белене””. (23)  Костадин Костадинов “АЕЦ „Белене“ и нейните критици“ (24) Вносът доминира на пазара на хранителни продукти у нас

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/07/29/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5/

Bank of Cyprus ще ореже големите влогове с 47,5%

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/07/29/bank-of-cyprus-%D1%89%D0%B5-%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%81-475/

Бъдещето на ЕС е поставено на карта


Бъдещето на ЕС е поставено на картаКризата у нас си е българска – също като кризите в Гърция, Испания, в Италия и т.н. Но ако се вгледаме в процесите, ще забележим, че в тези национални по декори и актьори процеси на карта е поставено бъдещето и на самия Европейски съюз. Първо, защото съвпадението по време на сериозни кризи в група страни членки на ЕС е почти невероятно да е случайно. По-логично е да се предположи, че за тях са изиграли и продължават да играят роля интереси на наднационално ниво – както на равнището на ЕС, така и над него. Второ, защото в основата на кризите стои отношението на обществото към явления и процеси в икономическата и социалната сфера. Като се започне от безработицата и обедняването на широките долни слоеве на обществената пирамида и се стигне до свръхобогатяването на върха й. Трето, защото при всички тези кризи се оспорва управлението, същината на обществения договор, поставен в основата на държавите членки на ЕС. Четвърто, защото при всяка от тези национални кризи отчетливо се проявяват и  линиите на геополитически сблъсъци и напрежения, изразяващи залози в световен план.

Е добре, за какво ни е ЕС с цялата си огромна управленска бюрокрация, ако не е в състояние при криза да помогне? Европейските чиновници се намесват, когато се решават нови заеми, както и за да бъдат „дисциплинирани“ финансите на най-закъсалите. Европейски комисари посещават една или друга страна в криза и отправят повече или по-малко приложими съвети. Че и посланици се случва да излизат от ранга и ролята си и да се превръщат в пропагандатори на добрите пожелания на ЕС. Дори често спрямо отделната страна това не са лоши съвети. В някои случаи следването им е направо необходимост, защото нещата са отишли много на зле и се търси все пак нещо да се спаси.

Но действията на ЕС спрямо страни в криза като България са много далеч от това, което изисква действителността. Защото в най-добрия случай се кърпи положението и се печели време, но не се дават решения по същество. Причината за това не е тайна. Ръководните органи на ЕС не искат да разберат проблемите от равнището на гражданите, на семействата, на младите, на възрастните; или с други думи – в човешкото им измерение. Това високомерие е едната страна на медала. Другата е приоритетът, който ЕС дава в политиката си на лобитата на големите пари и интереси. Затова е необходимо решение както на кризите като тази в България, така и за отчуждението на върха на ЕС спрямо човешките измерения на политиката.

(в. Преса, печатно издание, брой 203 (554) от 28 юли 2013)


 

Владимир Костов

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/07/29/%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D1%81-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0/

Нови преговори между Израел и Палестина


Нови преговори между Израел и ПалестинаСлед 3 години мълчане двете страни възобновяват диалога помежду си

Създаването на самостоятелна държава Палестина е целта, която палестинци и израелци искат да постигнат в мирните преговори, започнали отново след 3 г. мълчание. Идеята е тази държава да се разпростра в изицата Газа, на Западния бряг и в Източен Йерусалим, каквито са били границите й до 1967г. Израелското правителство утвърди законопроект за референдум по въпроса за мирното споразумение с Палетина, засягащо суверенни територии.  Дипломати отбелязват обаче, че това решение е трудно постижимо, изайми предвид окупирането на все повече територии в тази зона от страна на Израел. До края на деня кабинетът ще разгледа предложението за освобождението на 104 палестински затворници в знак на добра воля , за да се възобнови близкоизточния мирен процес. “При вземането на съдбоносни решения е важно всеки гражданин и гражданка да има възможност пряко да влияе върху бъдещето на нашата страна”, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Кнесетът (израелският парламент) може да разгледа на първо четене законопроекта за референдум още в сряда. Анализаторите обръщат внимание, че документът засяга само суверенните израелски територии. Затова правителството няма да се нуждае от провеждането на референдум, ако мирните споразумения предвиждат предаването на палестинците на редица територии на Западния бряг на река Йордан. Но ако става дума за обмен на територии в Йерусалим, тогава референдумът ще се състои.

На 26 юли премиерът Нетаняху заяви, че ще настоява Израел да запази 14% от териториите на Западния бряг, защото там има големи израелски селища. “На двете страни им предстои да направят сериозни стъпки и мъчителни отстъпки. Изглежда, че Израел ще трябва да отстъпи земи. От своя страна палестинците ще трябва да признаят държавата Израел и да се откажат от правото на завръщане на бежанците”, подчерта израелският министър Ювал Щайниц. Преговорите между Израел и палестинците трябва да се възобновят в началото на следващата седмица след 3-годишно прекъсване.


 

Pressadaily/В.В.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/07/29/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/

Дойче Веле: Германия експлоатира работници от чужбина


Германия експлоатира работници от чужбинаЗаплащане от 3,80 евро на час, липса на условия за безопасен труд и смъртни случаи повдигат въпроса за т.нар. ”фирмени договори” в страната

”През последните месеци медиите редовно информираха за дъмпингови надници и влошени условия на труд в редица браншове на германската икономика. Сега смъртта на двама румънски работници припомня колко сериозен е проблемът. В продължение на осем месеца един румънец е бил назначен на работа в една германска кланица. След това го уволнили. Предполагаемата причина е следната: мъжът, който иска да остане анонимен, успял да намери работа в същото предприятие и на сестра си, но не чрез посредническата фирма, която взимала за подобни услуги по 800 евро. Малко по-късно му дали да подпише някакъв документ на немски език, който той изобщо не разбрал. Оказало се, че е подписал собственото си уволнение.

“Такива случаи има много”, казва Саболч Сепси от Германския синдикален съюз. Той е виждал не една и две подобни съдби като тази на румънския работник. Откакто през пролетта на 2012 синдикатите в Германия прокараха по-високи тарифни заплати за работниците, назначавани чрез фирми за наемане на персонал, все повече работодатели си намират “вратички” чрез специални фирмени договори. Те им дават правото да не се съобразяват с разпоредбите на тарифния договор за съответния бранш, съответно и с договорените минимални заплати. Междувременно т.нар. фирмени договори са станали масови. Такива се сключват в почти всички браншове на германската икономика – от търговията до машиностроенето. С подобни договори се назначават не само чуждестранни работници, но и много германци.

Шокиращи случаи

Централна особеност на т.нар. фирмени договори е това, че заплащането на труда отчита конкретно извършената работа, а не часовете, прекарани на работното място. “Срещу това по принцип не може да се възрази”, казва Кристиян Брункхорст, представител на Синдиката на металиците в Германия. “Проблемът обаче е в това, че предприятията започват все по-често да ползват т.нар. фирмени договори, за да ограничават правата на работниците, да въвеждат дъмпингово заплащане и да влошават условията на труда”, добавя той.

Така например магазин за хранителни стоки възлага на фирма-подизпълнител определени дейности, които се заплащат на парче: да кажем зареждането на определен брой рафтове със стоки. По този начин се заобикалят валидните тарифи за заплащане, а работниците, които се трудят към подобни подизпълнители по принцип получават значително по-ниско заплащане от онези, които са назначени на тарифен договор. Трудовата безопасност също страда, защото “нискотарифните” работници невинаги получават необходимата им техника. Поради всичко това в Германия т.нар. фирмени договори отдавна са обект на критика. През последните години медиите изнесоха редица шокиращи случаи на експлоатация. Особено много се писа за кланиците, които предпочитат да наемат чужденци на дъмпингово заплащане за крайно тежък труд.

По 3,80 евро на час

Преди две седмици един трагичен инцидент в град Папенбург поднови този дебат. При пожар в северногерманския град загинаха двама румънски работници на възраст от 32 и 45 години. Двамата били назначени от подизпълнител на корабостроителната фирма “Майер”. Според съобщения на “Зюддойче Цайтунг”, двамата румънци са получавали надница от 3,80 евро на час.

Няколко дни след инцидента, корабостроителницата излезе със “социална харта”, в която се обявява срещу дъмпинга на заплати, дискриминацията и детския труд. В нея тя апелира за въвеждане на минимална часова надница в бранша от 8,50 евро. До септември в корабостроителницата се очаква да бъде сключен и тарифен договор, засягащ условията на труд на хората, които имат само фирмен договор. Дали обаче този тарифен договор ще бъде възприет и от други фирми? “Това не е ясно”, казва експерт по труда от Германското сдружение на работодателите.


 

Pressadaily/В.В.

Source Article from http://infobalkani.wordpress.com/2013/07/29/%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE/